Kroopson Napisano 13 Styczeń 2015 Share Napisano 13 Styczeń 2015 "Ślepowidzenie" P.Watsona - kolejna perełka wspołczesnego ambitnego sf, jeśli jeszcze nie czytałeś, to na pewno się nie zawiedziesz. Miejscami przebija nawet Reynoldsa :] Panie kochany Ślepowidzenie ostatnio czytałem po raz drugi, po tym jak przeczytałem jego Echopraksję (kontynuacja Ślepowidzenia ;) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 10 Luty 2015 Share Napisano 10 Luty 2015 Po raz kolejny cały cykl Wspomaganie (Uplift) Davida Brinn'a. To chyba najfajniesza klasyczna space opera jaką znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nataliakozakiewicz Napisano 11 Luty 2015 Share Napisano 11 Luty 2015 ja wczoraj skończyłam czytać zapomniany ogród - kate morton - bardzo fajna pozycja, wciąga i póki nie skończysz nie odejdziesz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s3dp Napisano 17 Luty 2015 Share Napisano 17 Luty 2015 Polecam "Wieczną wojnę" Joe Haldemana jeżeli lubi ktoś SF. Powstały do niej kontynuację ale te raczej bym omijał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sok Napisano 17 Luty 2015 Share Napisano 17 Luty 2015 A z kolei jeśli ktoś lubuje się w fantasy to polecam "Drogę królów" Brandona Sandersona. Wielka kobyła ale wciągająca :) I jest to pierwsza część cyklu "Archiwum burzowego światła" więc będzie więcej do czytania (w zasadzie to już jest bo wyszła druga część - "Słowa Światłości") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość annarak1 Napisano 24 Luty 2015 Share Napisano 24 Luty 2015 Ja ostatnio przeczytałam "Przeżyłam Oświęcim" polecam, ale tylko tym, którzy mają mocne nerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigworm Napisano 1 Marzec 2015 Share Napisano 1 Marzec 2015 Sok wspomniał Brandona Sandersona, moim zdaniem warto także polecić trylogię Z mgły zrodzony tego autora. Ostatnio miałem okazję przeczytać i muszę przyznać, że dość mnie wciągnęło. No i plus za oryginalny świat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimt Napisano 2 Marzec 2015 Share Napisano 2 Marzec 2015 Eckhart Tolle - Potęga teraźniejszości - aby zrozumieć kim na prawdę jesteśmy, jak działa umysł, gdzie leży prawdziwa świadomość. Naomi Klein - doktryna szoku, aby zrozumieć lepiej politykę XX wieku, czemu takie a nie inne myśli ekonomiczne powstały i czemu tak na prawdę taki jest świat współczesny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 13 Marzec 2015 Share Napisano 13 Marzec 2015 Żeby tak do końca nie dać się zindoktrynować Naomi Klein polecam poczytać też coś mniej nacechwanego socjalizmem ;) http://www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/makroekonomia/czlowiek-ktory-powalil-arnolda/ tutaj fajny artykuł o mocno krytykowanym przez Naomi Friedmanie. Ja ostatnio czytam Linie uskoku Raghuram G. Rajana. Trochę leżało na półce i czekało, ale się doczekało. Dobra analiza kryzysu ekonomicznego z 2007 roku, czyli bańki na rynku nieruchomości w USA. Dobrze napisane. i jeszcze Nieoficjalny przewodnik konstruktora lego :) taki powrót do wielkiej zajawy dziecęcej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 13 Marzec 2015 Share Napisano 13 Marzec 2015 ostatnio czytam prace doktorancką Dereka Mullera - kolesia od kanału na Youtube - Veritasium o projektowaniu skutecznch narzędzi edukacji. Bardzo fajnie podsumował ostatni wiek narzędzi do edukacji, co znacznie ułatwia zrozumienie dlaczego po kolejnych pokoleniach nie można a priori oczekiwać, że będą mądrzejsze mimo tak wielu technologii i otaczającej wiedzy. http://www.physics.usyd.edu.au/super/theses/PhD(Muller).pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxymilianMax Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 A ja polecę niezwykłą książkę "Życie i Nauka Mistrzów Dalekiego Wschodu" Życie i nauka mistrzów dalekiego