Napisano 22 Sierpie艅 20195 l Marvelous Designer 9 will include follwing features. - Retopology - Half Pattern Symmetry - GPU Simulation - Subdivision - Mirror Creation 聽 Dla mnie bomba 馃檪 Wreszcie dali GPU i retopo.
Napisano 22 Sierpie艅 20195 l Fajnie to wygl膮da. Troche jestem zaskoczony, 偶e dopiero teraz GPU ale spoko, nie 艣ledzi艂em jako艣 ostatnio. Dla mnie to zawsze b臋dzie idealny przyk艂ad jak zrobi膰 dobry niszowy program, co Lumionowi tak dobrze nie wysz艂o.
Napisano 22 Sierpie艅 20195 l No, no wygl膮da zacnie 馃檪 Jestem ciekaw, tego GPU bo na CPU wolno to dzia艂a艂o.聽
Napisano 22 Sierpie艅 20195 l Autor Nie powiedzia艂 bym, 偶e jest niszowy.聽 U偶ywam go sporadycznie I ma wiele, wiele wad, mi臋dzy innymi jest powolny. Chocia偶 i tak pewnie najszybszy w takich symulacjach. W艂a艣nie dla tego cieszy mnie to GPU.聽 Inne te偶 s膮 fajne, ale to s膮 rzeczy tak oczywiste, 偶e powinny by膰 ju偶 dawno.聽
Napisano 23 Sierpie艅 20195 l Autor Co do GPU, zainteresuje was pewnie ten komentarz z youtuba 聽 Cytat Currently, GPU simulation only works with Nvidia Graphics cards as we are using Cuda. In addition, the quality of GPU Simulation is not good as CPU simulation due to limitations of GPU simulation. However, you could use GPU simulation for faster draping and switch to CPU simulation for the final result. Dobre i to.
Napisano 23 Sierpie艅 20195 l na szczescie mam dobra karte 馃檪聽nie wiem czemu nikt nie zauwazyl ze porownanie gpu z cpu jest na innym particle distance. Jakosc symulacji pozostawia wiele do zyczenia i cpu wypada lepiej pod wzgledem ilosci detali. Dlatego zakladam ze sciemnili i ustawili inny particle distance dla tych wykrojow na jednym 0,7 a na drugim np. 5. Dlatego jest taka roznica w predkosci. Co do samej wydajenosci marva, to jest to szybk soft, ten komu to zamula ma po prostu przestazaly procesor/maszyne 馃檪聽 聽 聽
Napisano 23 Sierpie艅 20195 l Autor Wydajno艣膰 to poj臋cie bardzo wzgl臋dne 馃檪 Mo偶na przesadzi膰 z detalem i wtedy pewnie nawet super komp nie pomo偶e. Chcocia偶 ja tam nie wiem na czym wy go u偶ywacie i jakie efekty uzyskujecie. Wiem, 偶e mi zamula jak za du偶o tam nawsadzam na raz, zapisuje i w艂膮cza si臋 troch臋 d艂u偶ej ni偶 bym sobie tego 偶yczy艂. Ale to nie uniemo偶liwia mi pracy i nie jest a偶 takie straszne jak brzmi.聽 Por贸wnuj膮c go do blendera i tak jest zajebi艣cie szybki. Jest jak zbrush. Sk膮d wiesz o tym particie distance? Nie s膮dz臋, 偶eby tak by艂o. Ogl膮da艂em sobie jeszcze raz i wygl膮da na to samo. Po co 艣ciemnia膰? Jak ju偶 przyznali, 偶e pod GPU jest gorszy efekt i nie s艂u偶y do osi膮gni臋cia efektu finalnego. 聽
Napisano 23 Sierpie艅 20195 l Michalo widac po ilosci detali na zakonczonej symulacji, ze na CPU jest wiecej parikli 聽
Napisano 23 Sierpie艅 20195 l Autor No wida膰. Mo偶e wina le偶y w: 聽 Cytat At the moment, GPU simulation cannot detect collision /self-collision well as CPU simulation. For more accurate detail, we do recommend CPU Simulation. Cytat , we used Intel i7-7700 (3.60GHZ) and Nvidia GeForce GTX 1060 6GB for the Video. a mo偶e to tylko .... 聽
Napisano 23 Sierpie艅 20195 l 4 godziny temu, KLICEK napisa艂: Co do samej wydajenosci marva, to jest to szybk soft, ten komu to zamula ma po prostu przestazaly procesor/maszyne 馃檪聽 聽 聽 聽Mam i7 8700 wi臋c nie powinno by膰 tak 藕le. Robi艂em jakiego艣 tuta, gdzie by艂a po艣ciel i kilka poduszek. Jak pr贸bowa艂em porusza膰 poduszki to strasznie klatkowa艂o. Nie wiem, mo偶e co艣 pokr臋ci艂em, ale stara艂em si臋 odtwarza膰 dok艂adnie.
Napisano 23 Sierpie艅 20195 l no wiadomo, generalnie ja nie schodze pozniej 10-12 particle distance przy rzeczywistej skali. Dopiero przed exportem schodze na nizsze dystansy i lekko przesymulowuje 馃槈
Napisano 24 Sierpie艅 20195 l Nie znalazlem tego tutaj, po zrobieniu patternu i puszczeniu聽symulacji, po czym zrobieniu na tym retopo, pattern symulowany od razu przejmuje now膮 siatk臋? Czy retopo dotyczy tylko patternu(pocopocopocopoco?)
Napisano 24 Sierpie艅 20195 l Autor 2 godziny temu, piotrkujko napisa艂: Nie znalazlem tego tutaj, po zrobieniu patternu i puszczeniu聽symulacji, po czym zrobieniu na tym retopo, pattern symulowany od razu przejmuje now膮 siatk臋? Czy retopo dotyczy tylko patternu(pocopocopocopoco?) Te偶 mnie to interesuje. Pokazali robienie retopo na p艂askim, niesymulowanym wykroju. Mam nadziej臋, 偶e taka topologia jest transferowana te偶 na obiekt po symulacji, bo w膮tpi臋, 偶eby taki low res nadawa艂 si臋 do czegokolwiek. Je艣li jest inaczej, to jest to troch臋 bezsensu, tak jak auto-retopo z marvelusa.
Napisano 24 Sierpie艅 20195 l 8 minut temu, Boris napisa艂: Michal, ale przeciez mozesz sobie zrobic o tak: https://www.youtube.com/watch?v=VFAfqW0Zlqk do Blendera tez jest tutek. Oczywi艣cie, 偶e mo偶esz, tylko s臋k w tym 偶eby tego nie robi膰 馃槃 Gdyby mo偶na by艂o zapanowa膰 nad topologi膮 w Marvelousie z automatu, o ile by艂oby wszystko prostsze - na miejscu robisz odopwiednie topo, od razu masz z tego uvki, eksportujesz obj z gotow膮 geometri膮, a nie bawisz si臋 w retopo i transfery w zew. softach (nie m贸wi膮c o tym, jak masz skomplikowane ubranie, gdzie jest kilka warstw i wszystkich pierd贸艂 wok贸艂) 聽
Napisano 27 Sierpie艅 20195 l On 8/24/2019 at 10:24 PM, Boris said: Michal, ale przeciez mozesz sobie zrobic o tak: https://www.youtube.com/watch?v=VFAfqW0Zlqk do Blendera tez jest tutek. A ktos wie czy mozna zrobic to tak samo w maxie? Wiem ze kiedys byl skrypt do tego, jakos nie moge go teraz znalezc
Napisano 27 Sierpie艅 20195 l W CLO 5, je艣li mnie pamie膰 nie myli , czyli takeij przemys艂owej odmianie marvelosa dali GPU simualtion ju偶 dawno temu ale na pocz膮tku to z tego co si臋 dowiadywa艂em te偶 tak 艣rednio dzia艂a艂o, nie wspiera艂o wszystkich opcji, wcale takie mega szybkie nie by艂o, by艂o chyba mniej stabilne itd, ju偶 dok艂adnie nie pami臋tam聽ale by艂y z tym problemy. Teraz troch臋 czasu min臋艂o i logika podpowiada, 偶e聽teraz powinno dzia艂a膰 lepiej no ale jak zwykle to trzeba b臋dzie sprawdzi膰 na 偶ywym organizmie bo na kulkach to wszystko zawsze dzia艂a 馃檪 Poza tym przy retopo to powinno tak dzia艂a膰 , 偶e聽jak si臋 zrobi retopo dla jednego kawa艂ka to te przyszyte do niego powinny od razu dziedziczy膰 odpowiednie edge loopy bo robi膰 wszystko na oko to takie troch臋 half ass solution i na jedno wychodzi jak robienie retopo w mayi z filmu powy偶ej i da艂o si臋聽tak robi膰 ju偶 lata temu Edytowane 27 Sierpie艅 20195 l przez Destroyer
Napisano 28 Sierpie艅 20195 l 14 godzin temu, Destroyer napisa艂: Poza tym przy retopo to powinno tak dzia艂a膰 , 偶e聽jak si臋 zrobi retopo dla jednego kawa艂ka to te przyszyte do niego powinny od razu dziedziczy膰 odpowiednie edge loopy bo robi膰 wszystko na oko to takie troch臋 half ass solution i na jedno wychodzi jak robienie retopo w mayi z filmu powy偶ej i da艂o si臋聽tak robi膰 ju偶 lata temu Ca艂kowicie si臋 zgadzam z Tob膮. Skoro ju偶 zrobili sobie takie retopo jak w innych softach to licz臋 偶e to zostanie rozwini臋te w spos贸b taki jak piszesz. Np. automatycznie b臋dzie dodawa膰 geometri臋 na kraw臋dziach pozosta艂ych wykroj贸w w miejscach zszycia聽by by艂o wiadomo gdzie ile loop贸w. Jak zrobi艂em troch臋 ciuch贸w produkcyjnie robi膮c retopo na p艂asko i potem wrapowanie. Najwi臋kszym problemem zawsze by艂o zadbanie o to by wszystkie kraw臋dzie kt贸re s膮 zszywane mia艂y odpowiedni膮 ilo艣膰 loop贸w i by si臋 w miar臋 szybko da艂o je potem zweldowa膰 po symulacji. Je艣li dodadz膮 takie narz臋dzia do Marvelousa kt贸re usprawni膮 t膮 prac臋 to dopiero wtedy b臋dzie jaki艣 konkretny kamie艅 milowy.聽 Dodali autoretopo z 艂adnych quado贸w ale to retopo nie jest poprawne produkcyjnie pod symulacj臋.聽 聽 聽 Edytowane 28 Sierpie艅 20195 l przez gryzon
