Napisano 28 Kwiecień 200816 l Witam. Chciałem pokazać kilka prac, przy okazji, których miałem mozliwość współtworzenia gry Mortyr III. Miło mi sie współpracowało z Pawłem Szczeszkiem, który przygotowywał mi niektóre modele do teksturowania. Wogóle to pozdrawiam całą ekipę z Katowic. elo! Zapraszam do komentowania. Krytyka też jest mile widzana. Możecie mnie bluzgac :) Za parę dni znów coś dodam. Na dzisiaj starszy. Żeby nie przesłodzić, za bardzo.
Napisano 28 Kwiecień 200816 l świetne modeliki, trzymają poziom, najbardziej podobają mi sie z zdaje sie vjuwera enginowego, są bardzo treściwe, gut łokra !
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Przefaniste :) Mi się podoba ta maszyna do pisania ta duża maszyna nie do pisania :P a te medykamenty to już mnie rozwaliły Well done m8.
Napisano 28 Kwiecień 200816 l no bardzo fajowo sie prezentuja ! i oczywiscie gratki texturowania umiejetnosi a modele rowniez fajowe !
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Całkiem fajnie. Trochę uderza boxowatość, ale to szczegół techniczny. Gdzieniegdzie texturki mogłyby być nieco bardziej urozmaicone. Ale good job, gratuluję tytułu na koncie!
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Najs :) Jakos nie przypadly mi tesktury na kolach w pierwszym modeliku, tak samo te malutkie modele wydaja sie byc jakies plaskie. Za to Lampy wg mnie rzadza totalnie :)
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Maszyna do pisania świetnie wyszła, reszta zresztą też całkiem całkiem ;)
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Fajne modele nie ma co. Do czego służy ta duża maszyna ? Normale wypalane czy rysowane ? Betoniarka Bojowa - element wyposażenia Polskich Korpusów Inwazyjnych. Jest to jedna z bardziej przydatnych jednostek wojskowych. Betoniarka jest używana do zalewania terenu betonem po ataku atomowym, zatrzymywania wrogich jednostek, budowania dróg, lotnisk a także do znaczenia granic Wielkiej Rzeczypospolitej. Większość Betoniarek Bojowych jest uzbrojona w ciężkie karabiny maszynowe, dlatego są one poważnym wsparciem dla jednostek Polskich Korpusów Inwazyjnych. Źródło: "http://www.buracka.webhost.pl/wielkapedia_beta/wiki/index.php/Betoniarka_Bojowa" Kategorie: Technika | Wojsko Polskie
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Do takich tekstur trisków mogło by być więcej, ale i tak jest super. Widze ze duzo osób z forum robiło przy tym. Na Mortyra IV od kiedy sązapisy ;] pozdro
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Fajne fajne zwlaszcza zyrandol i ta maszyna niebieska daja rade - czekam na wiecej modelikow :D pozdro :)
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Maszyny i lampy -świetne reszta spoko - najgorzej chyba betoniarka wypadła
Napisano 28 Kwiecień 200816 l taka łądna była by betoniarka a tkaie brzytkie kółko zrobiłeś :P p.s. widze zwogole ze teraz wysyp wątków z modelami z Morty :P
Napisano 28 Kwiecień 200816 l betoniarka to tak jakos nei wyglada, ale zyrandol kupuje :D no a klawiatura wymiata :D
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Witam!! mialem nie pisac ale napisze :) mnie troche niepokoi logika tworzenia modeli low poly tutaj mianowicie : "kierownica" betoniarki i kola sa kanciaste a np. buteleczki sa okragle (zageszczone) naprawde ciezko mi to zrozumiec jak dla mnie brak logiki w tym :) pozdro
Napisano 28 Kwiecień 200816 l zyrandol full profes!:) Mnie zastanawia jedno....skoro Operacja Sztorm byla robiona na Jupiterze...tonie wierze ze nie lodleveli ani preprocesow....szkoda, bo to nie musialo byc takie kanciate!:)
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Witam!! mialem nie pisac ale napisze :) mnie troche niepokoi logika tworzenia modeli low poly tutaj mianowicie : "kierownica" betoniarki i kola sa kanciaste a np. buteleczki sa okragle (zageszczone) naprawde ciezko mi to zrozumiec jak dla mnie brak logiki w tym :) Ja tutaj logikę widze. Betoniarka stoi w jakimś miejscu na otwartej przestrzeni gdzie geometri jest dużo, wiec trzeba oszczedzac. Buteleczki stoją w małym zamknietym pomieszczeniu, które jest ograniczone sektorem, w którym niema dużo geometrii. więc można była ją władowac w buteleczki. Najlepsza jest maszyna do robienia... wrażenia :)
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Ja tutaj logikę widze. Betoniarka stoi w jakimś miejscu na otwartej przestrzeni gdzie geometri jest dużo, wiec trzeba oszczedzac. Buteleczki stoją w małym zamknietym pomieszczeniu, które jest ograniczone sektorem, w którym niema dużo geometrii. więc można była ją władowac w buteleczki. to co piszesz jest tym bardziej bez logiki jeszcze jedno jesli chodzi o te drewno poukladane to duzp trpjkwatow na to poszlo a efektu nie ma mozena by to logiczniej zrobic zeby widac bylo, ze to nie jest "sztywne" a poukladane wmiare niechlujnie czyli jak w rzeczywistosci :)
Napisano 28 Kwiecień 200816 l to co piszesz jest tym bardziej bez logiki może jakieś argumenty? bo w ten sposób to ja mogę napisać na poziomie 5 latka: "a nie bo to co ty piszesz jest bez logiki"
Napisano 28 Kwiecień 200816 l logiczne rzeczy.. hmmm jak ja za nimi tesknie :P dobre modele jon 500 ;) ale to wiesz
Napisano 28 Kwiecień 200816 l to co piszesz jest tym bardziej bez logiki jeszcze jedno jesli chodzi o te drewno poukladane to duzp trpjkwatow na to poszlo a efektu nie ma mozena by to logiczniej zrobic zeby widac bylo, ze to nie jest "sztywne" a poukladane wmiare niechlujnie czyli jak w rzeczywistosci :) Valery mial na mysli fakt że jeśli mamy zamknięte pomieszcenie (np wnętrze baru) i mamy teren otwarty (np. plac budowy) to teoretycznie w jednym i drugim mamy do dyspozycji tyle samo poligonów - dzięki czemu wewnątrz możemy powrzucać detaliczne modele gdyż jest ich mniej. - ale to tylko teoria bo tyle ile firm tyle sposobów - ja jestem za tym aby wszytko robic rozsadnie i potem wykorzytsywac ten sam model tu i tam - Z drugiej strony butelka może słuzyć jako instant object dzieki czemu silnik nie musi ładować jej 100 razy. Pozdro
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Witam!! mialem nie pisac ale napisze :) mnie troche niepokoi logika tworzenia modeli low poly tutaj mianowicie : "kierownica" betoniarki i kola sa kanciaste a np. buteleczki sa okragle (zageszczone) naprawde ciezko mi to zrozumiec jak dla mnie brak logiki w tym :) pozdro Wszystko było robione pod pewien silnik, za projektem stoi kilka osób ktore prawdopodobnie przemyślały sprawe polycountu, wiedzą co robią, "dlaczego i ile", od tego są, za to się im płaci. Są rózne metody, można takjak wspomniał Bro porobić kilkadziesiat proxy które wczytaja się jako jeden mesh, a można też mieć jeden limit na pomieszczenie, brak proxy, wszystko wyważone. Co kraj to obyczaj. Nie rozumiem tego typu komentarzy z Twojej strony, widocznie w City tak się robi gry - poprostu...zrozum ;) fajne tekstury Jonaszu :) Widzę, ze zrobiliście sobie każdy po folio z tego mortyra :P :P Pozdrawiam :)
Napisano 29 Kwiecień 200816 l jak dla mnei dalej jest to bezsensu... robienie duzego modelu w ktorym widac kanty a malego ktory moznaby zrobic z mniejszej ilosci a wygladalby fajnie robic z duza ilosci trojkatow i niewazne czy to bedzie tu czy tam jest to bezsensu i koniec Ardeni--> hmmm przemyslane? ze duzy obiekt ma byc "kwadratowy" a maly "okragly" gratuluje... ok ale "robta co cheta"
Napisano 29 Kwiecień 200816 l jak dla mnei dalej jest to bezsensu... robienie duzego modelu w ktorym widac kanty a malego ktory moznaby zrobic z mniejszej ilosci a wygladalby fajnie robic z duza ilosci trojkatow i niewazne czy to bedzie tu czy tam jest to bezsensu i koniec Ardeni--> hmmm przemyslane? ze duzy obiekt ma byc "kwadratowy" a maly "okragly" gratuluje... ok ale "robta co cheta" zdaje się że nierozumiesz że obiekty nie są wczytywane dla całego levelu a zazwyczaj a dla jednego pomieszczenia. inni jakoś rozumieją o co chodzi :)
Napisano 29 Kwiecień 200816 l zdaje się że nierozumiesz że obiekty nie są wczytywane dla całego levelu a zazwyczaj a dla jednego pomieszczenia. inni jakoś rozumieją o co chodzi :) rozumiem ale mnie to nieobchodzi czy do jednego pomieszczenia czy do lazienki czy do levelu to jest bezsesnu i tyle !! robic gre gdzie w jednym miejscu sa ladne zaokraglone model a w innym gdzie modele wygladaja jak z przed kilku lat... jest hmmm dziwne ?
Napisano 29 Kwiecień 200816 l raz twierdzisz że nielogiczne i bezsensu a raz twierdzisz że cię to nieobchodzi... koniec, niechce mi się więcej o tym dyskutować. ja co miałem do powiedzenia powiedziałem.
Napisano 29 Kwiecień 200816 l modeliki lux, gratki jonasz :) nielot, faktycznie to jest bezsensu nielogiczne i nie obchodzi mnie to :D, od bodajze quake3 jest taki bajer ze grafika przelicza tylko to co aktualnie widac, wiec nie znajac levelu w ktorym jest ta koparka , dorabianie jakiejsc filozofi nie ma sensu, moze to byc np 10 pietrowy szkielet budynku z koparka na 7 pietrze etc
Napisano 29 Kwiecień 200816 l raz twierdzisz że nielogiczne i bezsensu a raz twierdzisz że cię to nieobchodzi... koniec, niechce mi się więcej o tym dyskutować. ja co miałem do powiedzenia powiedziałem. lol a co mam napisac napisalem, ze jest to jest bezsensu i, ze mnie to nie obchodzi bo to ich sprawa co jak robia ja tylko napisalem co wydaje mi sie bezsensu tadek-->nie kumam co ma to, ze mnie to nieobchodzi i to co napisalem napisalem co wedlug mnie jest dziwne i tego bede sie trzymac i nie przekonacie(?) mnie, ze to nie jest nie logiczne proste gdyz nie rozumiem po co robic cos (gre0 gdzie w jednych miejscach jest super a w innych do kitu
Napisano 29 Kwiecień 200816 l lol. co wątek to ciekawsza dyskusja. a tak BDW to nielot nie ma racji. a że go nie przekonam to nie bede tłumaczył :P
Napisano 29 Kwiecień 200816 l lol. co wątek to ciekawsza dyskusja. a tak BDW to nielot nie ma racji. a że go nie przekonam to nie bede tłumaczył :P tlumacz, tlumacz....
Napisano 29 Kwiecień 200816 l a wiec na początku było koło a potem ktoś wymyślił kartę graficzną żeby gracze byli szczęśliwi a twórcy ograniczeni. Karta graficzna to takie coś co renderuje 40 razy na sekunde żebyś nie czuł dyskomfortu zabijając wrednych złych ludzi/potworów. Oprócz wrednych ludzi renderuje sie otoczenie. Ściany butelki, betoniarki i inne. Wyobraź sobie teraz mega zespół kanałów który sumarycznie ma 700k trisów i 50 tekstur. Po prostu nie ma ch. we wsi żeby to było przeliczane i wyświetlane 40 razy na sekunde przez cały czas. Dlatego pewien mądry człowiek wpadł na pomysł żeby ukrywać to czego aktualnie nie widzisz na ekranie. I w ten sposób komputer zamiast liczyć 700k trisów i 50 tekstur liczy tylko powiedzmy 40k i 15 tekstur. I to jest limit na scene widoczną na raz na ekranie. jeżeli jest to pomieszczenie z przysłowiowych boxów to wykorzystasz może 700 trisów na same sciany(bardzo nieoptymistycznie licząc :P ). a co by tu z resztą zrobić? Do limitu daleko a tu już mesh smotha na sciany dałem. no to zaokrąglimy se buteleczki żeby ładniej wyglądały. Podejżewam że jakbyś miał wiekszy limit na postać to napewno byś z niego skorzystał żeby postać była ładniejsza. A teraz odwrotna sytuacja. Mamy sobie zamek i góry wokół niego który sam w sobie ma 30k. dorzućmy dwie postacie i limit osiągnięty, klatki spadają i grac sie nie da. patrzyysz pod nogi żeby dało sie 5 metrów przejsć spokojnie(wtedy nie wyswietla tego co jest nad widocznoscia kamery) limit osiagniety a tu pusto wokół ;/ smotno jakoś i brzydko. Obciąć polycountu sie nie da bo juz jest takie lekko kanciaste wszystko. przydało by sie jakieś życie w lokacji. To ktoś ważniejszy od ciebie powie że chce tu jeszcze betoniarke. A że scena już ledwo zipie to i automatycznie masz miejszy limit trisów na ten model.
Napisano 29 Kwiecień 200816 l Eric: Dokładnie, troszke teorii Panie Nielocie zawsze się w życiu przydać może ;)
Napisano 29 Kwiecień 200816 l Dobra dobra, ja wiem że nawet w q3 były portale, VISy i tym podobne sztuczki, ale nie oszukujmy się, jak betoniarka miałaby 800 trisów zamiast 700 silnik by się nie wysypał, a wyglądała by jeszcze fajniej ;)
Napisano 29 Kwiecień 200816 l Ardeni--> daruj sobie... Eric_Draven-->no i co miala ta historyjka oznaczac ? co ona wyjasnila ? jak dla mnie to nic nowego sie nie dowiedzialem... czyli wedlug Ciebie w jednej lokacji beda swietnie dokladne modele a w innej kaszanka bo jest duzo elementow LOL jak dla mnie gra powinna miec praktycznie taki sam poziom w calej grze a nie na jednym levelu... dlatego dalej trzymam sie swojej "wersji" sorki ale troche nierozumiem twojej "polityki" mianowicie grasz w gre zaczynasz w jakims interiorku ogladasz obiekty mowisz do siebie wow jaka super grafika wszystko takie dokladne itp. wychodzisz na zwenatrzi co cofasz sie kilka lat w stecz w wygladzie grafiki fajjnie co ? hehe "tegie glowy" mysla nad tym zeby gra byl jak najladniejsza w calej grze a nie tu zrobimy zeby bylo super a tam bo duzy teren i fps zmaleje dajemy kanciaki gratuluje :) ja wiem, ze sa limity na level itp. ale chyba z zachowaniem poziomu calosciowego pozdro
Napisano 29 Kwiecień 200816 l ja nic nie wymyślam, ja mam zrobić co każą i żeby działało tak jak każą.
Napisano 30 Kwiecień 200816 l Ja zgadzam sie z Nielotem. Moim zdaniem wyszystkie modele powinny byc na tym samym poziomie. bylaby straszna kicha zeby ktos wpadl na pomysl zeby postawic buteleczki przy betoniarce. Betoniarka kanciasta i duza a butelki okraglutkie i male. Moim zdaniem trzeba wyciagac srednia jakosciowa wszystkich modeli. Co za problem dodac 30 poly do tej betoniary tak, zeby wygladala spojnie z reszta modeli. Nie przekonuje mnie gatka, ze butelki beda w pomieszczeniu a betoniarka na powietrzu. Calosc powinna byc wg mnie spojna i na jednakowym poziomie. Albo kanciastosc wszedzie i mniej poly, albo gladko i wiecej poly. Istnieje tez LOD. Texturki bardzo fajne:]
Napisano 30 Kwiecień 200816 l Ja zgadzam sie z Nielotem. Moim zdaniem wyszystkie modele powinny byc na tym samym poziomie. bylaby straszna kicha zeby ktos wpadl na pomysl zeby postawic buteleczki przy betoniarce. Betoniarka kanciasta i duza a butelki okraglutkie i male. Moim zdaniem trzeba wyciagac srednia jakosciowa wszystkich modeli. Co za problem dodac 30 poly do tej betoniary tak, zeby wygladala spojnie z reszta modeli. Nie przekonuje mnie gatka, ze butelki beda w pomieszczeniu a betoniarka na powietrzu. Calosc powinna byc wg mnie spojna i na jednakowym poziomie. Albo kanciastosc wszedzie i mniej poly, albo gladko i wiecej poly. Istnieje tez LOD. Texturki bardzo fajne:] milo mi, ze chociaz jedna osoba wie jak powinno sie gry robic ;) wlasnie wyciagniecie sredniej jakosciowej dla wszystkich modeli Istnieje tez LOD. wlasnie :)
Napisano 30 Kwiecień 200816 l no tak..w sumie jak jakas rzecz mialaby wygladac hmm...kiepsko:D to najlepiej aby juz wszystko wygladalo kiepsko, tak?....ta rozmowa jest bez polotu....;/
Napisano 30 Kwiecień 200816 l Soda i Nielot - Mieliście przyjemność robić tytuły półroczne lub krótsze? ;)
Napisano 30 Kwiecień 200816 l Ja tylko niekomercyjne polroczne, bo programisci wymiekali:] Teraz zdobywam doswiadczenia w pracy komercyjnej, wiec bede deko lepiej wiedzial. Kto powiedzial, ze kwadratowe przedmioty musza wygladac kiepsko?? Patrz betoniarka, kwadratowa a wyglada fajnie. Przy kwadratowej betoniarce lepiej beda tez wygladaly kwadratowe butelki, a nie super gladkie butelki. Chodzi o spojnosc graficzna. Mi osobiscie kwadratowe oldschoolowe obiekty pasuja.
Napisano 30 Kwiecień 200816 l skoro nie jest kiespko to o co chocy?.....:) o małą buteleczke? ze nie jest kwadratowa tak jak koło betoniarki? poza tym jakby buteleczki nie dosc ze male byly by jeszcze kwadratowe to by mogly grać role kostek do gry ;> nie ma co sie czepiac jesli Wam teoria do glowy nie wchodzi zostawcie to komus kto sie na tym zna.
Napisano 30 Kwiecień 200816 l Chodzi o wolnosc wypowiedzi i nauke. nie znam sie na grafice na tyle, zeby dawac komus rady. Wyrazam poprostu swoja opinie i jesli ktos robil komercyjna gre i powie ze tak sie robi to zamykam gebe i sie nie odzywam. Nic nie poradze, ze widze dysonans miedzy modelami i jak na moje lewe oko trzeba to wywazyc, aby bylo spojne. Rozumiem Selena, ze robilas/es komercyjna gre i tak sie to poprostu robi. Jesli tak to zostawiam to osobom, ktore sie na tym znaja. Ale ja sie nie znam, pisze jako laik. Czesto burza mozgow i glos ludzi nie zwiazanych z tematem tworzy znacznie wydajniejsze rozwiazania niz stosuje sie standardowo. Czy teoria tworzenia gier jest gdzies spisana?? Chetnie bym poczytal:] Dobra poddaje sie. Wszystko jest super naprawde rewelacja! BRAWO! AWSOM! itp itd.
Napisano 30 Kwiecień 200816 l nudna ta gatka , smiecicie tylko wątek Jonaszowi i po co? gry robi sie czesto z dupy praktycznie, w wielu z nich nic nie jest optymalne czy przemyslane czy cokolwiek tam jeszcze ,zaczynając od modeli, rozlozeniu uv, texturach, shaderach a nie mówiac juz o pragramistycznych sprawach, i nie wazne czy to jest top gra za grube milony$ czy budzetówka, czasy dbania o optymalnosc spojnsc pod kazdym wzgledem minęły , sporo firm nie dba o to jak jest zagospodarowne uv ile poly i czy sensownie mają modele, wszystko jest względne i płynne , finalnie gra ma działać bo to jest produkt jak kluski z biedronki :D
Napisano 30 Kwiecień 200816 l I teraz Mario pozamiatał :P Dobrze prawi. Wracajac do tematu: Jonaszu, masz moze jeszcze jakieś grafiki ? Jeśli tak to poka poka :P