wschodu t. VI Baird T. Spaldinga to relacja ze zorganizowanej w 1894 roku wprawy 11 naukowców z USA do Tybetu, Indii i Chin, w celu prowadzenia badań nad osiągnięciami tamtejszych uczonych, których przekonania zostały odrzucone przez tradycyjną naukę. Uczestnicy wyprawy zapoznani zostali z szeregiem dokumentów dotyczących przeszłości naszej planety i żyjących na nich cywilizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubono Napisano 8 Kwiecień 2015 Share Napisano 8 Kwiecień 2015 A ja polecę wam książki Marka Mortki. Świetny polski pisarz, który napisał wiele świetnych książek. Jak przeczytaćie coś co napisał na pewno nie będziecie żałować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karmazyt Napisano 14 Kwiecień 2015 Share Napisano 14 Kwiecień 2015 Ja aktualnie czytam książkę pod tytułem "Tunel" Przeczytałem 3 rozdziały i musze przyznać że zaczyna się interesująco :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valerie89 Napisano 12 Maj 2015 Share Napisano 12 Maj 2015 Obecnie czytam nową powieść Dana Browna "Inferno", a potem zabieram się za "Imię róży" Umberto Eco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 12 Maj 2015 Share Napisano 12 Maj 2015 "Nie tylko Wiedzmin czyli historia polskich gier komputerowych" - Perelka, ktora spowrotem przenosi w kolorowe czasy atari, amigi, pierwzych pc az do terazniejszosci. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3DMAXGREEN Napisano 14 Maj 2015 Share Napisano 14 Maj 2015 Polecam lekką i przyjemną serię "Zwiadowcy" w klimatach fantasy. Ponadto jestem świeżo po lekturze trylogii "Traveler" Johna XII Hawksa, która weryfikuje wiele poglądów na temat wszechobecnej inwigilacji społeczeństwa - również serdecznie polecam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 14 Maj 2015 Share Napisano 14 Maj 2015 Ja tam pochlaniam wszystko Kinga jak leci. Obecnie Serca Atlantydow. Nie wiem czy jako fanboy Kinga moge go polecic bo moja opinia jest taka, ze jak na razie nie czytalem zanej jego ksiazki, ktora by mi sie w jakis sposob nie podobala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smigielek Napisano 17 Maj 2015 Share Napisano 17 Maj 2015 aktualnie "Lśnienie" Stephena Kinga. na podstawie tej książki Kubrick nakręcił słynny film z Jackiem Nicholsonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iKamil21 Napisano 20 Czerwiec 2015 Share Napisano 20 Czerwiec 2015 Zatrzymałem się na Harrym Potterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baranekk Napisano 22 Czerwiec 2015 Share Napisano 22 Czerwiec 2015 Wiedźmin. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaxTheFox Napisano 26 Czerwiec 2015 Share Napisano 26 Czerwiec 2015 W tej chwili odkrywam na nowo Gaimana "Rzeczy ulotne", inaczej niż gaimanowskim klimatu nazwać się nie da (: A ogólnie fanom fantasy mogę polecić serię o Niecnych Dżentelmenach Scotta Lyncha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyczlowiek Napisano 26 Czerwiec 2015 Share Napisano 26 Czerwiec 2015 Stanisław Lem, "Astronauci", calkiem przyjemnie sie czytalo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 12 Lipiec 2015 Share Napisano 12 Lipiec 2015 górne zdjęcie porównujące dwóch braci (ten z lewej jest młodszy). Młodszy na diecie nowoczesnej, starszy na diecie sprzed kolonializmu. Badania prof. Westona A. Price'a nad próchnicą i dietą plemion dotkniętych (lub nie) - kolonializmem. Badania przeprowadzone na całym świecie w latach 1930-38, któremu autor poświęcił się całkowicie podróżując po całym świecie. Pierwsze i ostatnie tak szczegółowe opracowanie dot. dietetyki na świecie. 'Dieta, a fizyczna degeneracja' - Weston A. Price Czytam sobie powoli: http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elwira Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 Ja ostatnio czytam Pierwszy rok życia dziecka - Heidi Murkoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goniakuczok Napisano 20 Lipiec 2015 Share Napisano 20 Lipiec 2015 Janusz Głowacki "Z głowy", bardzo zabawna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farelek Napisano 20 Lipiec 2015 Share Napisano 20 Lipiec 2015 "Atlas zbuntowany" - Ayn Rand @zlyczlowiek "astronauci" całkiem całkiem ale najlepsze moim zdaniem to: "Niezwyciężony" i "Powrót z gwiazd" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyczlowiek Napisano 20 Lipiec 2015 Share Napisano 20 Lipiec 2015 @farelek Kurda, o "Powrocie z gwiazd" slysze od kazdego kto mial stycznosc z Lemem, w koncu musze sie za to zabrac! Aktualnie chlone "Dzienniki gwiezdne" jego autorstwa, i bardzo polecam jezeli ktos nie mial okazji czytac! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruewek Napisano 20 Lipiec 2015 Share Napisano 20 Lipiec 2015 Aktualnie czytam "Wszyscy jesteśmy podejrzani" Chmielewskiej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ignaciak Napisano 12 Sierpień 2015 Share Napisano 12 Sierpień 2015 "Mówca umarłych" Orson Scott Card, na pewno jest tu wielu fanów fantastyki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oskarr85 Napisano 27 Sierpień 2015 Share Napisano 27 Sierpień 2015 Czytam "Inferno" Dana Browna - polecam fanom "Kodu Leonarda da Vinci". Czytałem w ostatnich miesiącach także powieść "Echopraksja" Peter'a Watts'a - obowiązkowa pozycja dla fanów science-fiction. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blinq Napisano 2 Wrzesień 2015 Share Napisano 2 Wrzesień 2015 "Seveneves" - Neal Stephenson Stephenson tym razem zafundował nam twardą SF. Nieznana siła niszczy księżyc. W wyniku tego wydarzenia ludzkość musi uciekać z powierzchni Ziemi. Dziwna trochę to książka, bo nacisk został położony głównie na opis technologii i różnych teorii wykorzystywanych do budowy kolonii ludzkości na orbicie. Fajne jest to, że (przynajmniej na początku) te teorie oparte są na obecnym stanie nauki. Później oczywiście autor odpływa w czyste SF ;) Trochę szkoda, że autor skupił się na sprawach technicznych a nie na akcji i zbudowaniu ciekawych bohaterów. No i gdzie ten specyficzny humor za który tak tego faceta uwielbiam ;) Książkę polecam ale jako fanboy Stephensona mogę nie być obiektywny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 2 Wrzesień 2015 Share Napisano 2 Wrzesień 2015 W koncu zabralem sie za Achaje Ziemianskiego. Na razie bardzo w porzadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poladec Napisano 3 Wrzesień 2015 Share Napisano 3 Wrzesień 2015 Zaczęłam czytać biografię Danuty Wałęsy. Ciekawa bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujek_kane Napisano 9 Wrzesień 2015 Share Napisano 9 Wrzesień 2015 "Masters of Doom" Davida Kushnera. Niesamowicie inspirująca historia id software. Bardzo szczegółowa, zawiera masę smaczków. Z tego co wiem dostępna tylko po angielsku, ale udało mi się położyć łapki na papierowym wydaniu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambosz Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Głównie: Graham masterton Ostatnio "Gra endera", "Mówca umarłych" ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Gre endera bym sobie prżeczytal. Mialem kupis na lotnisku the Martian ale skonczylo sie na Revolution Russela Branda ktorego bardzo lubie za postawe cywilna. ksiazka super napisana, idealna tez by sobie poprawic slownictwo ciezszych ang slowek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujek_kane Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Ogólnie czytanie po angielsku jest doskonałym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Nie jak nie czytalo sie ksiazki po polsku od 4lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujek_kane Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 ...no w sumie... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 "Atlas zbuntowany" - Ayn Rand @zlyczlowiek "astronauci" całkiem całkiem ale najlepsze moim zdaniem to: "Niezwyciężony" i "Powrót z gwiazd" i jak Atlas? mi się to podobało bardzo. Ale musiałem jakoś przerwać, i już chyba nie wróciłem do tego. teraz kompletnie nie mam czasu, ale może za rok na wakacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomorek Napisano 1 Październik 2015 Share Napisano 1 Październik 2015 Zaczęłam czytać biografię Danuty Wałęsy. Ciekawa bardzo... Myślałam, że gorsza będzie ale nawet szybko się czytało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blopo Napisano 18 Październik 2015 Share Napisano 18 Październik 2015 Ja teraz czytam Zmierzch. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewkakot11 Napisano 3 Listopad 2015 Share Napisano 3 Listopad 2015 Kończę czytać książkę o Jarosławie Kaczyńskim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 3 Listopad 2015 Share Napisano 3 Listopad 2015 Wartka akcja?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JonJoan Napisano 3 Listopad 2015 Share Napisano 3 Listopad 2015 Ja ostatnio wziąłem się za przeczytanie komiksu o wdzięcznym tytule: "Maczużnik". Polecam. Naprawdę urocza komedia romantyczna. Nie chcę za wiele zdradzać fabuły, ale koniecznie przeczytajcie jeżeli nie wierzycie że prawdziwa miłość jednak istnieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnacik Napisano 3 Listopad 2015 Share Napisano 3 Listopad 2015 Haruki Murakami - Kroniki ptaka nakręcacza ...jak ktoś lubi popieprzone książki z nijakim zakończeniem to polecam, ja chyba już odpuszczam sobie tego autora: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/198030/kronika-ptaka-nakrecacza Mario Puzo - Głupcy umierają - wróciłem do tej pozycji ponownie po około 3 latach i uważam, że książka nadal jest bardzo fajna. Świetna fabuła i poniekąd dwa zakończenia, polecam: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/258549/glupcy-umieraja ...to pozycje z października. Aktualnie w planach kilka pozycji o motywacji itp. (lubię raz na jakiś czas coś takiego pochłonąć, pomaga ...ale żadne sekciarskie NLP czy inne ryjące beret pozycje o byciu superczłowiekiem) Natomiast w kolejce: Zygmunt Miłoszewski - Bezcenny: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/176419/bezcenny Umberto Eco - Wahadło Foucaulta: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/249064/wahadlo-foucaulta Podobno dobre pozycje, lubię kryminały, więc przyda się jakaś zmiana po tym jak zawiodłem się ostatnio na Johnie Grishamie... Pozdrawiam, Janusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 11 Grudzień 2015 Share Napisano 11 Grudzień 2015 Metro 2035 - fajne zakończenie trylogii (2033, 2034, 2035) Trochę fatalistyczne, spodziewałem się zrzynki z "Miasto na górze" Kira Bułyczowa ale jednak nie. Generalnie polecam jak ktoś lubi temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tescji90 Napisano 12 Grudzień 2015 Share Napisano 12 Grudzień 2015 Z nowszych powieści również polecam "Metro 2035" - fani powieści post-apo, jak i poprzednich części na pewno się nie zawiodą. Z innych powieści, które czytałem w ostatnim czasie polecam "Inferno" D. Browna i "Echopraksja" P. Wattsa, a z trochę starszych "Imię różny" U. Eco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 11 Styczeń 2016 Share Napisano 11 Styczeń 2016 Panowie błagam - poratujcie jakimś fajnym s-f, najlepiej military space opera albo coś takiego (Od razu mówię że Honor Harrington, Ślepowidzenie, Echopraksję, Przestrzeń objawienia oraz Star Harrier już przeczytałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 11 Styczeń 2016 Share Napisano 11 Styczeń 2016 Dead Space: Martyr ?? ale nei czytalem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi