dokturpotfor Napisano 7 Maj 2007 Napisano 7 Maj 2007 no to niemieckie forum.... i goscie z niemiec, poprawka widze ze tez z wiednia wiec chyba cala tysiacletnia rzesza.
SWRSC Napisano 7 Maj 2007 Napisano 7 Maj 2007 ładnie, chociaż raz w Polsce udało mi sie wyciągnąc 150zł /h przy jednym projekcie, no ale nie ma co porównywać Polskich stawek do zagranicznych, to całkiem inna (i świetna) bajka.
makler Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 Wiecie stawki typu 45-90 euro za godzinę to jest spora kasa, a niektórzy piszą, że jako grafik nie da sie zbić kasy...
makler Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 Może w przyszłości co nie co sie poprawi, może powstaną jakieś nowe stałe miejsca pracy dla grafików... W Polsce oczywiście :)
tadzio Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 tia, takie obozy dla grafikow;P barak i rzedy kilkudziesieciu koputerow lol
makler Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 Barak to nie ale jakiś ładny biurowiec i rzędy komputerów... kurcze to by nieżle pomogło, więcej miejsc pracy a chętni też by sie znaleźli, a tak w ogole to tylko marzenia :p
dokturpotfor Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 ze co ? chcecie nam chiny ludowe zrobic ? rotflmao
makler Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 W końcu do rozbudowy trzeba dążyć, może za kilka, kilkanaście lat dogonimy taki kraj jak Chiny :p chyba by nam to niezaszkodziło
SWRSC Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 heh, jak nie bedziemy sami niszczyc swojego rynku to moze dogonimy :p
Gość santo-domingo Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 Witam serdecznie. Pragnal bym poznac ogolna wycene pracy, ktora chcialbym zlecic w-miare-dobremu-grafikowi. Jestem zainteresowany grafikami (tiles/sprites) do gry typu mmorpg. Rzut `od przodu` (czyli widac dach i przednia sciane - w przypadku budynku), http://lostgarden.com/2006/07/more-free-game-graphics.html - calkiem fajny przyklad tego co chcialbym uzyskac (jestem w stanie pojsc na ustepstwa odnosnie `glebi/szczegolowosci/cieniowania` etc. Mysle ze dobrym przykladem, jak silnik gry wyglada `w ruchu`, mozna zobaczyc tutaj: http://img519.imageshack.us/img519/7425/5zf4go4lz0.jpg. Czyli swiat, mialby byc dostosowany mnw do takiej wielkosci chopka-z-elfimi-uszami. W pierwszej kolejnosci potrzebujemy tilesow-obiektow, czyli drzewa, kamienie, wnetrza. Nastepnie, modelu gracza (8kierunkowe poruszanie, ostatecznie kierunki SE-SW = po prostu S), modelu zbroi/chelmu (czyli to co widac na postaci, kiedy sie to zalozy), w koncu modeli przeciwnikow. Gra MMORPG osadzona w swiecie japonskiej mangi. Magia, zdolnosci, stwory, combosy. Wzorujemy sie ciutke na Diablo2, tzn zalezy nam wlasnie na uzyskaniu grywalnosci, nie koniecznie super-extra-wielowatkowej fabuly. Nad tym popracujemy pozniej. Nie ma to byc nie wiadomo jaki przeboj, raczej ciutke fanowska produkcja, z ktora jednak wiazemy duze nadzieje. Szukam zatem osoby, ktora za odpowiednie wynagordzenie mogla by zaoferowac swoja pomoc. Czy moglbym prosic, raz, o jakas wycene mojej oferty, i ewentualne zgloszenia osob ktore chcialy by pomoc?
dokturpotfor Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 hej, dam ci mam nadzieje przydatna rade jesli nie chcesz dostac enigmatycznej odpowiedzi w stylu x za godzine, y dniowki, to okresl zakres zamowienia: 30 podlog bez szwow, 20 scianek, 20 gadzetow itd itp.. cena rzadko kiedy jest liniowa od ilosci pracy, zwlaszcza przy malych projektach i inaczej sie patrzy na zamowienie 5 tilesow a inaczej na zamowienie 100 pozdro
Shogun 3D Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 W końcu do rozbudowy trzeba dążyć, może za kilka, kilkanaście lat dogonimy taki kraj jak Chiny :p chyba by nam to niezaszkodziło Ja bym wolał nie gonić Chin, tylko kraje zachodnie.
Levus Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 Ja bym wolał nie gonić Chin, tylko kraje zachodnie. tak tak, ale najpierw to jednak Chiny dogońmy...
dokturpotfor Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 moze jeszcze indie ? chiny ? chinczykow to tak... bo na zachodzie to paru sie wybilo... ale w chinach ? no wolne zarty... slyszeliscie zeby jakas gra, albo film powstal w chinach ? a moze w indiach ? ja tam nie chce zeby polska 'dogonila' chiny i stala sie tanim wykonawca czarnej roboty, czegos czego nikomu sie nie chce robic... a co do biur wypelnionych rzedami komputerow... to dziekuje wysiadam, wole przytulna krakowska kamieniczke...
arev Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 slyszeliscie zeby jakas gra, albo film powstal w chinach ? Tak z brzegu (bo mi jeszcze plakat wisi na ścianie)... Hero? :] @Dół: to była koprodukcja. Hong Kong i Chiny :)
dokturpotfor Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 aha... 1.3 miliarda ludzi to powinni statystycznie produkowac dwa razy tyle filmow co UE i USA razem wziete (rzecz jasna sensownych filmow bollywood np jest super, ale no nie o ten poziom kreatywnosci chyba nam chodzi)... poza tym hong kong to tak nie do konca chiny...
makler Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 Mnie jakoś bardziej przekonują kraje dalekiego wschodu, jeżeli chodzi o jakieś wynalazki i nowe pomysły itp... niż zachód
Shogun 3D Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 tak tak, ale najpierw to jednak Chiny dogońmy... Lewus, zastanów sie, co ty wygadujesz! Chiny są państwem totalitarnym, które działa jak jeden wielki obóz pracy pólniewolniczej, za psie stawki. Bogaca się partyjni, korupcja jest zjawiskiem wystepującym na każdym szczeblu społecznym i na ogromną skalę. Rozwój gspodarczy jest tam pozorny, ponieważ 1,3 mld ludzi siłą rzeczy musi produkowac niezłe PKB, ale w przeliczeniu na mieszkańca to nadal są grosze. Tam nie ma wolnej gospodarki. infrastruktura produkcyjna jest skupiona w wielkich miastach i jest bardzo znikoma (oczywiście w proporcji do państw zachodnich, a nawet - Polski).
Ardeni Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Wracając do tematu - na ile wycenicie zrobienie modelu lowpoly, 15 000trisów, praca nad nim może zakończyć się po 3-4 dniach, chodzi o sam model. Napiszcie ile byście sobie zażyczyli za wymodelowanie takiego czegoś. Uznajmy, że chodzi o model średnio skomplikowany
arcade Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 400 zł? Coś koło tego myślę. edit -> hehe, chciałbym mieć twoje stawki max :D
Levus Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Lewus, zastanów sie, co ty wygadujesz! Chiny są państwem totalitarnym, które działa jak jeden wielki obóz pracy pólniewolniczej, za psie stawki. Bogaca się partyjni, korupcja jest zjawiskiem wystepującym na każdym szczeblu społecznym i na ogromną skalę. Rozwój gspodarczy jest tam pozorny, ponieważ 1,3 mld ludzi siłą rzeczy musi produkowac niezłe PKB, ale w przeliczeniu na mieszkańca to nadal są grosze. Tam nie ma wolnej gospodarki. infrastruktura produkcyjna jest skupiona w wielkich miastach i jest bardzo znikoma (oczywiście w proporcji do państw zachodnich, a nawet - Polski). Przecież ja to ironicznie napisałem:p Jeszcze na głowe nie upadłem:)
Ardeni Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 400 zł? Coś koło tego myślę. edit -> hehe, chciałbym mieć twoje stawki max :D dzięki, będę wiedział na ile zwiększyć cenę usługi przy następnym modelu :P Max sie dobrze ceni cwaniak :P
dokturpotfor Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 no co wy... jak policzyc vaty, city, pity, skladke emerytalna to to ledwo nad srednia krajowa wyjdzie.
Ardeni Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Czy i dlaczego warto podpisywać umowę? Wiem, ze pytaniemoże wydawać sie głupie itp, ale wcześniej jak robiłem cośna zamówienie to wyglądało to w ten sposób, że ja swoje wydłubałem, czekałem na przelew i wysyłałem obiekt do zleceniodawcy. Niby bez problemu, wszystko pięknie, fajnie itp. Więc w jakim momencie powinienem zacząć myśleć o podpisywaniu umowy?
