Napisano 25 Listopad 201014 l Witam będę wrzucał tu swoje wypociny z zakresu 3d, robione w celu nauki -tzn ogarnięcia światła, textur , kadrowania. krótko i na temat:0 a teraz zapraszam do oglądania. ps. komenty i krytyka mile widziane.. Edytowane 14 Styczeń 201114 l przez mikeeho
Napisano 25 Listopad 201014 l Autor wrzucone prace wykonałem jakiś czas temu. w większości z nich posłużyłem się referkami co miało mniejsze lub żadne przełożenie na prace:) prosze o konstruktywną krytykę, porady , pomoc, sugestie... mile widziana każa forma aktywności:)
Napisano 25 Listopad 201014 l Zdaje się że jest całkiem nieźle ale rzuć jakieś większe rozdziałki bo trochę mało widać na tych. To usłyszysz jakie sugestie może :)
Napisano 25 Listopad 201014 l Autor jestem troche lama jesli chodzi o zamieszczenie tu prac- wszystkie dawalem w 620x280 jak napisali w tabelce. nie wiem co z ta rozdzielczoscia-moge wrzucac na imageshack ale to potrwa wieki.
Napisano 26 Listopad 201014 l Autor efekt dzisiejszej pracy- wszystko oprócz stołu, krzeseł i ksiażek- własna robota. obrazy mogą troche latać-nie wyczaiłem gdzie w module mograph ustawia sie tolerancje-podumam jutro.narazie ustawilem tylko swiatło mam nadzieje ze jest wporządku.obrazek z referki-pozmieniałem krzesła i kanape.chcę zrobic 2-3 kadry, macie jakieś podpowiedzi?.soft to c4d +vray. krytyka i rady mile widziane. mam nadzieje ze terza jest czytelne ps.referka dołączona.
Napisano 26 Listopad 201014 l Autor postaram się załączyć co wyględniejsze prace (wg mnie)-tymrazem linki : http://img821.imageshack.us/img821/8440/kurdefajacopy.jpg http://img98.imageshack.us/img98/4263/kombincjazniebemcopy.jpg http://img641.imageshack.us/img641/8773/wnetrzekuchnia.jpg http://img231.imageshack.us/img231/5223/pajaczek4.jpg http://img227.imageshack.us/img227/562/88597869.jpg http://img716.imageshack.us/img716/4799/qqwqwcopy.jpg http://img529.imageshack.us/img529/2708/pokoikbezhorba.jpg http://img33.imageshack.us/img33/4776/muzealnie.jpg i jakbyco dzisiejsze http://img232.imageshack.us/img232/4303/64481998.jpg Edytowane 26 Listopad 201014 l przez mikeeho
Napisano 26 Listopad 201014 l Ja polecam tinypic, lub założenie strony (FTP) na jakimś darmowym hostingu. A prace całkiem niezłe ;). Ciężko się tylko wypowiadać, jak zamiast dać jeden render, dajesz ich całą serię :P.
Napisano 26 Listopad 201014 l Autor te "mnóstwo" renderów to tak w celu pokazania co robiłem i co do tej pory udało mi sie osiągnąć. moze jakies komentarze dotyczące ostatniego wnętrza?:) ps. te miniatury z imageshack mi jakos nie chcą dzialas-jak podaje link do załadowania to wyskakuje mi info ze praca jest za duza;/ nie wiem co robie zle...
Napisano 26 Listopad 201014 l Autor wrzucam nie tyle moze upa co poprostu pierwszy strzał dotyczący podłogi i mebli. bawiłem sie tez troche w ps-korekcja kolorów głównie. troche pracy mnie czeka;/
Napisano 27 Listopad 201014 l Fajnie ale skala padła. Stolik ma złe mapowanie ale szafki na dole są super (tam gdzie przepalone :) pzd. Daniel
Napisano 29 Listopad 201014 l Autor hej wszystkim wrzucam małego upa i proszę o komentarze (oby konstruktywne;)), jedidan12 poprawiłem skale, mam nadzieje ze nie wali po oczach tak jak na poczatku a jak wali to trudno ;) cieszę się ze w koncu udało mi sie zapanowac nad wstawianiem obrazków w postach:P - to zasluga kumpla:) obrazki popróbowane w ps-korekcja kolorów i szukanie jakiegos pomysłu-narazie nie jestem zadowolony z efektu. co do samej sceny to mam nadzieje ze zapodacie troche korekt ( wiem ze kadrowanie u mnie leży).z góry dziękuję za pomoc.
Napisano 29 Listopad 201014 l Autor obejrzałem powyrzsze na laptopie i musze stwierdzic ze mam poważne problemy z monitorami;/ każy sobie;/
Napisano 29 Listopad 201014 l Autor patrz referka:P jak mówiłes o skali to myslalem ze chodzi Ci o półki-bo na referce jest ich wiecej niz u mnie widocznych:) no i fakt tak było. teraz rozumiem ze chodzi Ci o parapet i półki- nie wnikałem w to ; parapet prawdopodobnie jest taki wysoki sądząc po referce a półki cóż może ktoś sobie drabiną dopomaga. tak czy siak dziekuje.
Napisano 30 Listopad 201014 l Bawiłeś się z głębią ostrości. Moim zdaniem chyba trochę niedopracowana, bo czasem z dużego pomieszczenia właśnie przez użytą głębię robi się mikroskala.
Napisano 16 Grudzień 201014 l Autor witam ponownie, nie będe się rozpisywał-kolejne podejscie do boju z pokojem z referki.z referki zostalo niewiele:) posiedzialem troche nad mapowaniem -efekt na stole i na dolnych szafkach.hmm troszeczke sie tiluje (szafki dolne) -bede walczyl dalej. doszły mnie takie uwagi ,ze obrazki odwaracają uwagę i moze dac jakieś mniej w baroko-rokoko-klimatach. he miało byc krótko a sie rozgadalem. prosze o korekty , krytye rady. dziekuje . ps wrzucam jeszcze efekt zabawy mographem i kulki z mographa-cos mi swita i chyba mam pewnien pomysl no i scena z krzeslami w sumie od czapy:) jak teczka to wrzucam wszystko:)
Napisano 19 Grudzień 201014 l Autor wrzucam kolejna pracę- cwicze exteriory. render przsedstawia prosta bryle . po raz pierwszy uzylem modeli roslinnosci; vray proxy.wiem ze jest sporo bledów np latające krzaki ale moze ktos podpowie cos jeszcze. mam pytanie od mistrzów tego forum- jak robicie taką gęstą trawe? rozumiem ze w maxie macie do tego pewnie wtyczke i za pomoca skryptu "rozsiewacie " ,mam racje? ja uzywam ciemy i do dyspozycji mam modul hair , ktory mi jakos nie za bardzo lezy no i vray proxy plus surface spread do rozrzucania. bardzo bylbym wdzieczny gdyby ktos zaglądając tu wypowiedział swoje zdanie:) pozdrawiam
Napisano 19 Grudzień 201014 l nie znam się na vizkach :] a więc wszystko co napiszę, to spostrzeżenia laika :] Na vizce pokoju nie nie podoba mi się pomysł z półką 3 m nad biurkiem. może tak miało być, może taki był twój zamiar, lub tak było w referencji, ale takie rozwiązanie jest kompletnie niepraktyczne. nie chciałbym mieszkać w domu, w którym po książki nad biurkiem musiałbym wchodzić po drabinie :) Masz też dużo szumu w górnej części obrazka i jakieś problemy ze światłem (albo z GI?... nie znam się ) kątach nad oknem. obrazek za oknem jest kiepskiej jakości. podobają mi się obrazki (choć mogłyby wisieć), stolik i tv. nie podoba materiał drewna. wygląda jak PRL-owska płyta wiórowa. chyba, ze tak miało być, to sorry. widać też, ze nie chciało ci się mieszać książek, bo większość jest ułożona w tej samej kolejności :) W taką kanapę i krzesła powinni wyposażyć cele w Guantanamo ;p (wyglądają niewygodnie, ale pewnie nie o to tu chodzi... może się czepiam...jak tak, to sorry). kulki z mographa fajne. sam zrobiłbym je bardziej połyskliwe, ale to twoja praca. exterior wygląda jak diorama i przez to traci skalę. sam koncept surowy i ciekawy, kojarzy mi się z krematorium (pozytywnie, bez uszczypliwości) ;) pozdrawiam. Edytowane 19 Grudzień 201014 l przez lukanus
Napisano 19 Grudzień 201014 l Nie wiem dlaczego ale wcześniej nie widziałem twojego postu z 16.12 koniec końców fajny ten interior ale słabe zdjęcie za oknem. Nie wiem dlaczego ale kojarzy mi się z Bukaresztem :P Exterior fajny ale usuń tego blura z budynku bo znowu mała skala. pzd. Daniel.
Napisano 20 Grudzień 201014 l Autor dziekuje za cenne uwagi. dostosuje sie w miare posiadaniawolnego czasu i przypływu chęci:) lukanus to o czym mowisz to wszystko prawda:) co do samego dizajny to nie wnikalem w to bo chcialem cos poprostu zrobic -i padlo na ta referencje.chodzilo mi o przecwiczenie poprostu podobnej sytuacji. dzieki za uwagi raz jeszcze i bede mial na uwadze to wszystko o czym powiedziales. jedidan dzieki ! zdjecie za oknem napewno zmienie i podciagne ustawienie vraya. choc wine za te smugi ponisi subdiv swiatla -tam mi sie wydaje . exterior to pierwszy strzał z pierwszych:) pewnei ze budynek wyglada jak cmentarne krematorium. mam nadzieje ze uda mi sie jakos wywalczyc odpowiednie oswietlenie i te krzaki zeby wygladaly po ludzki. blura od dzisiaj nie wsadzam o patrze ze spopr psuję. wrzucam scene nad ktora dzisiaj siedzialem -aqzuma t.ando.kiedys juz poruszalem to na forum ale wydaje m sie ze skasowalem watek z zamiarem prowadzenia teczki. jesli watej jeszcze fruwa -przepraszam moderatorow-nie chcialem dublowac. jak zwykle przosze o krytyke-rady ,pomoc. http://img8.imageshack.us/i/forumgm.jpg/ nie wstawiam niniatury bo strasznie wielkie ;/
Napisano 29 Grudzień 201014 l Autor wrzucam kolejną rzecz wydzuieragną w ramach ciwczen. bez kontekstu. pozdrawiam i prosze o opinie
Napisano 2 Styczeń 201114 l Autor siema i dzieki za zajrzenie do teczki... nie uczą -samemu trzeba sie nauczyc:);)
Napisano 3 Styczeń 201114 l Super, świetnie Ci to wychodzi; pozdrawiam (wnioskuję z Twojego podpisu, że jesteśmy prawie sąsiadami ;) ).
Napisano 3 Styczeń 201114 l siema i dzięki za zajrzenie do teczki... nie uczą -samemu trzeba się nauczyć:);) heh :) mi się podoba nice. Długo już robisz?
Napisano 3 Styczeń 201114 l Autor dziękuje za to ,że się wam podoba- daje to chęci do dalszej pracy:) dziękuje Ci Oleksiak; nogi tego pana w zamysle miały się szybko poruszać a nie dematerializować:) no ale wyszło jak wyszło- gratuluję Ci modelingu -naprawde kawał dobraj roboty odwalasz, robi to to wrażenie:) mookie dzieki ,za zajrzenie:) prawie sąsiadami?prawie sąsiad fast?czy może bstoku?tak czy siak bardzo mi milo i dzieki za to ze się podoba, dopiero się ucze i czasami mam ochote rzucic to w cholere. jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich prac, zapoznałem sie z portfolio; gratuluje sapper rat:) i wogle gratuluje innych pracek. bardzo podobają mi się te klatki schodowe -super klimatyczne. sebazx6r dzieki jeszcze raz, wiesz ze zaczalem sie tym interesowac tak gdzieś (żeby nie skłamać) moze w tamtym roku. ale brakowało mi zawsze zacięcia i chęci zeby coś samemu dłubać.poza tym byłem cholernie zielony i uważałem ze pewne rzeczy moge przeskoczyć a tu okazało się ze bez odrobienia podstawowych pojęc o sofcie nie ma co startować. tak się generalnie zaczęło ,że w te wakacje ,a dokładniej w sierpniu przysiadłem i zaczalem czytac probowac testowac ba nawet zapisywac sobie co robie i co jest do czego. jak tak się zastanawiam to mysle ze dluga droga przede mną więc tym bardziej dzieki i mam nadzieje ze będziecie tu zaglądać i pomagać. pozdro!
Napisano 8 Styczeń 201114 l Autor witam , wrzucam kolejną pracę wykonaną w ramach cwiczen. zdaję sobie sprawę ze sporo musze poprawic ale chcę sie podzielic tym co do tej pory zrobilem no i oczywiscie prosic o rady krytykę opinie. oto co wiem: trawa jest straszna; ma malo segmentów i generalnie placki przeswitują-zle ja poukładalem, kamienie sie brzydko czyta i ich textura nie jest dopasowana tak jak ma byc,lisciom przydaly by sie jakies refleksy, pozatym zapomnialem o displ. moze troszeczke zabilem klimatwieczorny ale to juz pozostawiam Waszej ocenie. moj plan to dorenderowanie samej trawy i moze jeszcze troche zieleni, obecna scena zatkała moj komputer -mam problemy z proxy.musze sie dokształcic w tym kierunku. obrazek traktuje jak podejscie do znalezienia jakiegos ciekawego pomysłu nań. (klimat ) pozdrawiam
Napisano 8 Styczeń 201114 l trawa jest za prosta i słabo zróżnicowana.Podobnie chyba z kwiatuszkami, a reszta nawet bardzo fajna! Tylko jeszcze kory drzew nie odpowiadają, są jakoś za jasne, sugeruję ciemne.
Napisano 8 Styczeń 201114 l Autor dzieki Dunuś, mam zamiar dorenderować troche trawy. jest ona za prosta i mało zroznicowana-prawda prawda.ciesze sie ze budynek się podoba.no to czeka mnie fajt z zielenią:)
Napisano 8 Styczeń 201114 l siema- mi sie podoba, jedynie zieleń wyszła tak se;/ tj dunuś pisał, kora drzew chyba lepsza bylaby ciemna, no i niewiem co zrobiles z drzewami po lewej w postpro, ale wygladaja jakby byly w kiepskiej jakosci. inna sprawa ze pokusiłbym sie o wiecej swiatla odbitego od nieba- np. cyjany/blekity na zieleni oraz na prawej scianie budynku. No i kadrowanie- masz przeciążoną prawą stronę, lewa strona nie ratuje kompozycji,rownie dobrze mozna ją wywalić, po prostu pobawiłbym sie innymi ustawieniami kamery PS. i wez wstaw miniaturke do wątku, wtedy temat bedzie bardziej zauwazalny. pzdr.
Napisano 8 Styczeń 201114 l Autor dzieki nicponim wszystko to co mowisz to sluszna sprawa- postaram sie to jakos podciagnac. nie wiem jak sie wstawia miniature do wątku:P
Napisano 14 Styczeń 201114 l Autor z racji tego ze przesiadłem się właśnie z c4d na maxa to sporo cwiczę. viewport mam obcykany, modelowanie tez jakos idzie.niejasne są bardzo różne myki. heh, np nie wiem jak wywalic material albo rozbic cos na poligony i robic selekcję pod kątem materiału. probuje. muszę powiedziec ze dawno temu należało się przeturlac na maxa. jestem bardzo zadowolony -fajnie się pracuje, vray jest o wiele łatwiejszy i wogle wszystko jakies takie przejzyste bardziej. takze zachęcam kto tam praktykuje c4d- zmiencie soft:) wrzucam takie cwiczenie w celu opanowania maxa. duzo pracy przede mną bo rozkminiam go dopiero od pon. prosze o komentarz, rady. bede bardzo wdzieczny jesli ktos powie mi jak sie rozbija obiekty albo nadaje np kazdej scianie szescianu inny mat.
Napisano 14 Styczeń 201114 l Jeżeli masz model edit poly to masz w Modify > polygon Material IDs i tam sa dwie opcje set ID i select ID. Co do wywalenia materiału w material editor (jeśli dobrze rozumiem ?) jest tam taki krzyżyk i wtedy wywalasz albo z okna albo z okna i całej sceny. Jeszcze możesz wejść do utilities w material editor i tam masz opcje reset material editor slots - resetuje to wszystkie okna w material editor (tylko tam) ale możesz potem przywrócić wszystkie materiały opcją Utilities> restore material editor slots. Co do materiału na różnych poly to później jeszcze trzeba użyć materiału multi/sub-obcject. Do rozbijania obiektów masz opcję detach w edit geometry (panel modify).
Napisano 14 Styczeń 201114 l Autor Oleksiak- bardzo Ci dziekuje za wskazówki, krzyzyk wyczaiłem wczesniej ale wydaje mi się to dziwne i myślałem ze jest jeszcze jakiś sposób.nie da się poprostu zaznaczyc obiektu , otworzyc listy ,a z listy usunac materiał przypisany do obj?:) ciema pod tym wcgledem byla latwiejsza:P JacekCichy-dziekuje :)
Napisano 14 Styczeń 201114 l łooo no faza max! jedyne to nie wiem dlaczego(bo sie na 3d nie znam;p) ,ale tekstury prawie zawsze ci płaskie wychodzą(np. podłoga,sciany) no ale kolor i klimat miodzio, rzuc czysty render bez postpro.
Napisano 14 Styczeń 201114 l Autor siema nicponim.dziekuje za zajrzenie do teczki i mile słowa. na to ze textura ma jakiestam wyboje sklada sięalbo bump albo displ albo modelujesz i mapujesz tex. bump oszukuje bo bawi sie kolorami-stad czasami widac "płaskość", displacement jest fajny ale w ch*J dlugo się liczy i zalezy tez od paru rzeczy- jego w maxie nie umiem bo nie wiedzialem jak sie nakłada na poszcz poli obj mat. 3 opcja jest najfajniejsza- wymodelowac sobie a potem otexturowac;najbardziej czasochlonna ale za to potem nie ma problemu z czasem i efekt jest logiczny. takze to ze one są płaskie to wynika z niewiedzy w poslugiwaniu sie softem, z tego ze czasami ja sam tego nie widze no i to tyle:P tzn dzieki i popracuje nad tym.
Napisano 14 Styczeń 201114 l Możesz zaznaczyć obiekt i otworzyć Material editor później zaznaczyć pusty slot w material editor masz taki przycisk pick material from object i krzyżyk :D Innego sposobu nie znam :) Pozdrawiam.
Napisano 14 Styczeń 201114 l Siema mikeeho, kojarzę Cię chyba z forum c4d. :) Widzę, że zmiana Ci dobrze robi. :D Ostatni render bardzo fajny. Też się staram przerzucić na maxa, choć ciężko na razie idzie... :P pozdro