Napisano 12 Marzec 201114 l Cześć chłopaki! Wreszcie mogę pomodelować. ;) Mam bardzo pilny i ważny dla mnie projekt (jestem w III kl. i każda nagroda na szczeblu woj i powiatowym liczą się do liceum). Chodzi o wymodelowanie laboratorium i Marii Curie-Skłodowskiej. Pracka ma być na konkurs o kobietach ważnych dla naszej ojczyzny. Jak chcecie to dam newsa ale konkurs jest tylko w rejonie Katowickiego kuratorium. Skłodowska miałaby być pokazana podczas pracy. Zastanawiam się czy by po prostu nie wymodelować tego http://i.pinger.pl/pgr183/16aacdba0001ea904c547752/ Jeśli nie to na pewno chciałbym osiągnąć taki klimat. Myślę jeszcze o zrobieniu całości w takim kreskówkowym stylu. Jest jednak jeden mankament cartoonów. Nie mam pojęcia jak się do nich zabrać. Na razie szukam inspiracji i liczę na wasze pomysły. Dziś chciałbym zacząć bo mam zaledwie 19 dni i jakieś 3,5h. :P Daniel :) Edytowane 21 Kwiecień 201113 l przez pirx
Napisano 12 Marzec 201114 l Może coś w stylu "mad scientist". Tutaj w konwencji Draculi Stokera klik :) Bardzo fajny pomysł trzymam kciuki. Co do cartoon to obejrzyj prace tego pana: http://kizer180.deviantart.com/ może coś pomoże jeśli chodzi o koncept.
Napisano 12 Marzec 201114 l Autor Uu... niezłe, lubię takie:) Największym problemem jest to że nie wiem jak zachować podobieństwo wersji kreskówkowej z oryginałem. Chyba zrobię coś takiego. Okno wstawię mniej więcej tak jak pada światło na zdjęciu i zrobię widoczne promienie przechodzące przez jakieś żaluzje.
Napisano 12 Marzec 201114 l O fajny pomysł. Ostatnio słyszałem, że Skłodowska się tak napromieniowała za życia, że nad jej grobem są jeszcze spore odczyty na liczniku geigera :P Sam osobiście bym nie szedł w kierunku toon, ale jeśli już to trzymaj się podobieństwa, nie rób z niej jakiejś laski. Najlepiej narysuj sobie jakiś koncept, rysować umiesz. Bo bez planu możesz się pogubić w takim krótkim czasie. Może coś w stylu http://www.gim10-projekty.strefa.pl/mat/images/10.jpg tyle że bez jej męża. Będę śledził. Pozdro :)
Napisano 12 Marzec 201114 l Autor O! Właśnie o coś takiego mi chodziło. Laboratorium zrobię dokładnie takie, a ją może jakoś inaczej ustawię. Dzięki!
Napisano 14 Marzec 201114 l Fajny temat :D Ja bym natomiast zrobił z niej laskę w końcu miała 31 lat jak odkrywała te pierwiastki :D no a poza tym zwiększy to oglądalność Twojej pracy, jedyny problem to w przypadku cartoon/laska musisz uchwycić cechy charakterystyczne aby przypominała jednak Marie S.C a nie kogoś bliżej nie znanego :) Powodzenia.
Napisano 17 Marzec 201114 l Autor Cortoonów dopiero będę się uczył, a teraz nie ma na to czasu więc myślę że powalczę z foto. Na razie tylko tyle nie oszczędzam na poly bo nie mam czasu Daniel :)
Napisano 17 Marzec 201114 l Oszczędzać poly zawsze warto żeby później zaoszczędzić czasu. Uwierz stary:). Na takie proste obiekty jak szuflady blaty itd wrzuć modyfikator Smooth zamiast mesh smooth.
Napisano 17 Marzec 201114 l Proponowałbym też na etapie modelowanie nieco podniszczyć takie meble, w takim laboratorium chyba nie wszystko było nowe.
Napisano 17 Marzec 201114 l Autor No to będę uważał na ilość. ;) Między Bogiem, a prawdą zawsze używałem tylko NURMS (na przy smoku mr Sm.). Berger! Człowieku, kompletnie o zniszczeniach. Dzięki.
Napisano 17 Marzec 201114 l Mam pomysl, przeczytaj np: Susan Quinn: Życie Marii Curie. Warszawa: Prószyński i S-ka, 1997. Przyblizy Ci to kim byla Maria S Curie, i jestem przekonany ze zmienisz koncepcje.
Napisano 17 Marzec 201114 l Autor Przeczytam na pewno. :) Jest jednak jeden mały szczegół. Otóż zostało mi jakieś 14 dni więc zmiana koncepcji będzie ciężka. Ale postaram się szybko zdobyć tą książkę ;) //Jeśli masz jakiś pomysł/sugestię to wal.
Napisano 24 Marzec 201114 l Autor Niewielki up. Brakuje mi pomysłów, wszystko jest po prostu wyduszone. Daniel.
Napisano 25 Marzec 201114 l No jak brak pomysłów. Zrób jeszcze parę biurek porozrzucaj po nich wszystkie te próbówki itd. Walnij panią Marię w centrum tego wszystkiego wynajdującą własnie Polon :) Na przykład żeby świecił ( nie wiem czy polon świeci) np. na zielono i było to głównym źródłem światła w scenie. Możesz stworzyć w ten sposób ciekawy klimat. Pytanie czy chcesz w końcu iść w real czy w jakiś art. Sumarum suma mi się widzi przedstawienie jakiegoś ważnego momentu z jej twórczości a nie zwykłego szarego dnia naukowca :)
Napisano 26 Marzec 201114 l nie chcę się wymadrzać, ale na płaskich powierzchniach nie powinno być "gradientów" :P oznacza to że za słabe chamfery dałeś, czyli w tym przypadku powinieneś dodać jeszcze z 2 rządki poly, a jak zależy ci na oszczędności to detachy na krawedziach :P reszta wylada ładnie :) w załaczniku dałem przyklad jak masz, a jak powinno być
Napisano 3 Kwiecień 201113 l Autor Przypomniałem sobie że muszę też wymodelować Skłodowską. Jednak odnoszę dziwne wrażenie że coś, chyba, robię źle. Pomocy.
Napisano 3 Kwiecień 201113 l Po pierwsze to nie rób jej jako bryły, w sensie ubranie osobno. po drugie nie musisz modelowac tego co pod ciuchami, czyli : modelujesz głowę, nogi dłonie. Polecam Ci przejrzeć :) http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=34695
Napisano 3 Kwiecień 201113 l Pootwieraj szufladki - jedna mniej - druga bardziej. Niech z nich wystają probówki, sterty niedbale wsadzonych kartek/książek. NA samym stole - oczywiście poplamionym i raczej brudnym także kartki, probówki, probóweczki. Jakiś kubek z kawą tudzież herbatką. Ona właśnie odkrywa nowy pierwiastek! Niech będzie skupiona. Zawsze możesz dac troche światła od lekko przybrudzonego okna ;D No to tyle jeżeli chodzi o moją wizje ;) Trzymam kciuki i powodzenia. Mam nadzieje że choć troche pomogłem ;P
Napisano 3 Kwiecień 201113 l Troche chyba źle się do tego zabierasz. Ustal może jakiś kadr i koncepcję sceny - nawet poustawiaj box'y i jakies proste prymitywy. I modeluj to co widać;) Na razie idzie nieźle - będe kibicował;)
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Autor Koniec sukni. Szczerze mówiąc to już wole modelować krzywe auta. Mam problem. Otóż przez pi******y przypadek skonwertowałem suknię do editable mesh, a następnie do EP i teraz kiedy chcę wygładzić to dzieje... się... tak: Daniel //Myślę żeby ją jeszcze pomalować. a jakieś zmarszczki dodać już po ustawieniu pozy etc.
Napisano 6 Kwiecień 201113 l ej a może ty w ustawieniach viewporta dałeś Faceted i wyświetla Ci takie poligony tzn taką kanciastą bryłę zamiast wygładzonego shadingu modelu?? strzel sphere'a i zobacz czy ma wygładzony shading czy nie
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Autor Morthom, widać polygony. O, Dunuś już sprawdzam. //jest wygładzona Ciekawa sprawa, dzieje się tak tylko po smoothie bezpośrednio z EP przez Numrs. Dałem teraz Mesh Smooth i śmiga. 0_o
Napisano 7 Kwiecień 201113 l Autor Jeszcze włosy a resztę nadrobię texturą. Base twarzy z neta. Przez noc zrobiłem chyba z pięć wersji jej twarzy ale żadna nie była podobna :? E tam jakiś się światłem zagra :P Ma ktoś pomysł jak zrobić włosy? Użyć h&f czy modelować? Daniel //teraz widzę że trochę za szeroka. Do poprawy.
Napisano 7 Kwiecień 201113 l Co do włosów rób na H&F, bo ma mocno kręcone włosy na modelu tak nie wyjdzie. Twarz faktiko niepodobna... ale to trudna sztuka modelować kogoś ze starych zdjęć. Może jak postarzysz ją w teksturach będzie bardziej podobna. Walcz dalej Pozdr. Fotki oryginału: Edytowane 7 Kwiecień 201113 l przez Mortom
Napisano 8 Kwiecień 201113 l Autor Niestety mam te same refki. Jest to moja pierwsza organika więc może po prostu nie mam jeszcze wprawy. (Wolę przyjąć tą wersję :D) Postaram się ukryć jakoś twarz. Całość będzie czarno-biała i tak jak mówił Smok polon będzie świecił.
Napisano 8 Kwiecień 201113 l Całość będzie czarno-biała i tak jak mówił Smok polon będzie świecił. Nie sugeruj się mną :P przeczytaj najpierw czy świeci :D Ja tego nie wiem.
Napisano 8 Kwiecień 201113 l Autor Próbka polonu emanuje niebieską poświatą – jest to efekt wzbudzenia otaczającego ją powietrza. Świeci. :) //Zbijecie mnie jak wam jutro pokażę Skłodowską :D Edytowane 8 Kwiecień 201113 l przez pirx
Napisano 9 Kwiecień 201113 l Autor Przepraszam że post pod postem, ale mam bardzo ważne pytanie. Chcę ustawić Skłodowską. Zrigować ze skinem czy robić to ręcznie? Proszę o szybką odpowiedź.
Napisano 9 Kwiecień 201113 l Ręcznie to jest spozować za pomocą editpoly? Zrób szybkiego skina na bipie chyba będzie lepiej.
Napisano 9 Kwiecień 201113 l Autor Dzięki. Na chwilę obecną wygląda to tak. Wiem, że śmiesznie mało ale mam teraz egzaminy i po prostu więcej nie mogę. Może kiedyś dla siebie... Biorę się za rig. Jakieś text na łapu capu. I finisz na jakieś 48h. Daniel.
