Napisano 18 Lipiec 200420 l i co nie rezygnujesz. zawsze pozostanie ci papierek wtej we wrocku jest od cholery lekcji rysunku i fotografi i to jest fajne +animacja w maxie ale nie wiem czy to tylko tak ladnie w reklamie nie wygladalo
Napisano 18 Lipiec 200420 l zostal mi jeszcze tylko rok wiec skoncze ta szkole dla papierka:) ale szkoda kasy OJ szkoda:( bo uwierzylem facetowi ktory wymyslal takie bzdury ze bedziemy uczyc sie w maksie itd i bedzie super post produkcja itd a w rzeczywistosci nie ma nic:(
Napisano 18 Lipiec 200420 l Tam przynajmiej niezle studio fotograficzne maja i pracuja na pc i mac z tego co widzialem w ich pracowniach
Napisano 20 Lipiec 200420 l bylem tam osobiscie bo tez jestem zainteresowany, cudow tam nie uswiadczysz ale nie jest wcale zle, kilkanascie komp. mac, pc, pracownia foto (nie nazwalbym tego studiem foto.:) pracownia malarstwa. fotografie ktore tam mieli jak na moj gust stoja na wysokim poziomie, kilku kolesi z ich szkoly wygrywa jakies tam wieksze konkursy, duzo zdjec idzie do wiekszych gazet. ogolnie to ok.
Napisano 20 Lipiec 200420 l sorki za studio pospiech byl ogolnie tez jakies takie pozytywne wrazenie na mnie zrobili choc rewelacji sie nie spodziewam mimo to raczej zagoszcze tam chocby dla papierka :D p.s. te emotikony po nocach mi sie snia
Napisano 20 Lipiec 200420 l heh , rzeczywiście galeria tam się nie prezentuje rewelacyjnie :/ ale spróbować warto , może to tylko 'galeriowicze' nie umią :p
Napisano 21 Lipiec 200420 l chveti wlasnie galerie na stronie internetowej skopali na max w samej szkole na scianach wisza znacznie lepsze pracki nie wiem czemu ich nie dali no ale coz...
Napisano 21 Lipiec 200420 l tez sie zdziwilem, i tez sie chyba skusze:-) jak bedzie zle to na drugim roku zamienie sobie na zaoczne i zaczne na jakis wyzszych dziennych
Napisano 31 Sierpień 200420 l W której z wyższych uczelni można zdobyć wiedzę potrzebną do wykonywania zawodu grafika komputerowego?
Napisano 31 Sierpień 200420 l ja tak sobie raczej myslalem nad watkiem: kto jakie szkoly ukonczyl i czy dalo mu to cos ;). [oczywiscie chodzi o rysunek, 3d, DTP i inne graficzne aspekty].
Napisano 31 Sierpień 200420 l byla juz masa takich watkow :-) co rok wlasciwie powstaje jakis. Ja studiuje na Politechnice Łódzkiej, wydział FTIMS kierunek Informatyka i jak dobrze pojdzie to od semestru letniego na grafice komputerowej jako specjalnosci, wiec na razie nie jestem w stanie wam powiedziec czy ten kierunek sie nadaje :) ale jestem dobrej mysli. Tylko najpierw trzeba bylo przejsc przez 2,5 roku matmy, fizy, programowania itepe.
Napisano 31 Sierpień 200420 l Policealnie / zaocznie uczą np. tu: http://www.novum.edu.pl/kierunki.phtml raczej bez programow 3D. Zamieszczam link, bo konczylem jeden z kierunkow dawno temu:) Wtedy to byla jedyna szkola z takim kierunkiem. Pozdr
Napisano 31 Sierpień 200420 l dobrze ze jest ten topic. Bo tez szukam jakies szkoly w ktorej beded mogl "uczyc sie" grafiki. na razie to sprawdzielm 2 : > http://www.kupiecka.pl/?c=gph&d=0001 > http://www.szkolareklamy.edu.pl Tylko czemu mi sie wydaje ze bedzie sie ciezko tam dostac ; )
Napisano 31 Sierpień 200420 l Ludzie, poczytajcie stare watki, albo lepiej od razu dajcie sobie spokoj z tymi szkolami, bo niczego madrego tam sie nie nauczycie.
Napisano 31 Sierpień 200420 l racja! chociaz nie dokonca .............................................
Napisano 31 Sierpień 200420 l drUG 1) w starych topicach moglo nie byc mowy o uczelniach/szkolach ktore powstaly dopiero teraz lub niedawno 2) jasna sprawa ze sie tam nic nie nauczymy dlatego uzylem "":P 3) mozesz dac linka do calego Twojego avatara? (lub do www kogos kto to zrobil)
Napisano 31 Sierpień 200420 l A ta szkoła reklamy to dawno była założona? Najlepiej jak by to była jakaś znana uczelnia
Napisano 31 Sierpień 200420 l Z tego co widze w polsce niema dobrej szkoły dla grafika komputerowego :(
Napisano 31 Sierpień 200420 l grafikiem komputerowym nazywa siebie kazdy *** ktory ma karte graficzna. co robisz? co chcialbys robic? komp to tylko narzedzie. interesujesz sie drukiem czy netem, ilustracje a moze animacje, moze gry?
Napisano 31 Sierpień 200420 l Ja też muszę zacząć myśleć nad kierunkiem studiów, bo w tym roku zdaję maturę i nie wiem co dalej :( a nie chcę znów uczyć się czegoś co mnie nie interesuje. Moje pytanie: gdzie w Polsce na wyższej uczelni można nauczyć się czegoś ciekawego, z zakresu tworzenia grafiki w Max`ie?
Napisano 31 Sierpień 200420 l Londyn, Los Angeles, NY, tam napewno bo sprawdzalem! i to profesjonalnie ale nie sadze zeby duzo osob bylo stac na te studia. mnie nawet nie stac na myslenie o tej szkole:) a co mowic pujscie tam:( pozdrawiam
Napisano 31 Sierpień 200420 l szczerze? nie ma, wiem ze jest na asp we wroclawiu grafika komputerowa, ale zeby sie dostac trzeba zdac rysunek , pokazac kilka szkicow i kilka obrazow, malowanych recznie + jakies potrfolio zwiazane z kierunkiem, a wszedzie indziej grafika komputerowa jest traktowana od strony programowania..
Napisano 1 Wrzesień 200420 l odkopywqanka Ktos byl z userow dzisiaj na rozpoczeciu roku w tej szkole ?
Napisano 1 Wrzesień 200420 l Nie odp. na pytanie rowr'a tylko napisze swoje zdanie na temat szkół - Ja tam jestem zdania, że dobrze jest iść na ASP :P nie mówie o kierunku typy ceramika, szkło, czy malarstwo, ale np. architektura wnętrz czy wzornictwo, mimo, że nie uczą tam progr. graficznych - ale może to i lepiej ;) Przynajmniej watsztat będziesz miał dobry a z miłości do grafiki komputerowej sam się ich nauczysz ;)
Napisano 1 Wrzesień 200420 l grafikiem komputerowym nazywa siebie kazdy *** ktory ma karte graficzna. co robisz? co chcialbys robic? komp to tylko narzedzie. interesujesz sie drukiem czy netem, ilustracje a moze animacje, moze gry? Interesuję się animacją ,również lubie tworzyć modele postaci, broni itp.Robiłem niedawno w gmax'a modele broni(3sztuki) dla kumpla który pisał grę fpp.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l grafikiem komputerowym nazywa siebie kazdy *** ktory ma karte graficzna. co robisz? co chcialbys robic? komp to tylko narzedzie. interesujesz sie drukiem czy netem, ilustracje a moze animacje, moze gry? Lubie tworzyć animacje.Niedawno tworzyłem modele broni dla kumpla który tworzy grę fpp.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l uncle: mam nadzieje ze sie mylisz ;p bo z tego co patrzylem program moich studiow to programowania jest akurat najmniej. Zreszta mozna sobie zobaczyc http://www.ftims.p.lodz.pl/html_files/plany/informatyka6_10gk.html oczywiscie jest to tylko specjalizacja, wiec zagadnienia z czystej informatyki caly czas sie przewijaja, ale mam nadzieje ze jakos wytrzymam ;p bede twardy :D
Napisano 1 Wrzesień 200420 l Ja poszedłem w kierunku plastycznym (ogólnie). Rysunek, malarstwo itp. Grafiki komputerowej to ja się sam nauczę i papierka na to nie potrzebuję (przynajmniej tak mi się wydaje). Myślę że dobre portfolio i jakieś doświadczenie zawodowe w zupełności wystarczy. Po ukończeniu średniej postanowiłem że kończę z durną nauką na pałę, dla samego świska którym i tak będę mógł się podetrzeć. Uczę się dla siebie.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l uncle: mam nadzieje ze sie mylisz ;p bo z tego co patrzylem program moich studiow to programowania jest akurat najmniej. Zreszta mozna sobie zobaczyc http://www.ftims.p.lodz.pl/html_files/plany/informatyka6_10gk.html oczywiscie jest to tylko specjalizacja, wiec zagadnienia z czystej informatyki caly czas sie przewijaja, ale mam nadzieje ze jakos wytrzymam ;p bede twardy :D Tam jest sporo programowania, tylko bardziej specjalistycznego z tego co widze :) Nie chcialbym Cie martwic ale wiekszasc przedmiotow ktore tam masz moze w ogole nie miec nic wspolnego z grafika w takim sensie w jakim ty jestes zainteresowany. Ja tam bym proponowal studia na jakims ASP, informatyka zdecydowanie nie uczy grafiki w podejsciu artystycznym. Pozdrawiam
Napisano 1 Wrzesień 200420 l Rasputin, nie powiedzialbym, zdaje mi sie ze zasugerowales sie przedmiotami fakultatywnymi, ktore pochodza z innych specjalizacji. Zreszta, jak do tej pory studiuje i nie mam nic przeciw programowaniu :) zawsze to lepiej moc sobie samemu jakis plugin napisac heh, czy tez silniczek, jezeli nie ma gotowca za friko np.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l moim zdaniem isc na jakies studia poboczne a grafiki uczyc sie samemu bo tego co cie naucza w tej szkole to moglbys sam przerobic w 6 miesiecy w domku. Najlepszym rozwiazaniem jest studiowanie na Asp, ale zwykla informatyka tez jest dobra.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l Ja chcę iśc na studia, ale tylko na takie, które będą mnie interesować, bo mam już dość uczenia się rzeczy, mało ciekawych. A jak wygląda z sytuacja z architekturą ? Czy można tam się dostać bez egzaminu z rysunku?
Napisano 1 Wrzesień 200420 l @ greg - nie i nie chodzi o taki zwykly rysunek tylko o specyficzny architektoniczny. przejdz sie na wydzial w uczelni ktorej chialbys studiowac architekture i popytaj sie o kursy rysunku.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l W moim mieście nie ma uczelni architektonicznej :( Kto z forumowiczów uczy się na wydziale architektonicznym?
Napisano 1 Wrzesień 200420 l @ greg - ja studiowalem na dwoch ;) bez wycieczki i kursow sie nie obejdzie. zazwyczaj na kazdym wydziale sa organizowane kursy w weekendy. nie sa tanie ale studia na archi tez sa drogie.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l czego się nauczyłeś na tych studiach i na jakim oprogramowaniu działaliście ?
Napisano 1 Wrzesień 200420 l o mamo przeciez juz ludzie powiedzieli nie raz ze soft to pryszcz. softu i tak zawsze uczysz sie w domu. w ogole na studiach WSZYSTKIEGO uczysz sie sam w domu. na uczelni przychodzisz tylko po zestaw zadan domowych, korekty, zaliczenia i egzaminy. na archutekturze w zaleznosci od uczelni ucza autocada, archicada, allplana, 3dsmax. w warszawie sa zajecia fakultatywne z nowych mediow - animacja i film. ale to co najwazniejsze, studia na architekturze po za sama architektura zmuszaja bardzo efektywnie do wlasnego rozwijania umiejetnosci rysunkowych, malarskich i graficznych. jesli nie zalapiesz sie po studiach na budowe to zawsze mozesz pozniej pracowac w reklamie czy innych pokrewnych dziedzinach. jesli ktos naiwnie mysli ze na normalnej uczeli nauczylby sie obslugi softu to takie studia musialyby trwac ze 20 lat ;). uczys sie musisz sam. dzis w jednej robicie bedzie max a zaraz do innej bedziesz musial sie przestawic na maya.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l Hmm kto wie czy ja sie tam nie znajde. Moze i nie sa to zajecia na wysokim poziomie ale wole nudzic sie przy maxie niz sluchac jakiegos nudnego wykladu. Pracowie sa, sprzet jest wiec chyba nie jest zle?. No i jak pojdzie jeszcze pare osob z forum to powinno byc fajnie. A na czesne moze przez ten rok uzbieram :) - przynajmniej zeby miec na pare miesiecy.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l hehe Pionier ze Słupska :) nic blizej nie masz no i sie pytam ponownie ktos tam dzis byl bo mam sprawe :D
Napisano 1 Wrzesień 200420 l Pionier: przy Maxie bedziesz spedzal jakies 2-4 godziny w tygodniu, reszta to masa innych zajec. Osobiscie uwazam, ze wypad do takiej szkoly, z tak daleka jest zlym posunieciem. Szkoda kasy, tym bardziej, ze dochodza inne koszty - wynajem mieszkania/pokoju/stancji i utrzymanie. Wiem co mowie.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l nie wiem jak dla innych, ale dla mnie bardzo cenne wskazowki ;)... ja bym jeszcze sie popytal czy ktos na jakas szkole filmowa poszedl i jak to mniej wiecej wygladalo[jakies egzaminy etc]... jeszcze poszukam, za rada senseja, w starszych watkach... tymczasem jakby ktos mial czas to goraco zachecam do podzielenia sie wrazeniami :P.
Napisano 1 Wrzesień 200420 l hm ale na pomorzu chyba czegos takiego nie ma chociaz... cos tam jest niby u mnie w miescie ale. : /