nielot007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Witam!! :) poczatek.... ;) ps. pierwszy jestem pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 ha ! no pieknie powodzenia :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Gorące oklaski dla pierwszego odważnego :) Ten koncept najbardziej mi się spodobał. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że to skończysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybysz Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Zapowiadają sie normalki? Kurcze to ja tez będę musiał. ;) Tylko najpierw rozszyfruje anatomie dolnych kończyn :/ Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Witam!! klicek--> dzieki mistrzu :* kuba--> hehe pierwszy i ostatni ;) czy skoncze ? ha o to jest pytanie :D Przybysz--> wlasnie nie wiem czy robic normale ale chyba trzeba sie ich wkoncu nauczyc :) ale jak beda to bede robil je w maxie a nie w jakis "badziewnych" sculptach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 ha super koncept widze ze rowniez nie tylko koncept :) super sie zaczyna i napewno super sie zakonczy ! Powodzenia i czekam na wiecej :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 no powodzenia nielocie:)fajny koncept wybrałeś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Fajnie panie Nielocie ze na game art sie skloniles:) (ciekawe czemu ; ) ) Mam nadzieje ze pracka bedzie fajna, ba nawet bardzo fajna bo wasy sa narazie super :) Zuwarz tylko aby Ci poly sie zbraklo dla calosci :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 piter--> dzieki :) ha zakonczenia pewno nie zobaczycie tak jak i ja ;) krzychu--> dzieki :) Konras--> hehe wykrakales juz teraz mi prawie trojkatow brakuje :( narazie 1800 sie zdenerwowalem nawet brody nie da sie wymodelowac, trzeba bedzie ciac czego nie lubie ;) :D daje to co zrobilem choc ulegnie zmianie przez limit ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Zostaw jak jest tylko dodaj jeszcze poly i potem z tego zrobisz low a to posluzy jako hi (no dodasz jeszcze to i tamto aby bylo na prawde hi) a jak nie bedziesz mial sil na robienie low to zawsze masz hi w kieszeni :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 wywal oczy!!! tu nei moze byc 1800 tri! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 No też mi się tak wydaje właśnie... Fajnie Ci to wychodzi musze powiedzieć... ... a można ściągać jeden od drugiego?:D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adek_CG Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 no krasnal fajny, czekam na up a :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Witam!! hehe racja bez oczu niebylo tyle tri :) ale teraz bez oczu jest troszeczke ponad 1800 :) ale wale to robie i jak cos to pozniej bede ciachal ;) Lewus mozna sciagac ale jesli chcesz zrobic dobry model to radze nie sciagac odemnie pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2007 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 To by byl fajny krasnal taki na 6k tri i normalki porzadne :D, wogle to za fajnie Ci to idzie ^^' (uff jak dobrze ze wole generalnie modelowac otoczenia bo inaczej bym sie zalamal :p) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledyr Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 idzie suuuuuuuper! dajesz dalej :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adek_CG Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 dobrze idzie :), jestem ciekaw jak poradzisz sobie z normalami, sam kiedys mialem ochote takiego warhammer owego krasanala robic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruzh3r Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 model fajny. z sądami poczekamy do teksturek:]. Ostra konkurencja będzie między krasnoludami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 no jedziesz dalej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 pokaz siatke! i wydaje mi sie ze te wglebienie na ostrzu siekiery to spokojnie noglbys pojehac texturką! a zaoszczedzilbys troche poly! i troche wg mnie za mało trojkatow masz!:) np zakonczenia wąsów! moglbys to zweldowac i posprawie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 hehe ale oszczędny sie zrobiles ;) dawaj dawaj bo fajnie wyglądać zaczyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2007 o ile postow :D jesli chodzi o normalki to narazie nie wiem jak je ugrysc :( napewno bede je robil w maxie, musze troche poczytac na ten temat :D a jesli chodzi o tri to jasne ze np. koncowki wasow/brody mozna zweldowan prawde mowiac nawet trzeba ;) aha i jeszcze jedno widze ze duzo osob na texturki czeka uwaga bo mozecie sie zawiesc i ich nie zobaczyc :D:D ps. siatke dam jutro :) ale pewno sie zmieni jak skoncze modelowac ps2. i racja jakby byl limit np. 6k to by bylo duzo wiecej zabawy dokladnie o 4k tri wiecej ;) ale wkoncu jak sie chce robic modele do gier to trzeba sie limitow trzymac :P jeszcze raz dzieki za posty, narazie przerwa w modelowaniu bo trzeba zleconko skonczyc :D pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bro Napisano 8 Kwiecień 2007 Share Napisano 8 Kwiecień 2007 No elegancko jak zawsze - mam nadzieje ze tym raze zobaczymy wkoncu texturki ;) czas sie unwrapa nauczyc dokladnie ;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2007 WitaM!! Bro-->dzieki :) tez bym chcial zobaczyc texturki i racja unwrapa musze sie nauczyc :) wiec chcialbym chociaz normal mapy zrobic :) pozdro zapomnialem o siatce :) ale prosze bardzo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2007 na dzisiaj chyba koniec :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 10 Kwiecień 2007 Share Napisano 10 Kwiecień 2007 Nieźle nieźle! Widzę, że przez święta się nie obijałeś:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latarnik Napisano 11 Kwiecień 2007 Share Napisano 11 Kwiecień 2007 świetny, mam nadzieje, ze ciecia pod limit go nie zabija ;] moja sugestia - moze bys podarowal sobie te dwa dlugie pejsy na rzecz porzadnej kudlatej brody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marioza Napisano 12 Kwiecień 2007 Share Napisano 12 Kwiecień 2007 no i model wyglada bardzo ładnie, przydałby by mu się porządne texturki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 12 Kwiecień 2007 Share Napisano 12 Kwiecień 2007 Galantnie. Mam nadzieję, że wersja high poly do normali też będzie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 12 Kwiecień 2007 Share Napisano 12 Kwiecień 2007 nie widziałem konceptu ale model jest wyczesany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gotham Napisano 12 Kwiecień 2007 Share Napisano 12 Kwiecień 2007 Wygląda naprawdę oki- tyle że to dopiero początek pracy w sumie... Co do uwag to wygląda zbyt kreskówkowo i brak mu stonowanej dzikiej agresji (obszar twarzy) no i sztywności (reszta), mniejsze-większe myki pewnie będą wychodzić przy dodawaniu następnych elementów. Jeśli chodzi o teksturki to osobiście doradzał bym podejście oparte na samotnej mapce koloru- może tylko wspieranej malowanym normal map- na moje oko to by najlepiej pasowało do konceptu. Powodzenia, w sumie to może być twoja najfajniejsza postać do portoflio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2007 Witam!! dzieki za komentarze :) normalki beda ;) Gotham-->dzieki za komentarz, napewno styl kreskowkowy zniknie jak pojawia sie texturki gdyz odgrywaja duza role, racja agresji narazie brak ale sie (chyba) to zmieni ;) o texturkach jeszcze nie myslalem sie zobaczy jak model skoncze ;) narazie sie martwie jak zmiescic to w 2k trisow :D jak ja niecierpie modelowac dloni grrrrr ;( pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybysz Napisano 14 Kwiecień 2007 Share Napisano 14 Kwiecień 2007 Aż szkoda że limit taki mały bo byłoby z tego fajowe low poly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 14 Kwiecień 2007 Share Napisano 14 Kwiecień 2007 O kurcze.... musze powiedziec ze wyglada swietnie :) Najlepsza krasnalska brodo/waso/glowa jaka widzialem... al jak nie poprawisz tych rak to Cie zlinczujemy :p Z tego co ja widze to zaznacz verteksy od dloni i je podniesz troche a potem zeskaluj poprzeczne loop'y na przedramionach (teraz takie waskie podlug bicepsa sa) i bedzie cud miod :) Ahh no i sie przyznaj jak planujesz zrobic hi poly, zamierzasz wogle, jak potem dopasujesz modele hi i low, ah i wogle super by bylo jakbys kiedys zrobil tutka do takiej glowy low poly bo inaczej ja bede musial robic wszytskie postacie z boxem zamiast twarzy :D Powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2007 Witam!! Aż szkoda że limit taki mały bo byłoby z tego fajowe low poly. nom tez zaluje ze taki skromy limit :) O kurcze.... musze powiedziec ze wyglada swietnie :) Najlepsza krasnalska brodo/waso/glowa jaka widzialem... al jak nie poprawisz tych rak to Cie zlinczujemy :p Z tego co ja widze to zaznacz verteksy od dloni i je podniesz troche a potem zeskaluj poprzeczne loop'y na przedramionach (teraz takie waskie podlug bicepsa sa) i bedzie cud miod :) Ahh no i sie przyznaj jak planujesz zrobic hi poly, zamierzasz wogle, jak potem dopasujesz modele hi i low, ah i wogle super by bylo jakbys kiedys zrobil tutka do takiej glowy low poly bo inaczej ja bede musial robic wszytskie postacie z boxem zamiast twarzy :D Powodzenia :) dzieki ;) z dlonmi wogole z calymi rekoma bede jeszcze troche walczyl :) wiec dzieki za rady napewno skorzystam i poprawie jesli chodzi o normale to ciagle nad tym mysle jak to ugrysc :D planuje skonczyc model lp i z niego (czyli nie od nowa) zrobic hp ale zanim zrobie hp pierw zrobie mapowanie bo chyba tak trzbea (?)(?) :D mam wlasnie pare pytan odnosnie normali mianowicie czy majac obiekt lp i chcac zrobic pod niego hp model hp musi byc jednym obiektem czy mze moge zrobic aby skladal sie z kilku modeli poloczonych (attache'm) w jeden ? testowalem juz troche normale (gratki dla ziomusia za video tutka) zrobielm probe tarczy (widac na screenie) z ubraniem nie bedzie problemu gdyz juz probowalem zrobic jakies malutkie faldeczki i calkiem fajnie wychodza wiec normalami ubrania sie nie martiwe natrudniejsze bedzie zrobic wersje hp helmu ale zobaczymy napewno bede chcial zrobic dobre normale gdyz jak sie tex niee uda zrobic to przynajmniej beda dobre normale :) ale zobaczymy :) jesli chodzi o tutka do glowy lp to hehe robie tak samo jak glowe hp z tym ze nie daje ms'a :D dopiero na koncu po wymodelowaniu glowy (tu tego jeszcze nie robilem) patrze jaki vertex jest potrzeby jaki nie jak mozna inaczej zrobi jak nie itp itd ;) jeszcze raz dzieki za posty na dniach chce skonczyc reke dorobic pare rzeczy skonczyc kark (bo jest dziura) zrobic brode i zabrac sie za optymalizacje :( pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 14 Kwiecień 2007 Share Napisano 14 Kwiecień 2007 Wiele osób normale wypala osobno dla poszczególnych elementów. Dzięki temu łatwiej zapanować nad cage'm i normal wychodzi wyraźniej. Później wystarczy poskładać elementy w PSie. Czyli po zrobieniu modelu lp zmapuj go sobie, podetachuj elementy tak, jak Ci będzie wygodnie, porób do nich hp i powypalaj mapy. Na koniec zostanie poskładanie puzzli. Część normali na nieorganicznych elementach modelu możesz dorobić bezpośrednio w PSie wtyczką NVIDII. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 14 Kwiecień 2007 Share Napisano 14 Kwiecień 2007 Nielot, jeśli zbrushujesz, to zdecydowanie detachuj (jako klony poszczególne części) i zrób jak radzi Kuba - składaj mapę w ps-ie. Dzięki temu osiągniesz siatkę hi-poly sumaryczną dla wszystkich zdetachowanych elementów, hm.. właściwie wokół 10-20mln można oscylować.. Możesz sobie pozwolić nawet na proceduralny noise na siatce:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eric_Draven Napisano 15 Kwiecień 2007 Share Napisano 15 Kwiecień 2007 Witam!! mam wlasnie pare pytan odnosnie normali mianowicie czy majac obiekt lp i chcac zrobic pod niego hp model hp musi byc jednym obiektem czy mze moge zrobic aby skladal sie z kilku modeli poloczonych (attache'm) w jeden ? Oczywiście że można. z tego co sie orientuje w proekcji mozesz zaznaczyc wiecej niż jeden obiekt do... no do projekcji ;) z attache'm bedzie działało to oczywiscie lepiej i bez zbednej zabawy ale jak przegniesz z ilością tri i połaczysz to za cholere juz go nie ruszysz chyba że masz anielską cierpliwośc. Model hi z maxa zostawiaj jak najdłużej z subdiv w stacku. Przed wypaleniem trzeba go skolapsować ale robisz to gdy jesteś juz naprawde, naprawde pewien ze jest skonczony i pasuje do low. (save przed kolapsem warto zrobić ;) ) Hełm można zrobić w dość zakombinowany sposób. gdy w hi masz juz ogólną forme z wyostrzonymi krawędziami to bierzesz line i snap to vert. następnie jakis lofcik czy coś ;). Taki trik uda ci sie góra na drugim subdiv level. na wyzszych działa to zbyt wolno. Skrzydełka na hełmie zrobiłbym z kilku obiektu i po tym je połaczył. Tu podobna zasada jak pisałem wyzej. sprawdz jak wygląda na wysokim subdivie łacz na niskim i wtedy dodaj na połaczony turbosmootha. Końcowy efekt ten sam a działanie o niebo szybsze i przyjemniejsza praca. Nie zapomnij też że spokojnie do normali można używać floating geometry czyli obiektu odpowiadającego za dołek który pływa/jest postawiony troche nad obiektemi, geometrią nie jest związany z główną bryła. Aha, no i stanowczo polecam robienie hi dla każdego elementu oddzielnie i łaczenie normali w ps. osobiście robie normal wiekszy 2 razy i z niego wypalam lightmape. Jak bedziesz wypalał z mniejszego to szanse na uzyskanie ostrych cieni tam gdzie być powinny masz... średnie. natomiast jak wypalać bedziesz z hi to bedzie ci sie do konca bitwy wypalało :P Mam nadzieje że wszystko jest jasne co tu napisałem, czasami mam problem z wyrażaniem tego co wiem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledyr Napisano 16 Kwiecień 2007 Share Napisano 16 Kwiecień 2007 no no nielot niezle jeden z najlepszych krasnoludów w tej minibitwie! :D nie no wiesz przeciez ze jest ok ale! poczekamy na teksturke ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marioza Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 bardzo dobry ten kransnal teraz tylko musisz zrobić równie bardzo dobrą texturę :), jak spierdzielisz to idziesz do beczki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybysz Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Jak tam optymalizacja? Zobaczymy model z 2k trisów? Mam nadzieje, że nie straci uroku. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 Nom nielot, też ciekawym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coin Napisano 20 Kwiecień 2007 Share Napisano 20 Kwiecień 2007 Fajny model, zostałeś ostatni z krasnaludów do optymalizacji, więc wszyscy czekaja :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLADE Napisano 1 Maj 2007 Share Napisano 1 Maj 2007 Nielot, wziołbyś sie do roboty bo wszyscy czekają :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi