Piotr Jamroz Napisano 20 Wrzesień 2022 Autor Napisano 20 Wrzesień 2022 Szkicownikowe dziady i niedokończona próba malowania z lusterka 18 1
Piotr Jamroz Napisano 20 Wrzesień 2022 Autor Napisano 20 Wrzesień 2022 7 minut temu, KLICEK napisał: ojej jakie zloto 😮 Dzięki Klicku 😀
adek Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 Tego AI nie pobije (ale też jpg nie odda) 🙂 Świetne prace. 2
Destroyer Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 Wow dziady super się prezentują, jest niesamowity klimat w tym 🙂 1
SebastianSz Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 Noice! Co to za szkicownik, tak się spytam?:) 1
Nezumi Napisano 21 Wrzesień 2022 Napisano 21 Wrzesień 2022 Wszusyko mnie zachwyca w tym - forma, kolory... Moge tylko glosem z Mortal Kombat zakrzyknac "SUPERB!". 1
Piotr Jamroz Napisano 21 Wrzesień 2022 Autor Napisano 21 Wrzesień 2022 No dzięki ludzie 😄 13 godzin temu, SebastianSz napisał: Noice! Co to za szkicownik, tak się spytam?:) A to ciekawa historia jest 😄 W oleje i gwasze wpadłem z zerową wiedzą (co można, czego nie można). Nie chcąc za wiele wydać ani poświęcić miejsca na płótna i inne drewna wziąłem se zwyczajny, tani szkicownik z empika (dość mały), papier zagruntowałem białą ścienną farbą a oleje zaprawiłem jako medium rzepakowym (nie polecane chociaż aż tak źle nie działało 😄) Także jeżeli chodzi o szkicownik + farby okazało sie że papier nie musi być jakiś specjalistyczny do takich szkiców/ćwiczeń. Chociaż to podejście to całkowita amatorszczyzna xD Po tym doświadczeniu poszedłem do malarskiego i wziąłem większy, ten aktualny szkicownik, talens art creation 21x30 cm, ten co poniżej. Gramatura 140g raczej średnio sugerowałaby zastosowanie farb olejnych, pani sprzedająca mówiła że markery będą przebijać (widziała jak wcześniej markery oglądałem). Po nałożeniu kilku warstw gessa (już nie ściennej farby) niska gramatura przestaje być problemem, można sobie nawet fajną teksturke uzyskać, tylko najlepiej przygotować sobie papier na zapas, żeby po zagruntowaniu troche poleżał i sie naprostował 1
SebastianSz Napisano 21 Wrzesień 2022 Napisano 21 Wrzesień 2022 1 hour ago, Piotr Jamroz said: papier zagruntowałem białą ścienną farbą a oleje zaprawiłem jako medium rzepakowym (nie polecane chociaż aż tak źle nie działało 😄) xD Myślałem, że jakiś specjalny szkicownik 😞 Też kiedyś eksperymentowałem z zagruntowanym zwykłym szkicownikiem (ale o większej gramaturze) i działało zaskakująco dobrze do takich wprawek.
EthicallyChallenged Napisano 22 Wrzesień 2022 Napisano 22 Wrzesień 2022 Piękne obrazy i ciekawy patent z gruntowaniem szkicownika.
michalo Napisano 22 Wrzesień 2022 Napisano 22 Wrzesień 2022 38 minut temu, EthicallyChallenged napisał: Piękne obrazy i ciekawy patent z gruntowaniem szkicownika. Jak farby z malowania ścian zostanie.. Bardzo fajne i klimatyczne prace. Na autoportrecie prezentujesz się jak jakiś magol z DnD 🙂
Piotr Jamroz Napisano 13 Grudzień 2022 Autor Napisano 13 Grudzień 2022 Szkicownikowe baby gwaszowe i olejowe 8
RaVirr Napisano 13 Grudzień 2022 Napisano 13 Grudzień 2022 1 minutę temu, Piotr Jamroz napisał: Szkicownikowe baby gwaszowe i olejowe AAA JEST CI ON! Kozak babki 2
Rekomendowane odpowiedzi