Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Affinity wraca jako darmowa, zunifikowana aplikacja pod skrzydłami Canva

Featured Replies

Napisano

Na początku października w sieci pojawiły się plotki, gdy Affinity niespodziewanie usunęło swoje programy ze sprzedaży. Dziś już wiemy dlaczego - właściciel marki, firma Canva, ogłosiła premierę zupełnie nowej wersji Affinity, dostępnej jako jedna, darmowa aplikacja. Wtedy wszyscy obawiali się jednego - koniec z oprogramowaniem bez subskrypcji. Okazało się coś zupełnie innego i samo Affinity reklamuje to jako uwolnienie od subskrypcji.

Dotychczas Affinity składało się z trzech osobnych programów: Designer, Photo i Publisher. Teraz, w nowym wydaniu, wszystkie narzędzia do grafiki wektorowej, edycji zdjęć i składu publikacji zostały połączone w jedno środowisko – po prostu Affinity. Aplikacja obsługuje popularne formaty, takie jak PSD, AI, PDF, SVG, TIFF czy IDML, dzięki czemu może konkurować z pakietami Adobe.

Nowe Affinity zachowuje znane możliwości edycji nieniszczącej, obsługuje filtry na żywo, inteligentne zaznaczanie oraz przetwarzanie wsadowe. Dzięki akceleracji GPU program oferuje błyskawiczne podglądy i edycję w czasie rzeczywistym - nawet przy powiększeniu do 10 000 000% i nieograniczonej liczbie warstw.

Interfejs aplikacji można w pełni personalizować – użytkownik decyduje, które narzędzia i panele są widoczne, może zapisywać różne układy robocze i udostępniać je innym, co sprawdzi się w pracy zespołowej i edukacji.

Affinity wprowadza także integrację z Canvą, umożliwiając eksport projektów jednym kliknięciem. Co istotne – mimo obaw po przejęciu przez Canvę - nowa wersja pozostaje całkowicie darmowa. Jak podkreśla CEO Affinity, Ash Hewson, aplikacja jest „free forever”.

Jedyny wyjątek dotyczy narzędzi AI, które wymagają subskrypcji Canva Premium (120 USD rocznie). Oferują one funkcje takie jak Generative Fill, Expand & Edit czy Remove Background, ale nie są obowiązkowe. Użytkownicy mogą korzystać z Affinity bez żadnych opłat, a rezygnacja z subskrypcji nie powoduje utraty dostępu do projektów. Canva zapewnia też, że dane użytkowników nie są wykorzystywane do trenowania modeli AI.

Nowe Affinity jest już dostępne dla macOS i Windows, a wersja na iPada pojawi się w przyszłym roku. Do pobrania aplikacji wymagane jest bezpłatne konto Canva.

Więcej: https://www.affinity.studio/

Zobacz cały news

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• huehue, na maksiku... no co ty?! Tutaj tylko extrema mają racje bytu. Albo zabije nas ejaj, albo uratuje Affinity. Ja innego wyjścia nie widzę. 🤣

• Uważam, że to ogromny cios w Adobe. OK. Digital Painting nie przejdzie na Affinity tak po prostu, ale cała reszta - w tym ja - potrzebuje dzisiaj coś do wektorów, zdjęcia - wszystko w jednym miejscu t

Posted Images

Napisano

Aplikacja staje się darmowa, ale "dane użytkowników nie są wykorzystywane do trenowania modeli AI" - seems legit.

Napisano
  • Autor

Uważam, że to ogromny cios w Adobe. OK. Digital Painting nie przejdzie na Affinity tak po prostu, ale cała reszta - w tym ja - potrzebuje dzisiaj coś do wektorów, zdjęcia - wszystko w jednym miejscu to super sprawa.
Sama Canva jest super narzędziem, ale placę jak potrzebuję.

W sumie nie mam pomysłu co może zrobić Adobe. Od roku notowania spadają mocno.
Dzisiaj musieliby zmienić model i cennik. Natomiast ich prasa jest tak negatywna - szczególnie te black patterny za, które nawet w US mieli sprawy.

image.png

Napisano
12 minutes ago, adek said:

W sumie nie mam pomysłu co może zrobić Adobe.

unnamed.jpg

Napisano

@wujek_kane Tak na serio to raczej w niczym... ale czy serio adobe ma aż tak źle? W sensie, na ten moment co by nie mówić o canvie, czy figmie, adobe jeszcze dalej jest sporo do przodu. Stoki owszem lecą, ale to tylko paru krwaciarzy dostaje po tyłku. Może się obudzą i zaczną inaczej kombinować... albo nie... ale nawet jeżeli nic się nie zmieni, to jeszcze siłą rozpędu zanim taka cegła się rozwali, to jeszcze trochę poleci... myślę, że tak z 10 lat nawet (co by piątką nie rzucać jak ejajbojsy).

Oby się to wszystko zmieniło na lepsza... w sensie nam, maluczkim.

Napisano
2 minutes ago, kengi said:

Oby się to wszystko zmieniło na lepsza... w sensie nam, maluczkim.

No już nie szalejmy z tak skrajnym optymizmem

Napisano

huehue, na maksiku... no co ty?! Tutaj tylko extrema mają racje bytu.

Albo zabije nas ejaj, albo uratuje Affinity. Ja innego wyjścia nie widzę. 🤣

Napisano
  • Autor

@kengi czy ja wiem. Adobe miało całą rzeszę użytkowników również pośród it, PMs itp. Bo zawsze musiałem mieć Photoshopa do otworzenia jakiegoś pliku, grafiki. To się skończyło. Dzisiaj nie wyobrażam sobie świata bez figmy.
Digital Painting - tutaj pewnie nie ma alternatywy na razie, ale coraz mniej ludzi ma potrzebę korzystania ze wszystkiego co dają. Technologicznie są do przodu. Ale Canva ma coś czego oni nie mają - caą społęcznościówkę, marketing - użytkownicy sociali, instagramerzy, marketerzy - korzystają z Cavy, która jest tania i mają tam wszystko.

Więc to moim zdaniem jest spora grupa. Ci bardziej zaawansowani pewnie zostają z CC, ale też np. obserwuje odejście od Premiere wśród znajomych na rzecz DaVinci (też ciekawy case).

Adobe technologicznie stoi super, ale coraz więcej komentarzy czytam takich bardzo krytycznych. To co się wydarzyło na przestrzeni ostatnich lat - bardzo, ale to bardzo negatywne podejście klientów. O ile nawet z softu są zadowoleni to te problemy z licencją, naciąganie po anulowaniu. Prasa bardzo negatywna.

W sensie należe dzisiaj do grupy, która opuściła na razie stajnię Adobe. Affinity mi wypełnia tę lukę (ale uwaga - moje potrzeby - social, oprogramowanie, produkt). ja nie projektuje. Składam lub potrzebuje zobaczyć projekt.

Zmienił się workflow. Dodatkowo przyszło AI (i pełno małych aplikacji, które zastępują część funkcji Photoshopa na przykład).

Dużo ludzi mi mówi, że jedyna rzecz, której nie ma nigdzie indziej to Lightroom jak ktoś działa z fotkami.

Napisano
  • Autor

Weź tylko pod uwagę, że to giełda więc na pewno też ten wynik wypracowała nie sama sprzedaż, też jakieś tam zwolnienia. Adobe zamknęło lokalne biura już jakiś czas temu.

Ci co maja placone przez pracodawce maja to gdzien, ale...

Na pewno nie padną, ale mają bardzo negatywną prasę.

https://www.pcmag.com/news/too-hard-to-cancel-adobe-faces-potential-ftc-fine-over-product-subscriptions

Napisano

Kiedyś ich kochałem, zwłaszcza za AE w czasach Kramera - dziś naszczałbym na ich trumnę i wrzucił do bagna :/ .