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l Autor Prowokator! 馃が 聽 Co 艂adna siatka, to 艂adna siatka i pomini臋cie tych kilku krok贸w to zawsze czas, kt贸ry mo偶na po艣wi臋ci膰 np. tutaj 馃檪
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l Godzin臋 temu, michalo napisa艂: Wszystko si臋 zgadza 馃槈 艂adna siatka by膰 musi no bo jak偶e by inaczej. Na renderze aby 艂adnie wygl膮da膰. Pytanie tylko czemu 艂adna siatka musi by膰 konieczna do symulowania clotha ? Chyb膮 , 偶e co艣 przeoczy艂em w w膮tku za co ewentualnie przepraszam z g贸ry. Nie zmienia to w ka偶dym razie mojego pytania ? Po co 艂adne Quady ? w clofie聽 馃槈 Pozdrawiam czaps 聽 Cytat 聽 Prowokator! 馃が 聽Co 艂adna siatka, to 艂adna siatka i pomini臋cie tych kilku krok贸w to zawsze czas, kt贸ry mo偶na po艣wi臋ci膰 np. tutaj 馃檪 聽 Edytowane 17 Wrzesie艅 20195 l przez czaps
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l Autor Chodzi o plik jaki eksportujesz z MD. Zeby mia艂 艂adn膮 siateczk臋, nie tylko 艂膮dnie UV.
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l 25 minut temu, michalo napisa艂: Chodzi o plik jaki eksportujesz z MD. Zeby mia艂 艂adn膮 siateczk臋, nie tylko 艂膮dnie UV. Zgadza si臋. Chodzi mi o pliki z MD . Po co to retopo ? Reklamowane itd. . Pewnie ju偶 za stary jestem i nie w temacie . 聽 Edytowane 17 Wrzesie艅 20195 l przez czaps
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l Autor Po to, 偶e jak chcesz cokolwiek przedyktowa膰 sobie to i tak musisz mie膰 normalniejsz膮 siatk臋. Chyba, 偶e twoja praca ko艅czy si臋 na MD >> silnik renderuj膮cy. W sumie tak tylko dyskutuje bo mi a偶 tak bardzo do szcz臋艣cia to nie jest potrzebne. Jednak zaoszcz臋dzi艂o by to tych par臋 klikni臋膰 od czasu do czasu.
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l ja uzywam tego non stop praktycznie, mam wersje beta remeshera w marv 8, no i nie wyobrazam sobie juz pracy bez tego 馃槈聽
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l 1 godzin臋 temu, michalo napisa艂: Po to, 偶e jak chcesz cokolwiek przedyktowa膰 sobie to i tak musisz mie膰 normalniejsz膮 siatk臋. Chyba, 偶e twoja praca ko艅czy si臋 na MD >> silnik renderuj膮cy. W sumie tak tylko dyskutuje bo mi a偶 tak bardzo do szcz臋艣cia to nie jest potrzebne. Jednak zaoszcz臋dzi艂o by to tych par臋 klikni臋膰 od czasu do czasu. Ciekawe co piszesz. Mi w przypadku mielenia symulacji na nawet brzydkich siatkach to specjalnie nie przeszkadza. Solver sobie z tym jako艣 radzi . Na koniec siatka jest taka jakby艣 sobie j膮 dowolnie g艂aska艂 i Quadowa艂 wcze艣niej. Wi臋cej nie b臋de ju偶 klika艂 w tym temacie w takim razie 馃槈 p.s moja praca dopiero si臋 zaczyna czasem od MD . A konczy w innych softach plus silnik renderuj膮cy st膮d zaciekawi艂a mnie kwestia topologii pod symulacje i tyle w sumie. Edytowane 17 Wrzesie艅 20195 l przez czaps
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l no przeciez to nie pod symulacje przygotowujesz siatke, tylko chodzi o to ze przed exportem sobie remeshuje do quadow z zachowaniem uvalki. Pozniej nie musze sie jebac z morphami i transferami atrybutow majce.
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l 3 minuty temu, KLICEK napisa艂: no przeciez to nie pod symulacje przygotowujesz siatke, tylko chodzi o to ze przed exportem sobie remeshuje do quadow z zachowaniem uvalki. Pozniej nie musze sie jebac z morphami i transferami atrybutow majce. 馃槈聽 dobra nie odzywam si臋 wi臋cej w tym temacie bo jeszcze co艣 nam膮c臋 niepotrzebnie 馃槈聽 i bez morphow i transferow sie moze obyc .
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto