Napisano 10 Październik10 Paź No i H..... Canva zaczyna udupisko :(AffinityCreative Freedom Is Coming - AffinityCreative Freedom Is Coming. October 30A tak się cieszyłem że Affinity to mały promyczek w tej korporacyjnej D..e jaka nas otacza.Oby to był zwiastun wersji 3 a nie Subskrypcji lub innego AIego G..a. Choć po Canvie to raczej nie spodziewam się pozytywów. No cóż przeżyłem migracje z MAXa na Blendera, z Adoba na Affinity, to przeżyje kolejna migrację.... walić gnoi w garniturkach!Aktualnie wszystkie produkty Affinity zostały wycofane ze sprzedaży oraz wszelakie wzmianki o poprzednich wersjach programów wykasowane z wszystkich stron (źle to wygląda). Aktualizacje chyba jeszcze działają... bo 2 dni temu chyba jeszcze pobierałem najnowszego Affinity Photo. Edytowane 10 Październik10 Paź przez Mortom
Napisano 10 Październik10 Paź Hej! Ho! Kolejkę nalejHej! Ho! Kielichy wznieśmyTo zrobi doskonaleMorskim opowieściom!Na każdy miecz znajdzie się tarcza. Ale monopolizacja idzie grubą parą, bo na przykład GlobePlants już nie sprzedaje modeli na stronce. Zostali wchłonięci przez Chaos i są już jedynie w Chaos Cosmos. Bye bye modele w GrowFX, teraz już tylko sztywne siatki bez możliwości edycji.
Napisano 10 Październik10 Paź Może stary jestem, ale w dzisiejszych czasach, kiedy mam całą robotę na kompie i cały czas płacę przez neta, loguję się wszędzie do banków, zusów, srusów.. to zwyczajnie bał bym się cokolwiek szukać nawet, nie mówiąc o ściąganiu. XD
Napisano 10 Październik10 Paź No jest coś w tym. Za daleko poszła monopolizacja. Adobe w łapach trzyma Behance więc ma wgląd ( nieoficjalnie ofkoz ) w metadane obrazów. Chaos właściwie posiada lwią część rynku softu do renderingu i już mu nikt na drodze do monopolu nie stanie. Wchłania wszystko co może - modele, silniki renderujące, pluginy ( Anima )... Autodesk to następny pasożyt... A Microsoft to wszystko spina razem.Ktoś kto wymyślił powiedzenie "życzę tobie abyś żył w ciekawych czasach " powinien dostać w mordę. Edytowane 10 Październik10 Paź przez Winoo1
Napisano 10 Październik10 Paź Co jest grane! WTF! OK. Ominęło mnie to. Równiez mam od dawna soft Affinity zamiast Adobe. Ale faktycznie, wygląda to średnio.
Napisano 10 Październik10 Paź tu coś piszą, ale głównie jakieś zgadywanki: https://www.reddit.com/r/Affinity/comments/1nya5pk/affinity_october_30th_megathread/
Napisano 10 Październik10 Paź Wątpie, aby nagle affinity stało się drugim Adobe. Ale sposób komunikacji i zapowiedzi tego - co najmniej dziwny.
Napisano 10 Październik10 Paź Jeżeli po prostu wypuszczą 3.0, to to będzie najlepszy trick marketingowy ewa. Ale... pewnie nie.Już trochę gadaliśmy w innym wątku o tym. Jeszcze parę dni i będzie jasne. Edytowane 10 Październik10 Paź przez kengi
Napisano 10 Październik10 Paź Jeżeli wejdzie subskrypcja to cokolwiek nie dodadzą, ja będę trzymał się dwójeczki ile się da :) Tak jak zbrush. Parę lat się pociągnie dopóki AI nas nie wywali z branży (czyli jakieś 5 lat). W sumie nie opłaca się nawet kupować nowych wersji XD
Napisano 10 Październik10 Paź 2 hours ago, Winoo1 said:Ktoś kto wymyślił powiedzenie "życzę tobie abyś żył w ciekawych czasach " powinien dostać w mordę.Okazuje się, że to starożytne chińskie błogosławieństwo nie jest ani starożytne, ani chińskie. Nie jest nawet błogosławieństwem... tylko przekleństwem :D No i wtedy by się zgadzało :) Quote Origin: May You Live In Interesting Times – Quote Investigator®Zagrywka affinity conajmniej dziwna z takim nagłym zaprzestaniem sprzedaży. Trochę jak Topaz który ogłosił że skończy ze sprzedażą licencji i przechodzi tylko na subskrybcje i jak ktoś chce jeszcze kupić to ma całe 3 dni na zastanowienie :)Jeszcze się z Corelem przeprosimy XD
Napisano 10 Październik10 Paź 33 minuty temu, Destroyer napisał:Jeszcze się z Corelem przeprosimy XDAkurat wsystkim nam się o nim przypomniało ostatnio. W bundelkach co roku nowa (starsza niz aktualna) wersja za.. nie wiem.. 70 baksów? Niedawno był 2024 cały pakiet softów - painter, draw i paitshop pro. Trzeba zwrócić uwagę jaka to wersja, czy nie okrojona itd.. ale chyba nie.
