le_chu Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 Joł, postanowiłem się zebrać do pracy i wystartować w kolejnym konkursie ogłoszonym na forum Octane Rendera (http://www.refractivesoftware.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=697&start=0) Na warsztat poszedł aparacik, który przygotowałem już jakiś czas temu do jednej z nadchodzących kolekcji Archmodelsów. Model robiony i rozpakowany w Blenderze 2.49. Tak, wiem że pominąłem kilka drobnych detali, niektóre uprościłem bo nie chciałem wdawać się w zbyt wysoką liczbę poligonów w modelu roboczym. Do Octane musiałem wyexportować siatkę z nałożonym już smoothem i subdividem + wszystkie normalki i bumpy zamienić na siatkę za pomocą displacementu... Renderer w obecnej wersji beta nie obsługuje jeszcze tych mapek, ale jakoś poszło :) Ogółem model ma ponad 4.8 mln trójkątów (w wersji komercyjnej ma niecałe 50 tys.) Hmm co jeszcze - postprodukcji praktycznie nie ma na renderach - vigneting, kontrast, kolory, wszystko ustawione bezpośrednio w Octane. Photoshopa użyłem na niektórych obrazkach do usunięcia hot pixeli i dodania lekkiej aberracji. Średni czas rendingu takiego obrazka na mojej karcie (GTX 275) to jakieś 10 - 15 minut. Cóż mam nadzieję że się podoba :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eddy__ Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 komercyjne te renderki :P w sam raz nadają się do reklamy, gazety :) Tylko w szkle trochę dziwne odbicie 5***** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2010 No szkiełko mogłoby być momentami lepsze, ale o 3.30 myślałem już tylko żeby zasnąć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam_Guzowski Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 takie sobie ;) Zebys wymodelowal Nikona to wyszlo by lepiej >:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2010 aj idź ty ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 fajniutkie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 4 Kwiecień 2010 Share Napisano 4 Kwiecień 2010 ja daje 5* mimo że to canon :) pokaż jakieś siatki jak możesz bo naprawdę ładny model i ładne przedstawienie go brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. MtS Napisano 4 Kwiecień 2010 Share Napisano 4 Kwiecień 2010 Bardzo ładne renderki, tylko troszkę mi przeszkadza winieta przy ujęciach z większej odległości, do tego modelik perfekcyjny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
09121986 Napisano 4 Kwiecień 2010 Share Napisano 4 Kwiecień 2010 Dla mnie baja :D full pro !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkness87 Napisano 5 Kwiecień 2010 Share Napisano 5 Kwiecień 2010 widziałeś referki albo sam obiektyw canona ? :P suwak af/mf tak nie wygląda... nie wiem jak tam ze skalą ale patrząc na obiektyw wydaje mi się za mała średnica w rzeczywistości ma on 77 mm a tu wyglada na mniejszy. co do samego body mogłeś się jeszcze postarać i przynajmniej górny lcd zrobić a nie czarne coś ! popatrz jaki jest w rzeczywistości i gdzie są wogóle podziałki :) a tak swoją drogą to brakuje mi jeszcze napisów na obiktywie wokół obiektywu. to tyle :P masz u mnie plusa za to że canon a nie nikon :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLS Napisano 5 Kwiecień 2010 Share Napisano 5 Kwiecień 2010 ode mnie też plus za canona;] A poważnie, trudno byłoby skumać, że to rendery, bardzo realistyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 5 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2010 Dzięki wszystkim za komentarze :) widziałeś referki albo sam obiektyw canona ? :P suwak af/mf tak nie wygląda... nie wiem jak tam ze skalą ale patrząc na obiektyw wydaje mi się za mała średnica w rzeczywistości ma on 77 mm a tu wyglada na mniejszy. co do samego body mogłeś się jeszcze postarać i przynajmniej górny lcd zrobić a nie czarne coś ! popatrz jaki jest w rzeczywistości i gdzie są wogóle podziałki :) a tak swoją drogą to brakuje mi jeszcze napisów na obiktywie wokół obiektywu. to tyle :P masz u mnie plusa za to że canon a nie nikon :D Polecam uważniej czytać ;) W pierwszym poście napisałem: Tak, wiem że pominąłem kilka drobnych detali, niektóre uprościłem bo nie chciałem wdawać się w zbyt wysoką liczbę poligonów w modelu roboczym.Gdybym model robił dla siebie, zapewne dłużej bym posiedział i dopracował niektóre elementy. W tym przypadku byłem ograniczony czasowo. Ale dzięki za krytykę, fakt wyświetlacz przy "spuście" mogłem bardziej dopieścić, ale nie umiałem do końca jeszcze ustawić szkła w Octane i materiału pod wyświetlacz. Kilka drobnych rzeczy w wersji finalnej jeszcze mnie gryzie, ale nie będę o nich wspominać skoro do teraz nie zostały zauważone ;) Siatki pokażę jak wrócę ze świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 5 Kwiecień 2010 Share Napisano 5 Kwiecień 2010 le_chu : gitez majonez! gwiazdexy lecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 6 Kwiecień 2010 Share Napisano 6 Kwiecień 2010 5* zasłużone i dziwię się że jeszcze nie ma tego na froncie. przy okazji jakiś opis renderowania by był fajny - skoro takie obrazki ze szczątkową postprodukcją powstały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 7 Kwiecień 2010 Share Napisano 7 Kwiecień 2010 Pojechałeś po bandzie - śliczny render Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 7 Kwiecień 2010 Share Napisano 7 Kwiecień 2010 Gratuluję fronta, spoko model i rendery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mortom Napisano 8 Kwiecień 2010 Share Napisano 8 Kwiecień 2010 co za ironia :) render aparatu do reklamy... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vision3d Napisano 8 Kwiecień 2010 Share Napisano 8 Kwiecień 2010 extra! pokaz jeszcze magnezowy szkielet:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idaho Napisano 8 Kwiecień 2010 Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Bardzo ładnie wyszło ale jak mogło inaczej toż to 5d Mark II :P Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dawa Napisano 9 Kwiecień 2010 Share Napisano 9 Kwiecień 2010 mi się to nie podoba może i jest render ale mogelowanie zupełnie do bani 5d jakiś taki miękki a tej obiektyw to mieszanka nie wiadomo czego oprócz napisów to nic w nim z orginału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pussik Napisano 9 Kwiecień 2010 Share Napisano 9 Kwiecień 2010 Bardzo ładne. :) Czemu przy DOFie jest takie ziarno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frey Napisano 10 Kwiecień 2010 Share Napisano 10 Kwiecień 2010 Drugi render mi się bardzo podoba, ten frontowy. Ładnie zrobiony model, materiały realistyczne, jak dla mnie wygląda jak z plakatu albo zdjęcia reklamowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 11 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2010 Hej, dzięki wszystkim za miłe i niemiłe komentarze :) Załączam poniżej obiecane siatki, sorry za obsuwę tygodniową ale sporo się dzieje jak wiecie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi