Skocz do zawartości

AI i technologie przyszłości

Featured Replies

Napisano
39 minutes ago, Destroyer said:

Dla bogacza ejaj: proszę bardzo cały system o który prosiłeś + dodatkowe funkcje które mogą ci się przydać, piękna struktura, czysty kod z komentarzami, łatwo edytowalne parametry w CMS-ie, modularna struktura, WYSIWYG, future proof arch itd. W ramach podziękowania dostajesz darmowy bonusowy pakiet tokenów i dostęp do inwestycji na giełdach które kontrują nasze algorytmy, praca jest dla biednych, niech pracuje ten kto musi.

Nah, moze troche lepsze ale prawda jest taka ze to wszystko jest fundamentalnie zjeb*ne z tymi losowymi "halucynacjami". Tego nie zmienisz chocbys wykupil pakiet "Super Pro Max Exclusive Premium ++".

• Odpowiedzi 3,1k
  • Wyświetleń 187,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jakieś z 15 lat temu coś tam do jakiejś dziewczyny zagadałem i gdy zapytała czym się zajmuję to zażartowałem, że jestem artystą a jej pierwsza reakcja ale masz pieniądze? nie jesteś biedny? bo ja chcę

• Twórcze_Ślady.mp3   Szept_Cyfrowych_Snów.mp3   Nuta_Max3d.mp3   Nocne_Konwersacje.mp3    

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Co to . . . J E S T ? ! ! ! ! ! 1

Posted Images

Napisano

@Nezumi

blasphemer-blasphemy.gif

Za pięć lat wszystko będzie śmigać i AI będzie generować wszystko idealnie w przerwach między leczeniem raka i wysyłaniem ludzi na Jowisza

Napisano
5 hours ago, SebastianSz said:

Za pięć lat

Ja sie na prawde coraz bardziej zaczynam zastanawiac co to bedzie za te 5 lat 🤣 Ale bardziej w kategoriach juz nie "CZY" ale "JAK BARDZO" to wszystko pierdo*nie.

Edytowane przez Nezumi

Napisano

Wracając do sponsoringu, vel prostytucji... teraz możesz skasować sobie wszystko w blenderze, robiąc to 20 razy dłużej i czekając aż ci tokeny zeżre za pomocą klołda. Generalnie możesz niemal wszystko zrobić, rzędy wielkości wolniej i gorzej dzięki bezpośredniemu połączeniu z blenderem... i innymi softami też jakby co. (Adobe Creative Cloud, Ableton, Splice, Canva Affinity, SketchUp, and Resolume(?))

Token maxing.... let's gooooo!

Edit: dorzucę tylko info, że blender dodał MCP, czyli takie jakby API dla LLMuf, więc to można podłączyć cokolwiek do tego, jeżeli dobrze rozumiem.

What a time to be a lajf.

Edytowane przez kengi
ogólne info

Napisano

No, w koncu mozna miec Blendera z subskrypcja 🤣

edit

Rewolucja ejaj zgodnie z planem jak widze:

image.png

I jeszcze:

Wccftech
No image preview

xAI Is Reportedly Using Just 11% of Its 550,000 NVIDIA GP...

xAI is reportedly able to utilize just over 10% of its entire NVIDIA GPU fleet, as report suggests lackluster AI software stack optimizations.

No... Swietnie zaplanowane od hardwarowej strony to przedsiewziecie tez jest. Gdzie nie spojrzec to jakies 💩 w tym wspanialym projekcie przyszlosci...

Edytowane przez Nezumi

Napisano

Nareszcie spełnię swoje marzenia z dzieciństwa...

anBn

Ludzie którzy łykają takie kity mnie przygnębiają, jak naiwnym trzeba być, żeby uwierzyć w coś takiego? W tym tygodniu jest głośno o królu sceptyków, Richardzie Dawkinsie, który usłyszał od Claude kilka miłych słów na temat swojej nieopublikowanej jeszcze książki i od razu uznał, że nie ma bata, claude musi być świadomą istotą, nie ma innej opcji. Chyba zacznę wierzyć w Boga bo to mega silny argument za...

Napisano
  • Autor

OpenAI nie osiągnął swoich celów i teraz IPO jest przełożone z tego roku na 2027 ;) może powinien coś powiedzieć w stylu nowy shat żipiti jest taki potężny, że, tu cytat, "że ja pierdole" ale go nie udostępnimy dla dobra ludzkości żeby jej nie zniszczył, ale jest taki przepotężny, no mówię ci mordo, dej pinionżek ;)

OpenAI Missed Multiple Revenue Targets—Here’s Why It Likely Won’t IPO This Year | Morningstar

OpenAI IPO Delay To 2027? Sarah Friar Flags $600 Billion Risk As Sam Altman Pushes 2026 Listing | IBTimes UK

Edytowane przez Destroyer

Napisano

Ktoś używa chrome'a jeszcze? 4GB model ejaj na dysku za darmo dajo, nawet nikomu nie mufią, tacy są dobrzy.

"Don't be evil" was Google's former motto.

That Privacy Guy!
No image preview

Google Chrome silently installs a 4 GB AI model on your d...

Google Chrome is downloading a 4 GB Gemini Nano model onto users' machines without consent, with no opt-in, no opt-out short of enterprise tooling, and an automatic re-download every time the user del
Napisano
W dniu 5.05.2026 o 21:05, kengi napisał:

4GB model ejaj na dysku za darmo dajo, nawet nikomu nie mufią, tacy są dobrzy.

Co za tupet... Nie dość, że czytają wszystkie nasze maile, śledzą gdzie jeździmy, chodzimy, co robimy, kupujemy i o czym rozmawiamy (nie, nie przez telefon), to teraz jeszcze się pchają na dyski. Kiedy ludzie powiedzą "dość"? (Pytanie retoryczne, znam odpowiedź :( )

Napisano

Ciekawa nawijka na temat AI CEOsów i czemu mówili tak dużo o tym, jak technologia którą budują zniszczy życia wielu ludzi, oraz dlaczego powoli przestają w ten sposób się wyrażać. Kanał i film autorstwa gościa, który napisał bardzo fajne książki na temat cyfrowego minimalizmu i zachłystywania się nowymi technologiami, oraz jak zapobiec i przezwyciężyć negatywne skutki tych technologii:

Napisano

Spoko to koleś przedstawił, ale jego ujęcia, że oni uwierzyli że są neo czy connorami, nie kupuję... Osobiście myślę, że można być jednocześnie inteligentnym, w sensie IQ i debilem w sensie ogólnym.

Problem w tym, że ten pierwszy warunek czyni cię ślepym na to drugie, przez co zakładasz czarną skóraśkę, albo golfik i zaczynasz wieszczyć, zwłaszcza że możesz, bo już nie musisz tego robić na rynku w centrum, gdzie grozi ci pomidor na ryj i jeszcze musisz postawić kapelusz na drobniaki, żeby przeżyć do dnia następnego. Nie! Robisz to przed tłumem tłumoków klaskaczy, którzy liczą, że to ty rzucisz drobniakiem, bo masz miliardy na koncie.

Napisano
  • Autor

Prawo instrumentu "Jeśli jedynym narzędziem, jakie masz, jest młotek, każdy problem wygląda jak gwóźdź." Kto kupił jakieś fajne elektronarzędzie ten wie jak chodzi się wszędzie i szuka na siłę jak by tu go jeszcze użyć tak samo jak z LLMami, coś tam działa, ma potencjał, no to hopla i zrobimy z nich, jak z Walaszka, wszystko :) A przy okazji jeszcze się nachapiemy jak świnie przy korycie, dopchamy do władzy i rozkręcimy piramidę finansową na niespotykaną skalę to big to fail bo jak z bankami w 2008 biedaki nas wyratują gdyby sięfikło bo już odpowiadamy za ponad 40% SP500 i jesteśmy jedyną tamą która w tym nowoczesnym świecie nazywa się rewolucją ejaj a nie recesją! szalom :)

Napisano
  • Autor

W końcu analogowe techniki które pozwalają prawdziwemu humaniście na spełnienie swoich śmiałych i rewolucyjnych wizji :)

What a time to be alive, rejoice1 ;)

Napisano
Godzinę temu, adek napisał:

Narzekacie tylko, a tymczasem inni idą do przodu

Już nie tworzy a nadzoruje. Chyba dotarł na szczyt ;)

Napisano

Kurde posmutłem trochę, bo pomyslałem sobie, że gdy za tym stała jakaś ludzka robota, przez którą człowiek musiał przebrnąć, aby dowieźć swoją wizję (jakakolwiek by ona nie była), to jeszcze chciało mi się to oglądać, no bo skoro ktoś poświęcił tyle godzin, to ja mogę poświęcić te parę minut. A tutaj chłop się nagenerował, siedział i pociągał za dzwignię tej maszyny, potem powybierał co mu się podobało (albo i nie) i rzucił mi to w koryto, pośród innego slopu idącego w miliony terabajtów, to kurde... sorry @dziadek3D ale nie mam czasu, poklikałem po czerwonym pasku i płynę dalej w odmęty innego slopu, może obejrzę walkę Joe Biden vs Godzilla, albo niedźwiedzie tańczące z łosiami na ganku, albo jak typ uratował wilka z lodowej przerębli, albo jak koń jeździ na dżokeju. Dłużej mi zajęło napisanie tego posta, niż oglądanie :( Nie tędy droga do serca odbiorcy.

Napisano

To juz jest ten poziom absurdu, ze albo sie to po prostu widzi albo nie.

Albo sie ma szacunek do samego siebie albo nie.

Albo sie chce cos tworzyc albo nie.

Napisano

Akurat oglądam ciągiem wywiady z Lemem i mi wrzuciło perełkę o ejaj z 1961 roku... no jak dziś bym z GPT gadał, jeden do jeden... nie wiem tylko czy się śmiać czy płakać.

Popłaczę sobie jednak...

Napisano

Ostatnio jakiś ekspert mówił w tv, że w przyszłości będzie wprowadzony 4 dniowy dzień pracy tak czy siak, bo sztuczna inteligencja sprawi , że nie będzie dla ludzi miejsc pracy i że trzeba będzie opodatkować właścicieli robotów, że było z czego płacić tym bezrobotnym.

Jednocześnie pod wpływem tego programu telewizyjnego naszła mnie taka refleksja o Polsce. Mam wrażenie że są 2 opowieści o Polsce.

Pierwsza to opowieść sukcesu, druga porażki.

Ta pierwsza Polska to 20 gospodarka świata, to wracający do Polski emigranci, to obcokrajowcy przyjeżdżający do nas nawet z krajów zachodnich. Nie raz słyszałem ze Brytyjczycy przenoszą się tu coraz częściej. To opowieść o tym że za niedługo przegonimy Brytanie w gospodarce. To bezpieczeństwo, spokój, czystość, brak zamkniętych dzielnic jak w Szwecji czy Francji, brak narkomanów na ulicach jak w USA, to coraz bogatsze społeczeństwo, to luksusowe samochody na naszych ulicach, wyrastające domy w naszych okolicach, to cyfryzacja, Blik, nowoczesna płatność, banki, to Brzoska i Inpost.

Druga opowieść to Polska i jej zmarnowane lata od transformacji. To jedne z najwyższych cen prądu w Europie, to minimalna praca za 3, 600 na rękę, to umowy śmieciowe, płacenie pod stołem, to wypychanie ludzi na JDG, to najlepiej płatna praca tylko po znajomości, to rekordowe ceny mieszkań na rynku, to rządy developerów i flipperów. Wszystko na kredyt, to brak kompetencji menadżerskich na najwyższych szczeblach, to Polska jako tania siła robocza, brak własnej dużej marki, brak produktów wysokomarżowych jak własna marka samochodów czy duża sieć handlowa. To robiące pod górę urzędy, niesprawiedliwe sądy, politycy oderwani od rzeczywistości podzieleni na 2 plemiona, to polaryzacja, nierówności społeczne, podział na Polskę A i B. To świadomość ekonomiczna, że po 35 latach od transformacji 10 km od zachodniej granicy Polski pracownik niemiecki zarabia blisko 3 razy więcej wykonując tę samą pracę, to brak dużego lotniska, brak elektrowni jądrowej, brak odnawialnych źródeł energii, to węgiel, smog, najbardziej zanieczyszczone powietrze w Europie,to problemy demograficzne, problemy mieszkaniowe.

Do której Polski Ci bliżej? I czy to możliwe , że są jednocześnie dwie prawdy o nas?

Napisano
Godzinę temu, maciek napisał(a):

Ostatnio jakiś ekspert mówił w tv, że w przyszłości będzie wprowadzony 4 dniowy dzień pracy tak czy siak, bo sztuczna inteligencja sprawi , że nie będzie dla ludzi miejsc pracy i że trzeba będzie opodatkować właścicieli robotów, że było z czego płacić tym bezrobotnym.

Jednocześnie pod wpływem tego programu telewizyjnego naszła mnie taka refleksja o Polsce. Mam wrażenie że są 2 opowieści o Polsce.

Pierwsza to opowieść sukcesu, druga porażki.

Ta pierwsza Polska to 20 gospodarka świata, to wracający do Polski emigranci, to obcokrajowcy przyjeżdżający do nas nawet z krajów zachodnich. Nie raz słyszałem ze Brytyjczycy przenoszą się tu coraz częściej. To opowieść o tym że za niedługo przegonimy Brytanie w gospodarce. To bezpieczeństwo, spokój, czystość, brak zamkniętych dzielnic jak w Szwecji czy Francji, brak narkomanów na ulicach jak w USA, to coraz bogatsze społeczeństwo, to luksusowe samochody na naszych ulicach, wyrastające domy w naszych okolicach, to cyfryzacja, Blik, nowoczesna płatność, banki, to Brzoska i Inpost.

Druga opowieść to Polska i jej zmarnowane lata od transformacji. To jedne z najwyższych cen prądu w Europie, to minimalna praca za 3, 600 na rękę, to umowy śmieciowe, płacenie pod stołem, to wypychanie ludzi na JDG, to najlepiej płatna praca tylko po znajomości, to rekordowe ceny mieszkań na rynku, to rządy developerów i flipperów. Wszystko na kredyt, to brak kompetencji menadżerskich na najwyższych szczeblach, to Polska jako tania siła robocza, brak własnej dużej marki, brak produktów wysokomarżowych jak własna marka samochodów czy duża sieć handlowa. To robiące pod górę urzędy, niesprawiedliwe sądy, politycy oderwani od rzeczywistości podzieleni na 2 plemiona, to polaryzacja, nierówności społeczne, podział na Polskę A i B. To świadomość ekonomiczna, że po 35 latach od transformacji 10 km od zachodniej granicy Polski pracownik niemiecki zarabia blisko 3 razy więcej wykonując tę samą pracę, to brak dużego lotniska, brak elektrowni jądrowej, brak odnawialnych źródeł energii, to węgiel, smog, najbardziej zanieczyszczone powietrze w Europie,to problemy demograficzne, problemy mieszkaniowe.

Do której Polski Ci bliżej? I czy to możliwe , że są jednocześnie dwie prawdy o nas?

Polska B.

Napisano
2 godziny temu, SebastianSz napisał(a):

Ostatnio stara baba w bramie kamienicy powiedziała

nie chodzi o konkretne imie i nazwisko, chodzi o to temat rzucony w eter. Nikt nie mówi że tak będzie albo nie będzie, a o samą dyskusję

Napisano
2 hours ago, maciek said:

nie chodzi o konkretne imie i nazwisko, chodzi o to temat rzucony w eter. Nikt nie mówi że tak będzie albo nie będzie, a o samą dyskusję

Ja wiem, po prostu już trochę dość mam gadających głów wróżących z fusów, które uwielbiają dźwięk własnego glosu. Nic z tych mądrości nie wynika na ogół.

