Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 1,3k
  • Wyświetleń 239,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

600 zl???? bylo 510 ja na to poleze ale na zaoczne...albo do woja tez mnie kusi ostatnio :)

Napisano

No dokladnie nie wiem, ale podaje gorna granice :]. Mateczka armija Ci sie spodobala? Oz Ty, zebys dostal przydzial do Nowej Deby, he he he ;]

Napisano

hehe taa idz do woja bedzie miejsce dla mnie :D Czak1 no te w zielonogurskim mi sie spodobaly :D chodzisz tam moze ?? ;] jak tak to chcialbym z Toba pogadac :] dzieki i i pozdrawiam

Napisano
Czak1 no te w zielonogurskim mi sie spodobaly :D chodzisz tam moze ?? ;] jak tak to chcialbym z Toba pogadac :] dzieki i i pozdrawiam

Jaki zielonogurski??:|

Ja jeszcze nigdzie nie chodze...narazie to moge tylko szukać...i uczyć się do przyszłorocznej matury:)

Napisano

Tak troszke podnisoe ten wątek :D

Jak wyglada sprawa z ASP w Poznaniu :) Ktos sie orientuje :)

Ale zapytam inaczej , co jest dobrego w poznaniu w celach ksztalacenia :P

Napisano

o Anen ja mam kolezanke w Sulecinie ;] hehe a co do szkol to mam dosc po jutrze maturka z polaka a ja nic nie umiem poprostu porazka ;/ gdzie s jakies faje studia dla grafikow i co potrzeba na takie studia ?? bo pytalem a w zasadzie nikt nie odpowiedzila tylko kilka linkow i nic wiecej (z ktorych praktycznie nic sie nie dowiedzialem)

Napisano

no ba ja juz prawie umem pierwsza z 3,5 :p hehehe kurna zabije ciotke ze tyle kazala mi sie na pamiec uczyc :P heheh pozdrawiam ;] i wracam dalej do nauki :D

Napisano

W sprawie szkoły - ja mam pytanie odnosnie egzaminów na Wzornictwo w Krakowie. Jak mniej więcej wygląda egzamin kierunkowy i test kompetencyjny? I co przede wszystkim powinienem włożyc do teczki ;/ ?

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek oświecenie mnie w tym kierunku.

Napisano

Dalej , chciał bym uzyskać informacje , co należy skończyć aby móc pracować w branży grafiki komputerowej :) Najlepiej niech sie wypowiedzą osoby które skończyly kierunki warte uwagi. Wiadomo , liczy się własne zaparcie w nauke i praktyka ale życie pokazuje iż warto też mieć jakies dobre znajomosci :P

Dodam iż preferuje uczelnie z wielkopolski :D

Napisano

Najlepiej ASP :-)

O prywatnych szkołach zapomnij. Bulszit i stracona kasa. Ja właśnie kończę taką jedna.

Napisano

prosibym o podanie nazw prywatnych uczelni kształcących w kierunku grafiki 3d.. z góry dzieki

Napisano

hahaha nie trovhe a bardzo a ja panowie chcialem sie pochawalic matura zdana ::D:D hehe dopiero wrocilem do siebie :p

Napisano

Czorny-->gratulacje zdanej matury :) Najważniejszy egzamin w życiu...Tylko jak pójdziesz na studia to każdy egzamin będzie tym najważniejszym w życiu :D Ja miałem tak wiele razy:D

Napisano
Jak masz możliwoś i kasę to tylko PJWSTK w Wawie :)

Problem w tym, ze tam się narobisz.. ale przynajmniej coś będziesz umiał :P :)

huh...tak sie sklada, ze studiuje na pjwstk. Moim celem idac do tej szkoly byla grafika 3D i generalnie troche sie przejechalem, bo szkola miala taki psiuks, ze w tym roku z powodu malego zainteresoania na pol roku przed wyborem specjalizacji wykluczyla 'multimedia i animacje 3d', tak wiec ludzie, ktorzy poszli specjalnie do tej szkoly na 3D, zostali na lodzie, w tym i ja. Wiekszosc wykruszyla sie i pozmieniali plany, garstce osob po 3 miesiacach udalo sie wynegocjowac ze szkola, utworzenie grupy 'animacja 3d' na specjalizacji 'multimedia' (*grupa liczy 8 osob ;) *) i jezeli ta grupa sie utrzyma do nastepnego semestru w co osobiscie watpie to szkola obiecala reaktywowac specke pure 3D , warunek to 8 chetnych.

W tej chwili nasza grupa ma przydzielonego gostka, ktory sie nami opiekuje, nie mamy zadnych wykladow z 3D a na zajeciach widzialem max 3-4 osoby i to tez rzadko. Na cwiczeniach pracujemy w mayce 5 chyba, w jeszcze jednej pracowni jest max 4 i 5...co do prowadzacego, jest to barwna osoba o wielkim przeroscie poczucia wlasnej wartosci z brakiem jakiego kolwiek zaangazowania w to co robi(uczenie nas), uwazajacy, ze jezeli chcesz sie uczyc 3D to tylko w gnomonie i innych tego typu szkolkach. Sama jego osoba zniecheca na przychodzenie na zajecia. Co do wymagan nie jest to och i ach, jak dotad bylyb 2 projekty, 1 -> animacja pal 720x576 750frames kulka wystrasza kulke do tego plane swiatelko i jakis materialik. 2 -> animacja szkieletu, reklama szkoly tez 30sekund...

Ja jestem zawiedziony, bo nie poto przeszedlem 3 semestry programowania i innych nie ciekawych dla mnie przedmiotow, aby pod koniec tak sie zawiesc, nie mowie juz o wladowanych pieniadzach. Szczerze, bez zylki do programmingu a chcac isc na 3D, omijajcie ta szkole. Generalnie ludzie bedacy na specce 'programowanie gier' maja wiecej 3D niz grupa z przeznaczeniem do 3D :) ale tam juz advanced programmin odchodzi :) ale ta specka ma przyszlosc.

Jezeli, ktos ma jakies pytania to z checia na nie odpowiem, tak samo jezeli chcecie cos wiedziec o tak promowanym kierunku na pjwstk jak Wydzial Sztuki Nowych Mediow :)

Pozdro

Napisano

A ja pójdę za ciosem Phantom i pożalę się na moją bude.

http://www.tyszkiewicz.edu.pl/

Szczerze nie polecam. O ile reszta zajęć jest jeszcze ok. o tyle człowiek, który zajmuje się Grafiką 3d niejaki Pan Wojciech Grabski to błazen. Problem polega na tym, że jest mężem Opiekunki kierunku Grafika i gość jest nie do ruszenia no i zajęcia wyglądają tak.

Pan Grabski przychodzi na zajęcia, władcza na rzutnik PDF-a z tutoralem jak wymodelować twarz i w tym Momocie kończy się jego zaangażowanie. Nie no czasami coś tam próbuje zrobić ale z niewiadomych przyczyn nie wychodzi mu to co w maxie 4 wychodziło mu zawsze :-) pizz.

Słynne już powiedzonko. A w maxie4 to działało. Hmm to ciekawe.

EDIT: HEH ale były jaja jak sobie raz nacisnął X. Po 2 godzinach szukania musiał przyjść administrator i przeinstalować maxa. Co za bałwan.:D

Napisano

witam, weszłam przypadkiem na forum i mam pytanie- czy ktoś może mi polecić jakąś szkołę kształcącą w zakresie grafiki komputerowej, uczelnię ew. jakieś studium na poziomie, najlepiej w krakowie. pzdr.

Napisano

Coż mi sie wydaje że najlepiej kszatałcic sie samemu :) Czyli:

- tutki

- tutki

- tutki

- Fora

- tutki

- Speed Modelling

- byly juz tutki? :)

Napisano

DraB - zauwazyles moze temat watku i o co cal pyta?

cal - poszukaj watku "Szkoła" -- tam jest duzo wiadomosci na temat uczelni/szkol prowadzacych zajecia z zakresu grafiki

Napisano

Przeszukałem temat i nie znalazłem żadnej ciekawej pozycji dla mnie. Poszukuje szkoły w której będę mógł rozwijać się w dziedzinie grafiki komputerowej (3Dsmax). Oczywiście musi to być szkoła zaoczna, tania w okolicach Skierniewic.

Napisano

Mówisz??

Ale czy to są aż tak duże wymagania?? Niema szkoły graficznej w Warszawie, Łodzi czy Łowiczu która była by zaoczna i tania??

Napisano

może i są zaoczne i tanie ale napewno nie dobre. coś za coś. chcesz coś wiedzieć musisz zabulić.

Napisano

chodzi mi konkretnie o szkołę dla kompletnie zielonych, gdzie można się uczyć od podstaw, obeznać się z tematem. z tego co piszecie trzeba się uczyć samemu, jasne, ale szkoła jednak w takim wypadku ( w sensie w moim) pomaga. szukam w necie i nie znajduje. czy ktoś słyszało szkole, która polecają/ reklamują na stronie apple, publishing school się to chyba nazywa?

Napisano

cal: tak szczerze to ponad 80% i tak będziesz musiał się samemu nauczyć. wykładowcy z reguły mają zbyt mało czasu na poświęcenie się konkretnemu zagadnieniu co powoduje, że i tak będziesz musiał sobie przysiąść z kubkiem kawy i wymodelować/narysować sobie samemu.

najlepiej wybierać szkołę która oprócz technicznych zagadnień nt. programów, technik, narzędzi etc. porusza też zagadnienia z dziedzin pokrewnych:

fotografii - dla lepszego zrozumienia zachowania się kamery kolorów, naświetlenia etc.

projektowania plastycznego - tego czego brakuje wielu zwykłym renderom: duszy i przekazu artystycznego.

historii mediów - dla lepszej świadomości jak to kiedys było i móc uczyć się na cudzych błedach

takie rzeczy są idealnym uzupełnieniem zdobytej wcześniej wiedzy. wykorzystujesz to co już umiesz, lecz teraz patrzysz na to przez pryzmat wiedzy wyzszej - sprawdzasz zasade kontrastowości kolorów, przycinasz kadry, rozświetlasz jedne fragmenty inne przyciemnisz, wymazujesz conieco z ujęcia... tak powstaje ci render nie tyle technicznie ładnie zrobiony, co również mający w sobie to coś dzięki czemu możesz bez stresu zawitać na galerii cgtalk :]

ale jeśloi chcesz się dopiero uczyć grafiki i obsługi programów to nie zawracaj sobie gitary i przyłóz się pożadniej do nauki w domu. taniej ci wyjdzie a i efektowniej bo bez stresu jakimiś egzaminami.

Pozdrawiam

Napisano

wlasnie w sumie to nic myslalem o ekonomi ale raczej nie :)

ja bym sie wybieral w pazdzierniku i wlasnie nie wiem czy na zaoczne czy dzienne :)

tłiti czemu w styczniu szkole konczysz w styczniu?? :)

Napisano

tez myslalem o ekonomi, ale to mnie w ogole nie kreci:/ to jest taka ostatecznosc:/ cholera do pupci z ta polska, nic nie ma ciekawego:/

Napisano

kurcze to mnie nielot zaskoczyles, moze wydzial grafiki jest odrebny no nie wiem. Kurcze tez nie wiem gdzie isc:/ masakra

Napisano

Hej mam pytanie do ludzi znających tą szkołehttp://www.filmschool.lodz.pl kierunek animacji . Czy ta szkoła jest warta zainteresowania : ) ? w jakim stopniu jest są ta nauczane techniki komputerowe a w jakim tradycyjne . Jak wygląda egzamin oraz czy mozna przynieść swoje prace cg czy tylko rysunki itp się liczą ?

Napisano

Jak w temacie. Jestem ciekaw, które ASP jest lepsze. Może sa tu jacyś absolweńci tych szkół i moga coś onich powiedzieć, coś mi doradzić bo rozważam udanie się na AkademiSztukPięknych w ramach mojej dalszej edukacji ale nie wiem do którego. Teoretycznie najlepiej było by iść do Wrocławia na ASP bo jest mi najbliżej...ale doszły mnie słychy, że szerzy się tam korupcja;) a profy nażucają własne "wizje" i techniki i ciężko się tam wykaząc. Ale czy to prawda?

Edit:

No i wyniki maturek juz są. Ale do kąd po maturkasz. Zadaje to pytanie do tegorocznych maturzystów z forum. Co zamierzacie teraz robic, do gdzie na studia?

Napisano

Siema własnie zdałem maturę i chciałbym studiowac w wodzisławiu grafike komputerową, i stąd moje pytanie czy moglibyście mi powiedzieć jakie dokłanie daje mi perspektywy na przyszłosć taki tytuł? A zawsze chciałem takie cos robić wiec to by była wiadomo i praca i przyjemnosć :-). Chetnie bym poczytał historie ludzi doświadczonych :D zarabiających na tym itp. z góry dzięki.

Napisano

to ja, dinozaur powiem CI tak:

-zadna uczelnia nei ma zadnej szansy nadazyc za tym co sie dzieje w grafie...

wyjatek:

-strzasznie drogra i zdrowo platna uczelnia w stanach ktora sama zajmuej sie produkcja :)

studiujesz zeby poznac narzedzia, a po zajeciach poznajesz najnowsze na wlasna reke :) wtedy mozesz nadazyc za czescia branzy...

Napisano

W polsce żadna szkoła ci nie da wykształcenia na poziomie jeśli chodzi o grafe, wiem bo ostatnio sie dość intensywnie tym interesuje. Heh a jeśli chodzi o "wodzisław" to raczej zapomnij, no ale może i tam coś fajnego mają :).

Natomiast w stanach można sie ciekawych rzeczy nauczyć, ale za ciekawą cene :). Poniżej link do wątku który założyłem na temat studiowania w US:

http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=28916

Napisano

ja proponuję PJWSTK. Sam się tam wybieram i mam paru kumpli którzy też się tam wybierają. prywatna, trochu droga, ale JEDYNA w polsce, która proponuje jakikolwiek poziom nauczania grafiki.

Kierunek : Multimedia lub Sztuka Nowych Mediów,

http://www.pjwstk.edu.pl

Po więcej info możesz sie ze mną skontaktowac. jak sie zdecydujesz ewentualnie to możesz byc moim współlokatorem w wawie xDDDD

Napisano

Jak ktoś ma pasje i zapał to żadna szkoła mu nie potrzebna, wystraczy internet, silna wola i troche kontaktów które przyjddą z czasem jak sie będziesz rozwijał i zaczniesz sie pokazywać w necie.

Napisano

KacperSpala --> polecam jednak iść na jakikolwiek kierunek związany z grafą zaocznie a w dnie samemu sie dokształcać :) kase zaoszczędzisz a i o wiele więcej sie nauczysz ;).