Napisano 10 Kwiecień 201113 l Pokombinuj z pozą bo sztywna strasznie. I trochę gratów jeszcze by się zdało. :)
Napisano 10 Kwiecień 201113 l Autor Mamie też się nie podoba :/ więc bitwa trwa. Namnożę tego jeszcze trochę ale mam terminową masakrę 0_o i mało czasu więc to nawet nie jest speed modeling tylko na łeb, na szyję modeling :P
Napisano 10 Kwiecień 201113 l Może zrób coś w ten deseń: http://m.onet.pl/_m/4d5da088affb8c4e884cfc8fe84ffe5d,14,1.jpg tyle, że z tymi wszystkimi probówkami i chemikaliami :)
Napisano 21 Kwiecień 201113 l Autor Cześć! Skończyłem już jakiś tydzień temu, no ale wiecie jak to jest z czasem :) Wiele się nie udało. Poległem nawet na modelingu już nie mówiąc o materiałach i oświetleniu. Miało być lepiej, nie wyszło więc nie daję do galerii tylko tutaj. Daniel. Edytowane 21 Kwiecień 201113 l przez pirx
Napisano 21 Kwiecień 201113 l Zostawiłeś w WiPie więc może jednak zdecydujesz się jeszcze powalczyć:)? Uwagi ode mnie: - zbyt sztywna poza Marii, przydałoby się również pofałdować ubranie, to znacznie by ożywiło postać -tło za oknem za bardzo odciąga uwagę, głównie przez swoją jasność w relacji do reszty sceny - wypadałoby zdecydować, czy powinno być zdecydowanie jaśniejsze (dla testu zrób zdjęcie w pomieszczeniu tak, żeby było ono jasne mniej więcej jak w rzeczywistości i popatrz jak wygląda to co za oknem) - niebieskie światło chyba powinno mieć większy "udział" w oświetleniu sceny, powiedziałbym, że może nawet powinno być głównym źródłem światła.
Napisano 21 Kwiecień 201113 l Nie przesadzaj Daniel - nie jest tak źle ;) Zgadzam się z uwagami Lucasa. Do tego wydaje mi się, że troche pusto jest. Coś by się przydało naścianie za Marią i ciutkę twórczego bałaganu ;)
Napisano 22 Kwiecień 201113 l przyjemnie to wychodzi,moglbys na tym malym stołku gdzie jest ten obrusik, postawic cos ciekawego, popraw troche pozę, w sumie uprzednio ją naszkicuj, jak może wyglądac luźno i ciekawie, a tak poza tym jest ok, docenią twoją pracę! ;)
Napisano 22 Kwiecień 201113 l Również uważam, że powinieneś skończyć tą scenę, bo nie wygląda wcale tak źle. Tak jak wyżej: najbardziej rzuca się w oczy poza. Spróbuj może dać jej lewą rękę na biodro (zaciekawienie, jakiś zamysł).
Napisano 22 Kwiecień 201113 l nie jest źle, praca ma potencjał. Popracuj nad klimatycznym oświetleniem, wydobądź nim te przedmioty z biurka, zrób coś z widokiem za oknem, bo za bardzo przykuwa uwagę (za oknem jasno a w pomieszczeniu półmrok) - może zmniejsz je, za bardzo jakieś takie współczesne, jak z biurowca jest, albo przysłoń i będzie gitara;) Poza moim zdanie ok, można tylko coś zrobić z lewą ręką. Czemu takie monochromatyczne, tak ma zostać?
Napisano 22 Kwiecień 201113 l Autor Zostawiłeś w WiPie więc może jednak zdecydujesz się jeszcze powalczyć:)? Szczerze mówiąc cały czas mnie korci żeby to zrobić tak jak należy :) Jenak mszę modlnąć coś innego bo inaczej (cytując mojego kumpla, który powiedział to do nauczycielki, kiedy dowiedział się że dostał 5 list gratulacyjny za olimpiadę) "fu*k, I'm gonna vomit". blinq, Dunuś, MatiSk8, Faun- dzięki, poprawię to wszystko za jakieś 3-4 tygodnie :) A i to z tyłu to nie jest stolik z obrusikiem tylko "coś" tajemniczego co było na jednej z refek. Chyba Smoka. Daniel.
Napisano 22 Kwiecień 201113 l Jest potencjał stary, wracaj do tego! Wiadomo parę rzeczy kuleje jak poza o któej chyba już wspominałem. Ale to nie są skomplikowane rzeczy :)