Skocz do zawartości

Ostatnio obejrzane filmy, polecane filmy

Featured Replies

Napisano
23 godziny temu, Nezumi napisał:

Dzis skonczylem drugi sezon. Gorzej wchodzil niz pierwszy. Nie widze tam jakichs "rytualow upokorzenia", ktore kojarza mi sie z woke-dziwactwami i girl bossami. Ta dziewczyna przeciez co chwile jest w tarapatach i daleko jej do bycia girl-bossem. Co chwile ghoul ratujej jej tylek.

A tez warto wspomniec, ze przeciez oryginalna giera robiona byla miedzy innymi przez geja Tima Caina ktory sie zalil na homofobie w Interplayu (i odszedl przed skonczeniem dwojki) a w gierce mogles wybrac granie kobieta, dopakowac sie i upokorzyc wszystko co sie rusza na pustyni :D

Bo ja jestem mega wyczulony na te rzeczy, na takie zagrywki. Kiedyś czytałem bardzo fajne i obrazowe ukazanie sytuacji, w których firmy biorą jakieś stare i dobre IP i jadą z nim, "dostosowując je do nowoczesnej widowni" - wiecie, stare dobre modus operandi, które wyśmiewał Southpark w tym skeczu

Firma bierze jakieś ukochane przez fanów universum, znane i lubiane postacie, i pisze dla nich scenariusze, które nie pasują do dotychczasowych historii tych postaci, nie pasuje do zbudowanej wizji świata, ale pasują do "nowoczesnej agendy". Jest to zachowanie, które można zaobserwowac u dzieci. Wyobraźcie sobie chłopca, który ma jakieś swoje zabawki - kowboja jak z Toy Story, He-Man'a, figurkę Solid Snake'a, samochód z Mad Max'a. A teraz wyobraźcie sobie, że chłopiec pokłócił się o coś z siostrą i jest ona na niego niesamowicie wkurwiona. Żeby zrobić mu na złość, bierze jego zabawki, którymi on na codzień bawi się w wojnę, tajną misję lub postapokaliptyczne pościgi, pakuje He-Mana, Snejka i kowboja do samochodu i jadą na piknik, siadają na kocyku, piją herbatkę, i rozmawiają o tym, jak tak naprawde nie lubią wojny i pościgów, ale wolą pikniki. Dziewczynka wcale nie lubi sie bawić He-Manem ani Snejkiem, woli lalkami, ale bardzo, bardzo ma ochotę zrobić chłopcu na złość. To jest ten stan umysłu takich ludzi jak Lauren Schmidt Hissrich czy ludzi robiących serial Fallout.
Wzięli IP które opierało się o mroczną, brutalną fantazję zagłady z elementami dobrze stonowanego i bardzo subtelnie aplikowanego czarnego humoru, kompletnie nie zrozumieli elementów retrofuturyzmu i uczynili z całości cos na kształt parku rozrywki w otoczce wizualnej zgapionej z gry. Lwia część tej koszmarnej metamorfozy była dokonana przez Bethesdę gdy zrobili Fallout 3, ale ten serial pociągnął to jeszcze dalej w otchłanie żenady i cringe'u.
Nie twierdzę oczywiście, że zrobili to specjalnie po to, żeby zrobić na złość mi i podobnym mnie fanom pierwszej i drugiej gry z serii, podejrzewam, że to również przez nieudolność, ale mimo wszystko, zamierzony czy nie, ten serial to dla mnie rytuał upokorzenia na 100%.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Wyświetleń 1m
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Destroyer
    Destroyer

Też oglądałem! Jakie to było dobre! I jeszcze to intro z Hiszpańskiej telewizji "Tigree!" 🙂 I już w intro okładają się kastetami i pokazują jaki radosny ton całego serialu będzie 🙂 gdzieś chyba w pier

• W internetach często ciężko wyczuć co jest serio a co nie, ja też w większości sobie tutaj mocno śmieszkuję ale susarzki to nie brałem 😄 Po siłowni włosy podsuszam ale mam długie to bym tak pół godzin

• Ja już mam plany na sylwestra, spędzę go w towarzystkie cudownej kobiety,  jest piękna, wysportowana, bogata, jest Brytyjką a nazywa się Lara Croft 🙂 

Posted Images

Napisano

W końcu Howard był osobiście w produkcji to musiało mieć vibe ostatnich Falloutów, a nie tych Interplayowych. Ten serial nigdy nie miał i nie byłby w stanie zadowolić fanów starych Falloutów. Zauważcie też, że większość fanów starych części to zdecydowanie dobija 40-50+, a ta grupa raczej sprawia obecnie wrażenie bycia niczyim targetem, zwłaszcza wysokobudżetowych tworów.

Ja ogólnie mam trochę inne zdanie o serialu. Jako serial takie 5,5/10, natomiast jako serialowa adaptacja gry to takie 9/10. Drugi sezon jednak faktycznie stracił trochę na rezonie i się go gorzej ogląda. A cała historia jest rozpisana na chyba 5, czy nawet 6 sezonów, więc jeszcze trochę lania wody będzie.

Najbardziej chyba razi mnie bardzo na siłę, 3-planowy, tęczowy wątek w Bractwie Stali. Zupełnie nic to nie wnosi i czuć, że "góra kazała".

Edytowane przez blood_brother

Napisano

@EthicallyChallenged

Zgodze sie z Toba w 99% i niejeden film/serial tak spartolili jak mowisz, czesto zupelnie niepotrzebnie przerabiajac jakies klasyki, robiac race-swapy, dodajac seksualne motywy tam gdzie ich nie bylo i sa zbedne czy robiac calkiem popieprzone rzeczy jak zenujace "all female ghostbusters".

Ale tez coraz czesciej zaczyna mi sie wydawac, ze ta bardziej konserwatywna strona, po ktorej zdecydowanie jestem ewoluuje w tym samym kierunku co lewactwo. Inaczej - w kierunku dokladnie przeciwnym ale prezentuje podobne symptomy przeczulenia i radykalizacji.

Na przyklad - pojawi sie jakikolwiek motyw z gejem - juz jest krzyk, ze tak nie mozna, ze film jest czescia jakiegos teczowego spisku majacego na celu unicestwienie tradycyjnych wartosci, prowadzi do zniewiescienia mezczyzn itp.

Czyli nie bedzie mozna zrobic filmu z gejem ZADNEGO. Ani z lesbijka ani z czarnym ani z jakims tam freakiem przebierancem. Dzis taki Buffalo Bill z "Milczenia Owiec", grany przez zajebistego Teda Levine pewnie by zostal okrzykniety jako czesc przepychania lewackiej ideologii. To samo z sasiadem-gejem glownego bohatera "Lepiej byc nie moze" z Nicholsonem - niepotrzebna gejowska propaganda! Vasquez z Aliens bylaby uwazana za przyklad wlasnie "rytualu upokorzenia" - kobieta silniejsza od facetow? Byc to nie moze!. Nie mowiac juz o tym jak to dwie kobiety - ludzka i obca tocza ostateczna walke w Aliens. A ta ludzka dodatkowo broni DZIEWCZYNKI. Film wedlug dzisiejszych standardow az "ocieka feministyczna propaganda!"...

Nie czuje tak bardzo tego przepychania na sile w Falloucie czegos. Jest jedna, szesnastoplanowa, androgeniczna postac. I tyle - chyba ze cos przegapilem jeszcze? Sceen time ma z 5 minut pewnie 🤣

Fallout to rozkladajacy sie swiat pelen swirow i mutantow. Wszelkiej masci wykolejency wpasowuja mi sie idealnie w ten swiat. Jest to troche zabawne ze ghoul z drzewem rosnacym na glowie jest ok, no ale nie baba z wasem. Supermutant? Luzik. Gekony ziejace ogniem? jak najbardziej. Ale nie lesbijka na milosc boska! Itd.

Mowienie, ze w zwiazku z tym caly serial jest rytualem upokorzenia jest wedlug mnie przesada i to gruba. Serial moze sie podobac lub nie - mam kumpla ktory jest mega fanem pierwszych Falloutow i nie oglada serialu bo... Shady Sands nie wyglada jak w grze i pojawia sie motyw korporacji. W zwiazku z tym caly serial juz skreslony.

Oczywiscie nie odmawiam nikomu prawa do uwazania tego serialu za kompletne dno i wodorosty, po prostu dziele sie swoja opinia. Pierwsza seria dla mnie byla super. W drugiej cos nie zagralo, nie wiem nawet co do konca. Za bardzo chca zamotac historie ktora w gruncie rzeczy jest prosta do bolu. Zawiera sie przeciez w slowach z intra do pierwszego Fallouta:

"War... War never changes..."

Edytowane przez Nezumi

Napisano

generalnie też uważam że niektórzy z prawej strony są ultra przewrażliwieni np. pamiętam ten krzyk o she-hulk jakby to tam była propaganda która się wylewa z każdej możliwej strony, obejrzałem.. i jest to po prostu głupowaty serial komediowy niezbyt wysokich lotów gdzie jest nawet parę spoko śmiesznych scen, trochę byłem zaskoczony bo byłem przygotowany na jakieś niesamowite gówno z nie z tej ziemi

Niestety zwykłe filmy będą obrywać a to dlatego że jest dużo filmów robionych pod ideologię