Napisano Sobota o 18:413 dn Hej wszystkim, od dłuższego czasu znowu chodzi za mną jakieś autko. Tym razem padło na Bentleya, bardzo podoba mi się jego bryła. Powoli przygotowuję się do pracy, szukam i zapisuje fotki z różnych sesji. Chcę się skupić na powierzchniach, odpowiednim doborze wszystkich filetów jak w oryginale i ogólnym odwzorowaniu jak najlepszym oryginału.Na razie linie pomocnicze, jeszcze dopasowanie kamery do poprawy bo na skrajach się rozjeżdża, ustawienie lini i zabieram się za bazę :)
Napisano Sobota o 19:413 dn Dobrze widzieć kolejny wątek samochodowy. Nie wiem, czy widziałeś ale jest też najnowsza wersja o bardziej sportowym charakterze - GT Supersports.
Napisano Sobota o 21:513 dn Autor 2 godziny temu, pecet napisał(a):Dobrze widzieć kolejny wątek samochodowy. Nie wiem, czy widziałeś ale jest też najnowsza wersja o bardziej sportowym charakterze - GT Supersports.Widziałem, ale za bardzo przekombinowany jak dla mnie.
Napisano Niedziela o 18:222 dn Autor Okej, wstępna mocno krzywa baza gotowa, siatka rozłożona aby złapać bryłę i linie główne, bez kminienia żeby wszystko było idealnie. Teraz poprawki, prostowanie, i retopologia. Następny krok finalna baza ;)
Napisano Niedziela o 22:302 dn dobrze to wygląda, będziesz panele modelował czy wycinał?jak podchodzisz do retopo?
Napisano 23 godziny temu23 godz Autor W dniu 28.12.2025 o 23:30, polka dot napisał(a):dobrze to wygląda, będziesz panele modelował czy wycinał?jak podchodzisz do retopo?Panele wycinane z bazy oczywiście, ale tym razem z większą kontrolą a nie wszystkie na jedno kopyto wyciągnięte na jedna grubość i cześć :) Retopologia teraz to po prostu dodawanie nowych linii na tej bazie, zmiana układu połączeń, wszystko przesuwane po powierzchni czy krawędzi. Bardzo ważne to sprawdzanie wszystkich głównych linii auta pod jak największym kątem i prostowanie ich do idealnie napiętej. Patrząc od boku auta widzimy równą linię ale pod mega kątem faluje i to trzeba ponaciągać :) Niżej przykład. I trochę poprawiony już tył, zaczyna to już fajnie wyglądać, ale jeszcze trochę trzeba poprawić
Napisano 22 godziny temu22 godz Będę pisał autystycznie so no offence ;), ale jako uzytkownik Mayki zawsze mnie to facynowalo jak z braku flow robic ladne krzwyizny bo na creasach az tak flow nie wybacza.Spytam z ciekawosci bo dawno nie modelowalem aut ale jakby tu ujac uzywasz smooth group do robienia creasow?Pytam bo edglow prawie nie istnieje. Te wicinanie z przesuwanie krzywych to mi wogole nie podchdzoi wolalbym byc zagescic i zrobci retopo ze shrink wrapem.By the way tylne nadkole jest krzywe. - "tu autyzm "
Napisano 19 godzin temu19 godz Autor 3 godziny temu, Sebazx6r napisał(a):Będę pisał autystycznie so no offence ;), ale jako uzytkownik Mayki zawsze mnie to facynowalo jak z braku flow robic ladne krzwyizny bo na creasach az tak flow nie wybacza.Spytam z ciekawosci bo dawno nie modelowalem aut ale jakby tu ujac uzywasz smooth group do robienia creasow?Pytam bo edglow prawie nie istnieje. Te wicinanie z przesuwanie krzywych to mi wogole nie podchdzoi wolalbym byc zagescic i zrobci retopo ze shrink wrapem.By the way tylne nadkole jest krzywe. - "tu autyzm "Dokładnie tak, robię w meshsmooth crease na liniach głównych, czasami na 1 czasami z mniejszą wartością. Później oczywiście zageszczam x1. Usuwam creasa i dodaje fizyczne chamfery. Potem jak wymaga tego element znowu x1 zagęszczenie i detal jak czujniki parkowania itd.Wiem wiem nadkole krzywe i to w kilku miejscach, jeszcze będę równał 😉