Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l wsp贸lnie z kolega Boltic'em pracujemy nad intrem. Chcemy uzyska膰 efekt makiety Tilt-shift (domek dla Barbie) i prosimy o rady odno艣nie ustawie艅 aparatu. Wydaje mi sie, ze z wi臋kszym DOF'em jest lepszy efekt, ale wtedy zatracamy szczeg贸艂y. Moze istnieja jakie艣 triki, kt贸re pozwol膮 to bardziej uwiarygodni膰 np. dodatkowe modele na drugim planie o innej skali itp. 聽 Tutaj ma艂a pr贸bka: 聽 聽 聽 聽 聽 tutaj efekt photoshopa z maska: 聽 Edytowane 8 Kwiecie艅 201312 l przez Chrupek3D
Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l Ta maska z PS wysz艂a ca艂kiem ca艂kiem. A takie efekty nie 艂atwiej nak艂ada i dodaje si臋 p贸藕niej - jako postprodukcja? (np. After Effects)
Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l Adku, pewnie mo偶na i w AF, ale wola艂bym na etapie wsadowym wykorzysta膰 wszystkie mo偶liwo艣ci. Zawsze mog臋 po艂o偶y膰 zapalniczk臋 dla odniesienia skali ;)
Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l Poka偶, 偶e do艣wietlasz lampk膮 na biurku :) Mo偶e jakie艣 rysy na meblach dodatkowo? Mo偶e gdzie艣 jaka艣 艣rubka czy element 艂膮cz膮cy biurko?
Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l Fajnie i obiecuj膮co wygl膮da. Doda艂bym podobne odblaski jak na dzikiej 艣wini na Croko. Troch臋 p艂asko wyszed艂, ale i tak czu膰 moc unbiased. Ciekawe jak to na ko艅cu wyjdzie ;)
Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l mi sie wydaje ze cos w ten desen, tylko szczegoly zabawki itp dac na centrum sceny 聽 聽 Uploaded with ImageShack.us
Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l bolitic, w tym tygodniu to sko艅czymy... chyba... na pewno ;) 聽 plasti, zauwa偶y艂em, ze oni w szopie staraj膮 sie rozmywa膰 kraw臋dzie zostawiaj膮c ostry 艣rodek, wiec trzeba b臋dzie umieszcza膰 obiekty w centrum. To jest w艂a艣nie sedno tilt shift'a... chyba.
Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l 聽 ...plasti, zauwa偶y艂em, ze oni w szopie staraj膮 sie rozmywa膰 kraw臋dzie zostawiaj膮c ostry 艣rodek, wiec trzeba b臋dzie umieszcza膰 obiekty w centrum. To jest w艂a艣nie sedno tilt shift'a... chyba. 聽 eeeeee........ chyba to napisalem? :P ;)
Napisano 8 Kwiecie艅 201312 l Nie wiem jaka dok艂adnie jest docelowa skala, ale powi臋kszenie i uwydatnienie tekstury drewna uwiarygodni艂yby efekt.
Napisano 9 Kwiecie艅 201312 l Plasti, sorka... zapomnia艂em doda膰, ze to Twoja sugestia :-) 聽 Anka, spr贸buje jak m贸wisz, ale chodzi o uwydatnienie koloru, czy faktury w sensie rysy, zabrudzenia? Chyba tez zrobi臋 tak jak Mirass sugerowa艂 -dobra 艣ubka nie jest z艂a ;-) 聽 na razie jeszcze bez 艣rubek i wyostrzonej textury drewna, tylko ostro艣膰 na 艣rodek... i tak kurcze sie zastanawiam, czy to koniecznie musi by膰 艣rodek. Na drugim obrazku, jest ostro艣膰 na drzwi i tez wygl膮da to nie najgorzej :/ 聽 Mo偶e jeszcze dodam jaki jest zamiar tego偶... chcemy zrobi膰 intro stylizowane na animacje poklatkow膮, cykan膮 z aparatu, chocia偶 renderuje to w Maxwellu - mam nadzieje, ze tego nie widac. W艂a艣ciwie, to nie wiem, czy nie zostan臋 przy statycznych obrazach, ze wzgl臋du na czasy liczenia Maxwella. Chcia艂bym, 偶eby widz mia艂 wra偶enie, rzeczywistej makiety + wra偶enie pomieszczenia i przedmiotu typu pok贸j, biurko itd. Dlatego pewnie nie obejdzie sie bez dodatkowych przedmiot贸w (odno艣nik贸w)... a na to jest malo czasu. Target to dzieciaki, wiec papieros贸w na biurku nie mog臋 da膰 ;) Kr臋cone tez b臋d膮 wn臋trza, kiedy postaci poprowadz膮 intelektualny dialog :-) 聽 Jeszcze sie zastanawiam, czy tego nie zUszatkowac i zrobi膰 zwyczajn膮 bajk臋 (opowiadanie obrazkowe), bez tych wszystkich wra偶e艅 makietowo DOF'owych. Macie jakie艣 sugestie? 聽 ad: juSZ... wiem...juSZ wiem... dam elementy tego domku na stole, np. drzwiczki, okno... b臋dzie wra偶enie, ze kto艣 to sk艂ada艂! Ah ten ja... powoli z wyrobnika staje sie artyst膮 :D Tylko czeka膰, jak wymieni臋 sie z Adamczykiem numerami... seryjnymi iphona ;P 聽 Edytowane 9 Kwiecie艅 201312 l przez Chrupek3D
Napisano 9 Kwiecie艅 201312 l wyglada cudnie. Bym troche obszar przesun膮艂 rozmycia by nie atakowa艂o tak obszaru gry. Jedna gumka i o艂贸wek + disp mocniejszy na drewnie i masz to co jest Ci potrzebne. Wtedy te偶 ustaw DOFa by m贸zg z艂apa艂 co tam na dalszych planach jest.
Napisano 9 Kwiecie艅 201312 l dzi臋ki Olaf, tak my艣l臋, ze DOF b臋dzie mniejszy, nie po to robie, 偶eby to zas艂ania膰 :-) 聽 i jeszcze taki piecyk: 聽
Napisano 9 Kwiecie艅 201312 l Super to wyglada, kolorki i design. Co to bedzie ? jakas krotka bajka, opowiadanie ?. Co do DOFa. Mi osobiscie najbardziej pasuje ta maska z PS. Na tym ujeciu gdzie zwierzaki sa w srodku, mimo ze DOF masz wlasnie ustanawiony na zwierzatka i sa one w centrym kadru, to ten dolny rog za bardzo pcha sie pod oczy a to rozmycie powoduje jeszcze ze jakos ciezko sie na to patrzy. Piecyk tez super :D
Napisano 10 Kwiecie艅 201312 l Pawelkos, dzieki. Og贸lnie to b臋dzie... jeszcze nie wiem. Chcemy z Bolitic'iem podbi膰 艣wiat wschodni, zachodni, 艣rednio zamo偶ny i przepychem p艂yn膮cy :-) No doba powiem... to b臋dzie intro do gry. Autografy rozdaje po 18'stej... 聽 A propo's za kazdym razem jak wstaje z 艂贸zka, wymy艣lam co innego... mo偶e powinienem w nim pozosta膰 ;) Tak sobie my艣l臋, 偶eby zrobi膰 cos m膮drego, ale nie bra膰 motyki i drapa膰 ksi臋偶yc... mo偶e jakie艣 statyczne obrazki, a w tle bajkowy lektor lub... troch臋 klatek imituj膮cych ruch postaci i jej przygody w 艣wiecie barbie. Zale偶y mi na tym, 偶eby to s艂odkie by艂o i dzieci臋ce... w ka偶dym razie, 艣winka nie b臋dzie walczy膰 z rakiem. Je艣li chodzi o DOF'a to sk艂onie sie ku temu co Olaf m贸wi, 偶eby za du偶o nie zas艂ania膰. Ale dzi臋ki bardzo za wskaz贸wki. 聽 ps. chyba przesadzi艂em z tym kominem. Edytowane 10 Kwiecie艅 201312 l przez Chrupek3D
Napisano 10 Kwiecie艅 201312 l Anka, spr贸buje jak m贸wisz, ale chodzi o uwydatnienie koloru, czy faktury w sensie rysy, zabrudzenia? Chodzi g艂贸wnie o skal臋 tekstury, u ciebie jest za drobna. I oczywi艣cie uwidocznienie detalu (w艂a艣nie rysy i zabrudzenia) kt贸re powi臋kszenie tekstury za sob膮 poci膮gnie. Chodzi o to 偶eby na drewnie by艂o wida膰, 偶e jest to uj臋cie z bliska. http://art2000.at/cache/fotos-bilder/kaefer-holzbrett-nahaufnahme_595.jpg tu taki bardzo ekstremalny przyk艂ad, skala jest jeszcze mniejsza ni偶 u was ale wida膰 o co chodzi, detal i odst臋p mi臋dzy s艂ojami podkre艣la skal臋 robaka. U was, je艣li patrze膰 tylko na drewno bez DOFa, mog艂oby to by膰 uj臋cie jakiej艣 pod艂ogi z daleka. 聽 B臋dzie wi臋cej tych zwierzaczk贸w? Bo fajne. 聽 Komin wygl膮da jak jaka艣 wie偶yczka, nie jak komin.
Napisano 10 Kwiecie艅 201312 l Dobre rzeczy, Hobbiton wersja PINK. :D ale tak samo jaki艣 "naturalny" detalik bym doda艂, mo偶e te偶 艣rubk臋 - jak ju偶 kto艣 proponowa艂.
Napisano 10 Kwiecie艅 201312 l Anka, dzi臋ki. Tak sie przygl膮dam i moje biurko nie ma takich rys i wg艂臋bie艅. Gdyby cyknac zdj臋cie z tej odleg艂o艣ci wygl膮da艂oby podobnie, ale ok... rozumiem o co chodzi, popracujemy nad tym :-) Pozosta艂e materia艂y, staram sie robi膰 jako plastik z niewielkimi rysami, wiec my艣l臋 ze jest dobrze. Co do skali... hmm... to skala przeci臋tnego domku dla Barbie. Wszystko z plastiku, wiec daje tylko niewielkie rysy, czasami wi臋ksze, ale Maxwell potrzebuje na ich pokazanie duuuuu偶o czasu. No w艂a艣nie, ten komin... kobita m贸wi, ze 艂adny... no dobra, nie b臋d臋 ju偶 o tym pisa艂, bo mnie skojarzenia doganiaj膮 ;) 聽 Beda inne stforaki, zdaje sie ze 8 naprodukowa艂em, ale nie mog臋 ich zagoni膰 przed obiektyw ;) 聽 Mi艂osz3ds, w艂a艣nie obmy艣li艂em plan skali i b臋d臋 atakowa艂 detal ;)
Napisano 10 Kwiecie艅 201312 l Ja bym doda艂a kurz na stole ;) Oraz zbli偶y艂abym kamer臋 i zwi臋kszy艂abym k膮t soczewki. Tak 偶eby by艂a wi臋ksza deformacja perspektywy. Wtedy uj臋cia zyskuj膮 intymno艣膰
Napisano 10 Kwiecie艅 201312 l numnah, da sie zrobi膰, tylko nie wiem jak z t膮 intymno艣ci膮 pomi臋dzy krokodylem, 艣wini膮 i 偶ab膮 :-)
Napisano 11 Kwiecie艅 201312 l i jeszcze scena nocna, pe艂na nieskr臋powanego sexu i przemocy... 聽 ps. od 偶ar贸wki powinny chyba i艣膰 dwa kable... si臋 poprawi. 聽 Edytowane 11 Kwiecie艅 201312 l przez Chrupek3D
Napisano 11 Kwiecie艅 201312 l Spoko, ale nie wiadomo o co oko zaczepi膰, nie ma akcentu. Wida膰 tylko du偶y kolorowy prostok膮t na tle br膮zowego sto艂u. Mo偶e zapal tylko jedn膮 偶ar贸wk臋?
Napisano 11 Kwiecie艅 201312 l dzi臋ki, na razie testuje materia艂y, a to taka scenka testowa, czy wszystko gra. 呕ar贸wki b臋d臋 zapala艂 po kolei... tak sobie za艂o偶y艂em, 偶ebym tylko nie renderzyl tego do 艣mierci. 聽 a propo, znacie jakie艣 fajne artyku艂y o kadrowaniu? a najlepiej jeszcze o ustawianiu aparatu, dobieraniu obiektywu itp.
Napisano 11 Kwiecie艅 201312 l 呕ar贸wki b臋d臋 zapala艂 po kolei... tak sobie za艂o偶y艂em, 偶ebym tylko nie renderzyl tego do 艣mierci. 聽 Pami臋taj o multilight - jedno renderowanie wszystkich zarowek a potem wylaczasz i manipulujesz swiatlem dzieki czemu stworzysz mn贸stwo obrazk贸w z jednego oblczenia. 艢wietnie nadaje sie pod animke lighta.
Napisano 11 Kwiecie艅 201312 l o dzi臋ki Bolitic ;) 聽 w艂a艣nie zmniejszy艂em nat臋偶enie 偶ar贸wy i wygl膮da to lepiej... 聽
Napisano 11 Kwiecie艅 201312 l Teraz za ciemno (jak na tak bliskie 偶ar贸wki). Spr贸bowa艂abym da膰 na nie jaki艣 klosz albo os艂onk臋, 偶eby tak nie razi艂y w oczy. Albo zrobi膰 z nich prawdziwe 偶ar贸wki, z przezroczyst膮 szklan膮 gruszeczk膮 i 艣wiec膮cym w ciep艂ym kolorze pr臋cikiem. I mo偶e tylko jedn膮 偶ar贸wk臋 w 艣rodku? To 偶贸艂te przed piecem z tej perspektywy wygl膮da jakby co艣 si臋 wyla艂o, a kolor kojarzy si臋 z moczem.
Napisano 12 Kwiecie艅 201312 l hehe no tak, ale moze w tym ujeciu wygl膮da jak mocz w innych jest spoko ;) Cenna uwaga, b臋d臋 musia艂 to zmieni膰, dzi臋ki Anka. Tam mia艂 by膰 jaki艣 kurczaczek na ro偶nie, ale zabrak艂o o mi pa艂era... dlatego to takie rozlane. 聽 Z 偶ar贸wk膮 masz racje, tez tak my艣la艂em, ale 偶eby zrobi膰 tak膮 mleczn膮... tylko ze Maxwell jak zgasisz 偶ar贸wk臋 pozostawia czarny materia艂, musia艂bym jaki艣 post proces robi膰...brrrrr....
Napisano 14 Kwiecie艅 201312 l wrzuci艂em na rebusfarm, 偶eby zobaczy膰 b艂臋dy w materia艂ach i widz臋 ju偶 co jest do poprawy, ale mo偶e Wy znajdziecie wi臋cej baboli. 聽 ps. blat sto艂u by艂 powi臋kszany na szybko i nie podlega krytyce ;) 聽
Napisano 14 Kwiecie艅 201312 l jaka na zabawe w dom dw贸ch doros艂ych facet贸w to wyglada coraz lepiej. Kabelki bym pogrubi艂, bo te by sie zerwa艂y od kichni臋cia modelarza. reszta bardzo fajna.
Napisano 14 Kwiecie艅 201312 l a ten mocz ci膮gle rozlany 聽 kto tak膮 upier****n膮 makiet臋 na forum ogl膮da膰 chce K. Durczok nie by艂by dumny 聽 聽 聽 聽 joke, fajnie to wygl膮da
Napisano 16 Kwiecie艅 201312 l Przyda艂aby sie jaka艣 podstawa lub pogrubione pod艂o偶e. I co to jest to drewniane co艣 w trzech pokojach ? Na pewno fajniejszy efekt b臋dzie je艣li troch臋 umeblujecie to mieszkanko. Miski w pokojach ?
Napisano 16 Kwiecie艅 201312 l te ludziki s膮 super, ta r贸偶owa 艣winia rz膮dzi. Zapowiada si臋 fajowa animacja.
Napisano 16 Kwiecie艅 201312 l dzi臋ki ch艂opaki - ze tak sobie pozwol臋 hurtem :-) animacji nie b臋dzie, czasu nie mamy po prostu. 聽 ps. Fr3d3k te drewniane co艣 to podpory chyba ;)
Napisano 19 Kwiecie艅 201312 l a jednak przygotowuje sie do animacji i testuje sobie scatter Blenderowego Cycles. Chyba za du偶ego da艂em, zw艂aszcza na krokodyla... jego nogi s膮 jak 偶elki z coca coli :-) 聽
Napisano 19 Kwiecie艅 201312 l No s膮 przezajebiste. Ta 艣winia wygl膮da jak z gumy, a偶 chce si臋 j膮 艣cisn膮膰. Napewno b臋dzie super animka z tego. Trzymam kciuki.
Napisano 22 Kwiecie艅 201312 l No s膮 przezajebiste. Ta 艣winia wygl膮da jak z gumy.... 聽 Od kiedy swinia ma takie kly ;P 聽 Fajne to wszysko keep it up
Napisano 23 Kwiecie艅 201312 l Wed艂ug mnie 偶elkowy krokodyl, jest ca艂kiem fajny. Ten efekt 偶elki, nadaje mu s艂odkiego, zabawkowo z艂owieszczego charakteru. 聽 Jedyne czego si臋 czepi臋, to oczy obydwu postaci, s膮 martwe, bez po艂ysku etc.
Napisano 24 Kwiecie艅 201312 l Biolo_idiota: dzi臋ki za te oczy... zrobi艂em po艂ysk, ale s艂abo wida膰, poza tym oczy p贸jd膮 do wymiany. 聽 reszcie r贸wnie偶 dzi臋ki. 聽 Wyrenderowalem gumowce z Cyclesa, jak zauwa偶ycie b艂臋dy to piszcie. Efektu sss za bardzo nie wida膰, bo zmieni艂em 艣wiat艂o i nat臋偶enie, ale chyba nie jest najgorzej. 聽
Napisano 30 Kwiecie艅 201312 l pracuj臋 nad Edzi膮 do kolekcji: 聽 Edytowane 30 Kwiecie艅 201312 l przez Chrupek3D
Napisano 30 Kwiecie艅 201312 l Genialne zwierzaki. Buldog jest zab贸jczy. 呕aba troche odstaje od reszty.
Napisano 30 Kwiecie艅 201312 l Sculptris, Blenderowego sculptu nie tykam. Tak naprawd臋 UV robie gdzie idziej, Sculpt w czym innym, retopo jeszcze inaczej... Blender s艂u偶y mi tylko do... pisania nieprawdy na forum :-) Nie no, animuj臋 i renderuje w Blenderze ;)
Napisano 27 Maj 201312 l wrzucam cze艣膰 intra promuj膮cego, jakie uda艂o nam sie skr臋ci膰. Ca艂o艣膰 robili艣my i renderowalismy w Blenderowym Cycles... a ja pierwszy raz walczy艂em z NLA edytorem (艂atwo nie by艂o). Renderowa艂o sie to tydzie艅 na 460GTX w samplingu 1500. P贸藕niej oczywi艣cie AE, bo bez tego nie da rady ;) 聽 聽 adres Indiegogo jeszcze niedostepny. Edytowane 8 Czerwiec 201312 l przez Chrupek3D
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto