Napisano 27 Sierpień 200618 l Już troche mineło od ukazania się vraya 1.5 RC2. Więc możnaby potestować nowe ficzery. 001 (phisical sky, phisical camera, caustic): 002 (vrayblendmtl, phisical sky, phisical camera, caustic): niedlugo wiecej ;)
Napisano 27 Sierpień 200618 l Gwiazdka na kulce to też phisical-coś-tam? Pierwszy renderek jak z bety maxwella :* Jakie czasy?
Napisano 27 Sierpień 200618 l Autor Gwiazdka to blend, mix paru materialow, a czasy, pierwszy 20, drugi mniej niz 10.
Napisano 27 Sierpień 200618 l A tutaj mój test: Porównanie czasu renderinu i jakości. Sceny renderowane z jednego pliku o takich samych ustawieniach. Do porównania najlepiej jest zgrać pliki na dysk i przeglądać je najpeir jeden puźniej drugi w dowolnej przeglądarce grafiki. Widać pare różnic. No i (wreszcie) skorygowali (na przykładzie tego rendera) opcje rozpowszechniania kolorów w GI. Czyli Secondary Bounces. Wcześniej trzeba bylo dawać na mniejsze wartości by było realistyczniej :)) Pozdrawiam
Napisano 27 Sierpień 200618 l co ty wogole gadasz FAlcom :D jakie mniejsze wartosci? zawsze pisali ze rozne od 1 beda bardziej fejkowac. i prawie zawsze tak bylo :D
Napisano 27 Sierpień 200618 l Nie wiem ale ja zawsze w moim v-rayu miałem dość duże odbijanie kolorów i czytałem że inni użytkownicy tez mieli taki problem :)) z resztą porównajcie sobie te rendery, w obydwóch jest wartość ustawiona na 0,8, czyli tak samo :)) pozdro
Napisano 27 Sierpień 200618 l A ja zakonczyłem zabawe z Śrubokrętem i wyrenderowałem finałowa scene, RT 10 min. V-Ray 1.5 RC2 ;]
Napisano 27 Sierpień 200618 l Patrzę na te testy i pytam: dobry ten nowy vray? U FAlcom'a troszkę wolniejszy, warto było wydawać tyle kasy?
Napisano 27 Sierpień 200618 l Na moim przykładzie jest to różnica około 25 sekund, ale w większych scenach różnica może być znaczna. Nowy V-Ray jest troszke wolniejszy ale bardziej dorobiony. Ma dodatkowa opcje do GI, by wyostrzać szczegóły co jest bardzo fajnym i przydatnym bajerkiem. W nowym v-rayu polepszyli realistyke. Co widać na moich renderach, nawet odbicia są troszke inne. No i te Secondary Bounces... Nie chce nic narazie mówić, to tylko moje takie wnioskowania :)) Czekamy na więcej testów !! Pozdrawaim wszytkich zaainteresowanych :))
Napisano 27 Sierpień 200618 l Właśnie testuje i lipa. coś mi nie wychodzi. Wszystko przepalone i nie dam rady użyć tego phisical sky, sun. Może jakaś wskazówka by mi pomogła i zaoszczędziła czasu na błądzenie.
Napisano 27 Sierpień 200618 l U FAlcom'a troszkę wolniejszy jasne że wolnijszy bo zmieniły się standardy wartości subdv, teraz juz sceny ze starego vraya powinny być poprawione. tak samo jak to byłow betach.
Napisano 27 Sierpień 200618 l serwus :) srubokrecik fajny :) ta dirtmapa ciekawie wyglada - czy to jest nowosc w 1,5 ? - czy bylo moze wczesniej ? pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 28 Sierpień 200618 l kannu tak to jest nowosc dodana w 1.5 ale sam juz przeszedłem na tego vraya i jakiejs tam roznicy czasowej nie widać, chociaz jakosc sie polepszyła np przy oswietlaniu sky i sun. P.S co daje dirt mapa ?
Napisano 28 Sierpień 200618 l hcpiter3d na ten obiekt nałożyłem tylko jeden materiał z dirtmapą w diffuse: (modelarze naywają to "suchym pędzlem")
Napisano 28 Sierpień 200618 l hihi ale sie teraz fanów vraya narobi ;] MFajna kaustyka, czekam na wiecej.
Napisano 28 Sierpień 200618 l Ale V-Ray ma chyba najwięcej fanów więc chyba więcej ich nie może być :P Każdy idzie za tym co wszyscy... A sam V-Ray nie zawsze jest dobry i nie jest do wsyztskiego... choć jest dobry :))
Napisano 28 Sierpień 200618 l siwy zadna lipa, wystarczy zmniejszyc intensywność swiatla np na 0,01 tak samo w sky.
Napisano 28 Sierpień 200618 l Dzięki. późno było jak sie bawiłem i mi nie wychodziło. Już doszedłem co i jak. Niedługo coś podrzuce.
Napisano 28 Sierpień 200618 l No to powiem wam tak!!! Na tym 1.48 miałem czas 7 godzin a na 1.5 (v-ray)mam 34 i 20 min!!!!!! ta sama scena!! fajnie co nie!! Morze ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi , i jeszcze ktoś chce napisać że jest troszkę wolniejszy ! i nie pytajcie o sprzęt bo jest ok.:)
Napisano 28 Sierpień 200618 l Ustawienia: Duron 1300, 512 RAM, włączony antyvir, komunikatory i Firefox
Napisano 28 Sierpień 200618 l No to powiem wam tak!!! Na tym 1.48 miałem czas 7 godzin a na 1.5 (v-ray)mam 34 i 20 min!!!!!! ta sama scena!! fajnie co nie!! Morze ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi , i jeszcze ktoś chce napisać że jest troszkę wolniejszy ! i nie pytajcie o sprzęt bo jest ok.:) hehe przecztaj pare postów wyzej a bedziesz wiedział dlaczego długo :]
Napisano 28 Sierpień 200618 l Materiał SSS bardzo fajnie działa. Słońce i niebo w końcu ok. IBL mapa - bardzo przydatne narzędzie przy oświetlaniu scen z HDRI. Coś potestuje jutro konkretniej to speeda wkleje.
Napisano 29 Sierpień 200618 l MF pierwszy render fajny, drugi nie wiem co to jest ale mi się podoba, trzeci tylko kolor tła nie taki mozesz podać jakieś czasy i czy QMC czy IRR
Napisano 29 Sierpień 200618 l ciekawiło mnie jakbędzie wyglądał samochód oświetlony tylko Vray Sun'em i Sky'em. oto on: model pochodzi z mini bitwy i nie jest mój:)
Napisano 29 Sierpień 200618 l R2 ma jeden problem, czasem z niewiadomych przyczyn plami cały model, jkaies dziwne odpały takie, pozatym to jest nieco inny (w pozytywnym aspekcie)
Napisano 29 Sierpień 200618 l Z modelu się nie śmiać :). Speed do testu organiki. VrayBlend -> VraySSS + VrayMtl (shellac mode) + VrayDisplacementMod Czas: około 10 mnut Światło: Globalne HDRI
Napisano 29 Sierpień 200618 l Piękne Hynol, na początku miałem dziwne skojarzenie tego modelu ekhem. ;)
Napisano 29 Sierpień 200618 l Hoo! A tak wogóle to brzydko :* po prawej jak screen z viewporta. nie neguje:* morał taki że nie da się oświetlić ładnie samochodu samym Vray Sky/Sun:*
Napisano 30 Sierpień 200618 l jakie skojarzenia ? no chyba takiego nie macie ;) joke MF wypaśne te shadery i renderki !!!! :o ale i tak se nie przesiąde ;)
Napisano 30 Sierpień 200618 l Autor mrkrzysiek: 1 - 20 min, 2 - 3 h :P, 3 - 25 min... QMC + LC, 3 x Pentium D 2,8 Ghz Wieczorem pobawie sie studyjnym oswietleniem czegos bardziej skomplikowanego. Pozdrawiam
Napisano 30 Sierpień 200618 l [...]morał taki że nie da się oświetlić ładnie samochodu samym Vray Sky/Sun:*Powiedziałbym więcej, tym zestawem vrayowych bajerów nie da się wyrenderować czegoś takiego jak samochód i zachować dobre właściwości lakieru. :) Tu już lepiej spreparować jakąś hdrkę z chmurami, otoczeniem w tle. Efekt będzie lepszy. Vray Sun i Sky nadają się imo tylko do wizek.
Napisano 30 Sierpień 200618 l buu dalej nie mozna renderowac kazdego obiektu z osobna zaraz ktos madry powie ze "przeciez mozna wyrenderowac 231153 razy przez "isolate" " hehe ;) edit Hynol- kul shader ; tylko ja sie ciebie boje jak na mnie patrzysz z avatara?:D
Napisano 30 Sierpień 200618 l edit Hynol- kul shader ; tylko ja sie ciebie boje jak na mnie patrzysz z avatara?:D Zmienie niebawem. Nie obawiaj się - ze mnie człek łagodny jest :).
Napisano 30 Sierpień 200618 l Następny Test, V-Ray Sun, Evenoment Niebieski. Enhencement w GI i takie tam...
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Co do VRay sun i sky to ze względu na prosty setup jest to całkiem przyjemne rozwiązanie. Jedyny problem to dostęp do kontroli wzajemnej jasności słońce/niebo i paru innych bajerów które lubie mieć oddzielnie i pod kontrolą. Scenka bez żadnego HDRI itd...