Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Joł, postanowiłem się zebrać do pracy i wystartować w kolejnym konkursie ogłoszonym na forum Octane Rendera (http://www.refractivesoftware.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=697&start=0)

Na warsztat poszedł aparacik, który przygotowałem już jakiś czas temu do jednej z nadchodzących kolekcji Archmodelsów.

Model robiony i rozpakowany w Blenderze 2.49. Tak, wiem że pominąłem kilka drobnych detali, niektóre uprościłem bo nie chciałem wdawać się w zbyt wysoką liczbę poligonów w modelu roboczym. Do Octane musiałem wyexportować siatkę z nałożonym już smoothem i subdividem + wszystkie normalki i bumpy zamienić na siatkę za pomocą displacementu... Renderer w obecnej wersji beta nie obsługuje jeszcze tych mapek, ale jakoś poszło :)

Ogółem model ma ponad 4.8 mln trójkątów (w wersji komercyjnej ma niecałe 50 tys.)

Hmm co jeszcze - postprodukcji praktycznie nie ma na renderach - vigneting, kontrast, kolory, wszystko ustawione bezpośrednio w Octane. Photoshopa użyłem na niektórych obrazkach do usunięcia hot pixeli i dodania lekkiej aberracji.

Średni czas rendingu takiego obrazka na mojej karcie (GTX 275) to jakieś 10 - 15 minut.

Cóż mam nadzieję że się podoba :)

01copyj.th.jpg

02copyp.th.jpg

03copyz.th.jpg

04copyh.th.jpg

05copy.th.jpg

06copyxxzsp.th.jpg

07copy.th.jpg

08copyb.th.jpg

09copy.th.jpg

10copye.th.jpg

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 8,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

komercyjne te renderki :P w sam raz nadają się do reklamy, gazety :) Tylko w szkle trochę dziwne odbicie 5*****

Napisano
  • Autor

No szkiełko mogłoby być momentami lepsze, ale o 3.30 myślałem już tylko żeby zasnąć ;)

Napisano

ja daje 5* mimo że to canon :)

pokaż jakieś siatki jak możesz bo naprawdę ładny model i ładne przedstawienie go brawo

Napisano

Bardzo ładne renderki, tylko troszkę mi przeszkadza winieta przy ujęciach z większej odległości, do tego modelik perfekcyjny ;)

Napisano

widziałeś referki albo sam obiektyw canona ? :P suwak af/mf tak nie wygląda... nie wiem jak tam ze skalą ale patrząc na obiektyw wydaje mi się za mała średnica w rzeczywistości ma on 77 mm a tu wyglada na mniejszy. co do samego body mogłeś się jeszcze postarać i przynajmniej górny lcd zrobić a nie czarne coś ! popatrz jaki jest w rzeczywistości i gdzie są wogóle podziałki :) a tak swoją drogą to brakuje mi jeszcze napisów na obiktywie wokół obiektywu. to tyle :P masz u mnie plusa za to że canon a nie nikon :D

Napisano

ode mnie też plus za canona;] A poważnie, trudno byłoby skumać, że to rendery, bardzo realistyczne.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za komentarze :)

widziałeś referki albo sam obiektyw canona ? :P suwak af/mf tak nie wygląda... nie wiem jak tam ze skalą ale patrząc na obiektyw wydaje mi się za mała średnica w rzeczywistości ma on 77 mm a tu wyglada na mniejszy. co do samego body mogłeś się jeszcze postarać i przynajmniej górny lcd zrobić a nie czarne coś ! popatrz jaki jest w rzeczywistości i gdzie są wogóle podziałki :) a tak swoją drogą to brakuje mi jeszcze napisów na obiktywie wokół obiektywu. to tyle :P masz u mnie plusa za to że canon a nie nikon :D

Polecam uważniej czytać ;) W pierwszym poście napisałem:

Tak, wiem że pominąłem kilka drobnych detali, niektóre uprościłem bo nie chciałem wdawać się w zbyt wysoką liczbę poligonów w modelu roboczym.
Gdybym model robił dla siebie, zapewne dłużej bym posiedział i dopracował niektóre elementy. W tym przypadku byłem ograniczony czasowo. Ale dzięki za krytykę, fakt wyświetlacz przy "spuście" mogłem bardziej dopieścić, ale nie umiałem do końca jeszcze ustawić szkła w Octane i materiału pod wyświetlacz. Kilka drobnych rzeczy w wersji finalnej jeszcze mnie gryzie, ale nie będę o nich wspominać skoro do teraz nie zostały zauważone ;)

Siatki pokażę jak wrócę ze świąt.

Napisano

5* zasłużone i dziwię się że jeszcze nie ma tego na froncie.

przy okazji jakiś opis renderowania by był fajny - skoro takie obrazki ze szczątkową postprodukcją powstały.

Napisano

Bardzo ładnie wyszło ale jak mogło inaczej toż to 5d Mark II :P

Pozdrawiam

Napisano

mi się to nie podoba może i jest render ale mogelowanie zupełnie do bani 5d jakiś taki miękki a tej obiektyw to mieszanka nie wiadomo czego oprócz napisów to nic w nim z orginału

Napisano

Drugi render mi się bardzo podoba, ten frontowy. Ładnie zrobiony model, materiały realistyczne, jak dla mnie wygląda jak z plakatu albo zdjęcia reklamowego.

Napisano
  • Autor

Hej, dzięki wszystkim za miłe i niemiłe komentarze :)

Załączam poniżej obiecane siatki, sorry za obsuwę tygodniową ale sporo się dzieje jak wiecie...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.