KLICEK Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Minibitwa nr 13: Odwzorowanie konceptu Witamy :) Tym razem bitwa będzie polegała na odwzorowaniu konceptu, wybrałem 3 koncepty : Dom Postać Pojazd Mam nadzieje, że każdemu będą pasowały. Domek : Limit do 3000 i 2048x2048 - lub rownowartosci 4x1024 - pamiętajcie, że speculary i normale itp wszystko dozwolone Postać : Limit do 2000 i 1024x1024 - lub rownowartosci 4x512 - pamiętajcie, że speculary i normale itp wszystko dozwolone Pojazd : Limit do 2000 i 1024x1024 - lub rownowartosc 4x512 - pamiętajcie, że speculary i normale itp wszystko dozwolone Termin - do 28 kwietnia Zapraszamy do wzięcia udziału !!!!!!!!!!!!!! dziekujemy : Bruneqowi i Bro za pomoc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 No I Gitara! Szybkosc i Dobra Decyzja sprawila ze mamy co robic na swieta!:) Olac lany Poniedzialek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybysz Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Ooo, krasnal ogrodowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 krasnalik swietny jak bedzie czas to moze wystartuje hehe ale i tak nie skoncze :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Koncept domku świetny !! nie odpuszczę. Count me in :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Ja zawsze taki domek chciałem zrobić, niestety nie moge powiedziec "Count me in" ... ale powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 ja mam dylemat! bo chciłoby sie zrobic Krasnala, ale do pracy Lic bardozej pasuje mi ten wozik! echh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Bruneq, myślę że nikt się nie obrai, jeśli przygotujesz oba :p Jeden z obowiązku, drugi z czystej przyjemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Ee, no spoko koncepciki! A ten limit, co znaczy 4x512??? Że jak chce uzyc dif+norm+spec+cośtam to mam na nie wszystkie razem 1024 (czyli po 512 na sztukę) czy na kazdą PO 1024?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 jak stworzysz nowy dokument w photoshopie i dasz mu wielkosc 1024x1024 to bedziesz mogl w niego wkleic 4 obrazki wielkosci 512x512. Czyli na glowe mozesz dac powiedzmy 512x512 na cialo i na bron tez po 512 ,jeszcze 512 Ci zostanie w kieszeni :D Na kazda texture masz 1024x1024 czyli 1xdif (1024) 1x normal (1024) 1x spec(1024) 1x emissive (1024) To tak w skrocie, bo rzeczywiscie troche slabo to tam ujałem, ale mysle ze wszyscy czaja ocb :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 hehe...widzisz Klocek!:P tez sie o to pytalem!:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makak Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Sieć siecią [pisanie i nie patrzenie na znaki] ale Klicek przemianowany na Klocka mi nie podchodzi... [sorry za małą złośliwość ;)] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Fajna bitewka - szkoda, że nawet w święta nie mam czasu :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Klicek bedzie jest klocek bo mi zmienia miniaturki!:) BTW: mam nadzieje ze limit to jest poly a nie tri!?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Tri tri :p przecierz nigdy sie nie podaje poly, bo inaczej to ten domek mozna by zrobic z 500 poly (usunac wszytskie krawedzie z plaskich powierzchni itd:D) Wedlug mnie przesadziliscie z limitami i teraz wszyscy beda musieli ciac, a np te dwa modele krasnoludow zaczynaja sie prezentowac swietnie :) Burneq tez nie wiem jak sobie z wozem poradzi :p Najbardziej racjonalnie wybrac by bylo chate :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 a ja mialem nadizeje!:) bo juz wykorzystalem polowe limity i w sumei to mam powowe fury ....ale sam ksztalt! a gdzie tu detal?! Furex jest trudny! to musze przyznac! jest niesymetryczny i brakuje troche rzutu z gory!;\ wczoraj siedzialem dobra godzine zeby obczaic jak idzie jedna rzecz!:) no ale tak latwo sie nie poddam!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por@szek Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Klicor mozesz podac zrodlo tego pierwszego konceptu? Jest rewelacyjny. A moze znajdzie sie tam troche innych , podobnych stylem. Uwielbiam klimat medieval. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Podpisuje sie pod apelem Poraszka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 To ja juz wyrecze Klicka ; ). Linka wyszukal Ziomus wiec to dla niego zaslugi :D http://www.warhammeronline.com/english/media/conceptArt/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 witam, chcialbym, jesli czas pozwoli, wziac udzial w bitwie, wszystkie szkice sa naprawde swietne ale bede probowal robic chate tylko mam pytanie na ktore nie znalazlem odpowiedzi - robimy cala chate - 4 strony ? czy tylko 2 widoczne na szkicu ? poza jak bardzo trzeba byc wiernym konceptowi - czy jak dodam "szpikulce przeciwgolebiowe (przeciwkrucze) na dachu albo zmienie sobie jedno okientk to bede disqualified albo pojedziecie mi po ocenie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Mysle ze takie szczegoly nie graja roli, liczy sie raczej glowna bryla budowli (krora zreszta tak tylko z perspektywistycznego konceprtu uchwycic sie idealnie nie da), wazny jest rozklad okien i ich rozmiar, ksztalt dachu itd, detale nie sa wazne az tak, powinnes raczej skupic sie na klimacie tego obrazka i oddac jego charakter, tak aby ktos patrzac na koncept i Twa prace mogl powiedziec ze korzystales z tego obrazka jako wzoru do modelowania. A co do 4 stron to mysle ze jak nawet bys je dal bez okien to nikt Ci nie udowodni ze okna czy co kolwiek tam byc powinno, ale wymodelowac jako tako wypadaloby, tak wiec czy dasz tam detale czy tylko gole sciany to nie wazne, powinny te sciany natomiast tam byc :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 dzieki za odpowiedz wroce jeszcze do wspomnianych wczesniej poly/tris - dopoki organizator/opiekun bitwy nie stwierdzi inaczej poly rozumiem jako maksymalnie czworoboki i wlasnie do trisow i quadow bede sie ograniczal /edit ok jednak robie tylko trojkaty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2007 hej sorry ze nie odpiwadam, ale nie mam chwilo netu, spalil mi sie modem ethernetowy ;) limit w trisach liczony jest zawsze w game arcie (tak mi sie wydaje:P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 9 Kwiecień 2007 Share Napisano 9 Kwiecień 2007 KLICEK ty zyjesz??? juz myslalem ze zmarles z braku dostepu do sieci! ;) zrob to szybko jak sie nalezy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano 9 Kwiecień 2007 Share Napisano 9 Kwiecień 2007 spoko, licze trisy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ognisty Napisano 10 Kwiecień 2007 Share Napisano 10 Kwiecień 2007 domek do 3k czy to cyfrówka tylko i powinno byc 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marvey Napisano 15 Kwiecień 2007 Share Napisano 15 Kwiecień 2007 mam pewną propozycje może dać 1 główną "nagrode" dla najlepszego modelu overall i 2 mniejsze za pozostałe dwa koncepty co o tym myślicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano 15 Kwiecień 2007 Share Napisano 15 Kwiecień 2007 a ja sie zastanawiam jak bedzie mozna oceniac pomiedzy tak roznymi modelami - moze bedzie trzech zwyciescow w kazdej kategorii? jest w tym momencie po 3 startujacych w kazdej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2007 mysle ze ludzie zaglosuja na jedna najlepsza prace, chodzi o dokladne odwzorowanie konceptu wiec to raczej klopotem nie bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanzo Napisano 17 Kwiecień 2007 Share Napisano 17 Kwiecień 2007 Sorry za takie głupie pytanie, ale może mi ktoś wytłumaczyć jak debilowi o co chodzi: "Limit do 3000 i 2048x2048 - lub rownowartosci 4x1024 - pamiętajcie, że speculary i normale itp wszystko dozwolone" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 17 Kwiecień 2007 Share Napisano 17 Kwiecień 2007 Trzech tysięcy trisów chyba nie trzeba tłumaczyć :) Na teksturę (rozumianą jako color-diffuse) masz równowartość 2048x2048 i podział tego limitu zależy od Ciebie. Możesz sobie to dowolnie podzielić na mapy 1024, 512, 256 itp. A łączna suma map (diffuse) nie może przekroczyć 2048. Dodatkowo możesz użyć odpowiednich map specular, normal itp w równym stosunku do mapy diffuse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanzo Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Trzech tysięcy trisów chyba nie trzeba tłumaczyć :) . sorry,ale miało być jak debilowi. właśnie się zastanawiam co ja tu robię skoro nawet tych trisów nie znam:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Oh tris to takie okreslenie odnoszace sie do scianek z jakich sklada sie nasza scena, sa one liczone w trojkatach, kazdy kwadrat to juz sa dwa trojktay, kazy pieciakat to sa juz 3 trojkaty, wyzej nie mowie bo to juz zalezne jest od tego jak podzieli sobie czlowiek ta siatke itd. Generalnie modelujesz sobie jak Ci sie podoba, tlyko musisz gdzies miec licznik tri, w maxie do wersji 8 wlancznie w ostatniej zakladce (taki mloteczek) z panelu po prawej musisz wybrac przycisk "more" i on pozwoli ci wybrac "poligon counter" tam przelanczasz na dole na tri a nie na poly i juz masz info ile dana scena ma trojkacikow. W maxie nowszym trzeba kliknac na opcje viewporta prawym przyciskiem myszy, dokladnie to na lewym gornym rogu tam gdzie jest nazwa widomu i przejsc do osytatniej zakladki i tam masz co ma vieport pokazywac, wybierasz ze triangles i dajesz na dole szhow statistics itd. Inne aplikacje maja troche inne echanizmy, ale to juz moge kto inny wytlumaczy :> A co do jeszcze potrzeby okreslania czgos w tri, no to hmmm, komputery a raczej karty graficzne i tak wszystko przetwarzaja w trojkatach a kazdy program graficzny takrze tylko niektore linie sa ukryte z powodu wygody :) ale zasada jest taka ze to pozwala na sprawiedliwa ocene bo np mozna zrobic jeden polygon ktory bedzie sciana z powycinnymi oknami, drzwiami itd... tylko ze patrzac na to z perspektywy trujkatow to ich juz bedzie jakies 50 :p NO wiec jakby co to pytaj :) na pewno ktos dopomorze:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanzo Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 wielkie dzięki! Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie programów: używa ktoś tutaj Blendera, czy wszyscy mają studenckie wersje np. max'a? Jeśli jest to nieodpowiednie miejsce na to pytanie to szczerze przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 używają Blendera, używają. czy wszyscy mają studenckie wersje np. max'a? studenckie ? wszyscy mają pełne wersje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 blendera, wings'a itd ^^' ale dzial odnosnie oprogramowania jest nizej niz dzialy z pracami, a hmm, tutaj to raczej sa zagadnienia poruszane niezalezne od oprogramowania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por@szek Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Hanzo ja takiego OT'a malego zapodam. Jezeli chcesz sie udzielac tylko na maxie to ok, ale jak bedziesz chcial tez na zagranicznych forach, to juz taka osoba jest z takim nickiem :) EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 ktoś sławny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Nudzisz Porachu, to mi przypomina jak dzieci sie kluca ktore z nich pierwsze z nich wymyslilo sobie nicka Sephiroth, czy nie jestesmy wszyscy za duzi na takie ploty... nick to tlyko nick, liczy sie tylko pesel :D 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tony M. Napisano 23 Kwiecień 2007 Share Napisano 23 Kwiecień 2007 kto się wyrobi do 28? mam nadzieje, że nie będziemy tym razem przeciągać terminów. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ognisty Napisano 24 Kwiecień 2007 Share Napisano 24 Kwiecień 2007 ja moge nie zdazyc bo mam tydzien strasznie za(po)rąbany ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybysz Napisano 24 Kwiecień 2007 Share Napisano 24 Kwiecień 2007 Ja raczej też sie nie wyrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 24 Kwiecień 2007 Share Napisano 24 Kwiecień 2007 Ja się tak napaliłem na modelowanko a nawet wystartować nie zdążę:/ A taki fajny krasnoludek:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruzh3r Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 heh, 3 dni do deadlina minibitwowego. Photoshop już działa. Wchodze sobie rutynowo do Biosa, temperatura procesora 80 stopni / i tak pewnie od czasu od kiedy photoshop mi się wiesza:). Radiator przyczepiony na 2 zaczepy z 4. Poprawiam i wszystko śmiga. Więc moge się zabrać za teksturowanie mojego domostwa. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 no ja ze wzgledu na zeszłotygodniowa chorobe troche jestem do tyłu! zobaczy sie, jeszce nei koniec!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 No chłopaki, powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 27 Kwiecień 2007 Share Napisano 27 Kwiecień 2007 caaaały tydzien wolny bedize....moze presuniemy terin bitwy?!:D Przeciez wiem ze chcecie!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano 27 Kwiecień 2007 Share Napisano 27 Kwiecień 2007 ja chetnie powalcze z teksturami jeszcze jak termin bedzie do polnocy niedziela/poniedzialek (moze uda sie troche pradu zalatwic :p ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mara Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 i'm plugged again and ready to fight :D zostalo jeszcze pare godzin, to bedzie moj pierwszy speed texturing :) pytanie natury technicznej - oceniamy rendery czy screeny z softu (opengl) ? wydaje mi sie ze to drugie powinno byc ale nie wiem jakie zwyczaje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 28 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2007 robcie robcie piszcze czy chcecie zeby to teraz zebrac ? czy chcecie popracowac przez dlugi weekend (kto ma wolny ten ma :P) ? a moze chcecie nowa minibitwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi