Napisano 8 Luty 201312 l Dzień dobry wszystkim :) Jako, że forum przeglądam od ładnych paru lat i nigdy niczego tu nie napisałem, postanowiłem podjąc próbę dołączenia do Waszego grona. Rysuję i 'projektuję' od kiedy pamiętam, choć nigdy regularnie i to jest kolejny powód, żeby się tu poudzielać. Mam nadzieję, że zyskam tutaj na motywacji i dobrych radach, a kiedyś, być może, sam będę w stanie posłużyć radą (choć do tego długa droga). A zatem: na przywitanie zamieszczam kilka pozornie krótkich, można powiedzieć, ćwiczeń, a, że w digitalu jestem nieobyty próbowałem sobie to i owo. Prace powstały w przeciągu 2-3 ostatnich tygodni. Próbowałem się z kolorami i różnymi pędzlami przez co trochę w tym wszystkim chaosu. Edytowane 11 Luty 20187 l przez theSZ
Napisano 14 Luty 201312 l Autor Wrzucam, co mi tam ostatnio wylazło: Wytykać palcem bardzo proszę. :) Pozdrawiam.
Napisano 15 Luty 201312 l Autor Nikt nic nie pisze, może wątek nudny jak flaki. Tymczasem ja jeszcze pośmiecę :) może będzie kiedyś lepiej. Jakieś szkice takie: No i postanowiłem uruchomić szkicownik: na koniec szybki zdziwiony gołąb.. pozdrawiam i przepraszam za jakość zdjęć, ale nie mam ,lepszego aparatu na stanie
Napisano 16 Luty 201312 l Digitale o wiele lepsze niż ołówek. Widzę, że w szkicowniku masz papier lekko fakturowany. Polecam Ci używanie ołówków 2H-B do "podmalówki" i 6B do uzyskania mocnych linii. Poszerzaj skalę walorową. A ołówkiem nie tylko można kreskować, ale tak jak kolorowanki w dzieciństwie, kółeczkami, kółeczkami. Powstaje ładna "mgiełka". Szczególnie dobrze to wygląda w portretach. Czekam na więcej. - - - Połączono posty - - - Co do jakości zdjęć. Ustaw sobie 2 lampki nocne po 2 stronach pracy i oświetl pod kątem 45stopni, dbając żeby światło było jednkowe. Na pewno jakość będzie o wiele lepsza.
Napisano 17 Luty 201312 l Autor Z tym ołówkiem to czasami strasznie brakuje mi cierpliwości, ale dziękuję za rady i komentarz :) niebawem postaram się poskrobać ołówkiem, to wezmę o pod uwagę. Tymczasem wrzucam efekt mojej nocnej, zmudnej malowaniny: Dziadek na krzywej, jak cholibka, ławce: pozdrawiam :)
Napisano 17 Luty 201312 l Pozwolę sobie skomentować ostatnie:). Bardzo podoba mi się dziadek (piękny!) i reklamówka. Ogólnie świetne wrażenie poza kilkoma szczegółami, które jednak mi nie psują odbioru: dłoń, światło na latarni i chyba chude udo. Piękne światło, zazdroszczę :D - - - Updated - - - Pozwolę sobie skomentować ostatnie:). Bardzo podoba mi się dziadek (piękny!) i reklamówka. Ogólnie świetne wrażenie poza kilkoma szczegółami, które jednak mi nie psują odbioru: dłoń, światło na latarni i chyba chude udo. Piękne światło, zazdroszczę :D
Napisano 17 Luty 201312 l W poście nr3 ostatnia praca ma świetne tekstury na skałach i ogółem mocno podchodzi:) Brakuje tego w innych pracach. Ostatni dziadek jest fajny od dłoni w górę. Niektóre elementy wydają się być bardzo luźno malowane ( na plus :) np. ławka.
Napisano 17 Luty 201312 l Super to światło wyszło, jak u Fowkesa :D Poprzednie też są fajne, podoba mi się jak w nich działasz pędzlami
Napisano 28 Luty 201312 l Autor Dzięki wielkie za komenty :P Bierz się za farby i malowanie, to o wiele lepiej Ci wychodzi. co to, to nie, bo to znaczy, że ołówek idzie gorzej :P A tu kilka dzisiejszych eksperymentów. Już chyba wiem, w którą stronę pójdę.. ;d i tu duża przesada, ale fajnie było to mazać: pozdrawiam
Napisano 6 Marzec 201312 l Autor Szkice nocne :P (Strasznie naciapane tutaj niżej. Brakuje mi swobody przy ludziach)
Napisano 16 Marzec 201311 l Autor I tu znowu nocne woje. Od początku słabo do mnie trafiło, a im dalej z tym było tym gorzej więc zostawiłem.. Mam problem z "niedziabaniem" twarzy, jeśli mogę to tak powiedzieć. Może to kwestia pewności i ogarnięcia i czym więcej tym lepiej.. a tu jeszcze taki mały maz markerami..
Napisano 8 Lipiec 201311 l Autor Witam ponownie po przerwie ;) Sesja wchłonęła... :P Przerwy źle na mnie działają i ciężko mi się potem zebrać do pracy nad sobą ;P Na dzień dobry wrzucę dwa luźne szkice, przy czym drugi luźno oparty na zdjęciu. W sumie lipne, ale wrzucę, żeby mieć motywację wrzucić lepsze :P Pozrdawiam :P Edytowane 8 Lipiec 201311 l przez theSZ
Napisano 12 Lipiec 201311 l Autor Eh, ciężko się zebrać na dłuższe posiedzenie.. Taki szkic- chciałem zrobić coś komiksowego.. Nie bardzo wiedziałem, co robię i nie wiem jak i po co to ciągnąć.
Napisano 31 Lipiec 201311 l Autor Ćwiczę głowy ludzkie: A oto efekt dzisiejszego ćwiczenia. Bardzo mile widziane uwagi i krytyka (:
Napisano 31 Lipiec 201311 l Ślimak ciekawy, może by tak inny kadr, wyciągnąć go do góry i zwęzić, spotęgowało by to jego długą "szyję" :P fajne ziarniste tło. Nie przestawaj pracować :) Przydatne tutki : http://www.youtube.com/user/ProkoTV Powodzenia :)
Napisano 3 Sierpień 201311 l Autor Piret - Ślimak, jeszcze (mam nadzieję) powstanie w troszkę innej idei, wtedy wykorzystam rady. Dzięki wielkie za tutki (czegoś takiego szukałem akurat) i za odzew :D Tymczasem pokazuję część moich dzisiejszych około-obiadowych nosów. Najpierw ołówkiem, a potem próby z nowopoznanym węglem Niestety muszę zuploadować w takiej formie, bo mój telefoniczny aparacik nie ogarnął całego arkusza. Nie chcę też śmiecić (:
Napisano 4 Sierpień 201311 l Więcej rysuj ołówkiem. Dla mnie poziom prac tradycyjnych, szkiców ołówkiem w Twoim wykonaniu jest słabszy od tych digitalowych. Ale jeśli poświęcisz temu więcej czasu (nie musisz rezygnować przecież z digitalu) już za niedługo zobaczysz efekty. Te ostatnie prace trochę wydają mi się "brudne". Nos wygląda płasko, przez co tworzy taką zabawną sytuację - kojarzysz te rysunki, gdzie nosy były rysowane jako lekko zgięte "l"? Właśnie tak to u mnie wygląda, bo nos wydaje się być płaski. Trzymaj się i ćwicz. Trzymam kciuki za postępy!
Napisano 5 Sierpień 201311 l Autor Yoa - Dzięki! Z tym 'brudem' to wiem o co chodzi i nie umiem się tego pozbyć.. Przy ołówku szybko tracę cierpliwość, bo nie umiem go kontrolować tak jakbym chciał.
Napisano 3 Wrzesień 201311 l Autor Czołem ! Z zaciśniętymi zębami dość sporo tych ołówków wyrysowałem, ale nie ma sensu się nimi chwalić, bo nie ma czym.. Ale żeby nie zakurzać teczki zanadto - podłubałem sobie takie oto nie wiadomo co. Pierwsze przepierniczyłem eksperymentami, ale potem mi się komputer zwiesił i tyle uratowałem printscreenem ;P
Napisano 4 Wrzesień 201311 l Autor Namalowałem klatkę z mojego ulubionego filmu z dzieciństwa :D Masa czasu i kupa zabawy :D
Napisano 4 Grudzień 201311 l Autor Cześć po przerwie :) Dawno nic nie robiłem, bo uczelnia zeżarła mój czas. W tym tygodniu nastała chwila ulgi, w wyniku której powstało poniższe prawie studium.. Igi- przepraszam, że po tak długim czasie- Jeśli chodzi o kolor to osobiście mam zupełnie inne odczucia. Paletę ustalam tak, że staram się odwzorować kolory na przybliżonym obrazku w mniejszym formacie, co zajmuje wieki. To jest moja baza, którą trzymam ciągle w rogu ekranu. Tak czy siak dobieranie kolorów zajmuje mi bardzo dużo czasu- długo minie zanim wstrzelę się w poszukiwany kolor i rozpoznać błędy kolorystyczne potrafię dopiero po zestawieniu z innymi kolorami, a i tak wszystko na końcu wychodzi przesycone i bez PS ni hu hu.. Nie ma jakiejś złotej rady jak "widzieć" kolory od razu? :P
Napisano 7 Grudzień 201311 l Autor W sumie do tego miejsca to bezmózgie malowanie zdjęcia próbując uchwycić pewien styl, co nie bardzo mi się udaje, ale co mi tam. Miałem pomysł przećwiczyć coś w rodzaju postera z portretem w tle..Zbyt dług z nim walczę i znudził mi się na ten czas i może jeszcze spróbuję to skończyć.. A i dorzucam jeszcze moją ostatnią sennokosmiczną szajbę, którą też chciałbym móc jakoś skończyć: Edytowane 7 Grudzień 201311 l przez theSZ
Napisano 9 Grudzień 201311 l Autor Dziękuję, bardzo motywujące :D Tymczasem postanowiłem posiedzieć trochę nad ostatnim bazgrołem w nadziei, że coś z niego wylezie, ale zrezygnowałem i pokończyłem jak umiałem, bo pomysłu żadnego na to nie mam, a i umiejętności (ich brak) sporą zaporę postawiły. Mimo to wrzucę, bo trochę uwagi temu poświęciłem i przy dobrym komentarzu czegoś mogę się nauczyć..
Napisano 17 Grudzień 201311 l Są spoko, ale jakoś nie mają charakteru, brakuje im czegoś. Obczaj sobie speedy Brada Wrighta — mój speedowy mistrz :)
Napisano 18 Grudzień 201311 l Autor Obczajam :D Pomyślę nad tym. Dzięki wielkie za radę i odwiedziny :)
Napisano 19 Grudzień 201311 l Autor A więc postanowiłem troszkę lepiej, z większą 'swobodą'.. wyszło tak: i szybkie studium klatki z jednego z moich ulubionych filmów :) Edytowane 19 Grudzień 201311 l przez theSZ
Napisano 27 Luty 201411 l Autor Hej! Dwa szybkie buchy i jeden męczony przez wieczność, niestety wszystkie z refek, bo inaczej w ogóle nie umiem :(:
Napisano 6 Marzec 201411 l Autor @edit: Jak już wrzucam to jeszcze takie o studium wesołego gołębia zrobiłem:
Napisano 27 Sierpień 201410 l Autor Dawno nic nie wrzucałem, tylko patrzyłem jak wszyscy pięknie się rozwijają :P Naprawdę piękne rzeczy dzieją się na tym forum czasami.. A więc na odkopanie teczki i podbicie własnej dyscypliny dorzucam swoje skromne studia kolorów i klimatu z klatek z American Hustle. Podobieństwa postaci znikome. Bo tak :P Do godzinki max zeszło na każde.
Napisano 28 Sierpień 201410 l fajnie ze robisz to plamą a nie dziubiesz milimetr po milimetrze kopiując bezmyślnie rzeczywistość:)
Napisano 1 Wrzesień 201410 l Autor jonyyy92 - Dzięki wielkie (: Tymczasem wrzucam kolejną pracę. Trochę taki WIP, ale raczej już do tego nie przysiądę, bo nie mogę na to już patrzeć :P. Zaczęło się od studium z klatki z filmu, który ostatnio zrobił na mnie spore wrażenie. Tym razem chciałem postawić nacisk na przyśpieszony render z efektywnym wykorzystywaniem pędzli. Potem dodłubałem tak, żeby pozostało z tego coś "pełniejszego". "Fan" to dużo powiedziane, ale dopisałem, żeby nie było (żeby było). pozdro :) Edytowane 14 Wrzesień 201410 l przez theSZ
Napisano 1 Wrzesień 201410 l Autor Przy okazji zapytam tu, bo nie chcę smucić w innych częściach forum, bo pewnie tony takich pytań wyłazi. Wie ktoś może o wszelkich sensownych możliwościach edukowania się w grafice we Wrocławiu? Zależy mi na 3d z naciskiem na animację. Kiedyś sobie animowałem w 2d i trochę bawiłem w 3d, ale jakoś nie poświęcałem temu wystarczająco czasu, więc określiłbym się jako początkującego. A tak dodatkowo: czytał ktoś "Animacja komputerowa. Algorytmy i techniki" Parenta Rick'a ? Mało opinii na jej temat jest.
Napisano 2 Wrzesień 201410 l A tak dodatkowo: czytał ktoś "Animacja komputerowa. Algorytmy i techniki" Parenta Rick'a ? Mało opinii na jej temat jest.Ja mam, ale ta książka jest bardziej dla programistów. Jak byś chciał sobie zaimplementować swoją odwrotną kinematykę itp. to wtedy Ci się może przydać.
Napisano 2 Wrzesień 201410 l Chyba trudno o dobrą edukacje w Polsce w zakresie grafiki 3d. Zainwestował bym na twoim miejscu w abonament Digital Tutors: http://www.digitaltutors.com/subject/3d-animation-tutorials Jeśli tylko potrafisz uczyć się systematycznie, video tutoriale to świetna opcja. Zastanów się też czy naprawdę kochasz animować i chcesz to robić pomimo wszystkiego, grafik 3d to ciężki zawód.
Napisano 2 Wrzesień 201410 l Autor Ja mam, ale ta książka jest bardziej dla programistów. Jak byś chciał sobie zaimplementować swoją odwrotną kinematykę itp. to wtedy Ci się może przydać. Tego akurat jestem świadomy i dobrze się składa, bo jestem programistą ;) Moje pytanie tyczy się głównie tego, czy zawarta w tym wiedza wykracza poza podstawowe opisy fizyki, czy "algorytmy" w tytule rzeczywiście świadczą o ciekawej algorytmice. O tytuł zapytałem trochę poza pierwszym pytaniem - szukam właśnie dobrej książki o bardziej specjalistycznych algorytmach, które warto by zgłębić. Animacja zachęca najbardziej :P. Kefas - Digital tutors wydaje się być świetną opcją. Z systematyczną nauką nie mam problemu i jako, że Twój głos jest kolejnym przekonującym mnie do kupna videotutoriali to chyba go posłucham ;) Każdy zawód ma łaskotki. Aktualnie kształcę się na inżyniera automatyki i robotyki i moje kroki i tak mam zamiar skierować w technologie do wykorzystania w filmie, animacji itp. Grafika 3d się przyda. Dziekuję Wam bardzo za zainteresownie :) Pozdrawiam.
Napisano 14 Wrzesień 201410 l Autor Witam. Spodobało mi się adaptowanie studiów still'ów na coś al'a fanartowe plakaty, więc postanowiłem sporządzić jeszcze jeden (dwa, ale drugi absolutnie do kosza :P). Poniżej podkolorowany WIP z pracy, bo idzie powoli, między nudnymi ćwiczeniami. Prawdę mówiąc, nie wiem co z tego wyjdzie, ale bawię się świetnie - na boku myśląc o pierwszym właściwie, bardziej 'swoim' projekciku: Pozdro ;)
Napisano 17 Wrzesień 201410 l Autor Nie miałem już serca do tego i poszedłem trochę na skróty względem tego, co chciałem osiągnąć.. Wrzucam, bo w sumie i tak jestem zadowolony.
Napisano 18 Wrzesień 201410 l A więc postanowiłem troszkę lepiej, z większą 'swobodą'.. wyszło tak: Bardzo mi się podobają takie "luźniejsze" Twoje prace, podobnie ślimak pod krawatem i łódka na środku jeziora. Wydaje mi się, że może warto było by, gdybyś więcej takich prac "na luzie" malował. Poza tym masz świetne wyczucie kolorów, studia klatek z filmów wychodzą bardzo godnie, a wiem jak trudna to robota!
Napisano 20 Wrzesień 201410 l Staraj się trochę bardziej róznicowac materiał. Zwaraj uwagę na mocność i twardość refleksji i odbić
Napisano 20 Wrzesień 201410 l Autor ActualRobot - Dzięki! Mam tylko taki problem, że jak maluję luźno, to mam wrażenie, że się nie posuwam dalej jeśli chodzi o warsztat. Dlatego nachodzi mnie czasem ochota na wykończenie czegoś i zajęcie się renderem.. Tu mi mina zwykle rzednie :P Rozpu - Z tym mam trochę problem. Często łapię się, że mi to ucieka, zwłaszcza w późniejszej części pracy. Staram się nadganiać, ale, widać, wyłazi niedobór podstaw w pracach. Jedynym ratunkiem chyba tylko martwa, która działa na mnie usypiająco :P (Widziałem jeszcze jak ludzie trenują faktury malując takie kulki albo sześcianiki z różnych materiałów w jednym otoczeniu - ćwiczenie znacznie krótsze w czasie, ale nie wiem czy skuteczne..) Dzięki wielkie ! :) Żeby nie było, że tylko dla gadania piszę to wrzucam dwa mega-mega-szybkie szkice na rozruch, które zwyczajowo robię przed malowaniem. Jedno całkiem z głowy, drugie z bardzo delikatną pomocą zdjęcia, którego bardzo nieudane studium kiedyś zrobiłem. Ogólnie to zabawa bez mózgu, ale czasami ciekawe rzeczy idzie odkryć :D pzdr! :)