Skocz do zawartości

[Teczka 3D] Modele game-artowe

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Beczka super, ale mozna by zredukowa kilka poly, np ten loop idacy przes srodek wysokosci korka(nic nie wnosi ze tam jest) i np ten fillet edge na wewnetrzej stronie rantu(powinno to zaltawic normal mapa), ale beczka zacna :).

A tak na marginesie czemu nie palisz normal mapy od razu w painterze ?

Napisano

Dziękuję @Pawelkos za opinię i wskazówki.

Normal mapy dla próby wypaliłem w Xnormalu, żeby porównać efekty. Następne tekstury będę wypiekał bezpośrednio w SP - znacznie większa wygoda.

Napisano

Pewnie sporo dałoby się urwać, ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia jakie są aktualnie budżety na takie rzeczy. Swoją drogą w Sketchfabie widać, że spód potraktowałeś po macoszemu. Nie dałoby się tam dać tekstury z wieka? Czy może po prostu nie ma sensu?

Napisano

To chyba zalezy. Beczka zwykle nie jest tak duza by wiecej jak 24 wierzcholki robily roznice. Sam daje nieparzyste ilosci wierzcholkow - troche komplikuje mapowanie ale efektywniej ukrywa tilowanie i symetrie w low poly, ktora oko od razu wychwytuje. Ale to zalezy od potrzeb. Na pewno wywalilbym to o czym pisal pawelkos i zrobil lepsza wersje z obreczami i obok ta aktualna, by kazdy wiedzial, ze dajesz rade w obu zakresach.

Napisano

Hmmm to może oświetl to trochę inaczej. Pierwszy render (z dużą ilością poly) jest ciemniejszy i lepiej widać na nim normal mapę. Na drugim wszystko prawie przepalone i poza wiekiem, wygląda jakby normal mapy w ogóle nie było.

Napisano

Poza tym wyszło dosyć płasko. Normalką można zdziałać o wiele więcej. :)

Wydaje mi sie ze tu plasko wyszlo nie ze wzgledu na normalke ale na specular i swiatlo. Normalka daje bumpa, ale specular jest za malo urozmaicony zeby to wyostrzyc.

Napisano (edytowane)

W grupie nodów w Cycles miałem odwrócony kanał w Normal mapie. Specular poprawiony. Powoli będzie finał.

Test przy dwóch, różnych oświetleniach:

uuM5ZeO.jpg

3pJ20dn.jpg

Screeny z SP:

HZp7pCv.png

6QKjbTt.png

Edytowane przez McGavish
Napisano

Game-art to taka trochę sztuka oszukiwania odbiorcy. Masz normalmapę, ale prawdopodobnie masz takie hp, które daje "płaską normalkę". Może na obrazkach pokażę o co mi chodzi :) Wypal sobie testowo normalki z podobnych hp. na płaską powierzchnie i pooglądaj.

testjpg_srwaqxs.jpg

Napisano

Dziękuję Panowie!

Następnym modelem będzie sprężarka:

qUl517l.jpg

Model nie jest trudny, ale przy okazji poćwiczę robienie "zniszczonych" tekstur. Planuję znacznie mocniejszy wash niż na refce.

Postępy:

ZPtKi2D.jpg

xZaZqPr.jpg

76eivnQ.jpg

Napisano

Beczki super choc na game arcie znam sie tylko z widzenia i slyszenia:). Sprezarka dobrze sie zapowiada. IMHO bedziesz mial co cwiczyc przy nie zniszczonych teksturkach, wtedy uzyskac realizm jest duzo trudniej. Ale dobrze Ci idzie, jedziesz dalej ;)

Napisano

Dzięki wszystkim!

@gryzon: Z tego co pamiętam, to w trakcie zamiany czworokątów na trójkąty to poprawiłem, bo na Sketchfabie jest w porządku. Dziękuję za czujność ;)

OJqvnsp.jpg

Napisano

Dziękuję @2013!

Kompresor pospawany, high i low poly skończone, uv rozłożone. Bake zajmie trochę czasu, bo muszę maskować wypalone mapy w PS, ponieważ jedne elementy wymagają cage, a inne nie. Dodatkowo chcę wszystko zmieścić na jednym secie tekstur 4k.

High-poly ok. 3 milionów trójkątów:

EEfwXh8.jpg

QCHEW6w.jpg

bPyaexr.jpg

Pj7tmTE.jpg

BZDYrMh.jpg

rYCfFnZ.jpg

1LraJD4.jpg

Napisano

Tekstury wstępnie skończone, zastanawiam się jeszcze nad tym wyciekiem oleju.

Wszelka krytyka mile widziana. Rendery na razie z Marmoseta, ale w Cycles też będą. Prawie 20k trójkątów.

NOfKewe.jpg

ebjs6lt.jpg

cW9N81G.jpg

SWPFBWh.jpg

DjxZ7E7.jpg

Ov1lcev.jpg

7N3Zrtv.jpg

uBiYSZl.jpg

HbCxVcU.jpg

Q0EnvZ3.jpg

Napisano

Dzięki @Blejsoid za krytykę! Bloom wyszedł dużo za mocny, na finalnych renderach poprawię wszystko. Kolor częściowo wzmocnił bloom i post pro, przyjrzę się temu.

Napisano

Świetna robota. Jedyne co mi się nie podoba to zbyt czyste gumy na kołach i nóżce. Widziałem ostatnio podobną maszyne i tak jakoś rzucił mi sie to w oczy. Czekam na TKSa ;)