AI i tak wszystko pogorszy i szaraczki jak my gówno będą z tego mieli, poza tym że możesz sobie wygenerować appkę, której nikt nie użyje, slopowe obrazki i filmiki, których nikt nie ogląda albo trochę ulepszona wyszukiwarkę, wszystko w zamian za wywalenie z roboty, brak środków do życia, ceny hardware z kosmosu i ogólne uchujowienie sprzętu i softu, z ktorych korzystasz. What a time to be alive.

Napisano
41 minut temu, SebastianSz napisał(a):

AI i tak wszystko pogorszy i szaraczki jak my gówno będą z tego mieli, poza tym że możesz sobie wygenerować appkę, której nikt nie użyje, slopowe obrazki i filmiki, których nikt nie ogląda albo trochę ulepszona wyszukiwarkę, wszystko w zamian za wywalenie z roboty, brak środków do życia, ceny hardware z kosmosu i ogólne uchujowienie sprzętu i softu, z ktorych korzystasz. What a time to be alive.

Ale na tym forum panuje chyba jednak inne przeświadczenie. Nie raz tu pisałem na temat AI, że to rewolucja i zmieni świat jaki znamy. Ale tutaj ludzie chyba się z tego śmieją. Jesteś jednym z nielicznych tutaj ktory ma inne zdanie

Napisano

Sie smiejemy przez lzy. I chyba wszyscy jestesmy zgodni co do tego ze "AI" zmieni swiat. A nawet juz zmienilo.

Na duzo gorszy.

(a z tym "nie raz tu pisalem" to fajnie brzmi jak masz 8 postow w sumie 😉)

Edytowane przez Nezumi

Napisano
2 hours ago, maciek said:

Ale na tym forum panuje chyba jednak inne przeświadczenie. Nie raz tu pisałem na temat AI, że to rewolucja i zmieni świat jaki znamy. Ale tutaj ludzie chyba się z tego śmieją. Jesteś jednym z nielicznych tutaj ktory ma inne zdanie

No ująłbym to jak @Nezumi napisał. Nie sądzę, że ktokolwiek tutaj uważa, że AI nie ma wpływu na nic, raczej, że ten wpływ jest negatywny i nie jest wcale piekną wizją roztaczaną przez CEOsów tej czy innej firmy.

Nie mam czym sie w AI zachwycać - graficzny AI slop mnie odrzuca i nie obchodzi mnie, że można go zrobić szybciej i taniej niż ręcznie, to samo z muzyką i w ogóle rozrywką. Po prostu sam fakt tego, że ktoś idzie tak bardzo po linii najmniejszego oporu, jakim jest AI, mnie irytuje i odbieram to jako poniżające dla mnie, jako odbiorcy, niezaleznie od powierzchownego efektu. Są ludzie, którym to zwisa (i mi też w wielu aspektach zwisa uzycie AI, po prostu w tym akurat nie) i spoko, co mam z tym faktem zrobić? Ale fakt, że stało się i się nie odstanie, nie oznacza, że koniecznie muszę piać z zachwtu z tego powodu i podniecać się czymś, co uważam za gówno, tylko dlatego, że "tak trzeba", bo jak nie to gupim luddystą jesteś i copium wdychasz.

Nawet po cichu mam nadzieję, że AI slop przejmie ten przemysł rozrywkowy skierowany do mitycznego modern audience albo normików, a prawdziwy art stanie się niszą dla zainteresowanych. Może dzięki temu, tak jak kiedyś demoscena, DnD, Warhammer czy gry komputerowe były niszami dla nerdów, tak powstanie coś nowego z podobnym, hermetycznym vibem, w kontrze do korporacyjnego slopu.

Napisano
  • Autor

Yep ai wpychają wszędzie

W każdej głównej przeglądarce, systemie, telefonie, w głupim notatniku w windowsie do którego teraz nawet można się zalogować :D no i tym sposobem można ogłosić, że adopcja ai jest ogromna bo każdy używa nawet jak nie chce bo często nie da się nawet wyłączyć :)

2026-05-12-21-16-51-Unity-File-Explorer.

2026-05-12-21-37-38-Microsoft-Outlook-Pe

a-YDLVe-Dg-700w-0.jpg

Napisano

Wpychajo to bendzie, 5 lat jak z bicza stszelił minie (mineło?) i będzie jak eneftki, i blockchain... fszendzie... ja już zarabiom grajoc w gry na blokczejnie a ty?

https://cdn.bsky.app/img/feed_fullsize/plain/did:plc:fqz767ikcbgk7yifapygtxeh/bafkreiaewoyfpaprt563lahpm44cgfwlgof4nejkl6r64uhwlvcm6zofme

Napisano
  • Autor

To można też podpiac pod pytanie dlaczego ceosy tak bardzo pierdolą głupoty? bo muszą :) a im dłużej tak pierdolą tym bardziej sami w to wierzą nawet jeśli na początku to był tylko pr stunt

Swoją droga piękna miniaturka piekarnikami :D

Wyrzucam kpię z kronikarskiego obowiązku dla potomnych jakby usnęli :D

2026-05-13-15-44-45-Greenshot.png

Napisano
41 minutes ago, kengi said:

Wpychajo to bendzie, 5 lat jak z bicza stszelił minie (mineło?) i będzie jak eneftki, i blockchain... fszendzie... ja już zarabiom grajoc w gry na blokczejnie a ty?

https://cdn.bsky.app/img/feed_fullsize/plain/did:plc:fqz767ikcbgk7yifapygtxeh/bafkreiaewoyfpaprt563lahpm44cgfwlgof4nejkl6r64uhwlvcm6zofme

Ej no jeszcze cały rok został! Ja tam wszystkie moje nft zarobione w metaversum trzymam na zondacrypto, takie biedaki jak wy to nie skumacie tego

Napisano

Jakby ktoś stwierdził, że "is here to stay", "can't beat them, join them" itd itp... no i zacznie w jakiś poważniejszy sposób polegać na tym całym ejajostwie... no i dostanie bana... wiadomo za co... za jajco... to tutaj pokazane jest co robić jak żyć... ano nic nie robić, nijak żyć... nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobisz...

W skrócie, usunęli ziomeczkowi konto, bo robi coś (nie wiadomo co) niezgodnie z usage policy i nic z tym nie można zrobić, możesz wysłać w eter google forma i liczyć, że ktoś to zobaczy... Przy czym anthropic nie ma żadnego supportu huehue. No jak mnie przykro. 😂

Edytowane przez kengi

Napisano
24 minutes ago, kengi said:

Jakby ktoś stwierdził, że "is here to stay", "can't beat them, join them" itd itp... no i zacznie w jakiś poważniejszy sposób polegać na tym całym ejajostwie... no i dostanie bana... wiadomo za co... za jajco... to tutaj pokazane jest co robić jak żyć... ano nic nie robić, nijak żyć... nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobisz...

W skrócie, usunęli ziomeczkowi konto, bo robi coś (nie wiadomo co) niezgodnie z usage policy i nic z tym nie można zrobić, możesz wysłać w eter google forma i liczyć, że ktoś to zobaczy... Przy czym anthropic nie ma żadnego supportu huehue. No jak mnie przykro. 😂

Nie jestem zaskoczony, pamiętam jaki "customer service" ma Meta, a co dopiero firmy, które, niczym Komandor Shepard z Mass Effecta, mają jeden tylko cel: wyruchanie wszystkich dobro ludzkości!

Napisano
  • Autor

Ciekawe co tam chłopek robił, że go odcieli bo sięnie chwalił jakim to jest developerem :)

Ale cieszmy się, że koło nas nie budują tych centrów danych bo by mogło nam się dostać jak merykańcom tam ceny prądu poszły mocno w górę a teraz dostawca informuję ze sorry ale mamy kupca co płaci lepsze stawki więc sobie szukajcie innego dostawcy :P

Nearly 50,000 Lake Tahoe residents face power loss as utility redirects lines to data centers | Fortune

Albo niektóre centra maja masę agregatów disla, gazowych i wyją robiąc prąd w mocno nieoptymalny sposób, zanieczyszczają powietrze ale co tam, musi być jak najszybciej i naj najwięcej żeby np grok używał z 10% swoich zasobów :D a pewnie wszystko podłączone i czeka na ten token maxing :) Gdzieś widziałem taki filmek z wywiadami mieszkanców co narzekali nawet na niskie ciśnienie wody w kranach, ciągły hałas i niestabilne dostawy prau, ale wazne że ktoś się nachapie.
A nowe centra w budowie np Box Elder / AI data center campus gdzie cały kompleks będzie na powierzchni 162 km2 czyli takie Katowice czy Czestochowa :)

Napisano
9 hours ago, Destroyer said:

Ciekawe co tam chłopek robił, że go odcieli bo sięnie chwalił jakim to jest developerem :)

Wiadomo, że na pewno jakieś prompty w stylu "invent cure for cancer", "solve world poverty" itp. itd. I jak już te odpowiedzi rzeczywiście to generowały, to mu odcięli... bo jeszcze by się udało... i już by nie było tak wesoło:

Amazon's Deal with Anthropic Gives it an AI Partner | TIME

Napisano
  • Autor
1 hour ago, kengi said:

Wiadomo, że na pewno jakieś prompty w stylu "invent cure for cancer", "solve world poverty" itp. itd. I jak już te odpowiedzi rzeczywiście to generowały, to mu odcięli... bo jeszcze by się udało... i już by nie było tak wesoło:

Amazon's Deal with Anthropic Gives it an AI Partner | TIME

Niedobra o tym mówić jest, te leki na kenser i na biedę zostały innym obiecane tysiące lat temu :)

Napisano

Dawno nie pisałem, i wiem że nie powinienem tu pisać bo mnie kurewsko nie lubicie, ale ostatnio żonglując promptami wpadłem na ciekawą informację. Podlinkuję do wiki, bo pewnie nie wszyscy o tym słyszeli:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Eliza_(program)

Program Josepha Weizenbauma, z MIT. Napisał go w 1966, jako rodzaj dowcipu, symulującego psychoterapeutę w trybie DOCTOR.

Poczytajcie sobie wiki, bo to zajebiście ciekawe. A tu co mi wyhalucynował chatbot pod tym tematem:

"Brzmi banalnie… ale ludzie byli w szoku.

Niektórzy:

• przywiązywali się emocjonalnie,

• prosili o prywatność podczas rozmowy z programem,

• mieli wrażenie, że komputer ich rozumie.

I to w latach 60., kiedy komputery zajmowały całe pomieszczenia.

Najciekawsze jest to, że sam Weizenbaum przestraszył się reakcji ludzi. Początkowo stworzył ELIZĘ trochę jako eksperyment i żart pokazujący, jak łatwo symulować rozmowę. Potem zobaczył, że człowiek bardzo szybko przypisuje maszynie:

• świadomość,

• empatię,

• intencje,

• „duszę”.

To było dla niego wręcz niepokojące.

Później stał się jednym z krytyków nadmiernego zaufania do AI i ostrzegał przed oddawaniem maszynom ludzkich decyzji moralnych."

No nijak, tylko to samo co mamy teraz z chatbotami, tylko na większą moc i skalę. A mówi się że mamy postęp i rozwój co ciągle wymyśla coś nowego - takiego wała!

No ale jego ostrzeżenia są słuszne, praktycznie to samo co mówi @Nezumi . ale patrząc na to od tej strony, chatgpt to po prostu bardziej zaawansowany przez efekt skali program eliza, z dostępem do danych skanowanych cyfrowo książek i całego internetu. Gdyby nie to, nasza ElizaGPT byłaby wciąż ciekawostką uniwersytecką.