Shogun 3D Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 To kwestia dmuchania na zimne, abo wierz mi - cwaniaków gotowych do przekrętu jest masa.
tadzio Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 a to http://max3d.pl/forum/showthread.php?p=540700#post540700 ??
arcade Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 doktor - no co ty? 400 zł na rękę mówię - przy umowie o dzieło podatek nie jest wcale taki duży, więc raczej przy takich zleceniach gada się o kasie na rękę. 100 zł za dzień na rękę to IMO całkiem fajna kasa. Ardeni - Tobie wcale nie musi zależeć na umowie, zależeć powinno pracodawcy... To on kupuje i powinien mieć możliwość pokazania skąd kupił, do tego w umowie przekazujesz mu prawa do modelu i zobowiązujesz się do nie sprzedawania modelu po raz drugi. Więc to raczej zleceniodawca powinien chcieć tą umowę i dziwię się że nie chciał ;) Pewnie jakiś luzak :D pozdro :)
siwy Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 100 zł na dzień przy 8-godzinnym dniu pracy czy przy 20-godzinnym siedzeniu przy kompie jak to sie nieraz robi ? Zawsze się zastanawiam jak jest mowa o tym ile dni coś zajmuje.
dokturpotfor Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 no ok.. ja musze jeszcze zaplacic vat i cit, a nie pit z 50% kosztow uzyskania dochodu. Co nie zmienia faktu ze 100, czy nawet 200 zl dniowki na reke to wcale nie wyglada różowo.
arcade Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Ja tam więcej niż 6h uczciwej pracy dziennie przy kompie nie zdzierżę :D Nie wiem jak można 20 h siedzieć przy grafice, powaga :) No powiedzmy że taki totalny max dla mnie to 8h - po tym czasie po prostu mózg przestaje kontaktować i najlepiej pograć coś albo napić się piwka i obejrzeć jakiś film - no ale może tylko ja tak mam. doktor - no, każdy ma tam jakąś swoją cenę, rozumiem że Ty byłbyś skłonny pracować od stawek rzędu 300 - 400 zł za dzień ;) No fakt, 8k miesięcznie na rękę też by mi odpowiadało, ale niestety na razie to u mnie tylko marzenie :) Aha, no i mówię o swoich (niewielkich) doświadczeniach, więc nie traktujcie tego jako ogólną wykładnię zarobków - ja tyle bym wziął i tyle.
dokturpotfor Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 No fakt... kiedys tak robilem ze liczylem tanio za dzien ale ciagnelo sie to tygodniami i po prostu sie opieprzalem :) ale teraz wole dla swojego swietego spokoju policzyc dwa dni za dobra stawke niz 5 po dumpingowej cenie i solidnie wziasc sie do roboty. Fakt faktem ze prawie nie pracuje dla polakow bo oni moga miec taniej i lepiej gdzie indziej, na stypendium w anglii skumalem sobie paru klientow srednio pracuje 10-12 dni w miesiacu ale za to za angielska stawke. Co do pracowania po 100 zl dziennie, to srednio to widze chocby z powodu amortyzacji i kosztow... przejechac sie do klienta, kupic soft, oplacic najlichlejsza klitke tak zeby miec gdzie tego klienta zaprosic i pogadac...
Levus Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 100 zł to wychodzi 2 kafle na pelnym etacie. Taka dniówka jest do bani:D Jak już liczyć na czas to lepiej na godziny odpowiednio do klienta amortyzujac cene. Wogóle najlepiej jest jak klient jest nieświadomy ile się siedzi przy projekcie bo się może wycwanić:D Co do ilości godzin to ja zdecydowanie popieram ziomusia, nie wolno przemęczać oczu, a szczególnie przy komercji. --- I ponawiam prośbę o radę:D Hm, na ile mogę wycenić dość prosty rysunek komiksowy (historyjka coś w stylu paska komiksowego)? Czarno-biały z ewentualnym cieniowaniem. 3 kadry, nic zbytnio skomplikowanego. Na ulotki jakieś pójdzie czy cuś takiego. Pozdrawiam!
hush Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 cze! powiedzcie prosze jaki typ umowy podpisujecie? o dzieło? zlecenie? na takie pojedyncze projekty? oraz jak załatwiacie sprawę z kasą? wysyłacie projekt i liczycie na to że koleś wam przyśle kasę, czy wpierw bierzecie pieniądze a dopiero potem wysyłacie projekt?
SWRSC Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 umowa o dzieło, wystawiasz rachunek do tej umowy, podajesz numer konta i przelewają jak oddasz projekt. Przy większych zleceniach bierz jeszcze zaliczke
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 A ja mam jeszcze inny problem: Jestem pracownikiem biurowym, a że kiedyś bawiłem się w HTML szef prosił mnie o zrobienie strony firmowej. Teoretycznie nie należy to do moich obowiązków + nie ma w pracy Photoshopa do zrobienia grafik. Mam zażądać osobnego wynagrodzenia (i ile?), czy powiedzieć, żeby wypisał nadgodziny?
siwy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 możesz zrobic to w nadgodzinach albo na umowę o dzieło. a ile to zależy od zaawansowania strony i twoich umiejętności.
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Kilka stron mam już na koncie, choć nie są one wybitne. Tu chodzi o prosty kod, kilka linijek tekstu i sporo grafiki.
Levus Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 cze! powiedzcie prosze jaki typ umowy podpisujecie? o dzieło? zlecenie? na takie pojedyncze projekty? oraz jak załatwiacie sprawę z kasą? wysyłacie projekt i liczycie na to że koleś wam przyśle kasę, czy wpierw bierzecie pieniądze a dopiero potem wysyłacie projekt? Oprócz terminu wykonania nie zapomnij uwzględnić terminu płatności w umowie bo będą zwlakać nawet po klikadziesiąt lat z przelewem. ------------ I jeszcze przeglądając ustawę o prawach autorskich i prawach pokrewnych znalazłem takie coś, może pomoże niektórym nieświadomym sfrustrowanym: Art. 44. W razie rażącej dysproporcji między wynagrodzeniem twórcy a korzyściami nabywcy autorskich praw majątkowych lub licencjobiorcy, twórca może żądać stosownego podwyższenia wynagrodzenia przez sąd. Nie wiem tylko, czy to ma zastosowanie na przykład przy umowie o prace, o dzieło lub zlecenie. Czy dajmy na to tylko z profitu od sprzedaży?? Pozdrawiam!
hush Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 W razie rażącej dysproporcji między wynagrodzeniem twórcy a korzyściami nabywcy autorskich praw majątkowych lub licencjobiorcy, twórca może żądać stosownego podwyższenia wynagrodzenia przez sąd. niezłe :D wielkie dzięki z podpowiedzi...
Gość jaco Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Ile wziąść za wymodelowanie mieszkania 75m kw. + rendery jakości lepszej niż te http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=38470 mam swój przelicznik ale czas go zmienić :-)
siwy Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 z wnętrzami jest ciężko troche o duże pieniądze. Teraz się robi mury i światło a mebelki z gotowców. Jak z gotowców to myślę że 800-1600 lub więcej zależy od zaawansowania renderów i skomplikowania wnętrza. Jak modelowanie mebelków to ta stawka + za każdy mebel ale raczej ciężko przekonać klienta do tego. przenieś ten wątek do wątkuu który już istnieje na ten temat
jasiek311 Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 helou.. pytanie odnosnie wizualizacji biur(a), 3 pomieszczen i korytarza. model dostalem gotowy, i meble(nie wszystkie) ode mnie krzesla, fotele i rosliny. Mysle wlasnie, czy powiedzialem gosciowi dobra cene - tj 70 od kazdego obrazka - plus jakies ewentualne - 50 od sztuki. czy to dobra stawka? - nad tym siedze juz 2 dzien... jeszcze mam wstawic jakies niebo i drzewka. jakbyscie to wycenili, gdybym model mial sam zrobic?
mirach Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Jak dla mnie dość tanio. Swego czasu za same modele typu krzesła, drukarka itp (nie za wiele tego, acz dokładne) brałem pare stów. Choć za bardzo nie rozumiem stwierdzenia: tj 70 od kazdego obrazka - plus jakies ewentualne - 50 od sztuki. ale co do samego renderowania vizek to sie nie wypowiadam.
jasiek311 Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 chodzilo mi o to, ze sa 4 widoki, a za kazde dodatkowe tyle biore. jesli bedzie chcial wiecej klient. czyli w sumie za to mam dostac 280 ... malo, czy nie?
mirach Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Zobacz sobie post #866 z tego wątku, tam troche wiecej konkretów jest, o ile dobrze pamiętam jakos wcześniej też ktoś wyjaśniał podobny problem. Bo jak dla mnie to mało :) ale wiem ze czasem nie da sie z klienta wiecej wyciągnąć
Rekomendowane odpowiedzi