Napisano 17 Kwiecień 201113 l Fajne kolory :) Ah właśnie przewertowałem wszystkie linki, blogi z pierwszego posta help stuff. Przez chwile myślałem, że ta twoja lista nie ma końca :D
Napisano 17 Kwiecień 201113 l fajny dziub dziub, tylko zastanawiam się czemu tego złotego światła nie ma tez na piórach ?... chyba ze to takie umaszczenie ?
Napisano 17 Kwiecień 201113 l Nie wiem, ja to chyba jeszcze za niski jestem na te ćwiczenie/tą technikę, nie umiem się obiektywnie wypowiedzieć bo chyba wciąż myślę o cukierkach, ale na pewno coraz trafniejsze są plamy i lepiej się odbiera rysunek. No i setna strona Gz!
Napisano 18 Kwiecień 201113 l kurde świetny ten ptak ostatni. ekstra kolory i w ogóle pełna egzotyka :) więcej takich odwaznych ćwiczeń z kolorem :PP
Napisano 18 Kwiecień 201113 l whoah! ten ptak ma moc!:) ładnie namalowany, głowa świetnie wyrzeźbiona ale ogon brzydko kończy się na krawędzi pozdrawiam
Napisano 18 Kwiecień 201113 l Autor twi polecam google readera mozna być na bierząco ze wszystkim :) QbisieQ refkowałem z foty o mocnym rimligh także tak wyszlo Swiezy telthona BetiiX polka dot dzięki next :)
Napisano 19 Kwiecień 201113 l Ważka całkiem ładnie Ci wyszła. Co do ostatniego to rzekłbym, że potrafisz dużo lepiej. W jakiej konwencji by on nie był rysowany to jest spartaczony. Nogi wyglądają jakby kazda miała różną grubość. Wraz z tym znacznie wyolbrzymionym garbem oraz tymi dziwnymi nogami sprawia wrażenie, jakby zaraz miał się spotkać z glebą. Jego rudawo-czerwony odcień futra też mało przekonywujący i niezbyt pasuje do otoczenia jak na móg gust. Paleta barw w rysunki ważki niezbyt trafiona. Ale pracuj, bo nieźle CI idzie.
Napisano 28 Kwiecień 201113 l Autor Dawno babek nie rysowałem i coś chciałem skrobnąć. 2 pierwsze z wyobraźni, ale zobaczyłem ze mi nie wychodzi to reszta poleciałem z refek. Nie więcej niż godzina na jeden. pozdro
Napisano 28 Kwiecień 201113 l To że z bani nie wychodzi tak idealnie jak byś tego chciał to się nie przejmuj z czasem przyjdzie, a nawet to nie jest ważne bo ważniejsze są umiejętności pracy z referencjami, częściej niż nam się zdaje nie mamy tylu informacji na temat faktury, bryły i światłocienia bo mając wizję widzimy obraz 2D, w konkretnym kadrze, a przecież rzeczywistość jest trójwymiarowa. Poza tym pamiętaj że to wyobraźnia, w niej wszystko jest idealne dlatego gdy siądziesz musisz wziąć głęboki oddech, zrobić parę szkicy aby złapać ulotną myśl, pomyśleć jakie referencje zebrać je i ruszyć do boju myśląc już o całkowicie innej pracy, tej na bazie szkiców a nie wyobraźni, bo będziesz szukał różnic a nie podobieństw, taka natura. W sumie to widać w 2uch pierwszych brak konstrukcji i twarze są dla samych twarzy a reszta doklejona,brak spójności. Może bardziej lekko do nich podszedłeś i wiele rzeczy odpuściłeś sobie których nie odpuściłeś przy prackach z refki, zwątpienie zmusiło Cię do użycia materiałów referencyjnych. Chciałeś mieć super ideał z ulotnej chwili zapominając o konstrukcji i innych zasadach tworzenia postaci,portretu etc. Ale proste ćwiczenia z loomisa o rysowaniu głowy na pewno by sporo pomogły. A te z referencji na prawdę świetnie wyglądają, fajnie że każda jest inna lubię różnorodność szczególnie pracach opartych na anatomii i portretach, żeby bronić się przed szablonowością. Widać że ćwiczenia sporo Ci pomagają,teraz wrzuciłeś już bardziej cukierkowe pracki w stosunku do dawnych zbiorów plam,osobiście podoba mi się najbardziej nr 6 za super bryłę i charakter rzeźby, lubię taką bezduszność. Edytowane 28 Kwiecień 201113 l przez Swiezy
Napisano 29 Kwiecień 201113 l 4 zdecydowanie najlepsza, 7 jest tez fajna, ale reszta troszke kuleje. Gdzieniegdzie cos za mocno splaszczone, gdzies rozciagniete. No ale wiem, jak to jest po dlugiej przerwie, zreszta w tych pozniejszych widac, ze sie juz rozgrzales.
Napisano 29 Kwiecień 201113 l Autor aśśś sie rozpisał Świeży jak bym ŚBT czytał :D dzięki Ice długa przerwa robi swoje. Ostatnio jakoś ciężko mi się zmobilizować, czuje jakąś niemoc... jak nie wiem co malować strzelam sylwety
Napisano 29 Kwiecień 201113 l No ciekawie, sylwety coraz bardziej charakterne i bardziej detalizowane, czuć w nich więcej informacji o postaci.
Napisano 2 Maj 201113 l Pierwsze mnie się bardziej widziały, może dlatego że zostawiłeś więcej miejsca na wyobraźnię. Ogólnie ok.
Napisano 3 Maj 201113 l No ostatni bardzo ładny. Inspirowany Goro jak mniemam. Jakbyś go dopieścił i dodał trochę historii to byłby ładny suplement do portfolio.
Napisano 3 Maj 201113 l No ostatni świetny i uroczy. Możesz pokazywać nastolatkom podczas podrywu, sukces gwarantowany:D
Napisano 4 Maj 201113 l Autor serio strzał w dziesiątke dorzuć do tego sama nilsena i bobby chui i masz komplet ;) Cacać narazie nie bede , strzelam sobie pomysłami póki je mam :P RaVirr twi dzięki pan sowa :) Edytowane 4 Maj 201113 l przez Coyote
Napisano 4 Maj 201113 l Nie wiem czy to ważne i czy Cię to obchodzi ale powoli imo widać że Twoje prace są Twoje. Podłapujesz/wyrabiasz sobie styl/manierę który będzie Ciebie reprezentował. Taaakie luźne spostrzeżenie. Pozdro=].
Napisano 9 Maj 201113 l A po tym że jakbym zobaczył coś Twojego bez avatara obok to raczejnapewnochybamniejwięcejwmiarę bym zgadł że to Twoje =].
Napisano 9 Maj 201113 l Kojot man kolory juz wyrobiles fajne, ale tym stworkom brakuje konstukcji wypracowanej olowkiem, so let's get it on! :] P.S Faktycznie, przegryzaja sie juz niektore cechy w pracach po czym mozna by wnioskowac iz sa twoje. Slava! Edytowane 10 Maj 201113 l przez ICE
Napisano 10 Maj 201113 l Hmmm.... Faktycznie bardzo charakterystyczne... No I kolorki tez fajniutkie...
Napisano 11 Maj 201113 l no, brakuje rysunku, zgodzę się z Icem, i wszystko chcesz załatwić "fajnym kolorem". powinieneś stworki linearnie poćwiczyć.
Napisano 11 Maj 201113 l Autor Dzięki za komentarze. W najbliższym czasie coś podrzucę. Często rysunek mi zanika, zlewa sie z kolorowym już malunem i wtedy wychodzi kupka. tymczasem szybki szkic do mattepaintu na który już jakiś czas sie czaje żeby zrobić zobaczymy co z tego wyjdzie :) Edytowane 12 Maj 201113 l przez Coyote
Napisano 12 Maj 201113 l Heh to moze jakis reumatyzm od tego wiaterku.... Sorka coyote musialem.... I tak mi sie podoba ;)
Napisano 17 Maj 201113 l Kolorowe fajne,takie w stronę tych szkiców Nathana Faweaksa, żeby tylko nasycenie było kilka razy mocniejsze. Pozdrawiam
Napisano 25 Maj 201113 l Autor khaz thx :) świeży to są markery a w nich cieżko o nasycenie ;) jakieś tam cośtam dalej pociągnięte z sylwety z poprzedniego posta , brne z walorem...
Napisano 26 Maj 201113 l Autor yarosh dzięki :) ciąg dalszy zmagań z walorkiem i próba sił używania po kolej każdego brusha z palety...
Napisano 27 Maj 201113 l Ten ostatni naprawdę miażdży. Kolorki podejrzewam dobrane głównie nakładkami, ale tak czy siak nie ujmuje, wręcz przeciwnie. Pilnuj oczu, bo lewe coś jest nie teges no i mogło by odrobinę prawe ucho wystawać, ale to już z serii czepialstwa bo walor i praca z brushami są na mocne 5+
Napisano 30 Maj 201113 l spoko mordka, tylko uklad dolnej szczeki, zebow i wargi sprzeciwia sie polprofilowemu ustawieniu twarzy:) staraj sie utrzymywać mniejsze kontrasty w okolicach twarzy/nosa, ogolnie skóry, chyba że w ekstermalnych zagięciach (np. cien pod grzywka jest tak samo mocny, jak cien pod nosem i pod lukami brwiowymi, gdzie moim zdaniem mogłby być lżejszy - tak sugerując sie wybranym przez ciebie światlem). polecam cwiczenie światła. przy dobrze dobranym swietle mógłbyś uniknąć takiego ujednolicenia detalu u ośmiorniczki powyzej, gdzie nie bardzo wiadomo na czym skupić wzrok. za to szkice pozytywnie luzne i fajnie ogarniasz kolorki:) trzymam kciuki pozdro:D
Napisano 2 Czerwiec 201113 l Autor Dzięki cinosław no własnie popadam z skrajności w skrajność jak nie za blade to przesadzam z kontrastem... no nic trzeba będzie przycisnąć :) tymczasem matte które dłubałem sobie co jakiś czas przez ostatnie dwa tygodnie photoshop/maya :) sporo się nauczyłem w tej kwesti choć niedokonca jestem zadowolony z efektu "końcowego" hd720 click no i kraken żeby sie utoną w odmentach tsp... :)
Napisano 2 Czerwiec 201113 l Matte wyszedł trochę zbyt 'fotomotażowo', moim zdaniem. Ale się nie znam na matte, więc się nie sugeruj :) Za to kraken ma świetne kompo i broni się jako speed. Smaczne zróżnicowanie brushy i waloru. Dałbym tylko pociągnięcie na latarnie morską, które trochę by ją bardziej zasugerowało, bo miałem chwilkę zastanowienia, czymże jest obiekt adoracji krakena.
Napisano 2 Czerwiec 201113 l Jesli chodzi o matte to za malo tam koloru ogolnego dla claego obrazka i za malo czuc perspektrywe powietrzna na zamku. Nie wiem jak to widac u ciebie na laptopie, ale napewno fakt ze robisz to na kiepskiej matrycy Ci w tym nie pomoze. A szkolne monitory sa jeszcze gorsze icecold or hell's red..... Krawedzie na obiektach sa tez nieco zbyt ostre przydalo by sie je miejscami zasmuzyc. Dobra proba, a wiadomo ze nie odrazu Rzym zbudowano.
Napisano 3 Czerwiec 201113 l Cześć, praca rewelacyjna matte bardzo mi się podoba. Nie mam jeszcze tak dużego doświadczenia jak wy ale przyglądają się tej pracy mam tylko wrażenie ze każdy z planów odcina się przez zbyt ostre krawędzie. Natomiast kraken jest spoko.
Napisano 3 Czerwiec 201113 l Autor Rothbart Robiłem tą pracke prawie 3 tygodnie z doskoku. Trochę modelowania w 3d(cały zamek) podmalówki testy i inne akcje. Straciłem świeże spojrzenie na tą prace. ps. co ci sie w nick stało ;P ? ICE ta robiłem na moim shitowatym lapie. Brak saturacji stąd że jak motałem foty to musiałem dopasować wszystko, a na koniec nie zrobiłem jakiejś porządnej kolorkorekcji... Tobal dzięki :) Korzystając z sezonu na overpainty i nne tegotypu powstania ludu wrzucam szkic nad którym aktualnie bedę siedzieć. zapraszam do linczu komentarzy i podmalówke bo jak wiadomo "jeden over wyraża więcej niż tysiąc słów" ;)
Napisano 3 Czerwiec 201113 l WiP ciekawy, zgrabny kolorystycznie. Wiem, że praca jeszcze nie skończona, ale zwróć uwagę na twarz, wydaje się trochę 'wycięta'. Coś złego dzieje się również z rękami - szczególnie relacją: prawa ręka - głowa. Niestety mój noobizm nie pozwala mi na pokazanie palcem i powiedzeniem co można z tym zrobić, liczę na to, że ktoś jebnie overpainta, albo przynajmniej wskaże możliwe ścieżki, którymi mógłbyś podążyć :D A nicka se zmieniłem :D Od dłuższego czasu się poprzednim nie posługiwałem i mnie już drażnił z lekka :)