Napisano 12 Sierpień 201014 l Od 1 sierpnia w Muzeum Powstania Warszawskiego możemy oglądać rekonstrukcję zniszczonej Warszawy podczas II Wojny Światowej. Wygląda na to, że ponownie będziemy mogli cofnąć się w czasie, ale to już za sprawą innego projektu, który pozwoli nam zobaczyć Warszawę z 1935 roku w 3D. Projekt trzeba przyznać powstaje "po cichu", bez zbędnych akcji promocyjnych. Projektem odbudowy Warszawy w technologii 3D zajęło się studio Newborn z warszawskiej Pragi. W tym miejscu, aby przybliżyć Wam bardziej projekt zamieszczę udostępnioną informację prasową. O PROJEKCIE Pierwszy raz po 66 latach! Warszawa w całym swoim przepychu przedwojennej metropolii! Pieczołowicie zrekonstruowana w filmie zrealizowanym w technologii 3D! Zobaczcie miasto, którym przed wojną zachwycała się cała Europa, określając je mianem Paryża Północy! Film Warszawa 1935 odkrywa zupełnie nowe wyobrażenie o naszej niedawnej przeszłości. Dostępne stare fotografie ukazują jedynie zarys kształtu miasta, budując niepełne wyobrażenie o pięknie, kulturowym bogactwie i znaczeniu Warszawy zaledwie 75 lat temu. Pierwsze taksówki, latarnie gazowe, asfaltowe drogi, piękne, niebezpieczne pierwsze wyścigi. Moda i kanony urody, damy i dostojni panowie. Teatry, kina, sztuka i film. Czasy obfitujące w niczym nieskrępowane wizje rozwiązań technicznych i szalonego postępu, ale również pod wieloma względami analogiczne do obecnych. Wielki kryzys lat 30-stych, ze wszystkimi jego konsekwencjami. Trudna polityka, której efekty niestety znamy. KONCEPCJA Projekt odbudowy Warszawy w technologii 3D jest dziełem studia Newborn animacja i vfx z warszawskiej Pragi. Pomysłodawca, Tomasz Gomoła w 2007 roku planował rekonstrukcję prawdziwego ducha Warszawy i odtworzenie niepowtarzalnej atmosfery miasta, którą tworzyły dopełniając architekturę: pierwsze taksówki, latarnie gazowe, asfaltowe drogi. automobile i motocykle. Moda i kanony urody. Eleganckie kobiety i wytworni mężczyźni. 2 lata temu Studio Newborn i drzemiący w jego zespole ogromny potencjał twórczy sprawiły, że idea odbudowy zaczęła nabierać realnego, imponującego kształtu. O skali i rozmachu tego przedsięwzięcia świadczy fakt, że jest to projekt bez precedensu. Nikt przed wcześniej nie podjął się takiego wyzwania. STRESZCZENIE Jest lato, rok 1935. Warszawa. Oglądamy jeden dzień z życia pięknego i dumnego miasta. Projekt składa się z 3 części filmowych. Część pierwsza – miejsce akcji: Śródmieście i reprezentacyjna ulica Marszałkowska Część druga - Ogród Saski, aż do Starego Miasta. Część trzecia – Tereny późniejszego getta w swojej pierwotnej, naturalnej i żywej formie. Historia jednego zaskakującego dnia 75 lat temu. REALIZACJA Produkcja filmu dyskretnie rozpoczęła się ponad 2 lata temu i dziś zbliżamy się do dnia premiery. Realizacja przebiegała bezproblemowo, jedynie z niewielkimi przerwami. Poza niespotykaną skalą scenografii 3D, wiele wysiłku wymagało zebranie dokumentacji, odtwarzanie form architektonicznych i atmosfery jedynie w oparciu o dostępne fotografie. Rekonstrukcja ówczesnych samochodów, tramwajów i bryczek również wymagała materiałów referencyjnych, do których dostęp nie był łatwy i wymagał długich poszukiwań i analiz. Najbardziej pomocnym źródłem infromacji okazała się strona prowadzona przez prawdziwych miłośników i warszawskich pasjonatów zawiadujących od lat stroną http://www.warszawa1939.pl. Z tego miejsca wyrażamy szacunek i jesteśmy pełni uznania dla ich pracy. Aktualny etap produkcji to: Końcowy rendering części pierwszej – Śródmieście, Trwają przygotowania do premiery, organizacja wystawy, a wkrótce rozpoczęcie produkcji części drugiej i trzeciej, których premiery przewidziane są na przyszły rok. WYSTAWA I FILM Oficjalna premiera przewidywana jest na wczesną jesień tego roku. Stopniowo będziemy publikować kadry z filmu w wersji 3D jak i w wersji 3D stereo, dostępne będą na stronie www.warszawa1935.pl oraz na Facebooku. Przed premierą będzie okazja uczestnictwa w specjalnej wystawie 3D, której forma będzie prawdziwym zaskoczeniem dla widza.
Napisano 12 Sierpień 201014 l O! Świetna sprawa. Gdzieś jakaś plota obiła mi się o uszy przy okazji Miasta Ruin, ale nie spodziewałem się, że to taki zaawansowany projekt.
Napisano 12 Sierpień 201014 l Warszawą zachwycała się cała Europa? Dumne miasto? Ale projekt fajny. Byłby jeszcze fajniej gdyby zrobili od razu jakiś taki walkthrough realtime, żeby można było samemu sterować kamerą i decydować co się chce oglądać.
Napisano 12 Sierpień 201014 l Zobaczcie sobie newborna showreela :) http://www.newborn.pl/ Genialne :)
Napisano 12 Sierpień 201014 l w sumie zrobienie takiego czegos z rendera jest wykonalne. http://edition.cnn.com/interactive/2010/01/world/haiti.360/index.html screeny piękne.
Napisano 12 Sierpień 201014 l To rozumiem, bardzo chętnie to zoabcze, a jeszcze chętniej zagłebię się w "making of"
Napisano 12 Sierpień 201014 l Jakby nie ta wojna Polska bylaby jednym z najbogatszych panstw, a Łorsoł bylaby jedna z najpiekniejszych miast w Europie.. byloby cool
Napisano 12 Sierpień 201014 l bardzo smakowicie to wszystko wygląda, aż dziwne ze tak długo udało się to utrzymać w tajemnicy :) co do showreela to również kawał dobrej roboty !
Napisano 12 Sierpień 201014 l no i czemu teraz nie ma takiego klimatu :) fajne tramwaje i samochody :)
Napisano 12 Sierpień 201014 l Jakby nie ta wojna Polska bylaby jednym z najbogatszych panstw, a Łorsoł bylaby jedna z najpiekniejszych miast w Europie.. byloby cool Oj tak. Chyba nie ma sensu już gdybać, ale cały świat wyglądałby dziś zupełnie inaczej :P Pozostaje tylko starać się nie dopuścić do podobnej klęski w przyszłości. offtop taki...
Napisano 12 Sierpień 201014 l Dwudziestolecie międzywojenne to bardzo ciekawy okres naszej historii. Powiedziałbym, że mój ulubiony. Bardzo jestem ciekaw efektu końcowego. Mam nadzieję, że lotnisko na Polu Mokotowskim się załapie ;)
Napisano 12 Sierpień 201014 l Nie mogę się doczekać :) Jest to przykład jak wspaniale w dobrej sprawie można wykorzystywać talenty grafików dla upamiętniania pięknej Polskiej historii :)
Napisano 13 Sierpień 201014 l Rekonstrukcja Warszawy sprzed wojny to mistrzowski pomysł który nawet wzmacnia odbiór powojennych zniszczeń przedstawionych przez PI. Newborn idealnie wpisało się z pomysłem i nie dziwi mnie fakt, że utrzymywano to w tajemnicy.
Napisano 13 Sierpień 201014 l heh pisalem o tym w newsie o Ruinach Miasta ze fajnie byloby zobaczyc warszawe sprzed wojny a tu prosze :) kadry wygladaja wybornie ! Tym wiekszy szacun ze chlopaki robia to we wlasnym zakresie bez dotacji.
Napisano 13 Sierpień 201014 l Same "smaczki". Ostra konkurencja. :) Najbardziej mi sie spodobał w reelu mechaniczna ryba, fale. Wow ! Miodek