Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Wpad艂 mi do g艂owy taki pomys艂. Tak sobie my艣l臋 i my艣l臋. Benchmarki benchmarkami ale i tak nie pokazuj膮 naprawd臋 tego co nas interesuje

Tak wi臋c wykombinowa艂em sobie pierwszy benchmark zestawu vray 1.5 RC3 + 3ds 9

pomys艂 wygl膮da nast臋puj膮co:

艣ci膮gacie zamiszczon膮 scen臋, 艂adujecie do 3ds-a i walicie w F9. nic nie zmieniacie, uj臋cia kamery, ustawie艅 GI i 艣wiate艂. po prostu F9. zapisujecie JPG z frame stampem i wrzucacie do tego w膮tku z obok dopisan膮 konfiguracj膮 komputera. b臋dzie mo偶na sobie zobaczy膰;)

Scenka jest prosta w miare. ustawienia takie aby nie rzeba by艂o czeka膰 w niesko艅czono艣膰, ale tak偶e aby nie zaciera艂y si臋 r贸偶nice przez czasy rz臋du kilku sekund;)

scena:

http://www.speedyshare.com/623287224.html

Ja:

Core 2 Duo 4300

MSI neo P965

2x512 MB DDR2 800mhz Geil

Geforce 7300 GT

benchmarknewoh7.jpg

Oraz na Win XP pro SP1 64 bit Maxie 9 64 bit i vraya RC3 64 Bit:

benchmarknew64pu8.jpg

• Odpowiedzi 118
  • Wy艣wietle艅 17,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ano brzydki. W dodatku popsuty :] Trzeba weldowa膰 vertexy bo mn贸stwo baboli si臋 robi i nici z F9. Nie ukrywam, 偶e taki rodzaj test贸w najbardziej mi odpowiada, dlatego prosz臋 o dopracowanie scenki w przysz艂o艣ci ;) Mo偶emy wymienia膰 plik co jaki艣 czas 偶eby nie popa艣膰 w rutyn臋 :D

62bead800a9668e7.jpg

Napisano

Hey, czy w jaki艣 spos贸b optymalizujecie prace max'a?? Bo szczerze mowi膮c jestem troche zawiedziony swoim wynikiem. Czas 6m 2s na C2D 6600 @ 2.4GHz z 2GB ramu i GF 8600GT.

Widze, ze niekiedy ze s艂abszym troszke procesorem otrzymujecie znacznie lepsze wyniki czasowe. Moze czegos nie uwzgl臋dni艂em ;)??

(tak na marginesie w艂膮czylem sobie dzisiaj tez 3d marka, z ktorym temat zosta艂 odgrzebany niedawno - w dziale "Mam newsa" bodaj偶e, wyniki mojego procesora w CPUtest byly bardzo mizerne i gorsze dwukrotnie od Athlona 2500+ ... hmmm ).

Wiecie jak to jest. Czlowiek raz na pare dobrych lat kompa kupi, to chcialby zeby chociaz porz膮dzi艂 przez tydzien ;).

Pozdro pozdro!!

Napisano

WItam jeszcze raz...

Dolozy艂em 2 GB ramu, czyli w sumie mam 4 i efekty marne..... czas zmala艂 do 5,18.1 s, ale mam XP 32 bitowy, chyba czas przesi膮艣膰 si臋 na 64 bity :) Pozdrawiam

Napisano

Mr. MtS: spr贸buj troch臋 podkr臋ci膰 procesor. To grzech zostawia膰 C2D na nominalnej cz臋stotliwo艣ci :]

Napisano
  • Autor

Ja narazie o podkr臋caniu nie mog臋 my艣le膰 bo zasilacz pada;/

ale spoko m贸j 4300 jest stworzony do podkr臋cania:D jak tylko b臋dzie zasilacz to zrobi si臋;)

co do tego 偶e trzeba weldowa膰, to rzeczywi艣cie. co艣 jest z symmetry, za du偶y chyba treschold czy jak to si臋 pisze:D ale problem贸w to chyba 偶adnych nie sprawia. a 偶e brzydki... animki w 3dmarkach te偶 s膮 brzydkie:D

Napisano

Ch臋tnie por贸wna艂bym osi膮gi swojego sprz臋tu z Waszymi ale pierwsza scenka wog贸le mi si臋 nie 艂aduje a w drugiej brak camery. Po zgrubnym dopasowaniu w Perspective drugiej scenki wysz艂o jak poni偶ej.

Xiz0r i Synthax: nie chc臋 miesza膰 w Waszych scenkach wi臋c naprawcie/poprawcie je i b臋dziemy por贸wnywa膰

bench01.jpg

Napisano

to moja kolej

xeon quad core 5335 4gb ramu quadro fx1500

benchmarkiw3.jpg

POZAMIATA艁EM WAS CO ?hehhe

Napisano

My baby:

Intel Q6600 OC'ed 3.19 GHz

Asus P5WDH Deluxe

4 GB Crucial Ballistix (800Mhz)

Evga 8800 GTX KO ACS3

2000108094367099859_rs.jpg

Napisano
My baby:

Intel Q6600 OC'ed 3.19 GHz

Asus P5WDH Deluxe

4 GB Crucial Ballistix (800Mhz)

Evga 8800 GTX KO ACS3

2000108094367099859_rs.jpg

no niezle :-) juz prawie mnie masz

Napisano

@MarekG: gratulacje ;)

@Lukx: czyta艂em, 偶e mia艂e艣 jakie艣 problemy z prockiem, tzn. 偶e si臋 krztusi艂 podczas liczenia... Przesz艂o mu, czy po prostu taki ju偶 jest, 偶e renderuj膮c wszystkimi rdzeniami nie pozwala na komfortow膮 prac臋 z czymkolwiek innym? Kusi mnie troch臋, zw艂aszcza now膮 cen膮, wi臋c chcia艂bym sie nieco dowiedzie膰 (chocia偶 z tego benchmarka i tak wynika, 偶e warto).

Napisano
no niezle :-) juz prawie mnie masz

w kwestii wydajnosci do CENY to mam cie spokojnie :) pamietaj kto jest twoim tatusiem ;)

Napisano
@MarekG: gratulacje ;)

@Lukx: czyta艂em, 偶e mia艂e艣 jakie艣 problemy z prockiem, tzn. 偶e si臋 krztusi艂 podczas liczenia... Przesz艂o mu, czy po prostu taki ju偶 jest, 偶e renderuj膮c wszystkimi rdzeniami nie pozwala na komfortow膮 prac臋 z czymkolwiek innym? Kusi mnie troch臋, zw艂aszcza now膮 cen膮, wi臋c chcia艂bym sie nieco dowiedzie膰 (chocia偶 z tego benchmarka i tak wynika, 偶e warto).

ustawisz lo priority plus Affinity tylko dla 2 rdzeni i jest git. Ale to sie dzieje jak uzywam karty video przy ogladnaiu np divx nie ma problemu. Spokojnie mozes zkupowac, naprawde warto. Ja mialem E6700 wczensiej i jak tylko cena w kwietniu spadla na Q to bralem bez pytania. Polecam.

Napisano

54,3 s

tak 偶eby was pogodzi膰

quad opteron 2.0 Mgz dual qore

8 GB ram

Napisano

Witam

wiec chcia艂em zrobi膰 ta scenka ale najpierw mi wyskoczy艂 taki b艂膮d przy otwieraniu sceny

http://img366.imageshack.us/img366/1825/errorqk7.jpg

cho膰 nie wiem czemu ale wynika ze nie mam vray`owych kamer.. Vray`a 1.5 RC3 mam..

wiec potem sprobowa艂em render tego samego ale ustawi艂em standardow膮 Target Camera a render wyszedl mi taki

http://img380.imageshack.us/img380/6500/benchmarkzr5.jpg

i nie wiem czemu? nic innego nie rusza艂em pr贸cz ustawienia tej standardowej kamery... czy to mo偶liwe ze efekty ko艅cowe sie zale偶ne od u偶ytej kamery?? wog贸le mam ju偶 troch臋 renderow w vray`u za sob膮 i zawsze mia艂em wra偶enie ze kolory mam troch臋 bardziej jaskrawe nie w Material Editor ale sadzi艂em ze to naturalny efekt ze kolor w 艣wietle zmienia swoj膮 barw臋.. teraz jednak widz臋 ze co艣 chyba mam nie tak... macie mo偶e jakie艣 rady? mam vray`a przeinstalowa膰?

z g贸ry dzieki

Napisano

Ad. 1 Masz dziwn膮 niekompletn膮 wersje VRay'a - mo偶e przeinstalowanie co艣 pomo偶e

Ad. 2 Skoro nie masz VRayCamery to efekt jest taki w艂a艣nie jak wida膰, VRayCamera kontroluje ekspozycje sceny, standardow膮 kamer膮 tego si臋 zrobi膰 nie da

Napisano

Tym was teraz zabij臋.

-AMD athlon xp 2400+ 2.0 Ghz

-768 mb ram 400 mhz

-Ati radeon 9550 XT 128 mb

-Grzej膮cy si臋 twardy dysk

-Przypalona p艂yta g艂贸wna

benchmark.jpg

Napisano

5min 52s

Core2Duo E6400 2.13MHz

2Gb RAM 800MHz CL4

GF 8800GTS 640Mb vRAM

18119669sg4.th.jpg

BTW.

Lukx i Marek G - kiedy wyszed艂 vray RC4 bo pierwsze widz臋 w og贸le... jaka艣 nowo艣膰 chyba?

Napisano

propozycja:

Moze by tak uzywac sceny z chaos group forum?

http://www.arnoldimaging.com/spurcell/VrayRC3_Max8_Benchmark_01.rar

przy okazji bylo by porownanie do "wypasnych" renderfarm ludzi z calego swiata :)

u mnie renderowala sie 54min 32s (sempron 1.8ghz, 512mb ram, ati xp 700 128mb )

scena jest nieco "ciezkawa" ale, powinna byc miarodajna (bedzie widac wyrazniej roznice, a nie 2s wiecej albo 2s mniej w czasie renderowania)

watek do porownania na

http://www.chaosgroup.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=17726&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=955ae766c3ed40d6f1bdbee7439f2e48

Napisano

Scenka z Chaos Group Forum.

Open file => F9

0h 10m 10.1s

V-Ray 1.5R C3

3D Studio Max9 SP2 32bit

Win XP SP2 32bit

AthlonX2 3800+ EE | 2000 MHz | 1MB cache

960 MB RAM DDR2 | 800 MHz | 5-5-5-18

System pod obci膮偶eniem (Tlen, eMule, NOD32, Foobar2000 i jeszcze kilka innych aplikacji)

Taktowanie procesora w stopce jest b艂臋dne, bo na pocz膮tku renderowania by艂o w艂膮czone C'n'Q, co obni偶y艂o taktowanie do 1000 MHz

17b3b98fc226cc3dm.jpg

Jeszcze dzisiaj render p贸jdzie na 2200 i/lub 2400 MHz z obni偶onymi op贸藕nieniami RAM'u, oraz ze standardowymi ustawieniami. Wszystko to na nieobci膮偶onym systemie 32 i 64 bit. Wieczorem podam wyniki

Napisano

C2D E6600 @ 3,42 GHz, 4GB DDR2, Commando: 4:20,1 s

Aha, (Max9, Vray 1.5 RC3, Win XP) x64.

Napisano

Scenka z Chaos Group Forum.

C2D E6600 @ 2,40 GHz, 2GB DDR2, Max9, Vray 1.5 RC3, Win XP 32

Czas 6m 3,1s

Napisano

Ok, wreszcie nowy sprzet zamontowany.

Core Quad 2,4, 4 GB DDR2, Palit 7600 GT, Raid Stripe

ale widze 偶e chyba warto podkr臋ci膰..

4m11s

Napisano

Scenka z Chaos Group Forum

2x Quad Xeon 1.89Ghz, 2Gb ram

czas: 1:57

Napisano

przepraszam, to si臋 mo偶e wi臋cej nie powt贸rzy

Syntax: 9,6k kiedy kupowalem, ale teraz jakies 2k taniej bo procki posz艂y w d贸艂

Napisano

no mnie to wcale nie dziwi, to nie s膮 jakies wypasione xeony, tylko 1.89 zwyk艂e. ale faktem jest, ze wydajno艣膰 og贸lnie spora.

Napisano

To sk膮d te r贸znice u nas? kt贸rego masz Maxa i jakiego Wina?:)

dziwne rzeczy sie dziej膮 z tymi kompami bo teraz ki mi艂emu zaskoczeniu wysz艂o 3,50...

Napisano

max9 win xp 32bit max 32 bit vray 32 bit

roznice moga wynikac :

1. ilosc aplikacji dzialajaca w tle

2. wydajnosc chlodzenia procesora

3. taktowanie ram i timingi

no to tylko co mi przychodzi do glowy

Napisano

hej jak w艂膮czy膰 ten pasek z czasem tenderingu w Vray bo szukam i szukam... mo偶e gdzie艣 jest ale b臋dzie szybciej jak kto艣 mnie o艣wieci

Napisano

procek e6300 1,86@2799Mhz

ram 1 Gb 677Mhz

K.Grafiki GF 7900GS 512 MB

898b4b16a4d012fc.jpg

Napisano

No 艂adnie 偶e艣 go podkreci艂. Dobry wynik jak na ten procek, teraz pora 偶ebym sw贸j podkr臋ca艂

Napisano

Tyle m si臋 uda艂o wycisn膮膰 z mojego - grza艂 si臋 na 95 stopni!

ed57b27b90ef9371.jpg

Acha pami臋ci to Patriot LLK 800 Mhz w dualu.

Napisano

a mam par臋 pyta艅 :)

a wiatraczek boxowy ? jaki masz zasilacz ? ja mam aktualnie modecom 350 W , zamierzam zmieni膰 na chiefteca

Napisano

Ch艂odzenie boxowe :) - zreszt膮 wida膰 bo grza艂 si臋 niemi艂osiernie

Zasilacz Tracer 4Life 450 HellFire Silent 120

Napisano

karty grafiki na razie nie b臋d膮 podkr臋ca艂 bo zasilacz nie wytrzyma tego (GF 7900Gs 512MB)

pozdrawiam

Napisano

Witam wszystkich, m贸j wynik to 1m37,3s

Intel Core2 Quad 2,4GHz wykr臋cony na 3,36GHz, 3.25 GB RAM

pozdrawiam

Napisano

Opisz prosze dok艂adnie jak podkr臋ca艂e艣 Quada? : ) Ja nigdy tego nie robi艂em

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci