Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałem pokazać kilka prac, przy okazji, których miałem mozliwość współtworzenia gry Mortyr III. Miło mi sie współpracowało z Pawłem Szczeszkiem, który przygotowywał mi niektóre modele do teksturowania. Wogóle to pozdrawiam całą ekipę z Katowic. elo!

Zapraszam do komentowania. Krytyka też jest mile widzana. Możecie mnie bluzgac :)

Za parę dni znów coś dodam. Na dzisiaj starszy. Żeby nie przesłodzić, za bardzo.

betoniarkajonektf5.jpg

cysternajonekwf5.th.jpg

medykaliatypewriterjonebc2.jpg

oltarzykjonekxp8.th.jpg

opaljonekke1.th.jpg

pompajonekll6.jpg

wiertarkajonekwt8.th.jpg

zyrandolejonekex7.jpg

• Odpowiedzi 62
  • Wyświetleń 15,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

świetne modeliki, trzymają poziom, najbardziej podobają mi sie z zdaje sie vjuwera enginowego, są bardzo treściwe, gut łokra !

Napisano

Przefaniste :)

Mi się podoba ta maszyna do pisania

ta duża maszyna nie do pisania :P

a te medykamenty to już mnie rozwaliły

Well done m8.

Napisano

bardzo ładnie... ;)

pochwalić trzeba za jakość modeli i texturek... ;)

Napisano

no bardzo fajowo sie prezentuja ! i oczywiscie gratki texturowania umiejetnosi a modele rowniez fajowe !

Napisano

Całkiem fajnie.

Trochę uderza boxowatość, ale to szczegół techniczny.

Gdzieniegdzie texturki mogłyby być nieco bardziej urozmaicone.

Ale good job, gratuluję tytułu na koncie!

Napisano

Najs :)

Jakos nie przypadly mi tesktury na kolach w pierwszym modeliku, tak samo te malutkie modele wydaja sie byc jakies plaskie. Za to Lampy wg mnie rzadza totalnie :)

Napisano

Maszyna do pisania świetnie wyszła, reszta zresztą też całkiem całkiem ;)

Napisano

Fajne modele nie ma co. Do czego służy ta duża maszyna ? Normale wypalane czy rysowane ?

Betoniarka Bojowa - element wyposażenia Polskich Korpusów Inwazyjnych.

Jest to jedna z bardziej przydatnych jednostek wojskowych. Betoniarka jest używana do zalewania terenu betonem po ataku atomowym, zatrzymywania wrogich jednostek, budowania dróg, lotnisk a także do znaczenia granic Wielkiej Rzeczypospolitej.

Większość Betoniarek Bojowych jest uzbrojona w ciężkie karabiny maszynowe, dlatego są one poważnym wsparciem dla jednostek Polskich Korpusów Inwazyjnych.

Źródło: "http://www.buracka.webhost.pl/wielkapedia_beta/wiki/index.php/Betoniarka_Bojowa"

Kategorie: Technika | Wojsko Polskie

Napisano

Przyjemne prace, na screenach z gry wyglądają bardzo fajnie.

Napisano

Do takich tekstur trisków mogło by być więcej, ale i tak jest super.

Widze ze duzo osób z forum robiło przy tym.

Na Mortyra IV od kiedy sązapisy ;]

pozdro

Napisano

Fajne fajne

zwlaszcza zyrandol i ta maszyna niebieska daja rade - czekam na wiecej modelikow :D

pozdro :)

Napisano

Maszyny i lampy -świetne reszta spoko - najgorzej chyba betoniarka wypadła

Napisano

taka łądna była by betoniarka a tkaie brzytkie kółko zrobiłeś :P

p.s. widze zwogole ze teraz wysyp wątków z modelami z Morty :P

Napisano

betoniarka to tak jakos nei wyglada, ale zyrandol kupuje :D

no a klawiatura wymiata :D

Napisano

Witam!!

mialem nie pisac ale napisze :)

mnie troche niepokoi logika tworzenia modeli low poly tutaj

mianowicie :

"kierownica" betoniarki i kola sa kanciaste a np. buteleczki sa okragle (zageszczone)

naprawde ciezko mi to zrozumiec jak dla mnie brak logiki w tym :)

pozdro

Napisano

zyrandol full profes!:)

Mnie zastanawia jedno....skoro Operacja Sztorm byla robiona na Jupiterze...tonie wierze ze nie lodleveli ani preprocesow....szkoda, bo to nie musialo byc takie kanciate!:)

Napisano
Witam!!

mianowicie :

"kierownica" betoniarki i kola sa kanciaste a np. buteleczki sa okragle (zageszczone)

Ja tutaj logikę widze. Betoniarka stoi w jakimś miejscu na otwartej przestrzeni gdzie geometri jest dużo, wiec trzeba oszczedzac. Buteleczki stoją w małym zamknietym pomieszczeniu, które jest ograniczone sektorem, w którym niema dużo geometrii. więc można była ją władowac w buteleczki.

Najlepsza jest maszyna do robienia... wrażenia :)

Napisano
Ja tutaj logikę widze. Betoniarka stoi w jakimś miejscu na otwartej przestrzeni gdzie geometri jest dużo, wiec trzeba oszczedzac. Buteleczki stoją w małym zamknietym pomieszczeniu, które jest ograniczone sektorem, w którym niema dużo geometrii. więc można była ją władowac w buteleczki.

to co piszesz jest tym bardziej bez logiki

jeszcze jedno jesli chodzi o te drewno poukladane to duzp trpjkwatow na to poszlo a efektu nie ma mozena by to logiczniej zrobic zeby widac bylo, ze to nie jest "sztywne" a poukladane wmiare niechlujnie czyli jak w rzeczywistosci :)

Napisano

może jakieś argumenty?

bo w ten sposób to ja mogę napisać na poziomie 5 latka:

"a nie bo to co ty piszesz jest bez logiki"

Napisano

jeszcze jedno jesli chodzi o te drewno poukladane to duzp trpjkwatow na to poszlo a efektu nie ma mozena by to logiczniej zrobic zeby widac bylo, ze to nie jest "sztywne" a poukladane wmiare niechlujnie czyli jak w rzeczywistosci :)

Valery mial na mysli fakt że jeśli mamy zamknięte pomieszcenie (np wnętrze baru) i mamy teren otwarty (np. plac budowy) to teoretycznie w jednym i drugim mamy do dyspozycji tyle samo poligonów - dzięki czemu wewnątrz możemy powrzucać detaliczne modele gdyż jest ich mniej. - ale to tylko teoria bo tyle ile firm tyle sposobów - ja jestem za tym aby wszytko robic rozsadnie i potem wykorzytsywac ten sam model tu i tam - Z drugiej strony butelka może słuzyć jako instant object dzieki czemu silnik nie musi ładować jej 100 razy.

Pozdro

Napisano
Witam!!

mianowicie :

pozdro

Wszystko było robione pod pewien silnik, za projektem stoi kilka osób ktore prawdopodobnie przemyślały sprawe polycountu, wiedzą co robią, "dlaczego i ile", od tego są, za to się im płaci. Są rózne metody, można takjak wspomniał Bro porobić kilkadziesiat proxy które wczytaja się jako jeden mesh, a można też mieć jeden limit na pomieszczenie, brak proxy, wszystko wyważone. Co kraj to obyczaj.

Nie rozumiem tego typu komentarzy z Twojej strony, widocznie w City tak się robi gry - poprostu...zrozum ;)

fajne tekstury Jonaszu :)

Widzę, ze zrobiliście sobie każdy po folio z tego mortyra :P :P

Pozdrawiam :)

Napisano

jak dla mnei dalej jest to bezsensu...

robienie duzego modelu w ktorym widac kanty a malego ktory moznaby zrobic z mniejszej ilosci a wygladalby fajnie robic z duza ilosci trojkatow i niewazne czy to bedzie tu czy tam jest to bezsensu i koniec

Ardeni--> hmmm przemyslane? ze duzy obiekt ma byc "kwadratowy" a maly "okragly" gratuluje...

ok ale "robta co cheta"

Napisano
jak dla mnei dalej jest to bezsensu...

robienie duzego modelu w ktorym widac kanty a malego ktory moznaby zrobic z mniejszej ilosci a wygladalby fajnie robic z duza ilosci trojkatow i niewazne czy to bedzie tu czy tam jest to bezsensu i koniec

Ardeni--> hmmm przemyslane? ze duzy obiekt ma byc "kwadratowy" a maly "okragly" gratuluje...

ok ale "robta co cheta"

zdaje się że nierozumiesz że obiekty nie są wczytywane dla całego levelu a zazwyczaj a dla jednego pomieszczenia. inni jakoś rozumieją o co chodzi :)

Napisano
zdaje się że nierozumiesz że obiekty nie są wczytywane dla całego levelu a zazwyczaj a dla jednego pomieszczenia. inni jakoś rozumieją o co chodzi :)

rozumiem ale mnie to nieobchodzi czy do jednego pomieszczenia czy do lazienki czy do levelu to jest bezsesnu i tyle !!

robic gre gdzie w jednym miejscu sa ladne zaokraglone model a w innym gdzie modele wygladaja jak z przed kilku lat... jest hmmm dziwne ?

Napisano

raz twierdzisz że nielogiczne i bezsensu a raz twierdzisz że cię to nieobchodzi...

koniec, niechce mi się więcej o tym dyskutować. ja co miałem do powiedzenia powiedziałem.

Napisano

modeliki lux, gratki jonasz :)

nielot, faktycznie to jest bezsensu nielogiczne i nie obchodzi mnie to :D, od bodajze quake3 jest taki bajer ze grafika przelicza tylko to co aktualnie widac, wiec nie znajac levelu w ktorym jest ta koparka , dorabianie jakiejsc filozofi nie ma sensu, moze to byc np 10 pietrowy szkielet budynku z koparka na 7 pietrze etc

Napisano
raz twierdzisz że nielogiczne i bezsensu a raz twierdzisz że cię to nieobchodzi...

koniec, niechce mi się więcej o tym dyskutować. ja co miałem do powiedzenia powiedziałem.

lol a co mam napisac napisalem, ze jest to jest bezsensu i, ze mnie to nie obchodzi bo to ich sprawa co jak robia ja tylko napisalem co wydaje mi sie bezsensu

tadek-->nie kumam co ma to, ze mnie to nieobchodzi i to co napisalem

napisalem co wedlug mnie jest dziwne i tego bede sie trzymac i nie przekonacie(?) mnie, ze to nie jest nie logiczne

proste

gdyz nie rozumiem po co robic cos (gre0 gdzie w jednych miejscach jest super a w innych do kitu

Napisano

lol. co wątek to ciekawsza dyskusja. a tak BDW to nielot nie ma racji. a że go nie przekonam to nie bede tłumaczył :P

Napisano
lol. co wątek to ciekawsza dyskusja. a tak BDW to nielot nie ma racji. a że go nie przekonam to nie bede tłumaczył :P

tlumacz, tlumacz....

Napisano

a wiec na początku było koło a potem ktoś wymyślił kartę graficzną żeby gracze byli szczęśliwi a twórcy ograniczeni. Karta graficzna to takie coś co renderuje 40 razy na sekunde żebyś nie czuł dyskomfortu zabijając wrednych złych ludzi/potworów. Oprócz wrednych ludzi renderuje sie otoczenie. Ściany butelki, betoniarki i inne. Wyobraź sobie teraz mega zespół kanałów który sumarycznie ma 700k trisów i 50 tekstur. Po prostu nie ma ch. we wsi żeby to było przeliczane i wyświetlane 40 razy na sekunde przez cały czas. Dlatego pewien mądry człowiek wpadł na pomysł żeby ukrywać to czego aktualnie nie widzisz na ekranie. I w ten sposób komputer zamiast liczyć 700k trisów i 50 tekstur liczy tylko powiedzmy 40k i 15 tekstur. I to jest limit na scene widoczną na raz na ekranie. jeżeli jest to pomieszczenie z przysłowiowych boxów to wykorzystasz może 700 trisów na same sciany(bardzo nieoptymistycznie licząc :P ). a co by tu z resztą zrobić? Do limitu daleko a tu już mesh smotha na sciany dałem. no to zaokrąglimy se buteleczki żeby ładniej wyglądały. Podejżewam że jakbyś miał wiekszy limit na postać to napewno byś z niego skorzystał żeby postać była ładniejsza. A teraz odwrotna sytuacja. Mamy sobie zamek i góry wokół niego który sam w sobie ma 30k. dorzućmy dwie postacie i limit osiągnięty, klatki spadają i grac sie nie da. patrzyysz pod nogi żeby dało sie 5 metrów przejsć spokojnie(wtedy nie wyswietla tego co jest nad widocznoscia kamery) limit osiagniety a tu pusto wokół ;/ smotno jakoś i brzydko. Obciąć polycountu sie nie da bo juz jest takie lekko kanciaste wszystko. przydało by sie jakieś życie w lokacji. To ktoś ważniejszy od ciebie powie że chce tu jeszcze betoniarke. A że scena już ledwo zipie to i automatycznie masz miejszy limit trisów na ten model.

Napisano

Eric: Dokładnie, troszke teorii Panie Nielocie zawsze się w życiu przydać może ;)

Napisano

Dobra dobra, ja wiem że nawet w q3 były portale, VISy i tym podobne sztuczki, ale nie oszukujmy się, jak betoniarka miałaby 800 trisów zamiast 700 silnik by się nie wysypał, a wyglądała by jeszcze fajniej ;)

Napisano

Eric - świetna opowieść :) ale Nielot i tak powie że to bezsensu :)

Napisano

Ardeni--> daruj sobie...

Eric_Draven-->no i co miala ta historyjka oznaczac ? co ona wyjasnila ? jak dla mnie to nic nowego sie nie dowiedzialem...

czyli wedlug Ciebie w jednej lokacji beda swietnie dokladne modele a w innej kaszanka bo jest duzo elementow LOL jak dla mnie gra powinna miec praktycznie taki sam poziom w calej grze a nie na jednym levelu... dlatego dalej trzymam sie swojej "wersji"

sorki ale troche nierozumiem twojej "polityki" mianowicie grasz w gre zaczynasz w jakims interiorku ogladasz obiekty mowisz do siebie wow jaka super grafika wszystko takie dokladne itp. wychodzisz na zwenatrzi co cofasz sie kilka lat w stecz w wygladzie grafiki fajjnie co ? hehe

"tegie glowy" mysla nad tym zeby gra byl jak najladniejsza w calej grze a nie tu zrobimy zeby bylo super a tam bo duzy teren i fps zmaleje dajemy kanciaki

gratuluje :)

ja wiem, ze sa limity na level itp. ale chyba z zachowaniem poziomu calosciowego

pozdro

Napisano

Ja zgadzam sie z Nielotem. Moim zdaniem wyszystkie modele powinny byc na tym samym poziomie. bylaby straszna kicha zeby ktos wpadl na pomysl zeby postawic buteleczki przy betoniarce. Betoniarka kanciasta i duza a butelki okraglutkie i male. Moim zdaniem trzeba wyciagac srednia jakosciowa wszystkich modeli.

Co za problem dodac 30 poly do tej betoniary tak, zeby wygladala spojnie z reszta modeli.

Nie przekonuje mnie gatka, ze butelki beda w pomieszczeniu a betoniarka na powietrzu. Calosc powinna byc wg mnie spojna i na jednakowym poziomie. Albo kanciastosc wszedzie i mniej poly, albo gladko i wiecej poly.

Istnieje tez LOD.

Texturki bardzo fajne:]

Napisano
Ja zgadzam sie z Nielotem. Moim zdaniem wyszystkie modele powinny byc na tym samym poziomie. bylaby straszna kicha zeby ktos wpadl na pomysl zeby postawic buteleczki przy betoniarce. Betoniarka kanciasta i duza a butelki okraglutkie i male. Moim zdaniem trzeba wyciagac srednia jakosciowa wszystkich modeli.

Co za problem dodac 30 poly do tej betoniary tak, zeby wygladala spojnie z reszta modeli.

Nie przekonuje mnie gatka, ze butelki beda w pomieszczeniu a betoniarka na powietrzu. Calosc powinna byc wg mnie spojna i na jednakowym poziomie. Albo kanciastosc wszedzie i mniej poly, albo gladko i wiecej poly.

Istnieje tez LOD.

Texturki bardzo fajne:]

milo mi, ze chociaz jedna osoba wie jak powinno sie gry robic ;)

wlasnie wyciagniecie sredniej jakosciowej dla wszystkich modeli

Istnieje tez LOD.

wlasnie :)

Napisano

no tak..w sumie jak jakas rzecz mialaby wygladac hmm...kiepsko:D to najlepiej aby juz wszystko wygladalo kiepsko, tak?....ta rozmowa jest bez polotu....;/

Napisano

Soda i Nielot - Mieliście przyjemność robić tytuły półroczne lub krótsze? ;)

Napisano

Ja tylko niekomercyjne polroczne, bo programisci wymiekali:] Teraz zdobywam doswiadczenia w pracy komercyjnej, wiec bede deko lepiej wiedzial.

Kto powiedzial, ze kwadratowe przedmioty musza wygladac kiepsko?? Patrz betoniarka, kwadratowa a wyglada fajnie. Przy kwadratowej betoniarce lepiej beda tez wygladaly kwadratowe butelki, a nie super gladkie butelki.

Chodzi o spojnosc graficzna.

Mi osobiscie kwadratowe oldschoolowe obiekty pasuja.

Napisano

skoro nie jest kiespko to o co chocy?.....:) o małą buteleczke? ze nie jest kwadratowa tak jak koło betoniarki? poza tym jakby buteleczki nie dosc ze male byly by jeszcze kwadratowe to by mogly grać role kostek do gry ;> nie ma co sie czepiac jesli Wam teoria do glowy nie wchodzi zostawcie to komus kto sie na tym zna.

Napisano

Chodzi o wolnosc wypowiedzi i nauke. nie znam sie na grafice na tyle, zeby dawac komus rady. Wyrazam poprostu swoja opinie i jesli ktos robil komercyjna gre i powie ze tak sie robi to zamykam gebe i sie nie odzywam.

Nic nie poradze, ze widze dysonans miedzy modelami i jak na moje lewe oko trzeba to wywazyc, aby bylo spojne.

Rozumiem Selena, ze robilas/es komercyjna gre i tak sie to poprostu robi. Jesli tak to zostawiam to osobom, ktore sie na tym znaja.

Ale ja sie nie znam, pisze jako laik. Czesto burza mozgow i glos ludzi nie zwiazanych z tematem tworzy znacznie wydajniejsze rozwiazania niz stosuje sie standardowo.

Czy teoria tworzenia gier jest gdzies spisana?? Chetnie bym poczytal:]

Dobra poddaje sie.

Wszystko jest super naprawde rewelacja! BRAWO! AWSOM! itp itd.

Napisano

nudna ta gatka , smiecicie tylko wątek Jonaszowi i po co? gry robi sie czesto z dupy praktycznie, w wielu z nich nic nie jest optymalne czy przemyslane czy cokolwiek tam jeszcze ,zaczynając od modeli, rozlozeniu uv, texturach, shaderach a nie mówiac juz o pragramistycznych sprawach, i nie wazne czy to jest top gra za grube milony$ czy budzetówka, czasy dbania o optymalnosc spojnsc pod kazdym wzgledem minęły , sporo firm nie dba o to jak jest zagospodarowne uv ile poly i czy sensownie mają modele, wszystko jest względne i płynne , finalnie gra ma działać bo to jest produkt jak kluski z biedronki :D

Napisano

I teraz Mario pozamiatał :P Dobrze prawi.

Wracajac do tematu: Jonaszu, masz moze jeszcze jakieś grafiki ? Jeśli tak to poka poka :P