Napisano 10 Październik10 Paź @Destroyer to był jakiś starożytny mistrz trollowania :D Taki starożytny odpowiednik Morawieckiego tłumaczącego ludziom, że żyjemy w fantastycznym dobrobycie :))Wydaje mi się, że dopóki jakiś moloch software'owy nie wywoła globalnego trendu na powrót do licencji wieczystych swoistym trzęsieniem ziemi w branży, to jesteśmy skazani na subskrypcje. Ale szczerze - nie widzę opcji, by którakolwiek monopolistyczna korporacja zadecydowała, że już im się w sumie nie chce zarabiać gór pieniędzy za niemal nicnierobienie. Kiedy pomyślę, że ludzie, którzy mają tyle forsy, że sto następujących po nich pokoleń ich nie będzie w stanie przewalić, choćby każdy potomek spłukiwał kibel Dom Perginonem, łowił płocie na kawior z bieługi i do frytek sypał szafran zamiast soli, to mnie mdli. Kilku ludzi bawi się w Boga traktując planetę jak własny plac zabaw. Nie wyobrażam sobie, jak spaczoną trzeba mieć psychikę żeby stawiać siebie w takiej roli.
Napisano Wczoraj o 17:00 1 dn No to już wszystko wiadomo...AffinityAffinity | Professional Creative Software, Free for EveryonePowerful, precise, and free forever. Discover Affinity — the next generation of professional photo, design, and layout software built for creative freedom.TLDR: Nowa apka, która jest konsolidacją poprzednich 3 (jeżeli dobrze zrozumiałem) + ejaj od canvy (juppi)... na razie za darmoszkę.Jako optymista się zastanawiam; czy to nie aby scraper do ejaj. No bo jak coś jest free, to znaczy że to ty jesteś produktem ;P Edytowane wczoraj o 17:12 1 dn przez kengi
Napisano Wczoraj o 18:00 1 dn Tak podejrzewałem, że to może być jedna apka zamiast 3 bo i tak 3 były bardzo do siebie zbliżone, miały jedno rozszerzenie i można było otwierać te same pliki to w jednej to w drugiej w zależności jakie narzędzia były lepsze w danej sytuacji.Co do scrapowanie danym to możliwe ale równie dobrze może chodzić o zrobienie darmowej platformy której przedłużeniem będzie płatna canva, canva i teraz jest za darmo w wersji podstawowej i w pełnej wersji dla uczniów i nauczycieli również w Polsce. Pewnie chcą zagarnąć jak najwięcej rynku i zadusić adobiego oni idą ze strony casuali w stronę profesjonalsitów i mają ogromną bazę użytkowników która rośnie a adobe od elitystycznych pro programów idzie w stonę ludzi z samorobiąćym ai ale on z kolei traci i użytkowników i inwestorów :)Bankier.plBez darmowych laptopów, ale jest inny bonus."Bezpłatny do...W ramach programu Canva for Education wszyscy nauczyciele uczący w szkołach i uczniowie od klasy IV szkoły podstawowej otrzymają bezpłatny dostęp do zaawansowanej wersji platformy - poinformowało w śr Edytowane wczoraj o 18:01 1 dn przez Destroyer
Napisano 21 godzin temu21 godz Autor Śmierdzi mi to wszystko zdechłą rybą 🐟. No cóż, dopóki nie zajadą mi wersji V2 to tego nowego nie tykam nawet 5 metrowym kijem :) Jak by zrobili open surce-a to padłbym na kolana i wołał: A wiec świat ostatecznie może być jeszcze piękniejszy!Ale mam wrażenie że to mydlenie oczu w tym stylu: 😅
Napisano 20 godzin temu20 godz A ja se zainstalowałem AF by Canva :/ Jak ktoś nie chce żeby szkolili ai na jego plikach to przy starcie wystarczy tu nie zaznaczać :P Dla mnie ok vector i pixel w jednym miejscu, wydaje się tak samo działać ale UI jakby szybsze i bardziej snappy, niektóre rzeczy w zupełnie innych miejscach wiec będzie trzeba poszukać ale też to nie taki program że intuicyjnie się nie znajdzie po chwili bez sprawdzania w internecine. Z tym że jak zapiszemy plik to już nie będzie odwrotu W viewport trzeba zmienić na pixel(retina) bo jest mydło w otwartym dokumencie w 4k, a poza tym wydaje się ok. Logo mi się bardzo nie podoba, poprzednie były fajne a tu jak techniczny, surowy program do wektorów :/
Napisano 19 godzin temu19 godz Przerobiłem swój stary model sprzed kilku lat który akurat miałem na pulpicie słowami "make it cinematic" :P i pyk na artstation leci :DPoczułem się mondry jak ksionżka i chciałem iść za cisem z kolejnym obrazkiem z pulpitu żeby daleko nie szukaćAle tu już zadziałał filtr treści :DAi jest opcjonalne i trzeba doinstalować, relight, depth czy upscale działają ok, nie jest to gigapixel czy coś ale do prostych rzeczy może być ok Kolejna sprawa to nowe Affinity 3 waży tyle co każdy z poprzednich programów czyli zastępując je mamy 3 razy mniej zajętej powierzchni choć i tak te kilka GB to jest nic na dzisiejsze czasy :) Edytowane 19 godzin temu19 godz przez Destroyer
Napisano 19 godzin temu19 godz ACEScg nie chce śmigać. Ktoś coś? Nie mogę tego ustawić. Wszystko niby jest poprawnie, ale nie wyświetla tak jak powinno.Lewy affinity, prawy rv. Edytowane 19 godzin temu19 godz przez Xaia
Napisano 13 godzin temu13 godz Nie kumam jak mozna narzekac na to - a wielu szuka ostro powodu do narzekania na przyklad na Discordzie gdzie roztaczaja wizje apokaliptyczne co to bedzie, koniec swiata panie, wracam do GIMPa itp. 🤣 . Szkoda zdrowia i czasu na narzekaczy.Sciagnelo sie blyskawicznie, instalowanie trwalo kilka sekund - bylem w szoku. Smiga pieknie, super te nowe filtry. Teraz mozna live filtrow uzyc nawet do wektorow. Sporo mozna sobie ustawic jak ma UI wygladac. Myslalem ze mnie bedzie draznil napis "Canva AI" a okazuje sie ze mozna ukryc ten przycisk tez. Jak sie instaluje to pyta o dzielenie sie danymi tak jak @Destroyer pokazal - dodam tylko, ze jest wylaczone domyslnie. Wiec jest opt-in a nie jak wszyscy inni Adobopodobni "Industry Veterans: "opt-out" ukryte gdzies, zebys czasem nie chcial sie wypisac. 3 softy w jednym, dodali automatyczny trace, eksport do epub, nowe filtry, nowe gradienty... a "rozwijajaca sie dynamicznie technologia przyszlosci AKA "za 5 lat zobaczysz!" - opcjonalnie 😁.Pieknie jest. Jak sie cos sie kiedys zwali to trudno ale po cholere sie mam martwic na zapas. Na razie jest miod.Z ciekawostek - w Meksyku mam mozliwosc wykupienia sobie Canvy nawet na... jeden dzien :D Albo na tydzien. Tak ze jakbym MUSIAL uzyc technologii przyszlosci zeby "se obrazek rozszerzyc" i bym tego dnia byl bardziej leniwy niz zwykle to moge za cene 22 pesos kupic dostep na ten jeden dzien 🤣To sie nazywa przyjazny soft. Ciesze sie ze lata temu zrezygnowalem z Adobe. I wspolczuje wszystkim co to "nie moga bo jakas tam jakas jedna opcja ich trzyma!".
Napisano 10 godzin temu10 godz 3 w 1 brzmi spoko bo taki np. pixel persona w designerze był chyba jakoś okrojony? Fajnie że softy współpracowały jednym kliknięciem ale zawsze to skakanie było męczące. Byłem sceptyczny ale skoro @Nezumi poleca to i ja sprawdzę.:) Ciekawy jestem upscalera. Ostatnio chiałęm powiększyć obrazek i w tych sieciowych wychodzi zdeformowana kupa. Ciekawe jak sobie poradzi aff.
Napisano 10 godzin temu10 godz AAA no i te ai toole są za paywalem i trzeba subscrybować canva pro :/
Napisano 10 godzin temu10 godz Autor 2 godziny temu, Nezumi napisał(a):Nie kumam jak mozna narzekac na toNie wiem czy to to sarkazm, czy po prostu sobie żartujesz. Bo odpowiedź jest prosta:Bo jesteśmy ludźmi a ludzie narzekajo! Nie spotkałem zdrowego psychicznie (w ogólności) człowieka który by tego nie robił... Ci którzy tego nie robią to psychopaci którzy tylko czekają aby przywiązać cię gdzieś w mrocznej piwnicy lub szopie i ponarzekać sobie z nożem w ręku 🫠😁@Destroyer @Nezumi czy podczas instalacji i "aktywacji licencji" była jakaś "prośba" o łączenia konta affinity i canva... bo jeśli tak to ja dziękuje. Z tego co pamiętam chłopcy od Zbrusha mieli taki świetny plan na udupienie starej licencji Zbrusha którą sie przestało posiadać wraz z podpisaniem cyrografu :)Co a IAjaja to ja używam i jeśli płaca mi niepopłaca bo klient dusi każdy grosz lub nie mam czasu to ja też sie nie patyczkuję. W tłach używam czasem Topaz redifine creative - na szczęście jeszcze mam tą wersje lokalną bez chmurek i innych duperulek wieć mogę zrobić milion permutacji i nikt mi doopy truć nie będzie :)@Destroyer Specjalnie dla cię wygenerowałem w Topazie ulepszony obrazek! Udzielam licencji na jednorazowy wydruk, kopiowanie do folderu "dzieła mistrzów z internetów" a nawet na ustawienie sobie go na tapetę pulpitu na okres 1 miesiąca. Za resztę trzeba dopłacić :P Nie dziękuj, wiem że ci sie spodobają! Edytowane 10 godzin temu10 godz przez Mortom
Napisano 10 godzin temu10 godz 1 minute ago, Mortom said:czy podczas instalacji i "aktywacji licencji" była jakaś "prośba" o łączenia konta affinity i canva... bo jeśli tak to ja dziękuje. Z tego co pamiętam chłopcy od Zbrusha mieli taki świetny plan na udupienie starej licencji Zbrusha którą sie przestało posiadać wraz z podpisaniem cyrografu :)Też zainstalowałem. Możesz sobie utworzyć zupełnie nowe, niezależne konto. Nie było żadnej próby łączenia kont. Edytowane 10 godzin temu10 godz przez kengi
Napisano 9 godzin temu9 godz Tak się rozejrzałem no i poza duperelami ai za paywalem, mergem 3 softów.. to chyba nie wiele się zmieniło z 2? Takie krótkie spojrzenie. Przyznam ,ze ta subskrypcja mnie zniechęciła. Ciekawy jestem jak ze stabilnością bo u mnie z tym bywało różnie... Ostatnio jak robiłem sobie planszę do gry, to w designerze, w pixel personie 3 razy miałem twardą zawiechę z blue screenem jak kubłem chciałem wypełnić kolor w elemencie pixelowym. I jedno randomowe wyłaczneie softa (tak miewam już częśćiej). Więc będę sprawdzał teraz ten soft, z ciekawości. Bo jeśli dalej będą takie akcje, to kupuje pakiet corela jak będize w humble bundle :D
Napisano 9 godzin temu9 godz Autor @michalo Mi APhoto lubi zawiesić kompa jak pracuje jednocześnie w Blenderze i APhoto. Tylko twardy restet działa. Po za tym pare razy Photo wywalił się do pulpitu ale tylko z plikami które miały spore wielkości w GB.Pyzatym używanie live filtrów potrafi nieźle przymulić okno programu. No ale to raczej problem po stronie użytkownika który sra efektami jak Polak po wizycie w egipskiej knajpce :P Corel właśnie jest na Humble Bundle do 10 listopada chyba. Ale tylko Draww plus IA vektor (to akurat może być przydatne) i generatyne AI działające na twoim kompie. Edytowane 9 godzin temu9 godz przez Mortom
Napisano 9 godzin temu9 godz 13 minut temu, Mortom napisał:Corel właśnie jest na Humble Bundle do 10 listopada chyba. Ale tylko Draww plus IA vektor (to akurat może być przydatne) i generatyne AI działające na twoim kompie.Poczekam na wersję 2025 ;)
Napisano 9 godzin temu9 godz Dobra, przekonaliśta mnie. Ściągnąłem i będę próbował wyrwać się z toksycznej relacji z photoshopem :P
Napisano 8 godzin temu8 godz @michalo mega mi sie podoba ale ja nie uzywam zadnych ejajo-dopalaczy wiec nie wiem jak to tam dziala. Dla mnie plusem jest ze sa osobno bo moge ich nie uzywac, zostac z tylu i pozwolic prompt-masterom zabrac mi prace. Czy co tam mi grozi od kilku ladnych lat juz i zawsze jest tuz za rogiem.Co do nowosci - calkiem spoko pokazane sa tutaj:Ja jestem zachwycony, ale mnie sie nie wywalalo wczesniej tez. Blue screena nie mialem od lat ani z tego ani z zadnego innego powodu... A kompa restartuje raz na tydzien albo i wiecej bo tak to daje mu "sleep". Na koncu filmiku jeszcze pokazuje blend toola nad jakim pracuja i skryptowanie ma sie pojawic. Ale dla rownowagi - windowsowy update 24H2 zamienia mi kompa w zamulonego slimaka... A za nieco ponad tydzien konczy sie wsparcie dla 23H2 ktory mi pieknie smiga. I teraz mam opcje zblokowania na sile updatow ale wtedy zero updatow bezpieczenstwa tez, albo proba przeskoku na 25H2... Nie wiem co kurna gorsze... 12 minutes ago, Mortom said:Nie wiem czy to to sarkazm, czy po prostu sobie żartujesz.Ani to ani to. Uzywam Affinity od pierwszej bety na winde i od razu olalem Adobe. Teraz dostalem update, nowe narzedzia, wszystkie softy w jednym i za free. Z opcjonalnym ejajem a nie z ejajem wpychanym mi na sile do gardla. Nie widze nic zlego w tym a jestem z Affinity od jakichs 9 lat. I przy wydaniu V2 tez byly smedy i przewidywania roznych znajacych przyszlosc "bo wszystkie inne firmy tak robia - zobaczysz naiwaniaku!". Minela blisko dekada od czasu jak przesiadlem sie z podobno niezastapionego Adobe. Podobnie jak Canva wykupila Affinity miala byc tragedia i mimo, ze nie ma to ludzie nadal podejrzewaja spisek i trwaja w napieciu. Juz juz, zaraz wszystko sie zawali, Canva pokaze swoja prawdziwa twarz, najpierw mnie zwabia na nowy soft a potem ten stary zablokuja a wszystko to... no nie wiem po co. Po COS! Ja caly czas narzekam - ale ciezko mi uwierzyc w mega szachy 45D rozgrywane przez Canve. Jakby chcieli to by nas udupili i tyle. Co im zrobie? GIMPa na linuksie "se" zainstaluje? Ojoj, normalnie... Uff... Strach sie bac! A moze napisze srogiego posta na socialach? To by ich juz calkiem pograzylo...🤣 23 minutes ago, Mortom said:czy podczas instalacji i "aktywacji licencji" była jakaś "prośba" o łączenia konta affinity i canva... bo jeśli tak to ja dziękuje.Nie. Sam polaczylem zeby przeniesc rzeczy ktore mam kupione/sprezentowane i przypisane do konta. Ale zrobilem to pozniej i na wlasne zyczenie. Jest tez spoko opcja jak miales jakies makra porobione na przyklad to mozesz sobie je jednym klikiem importnac z dwojki. Oczywiscie jesli jestes takim naiwniakiem i frajerem jak ja co to wlazi jak slepiec w ich misterna siec korporacyjnych knowan i instaluje ta tykajaca bombe zegarowa sobie ☹️
Napisano 7 godzin temu7 godz 2 hours ago, Mortom said:Nie wiem czy to to sarkazm, czy po prostu sobie żartujesz.@Nezumi musi gdzieś mieć wentyl fanbojarstwa, od kiedy umarł dla niego blender tę pustkę wypełnia Affinity ;PA jeżeli chodzi o Affinity Studio. Affinity nigdy nie było u mnie demonem prędkości i jest tak dalej. Zwłaszcza w porównaniu z Adobe wersja CS5.1, więc na razie zostaję przy Adobe. Nie odczułem tego co @Destroyer , żeby było bardziej snappy (win10, 64gbRAM, rtx3070, ryzen 7 1800x), może ja mam coś z systemem u siebie.Do wektorów ostatnio użyłem Designera na fuszkę i eksport pdfów do drukarni mi się rozwalał (np. jakieś wartości cmyka z przecinkami dziwne), studio sprawdziłem, że robi to samo. Więc odpaliłem Illustratora CS 5.1 i przygotowałem wszystko tam...Z tego co się zdążyłem pobawić, to poza konsolidacją i paroma duperelami nic się nie zmieniło od Affinity v2. W Publisherze (czy też w Layout teraz) dalej dość biednie (dalej nie ma GREP styli). Ejaja nawet nie sprawdzam i nie włączam.W sumie mi się jak zwykle marzy native linux wersja... jak to skompilowali do jednego softu, to podejrzewam, że zrobienie z tego linuxowej wersji nie powinno być problemem... może nawet to rozważają... może w przyszłości... może za 5 lat? heheTymczasem zostaje przy CS5. Dobrze, że nic się w sofcie nie zmienia i dalej tam niczego nie brakuje... no może poza GPU w Afterku. Edytowane 7 godzin temu7 godz przez kengi
Napisano 3 godziny temu3 godz 1 hour ago, kengi said:A jeżeli chodzi o Affinity Studio. Affinity nigdy nie było u demonem prędkości i jest tak dalej. Zwłaszcza w porównaniu z Adobe wersja CS5.1, więc na razie zostaję przy Adobe.Pozwole sobie na wlepienie mojego ulubionego kawalka w takich sytuacjach:Adobe jest i zawsze bylo slimakiem w ciazy w porownaniu do Affinity. Wiele rzeczy ktore w Affinity byly aktualizowane w czasie rzeczywistym w Adobe trzeba bylo na slepo robic i zobaczyc co wyjdzie - jak na przyklad gradient. Rysowalo sie kreske na slepo i patrzylo co wyszlo. Nie pasuje? To se kreske narysuj znow na slepo i moze sie uda tym razem :D W Afinity w czasie rzeczywistym sobie dopracowujesz od V1. Blending modes podobnie - w Photoshopie trzeba bylo wybrac cos zeby zobaczyc efekt - w Affinity natychmiast pokazywalo efekt jak po liscie sie jezdzilo mycha. Przyklady takiej zajebistosci i szybkosci Adobe mozna mnozyc. Pisze w czasie przeszlym bo nie uzywalem tego "industry standard" od czasu jak sprobowalem Affinity. Znajac Adobe to dodali jakies duperele ejajowe a inner shadow dalej robia w Illustratorze przez dodanie "inner glow" czarnego, a ze sie nie da offsetu ustawic i kierunku to juz trudno :D. Jeden z glownych powodow dla ktorych sie przesiadlem na Affinity to jego szybkosc i wydajnosc. Illustrator na tym samym sprzecie klekal przy jednym projekcie a Designer mial kilka tych samych projektow otwartych w artbordach i chodzil spoko. Ale tez wygoda. No i to, ze jak wrzucilem do Photo plik z wektorami to mi nie rasteryzowalo tych wektorow i moglem sobie skakac do woli pomiedzy Designerem a Photo ile razy chcialem bez straty jakosci. A z ilustratora do PSa wskoczyles i siema wektorki....Na tym sie po prostu fajnie pracuje.Ide fanbojarzyc dalej bo smiga az milo 🤣 Tu jeszcze przyklad filmiku z nowymi filtrami. Na photoshopie pewnie znow by trzeba ruszyc i poczekac az wskoczy efekt ostateczny :P A tutaj:Uprzedze odpowiedz Adobowcow: "A po co mi taki filtr, i tak bym nie uzywal". Zajebisty update 😝
Napisano 3 godziny temu3 godz 6 hours ago, michalo said:Ciekawy jestem upscalera. Ostatnio chiałęm powiększyć obrazek i w tych sieciowych wychodzi zdeformowana kupa. Ciekawe jak sobie poradzi aff.no te w internetach to śmietnik, może być ok ale zwykle nie jest tylko foremki chcą na hajpie coś ugrać 6 hours ago, michalo said:AAA no i te ai toole są za paywalem i trzeba subscrybować canva pro :/tak, tylko segmentacja - zaznaczanie obiektów za darmo jest, to z ikonką korony to canva pro "Nie kumam jak mozna narzekac na to"6 hours ago, Mortom said:Bo jesteśmy ludźmi a ludzie narzekajo! Nie spotkałem zdrowego psychicznie (w ogólności) człowieka który by tego nie robił...o to to :) tak trzeba żyć! ja się jeszcze często dodatkowo wyzłośliwiam, tak rano najlepiej bo od razu się ciśnienie podnosi i kawy nie potrzeba :D Tylko jak za bardzo sięzagotuje to i robota potem nie idze :P 6 hours ago, Mortom said:czy podczas instalacji i "aktywacji licencji" była jakaś "prośba" o łączenia konta affinity i canva... bo jeśli tak to ja dziękuje.nie było łączenia konta, po prostu logujesz się już tylko przez konto canva, możesz zrobić nowe, darmo są :) 6 hours ago, Mortom said:Specjalnie dla cię wygenerowałem w Topazie ulepszony obrazek!No i gitara, dziękuję! :) czyli topaz pozwala na więcej, a gołą babę też przerobi czy jednak też są granice? ;) @michalo o no pododawali nowe live filtry i tracing wektroó a poza tym to nie wiem, na pewno wygodnej mieć wszystko w jednym sofcie i wydaje się, że działa szybciej :) Mi affinity photo ostatnio się wiesza przy próbiue eksportu obrazka do png czy jpg, designer działa ale mi ostatnio to maja się nie chce uruchomić za pierwszym razem a kilak dni temu nawet handbreak odmówił posłuszeństwa bo jakieś porty były poblokowane, więc to że mam ten system ponad 2 lata i nakumulowało się pełno śmieci sprawia, że już wszystko ledwo działa i trzeba format szykować bo zaraz nic mi nie będzie działało, nawet system się czasem nie chce zamknac bo jest apliakcja "t" któa przeszkadza - a to od logitecha akurat, oni to łądnei od kilku lat partaczą swoje oprogramowanie, pewnei przez ai robią :)
Napisano 3 godziny temu3 godz 17 minutes ago, Nezumi said:Pozwole sobie na wlepienie mojego ulubionego kawalka w takich sytuacjach:r/woosh
Napisano 2 godziny temu2 godz Nie no z tą wydajnością w affinity gorszą od photoshopa to przegięcie :) Już nie raz to chwaliłem jak affinity łyka olbrzymią ilość warstw której photoshop nie może nawet obsłużyć a jeśli może to dosłownie wszystko opóźnione o kilka sekund a affinity sobie radzi całkiem nieźle. To samo duże rozdzielczości jak np 65535 px czy coś koło tego. Ale najprostszy przykład, nowy dokument daj text, wybierz czcionki z listy, w affinity lecisz myszką po liście i natychmiast się aktualizują w dokumencie a w photoshopie to są takie opóźnienia jakby tam się miało zaraz wszystko zawalić i komputer zawiesić :)
Napisano 1 godzinę temu1 godz No ale przecież wyraźnie napisałem, że to jest moje doświadczenie. Jak puszczam gradient, ten taki live preview cud malina, to mi przycina. Jak odpalam levels i przesunę suwaczek, to zanim się podgląd pojawi to chwila mija. itd itp. ze stabilnością też mam różnie i się wywala w randomowych momentach.Może to tylko ja tak mam, ale widać np. stabilność sam piszesz, że masz nienajlepszą. Może trzeba mieć fart, czy też niefart. Ale jednak, na ten moment ja mam ten niefart i u mnie jest lipa. I to od wersji 1 i zmianie paru kompów. Nie twierdze, że się nie da pracować, ale u mnie, podkreślam u mnie, szopiks łazi szybciej (CS5). Może akurat z adobe mam fart. 🤷♂️Edit: A już najbardziej to mnie wk..ia, że edycja ścieżki mi laguje. Klik na "vertex" i potem, milisekunda zanim załapie, że już go przesunąłem. Na illustratorze tego nie mam (na żadnej z wersji). Może to wina, kompa, driverów, systemu, albo jakiś konfliktów, ale od v1 nie doszedłem co to może być i mi laguje. Jak żyć panie premierze? Edytowane 1 godzinę temu1 godz przez kengi