Blah, No ale jedno trzeba przyznać, jeśli masz ciężkie pióro, to chatbot wyuczony na zasadach gramatycznych dowolnego języka pięknie ci przerobi tekst na taki do czytania. Tylko musimy mieć ostrą selekcję faktów, bo inaczej popłynie z halucynacjami. Szkoda że nie miałem go szybciej, jak pisałem pierwszego fanfica. Teraz to ludzie tworzą takie rzeczy masowo, ale to nie jest dobre.

biorę po 500zł od każdego, i słucham państwa! xD

Napisano

Eeee, my tutaj to eksperci... o Elizie i jej efekcie wiedzieliśmy od czterdziestegoczfartego... i czytamy po angielsku, bo tam więcej wiedzy panie. Więc niestety nic nowego nie powiedziałeś.

https://en.wikipedia.org/wiki/ELIZA_effect

23 minutes ago, Zdzichu said:

biorę po 500zł od każdego, i słucham państwa! xD

A był już taki co stawia taroty za pomocą LLMuf i podobno całkiem dobrze mu szło, do czasu aż go sumienie nie ruszyło. Też już o tym pisaliśmy.

Edit: dodam jeszcze dla porządku, wszystko z tego artykułu mamy w małym palcu: https://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test

Edytowane przez kengi

Napisano
  • Autor
1 hour ago, Zdzichu said:

Dawno nie pisałem, i wiem że nie powinienem tu pisać bo mnie kurewsko nie lubicie,

Eee nadinterpretacja z Twojej strony :) Jak piszesz kocopoły to licz się z krytyką, jak masz silne argumenty w jakimś temacie to licz się z tym, że mogą się pojawić przeciwne opinie i będziesz musiał zawalczyć o swoje racje, jak chcesz popisać o dupie maryny to też nikt nikomu nie broni ale to nie instagram i linekin żeby się klepać po pleckach w zamian za lika :) No i jak przyjdziesz jako jedyny widzący w krainie ślepców i zaczniesz pouczać z wysokiego konia to masz cel na czole i najpewniej wpierdol :)

Każda akcja rodzi relacje, tyle i aż tyle.

Napisano
1 godzinę temu, Zdzichu napisał:

A mówi się że mamy postęp i rozwój co ciągle wymyśla coś nowego - takiego wała!

Od XIX wieku nie wymyślono nic nowego, wszystkie znaczące wynalazki (silnik, samochód, samolot, pociąg, telefon, komputer) były wymyślone wtedy, a od tamtej pory dostają tylko usprawnienia typu miniaturyzacja, przenośność i zwiększenie wydajności, przy czym również enshittification (nie wiem, jak by to było po polsku, może ugównowienie?) na przykład obcinanie funkcjonalności i długowieczności, sprawniej doić klienta z kasy.

Szkoda że nie miałem go szybciej, jak pisałem pierwszego fanfica. Teraz to ludzie tworzą takie rzeczy masowo, ale to nie jest dobre.

Jesteś jednym z tych ludzi, co tworzą masowo, dzięki wsparciu LLMów, jednocześnie mówiąc, że to nie jest dobre :D Gdyby nie było maszyny do wysrywania wysrywów, to rozumiem, że byś nie tworzył? A gdyby była, ale tylko i wyłącznie dla Twojego użytku, to byś tworzył i cieszył się swoją "wyższością" nad tymi ludźmi, co tworzą masowo a nie powinni, a bez maszyny by nie tworzyli?

wiem że nie powinienem tu pisać bo mnie kurewsko nie lubicie

to nie tak, po prostu masz kosmicznie zjebane proporcje zamieszczania tekstu w stosunku do zamieszczania prac graficznych, bo tu forum o grafice jest :P

Napisano
1 minutę temu, kengi napisał(a):

https://isaiprofitable.com/

image.png

Szok i niedowierzanie.

no tak, ale nie zapominajmy że sam wielki youtube, przez wiele lat przynosił googlowi straty :> .

A tu mam coś nowego...

GRY-Online.pl
No image preview

12-letni chłopcy wchodzą w relacje z chatbotami. Wirtualn...

Młodzi chłopcy coraz chętniej sięgają po wirtualne partnerki, zastępując nimi prawdziwe relacje. Eksperci ostrzegają, że może to prowadzić do powstania nierealnych oczekiwań.

A mówi się że tylko kobiety zakochują się w lustrze chatbota. "Lustereczko powiedz przecie, kto jest najpiękniejszy w świecie" xD

Edytowane przez Zdzichu