polka dot Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 (edytowane) a tak sobie zacząłem, bo zapomniałem jak to się robi tam w rhino. buda już jest więc wykonanie reszty może będzie z górki w doł proszę o wytykanie niepoprawności Edytowane 15 Lipiec 2008 przez polka dot
FF Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Zawsze lubiłem oglądać modele w nurbsach. Możesz pokazać bez siatki? 1
hcpiter Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Powrot do korzeni w ostrym stylu ! Uwazaj zebys poboczy nie przycinal ;) pozdrawiam i powodzenia !
polka dot Napisano 14 Lipiec 2008 Autor Napisano 14 Lipiec 2008 dziękuję:-) zderzak skończony a razem z nim zewnętrzna karoseria. pora powoli wchodzić w detale ole ps. wreszcie nauczyłem się robić szklane obrazki!
RA Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 Porobiłoby się jakiś samochód, oj tak. Bardzo fajnie jest, choć wiadomo, że niczego poniżej tego poziomu nie można się spodziewać. :)
eco Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 (edytowane) ...swietna furka -podejscie do modelu tez mi sie podoba bo sam chetnie bym sobie NURBSY poprzypominal/pocwiczyl - tak na pierwszy rzut oka to tylni blotnik na modelu jest jakby zbyt gladko wytloczony- fillety krawedzi hatchback'a jakby zbyt male - ale ofkoz moze zle widze bo patrze tylko na twoj obrazek referencyjny- zapowiada sie ciekawie :D - heh przypatrzylem raz jeszcze i tych filletow o ktorych mowilem to chyba jeszcze nie ma :) Edytowane 15 Lipiec 2008 przez eco
Dawcio_m Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 jeee czekałem na ten moment odkąd pamiętam:D
polka dot Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 cześć dziękuję za ciepły support, ale niestety nie jest tak kolorowo. po dwuletniej przerwie musiałem uczyć się rhino od nowa. to co widzicie to trzecie lub czwarte podejście!:0 przód powoli zaczyna wyglądać jak alpine. dorzucam też zebrę:f eco, mógłbyś zaznaczyć miejsce o którym piszesz? pozdrawiam
hcpiter Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 wybrales super auto i bardzo fajnie juz wyglada, dawaj wiecej :)
routee Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 modeling w rhino to jakbyś nakładał powierzchnie na żebra (takie jak np. w skrzydłach) czyli łączył kilka splajnów powierzchnią czy inaczej to sie robi ?? jestem strasznie ciekaw bo szczerze powiedziawszy zielonego pojęcia nie mam jak się za to w rhino zabrać. gładkość powierzchni w karoserii i zderzak palce lizać ! rhino jednak ma coś w sobie :D
RA Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Rhino czy inne CAD'y, to krzywe i powierzchnie powstałe przy pomocy łączenia krzywych. Pracujesz na efekcie, a nie na obiektach półskończonych jak to ma często miejsce w przypadku poly. Bo w poly najczęściej na końcu jest jeszcze jakiś smooth, meshsmooth itp. Można to trooochę porównać do spline modelingu. Renault super. :)
FF Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Zawsze mnie to pociągało ale mam z słabe nerwy zeby sie teraz rhino uczyć po tym jak sie do maxa przyzwyczaiłem. Może jak powrzucasz wiecej takich fajnych obrazków to sie zmusze:)
Dawcio_m Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 jak na razie suuper przejscia:D a moze tak siateczka:D?
Bombel Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 za nic nie kumam ej siatki, nawet po przeczytaniu tłumaczenia RA. To Rhiono to jakiś koszmar:D Jeśli to jest jeden model to jak to to takto ze siatka w jednym miejscu jest taka gęsta a w innym nie, no w głowie mi sie to nie mieści po prostu :) Ale model wygląda fajnie więc już sie nie zagłębiam w to jak tyś to wycudowal :) pozdro
dynia Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 bardzo ładnie to wygląda i dobrze ze rhino bo tu tylko max i max
..:: WIKTOR ::.. Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 No i fajnie to wyglada :) Na tym etapie wszystko to wyglada dziwnie i lyso - nie to co w maxie gdzie od razu szczegoly i szczegoly ;P Pracuj pracuj i nie zamul kompa! :)
mrkrzysiek Napisano 4 Sierpień 2008 Napisano 4 Sierpień 2008 dawno mnie nie było na forma tu taka niespodzianka polka dot robi autko w nurbsach tylko proszę cię skończ je i zrób render bo ty to potrafisz genialnie a i samochodzik nie byle jaki:)
polka dot Napisano 18 Lipiec 2009 Autor Napisano 18 Lipiec 2009 cześć, piter - sie wie, auto jak marzenie, dzięki:) routee - główne elementy tworzy się zazwyczaj przy pomocy krzywych, które później staną się krawędziami powierzchni. to tak, jakby jedna krzywa jechała po drugiej jak po szynie, tworząc w ten sposób powierzchnię. w tworzeniu innych elementów pomagają konkretne narzedzia których w rhino jest mnóstwo. fajna zabawa, ale to jeszcze nie catia;) RA - dopisuję się i dziękuję:) Bombel - zdaje mi się że siatka ma charakter bardziej informacyjny, praktycznie nie uczestniczy w etapie modelowania. liczą się krzywe, których tu nie widać. a sama gęstość siatki odpowiada ilości punktów kontrolnych wzdłuż i wszerz;) dziękuję pozostałym, niestety wcięło mi ostatnie sejvy i przód muszę pofiletować od nowa, natomiast reszta powoli idzie do przodu. screen bez drzwi trochę starszy. pozdrawiam
eco Napisano 19 Lipiec 2009 Napisano 19 Lipiec 2009 ...czy mi się wydaje czy to "wątek feniks" ? tak czy inaczej dobrze że zamierzasz autko skonczyć
peter_f Napisano 19 Lipiec 2009 Napisano 19 Lipiec 2009 Nie znam się na detalach ale ogólnie idzie bardzo ładnie! No i fajna furka
RA Napisano 31 Lipiec 2009 Napisano 31 Lipiec 2009 Już widzę oczami wyobraźni co to będzie za render... Od razu renderuj do formatu plakatu o dłuższym boku 100cm. Jak najbardziej serio piszę. :) Daj tutaj ten test z renderów testowych. Tam się zgubi, a nie może. Oj nie.
chveti Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 No..jak utrzymasz klimat z testowych renderów będzie świetnie bo model..jak każdy twój model.
JunioR Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 Jedziesz brachoo, auto klasa numer jeden. elo
Dawcio_m Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 no fajnie idzie;D a co to za ostra krawedz na ostanim screnie obok nadkola jeszcze brak fileta?
polka dot Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 eco - dobrze Ci się zdaje, choć ten rok chyba dla nas wszystkich był krótki;) peter_f - e tam, samoloty mają całkiem pokaźny detal:) dziękuję RA - też go tak widzę, spróbuję czego się da by to odtworzyć;) duży render zamówiony;) może w końcu uda się coś skończyć. a ten z testowych niebawem wrzucę nowy, z gotowym modelem karoserii, na starym nie ma filletów;) dzięki chveti - ..nigdy się nie kończy;D JunioR - elo elo powrót do pierwszej klasy ale oldschool stara szkoła;) Dawcio_m - dzięki, zgadza się, nadkola nie były skończone. poniżej efekt filetowania zewnętrznej częsci nadwozia
FF Napisano 13 Sierpień 2009 Napisano 13 Sierpień 2009 Dżizas jak ja lubię patrzeć na te nurbsowe modele, gratulacje.
Fargate Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Pięknie, z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój modelu :)
polka dot Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 (edytowane) dzięki, to tak jak ja;) w międzyczasie szpula pokładowego magnetofonu. kanciasto ale to tylko detal;) a na poważnie, nie mogę rozgryźć obsługi iges w maxie. zmiana parametrów mesha nie zwiększa ilości krawędzi na obwodzie felgi(?) pozdrawiam Edytowane 14 Sierpień 2009 przez polka dot
razor_v Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 jak zrobic takie fajne rozczepienie swiatla blue-red jak na renderze gdzies to bylo opisane ale za cholere znalesc nie moge zawsze lubilem patrzec na modele z nurbsow xD
Loozack Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Model bajka, ale samo auto mi się za chiny nie podoba ;) Pozdrawiam.
polka dot Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Napisano 15 Sierpień 2009 razor_v - to flitr photoshopa. disort>lens correction>chromatic aberration :) Loozack - dziękuję. następne auto na celowniku jest z naszej epoki;) dorzuciłem felgi i trochę posterowałem światłem. nie wiem czy nie przypaliłem Pozdrawiam
FF Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 Tak se siedze i patrze, i patrze, i patrze, i patrze, i...
Loozack Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 Whoa, już widzę, że mi się finał spodoba... tylko nawiń coś na te szpule do następnego rendera ;) Pozdrawiam.
patry Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Co jest tak genialnego w tym renderze, bo nie widzę...? Model OK.
FF Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 No to musze Ci powiedzieć że sporo tracisz jak nie widzisz:)
Rekomendowane odpowiedzi