Posted July 30, 200816 yr Cześć!:) Nowa praca digitalowa- wrzucam jako finished bo nie mam zamiaru jej poprawiać. Konwencja raczej speedowa bo to tylko 4 godziny roboty:) Jak zwykle czekam na komentarze:) Pozdrawiam serdecznie;)
July 30, 200816 yr praca ciekawa jak dla mnie :) jedyne zastrzeżenia miałbym do tego że jest dosyć pusto z prawej strony, może jakiś krzak i było by fajnie :D i filar albo schody mogłeś troche potłuc młotkiem chociaż ze dwa stopnie w schodach :D pozdrawiam i życze weny ;)
July 31, 200816 yr Author claude Ja robie prosty model w 3d a później maluje po nim. Jeśli jest możliwość ułatwienia sobie życia to po co się męczyć?:) rallyman Dzięki za sugestie;) Wena póki co jest i mam nadzieję, że mnie nie opuści Pielgrzymka:
August 1, 200816 yr Fajne obie prace:) Chociaż ten żołnierzyk-rzeźba odstaje brakiem perspektywy (która w reszcie obrazka jest dosyć mocna). Trochę efekt psuje to, że użyłeś tej samej tekstury na ziemię i budowlę
August 3, 200816 yr Author noiprox dzięki za komentarz:) Fakt, żołnierzyk na pałę raczej był malowany..mój błąd:) Nowe, średnio (?) wyszło, następnym razem MOŻE będzie lepiej:) :
August 5, 200816 yr Author Nowe: W sumie jest jak chciałem by było..co nie znaczy, że może być lepiej:) Wszystko ręcznie, bez tekstur (fajny brush znalazłem w zestawie od m@ ;]) Pozdro:)
August 5, 200816 yr Te efekty, mocno odznaczające się tekstury i dużo czerni jakoś mnie przytłacza w Twoich pracach... za mało lekkości.
August 5, 200816 yr Najbardziej mi się podoba 2 praca w tym wątku - fajnie wykorzystałeś tam 3d, w finale wyszło to nienachalnie, trochę w nastroju starego zdjęcia.
August 6, 200816 yr bez tekstur powiadasz ;] nie chce byc zlosliwy ale ja widze w kazdej twojej pracy ta sama teksturke- old paper
August 6, 200816 yr Author Dzięki za komenty, jak widać dla każdego coś miłego:) selfu Chodziło mi o to, że malowałem bez takich specjalnych pędzli (w kształcie drzew, oddających fakturę ziemi itd). W tym sensie:) Widać źle się wyraziłem:) A na koniec, tak, nakładam teksturke starego papieru;D Pozdro:) PS. w sumie przy opisie ostatniej pracy trochę okłamałem z tymi pędzlami - były jeszcze dwa do zrobienia trawy na pierwszym planie;)
August 7, 200816 yr Author Kolejny malunek, tym razem bez żadnych tekstur:D Nawet starego papieru nie ma :) : Hołp ju lajk it;)
August 7, 200816 yr przyjemnie choć wszędzie pojechane w taki sam sposób pokombinował bym z brushami :)
August 7, 200816 yr Fajna atmosferka ale na twoim miejscu po prostu postudiowałbym trochę jakieś fotografie z górskimi widoczkami i wąwozami zamiast eksperymentować z brushami. Co z tego że masz ciekawą fakturę skoro sama forma skał wygląda mało przekonywująco. Jak dla mnie wszystko wygląda jakby było przykryte jakimiś glonami. Spróbój też bardziej rozróżnić granicę między pierwszym planem, środkowym planem i tłem. Myśle że będzie wtedy bardziej przestrzenne. Pozdrawiam.
August 9, 200816 yr Author Cześć:) Dzięki za komentarze i rady. Czytam i się stosuje:) Tutaj taki WIP- nie chce zakładać oddzielnego wątku, myślę, że tutaj też mogę to umieścić:) Póki co spędziłem nad tym około 2,5h a chce to mocno dopracować. Spostrzeżenia i subiektywne opinie mile widziane:)
August 9, 200816 yr kojarzy mi sie z lotr'em bardzo fajnie działasz juz jest mniej tego specyficznego porostu... glonu o którym mówił farvus :) pozdrawiam
August 10, 200816 yr Author Jednak tekstury to całkiem pomocna rzecz...:) Tak to wygląda na ten moment:
August 10, 200816 yr Author Przeróżnych;) Konkretnie skały, skały, skały, ściana jakiegoś starego budynku, skały. I chyba tyle ^^ Potem łączone, mieszane itd.
August 10, 200816 yr no skały wyglądają ładnie jeszcze chmury i niebo bo zapowiada się ciekawa praca powodzenia
August 10, 200816 yr Author Chmury zrobione;) Co nieco dodane. Chyba idzie ku końcowi: Edited August 10, 200816 yr by RaVirr
August 10, 200816 yr tez bym chciał tak umieć :> zrób coś przy tej wieży po lewej bo pusto wokół niej
August 10, 200816 yr No no widać naprawdę wielki skok z 1 etapu pracki do tej ogółem naprawdę niezły postęp najbardziej mi się te chmurki brązowe podobają. No ale musi być ale ; p po lewej obok wieży przejście z gór na mur dziwne.
August 10, 200816 yr Author I to by było na tyle;D Dzięki wielkie za miłe komentarze i rady:) Niedługo mam nadzieje zaserwuje coś nowego,teraz liczę na komentarze i zjechanie :) Żeby później się ustrzec błędów:) Pozdrawiam:)
August 11, 200816 yr a dla mnie trochę słaba ta lawa... dodał bym więcej refleksów żeby było widać ze żyje :P
August 13, 200816 yr Author Shaggi Może jeszcze wrócę do tego obrazka, teraz mi się już nie chce z nim męczyć;) mrkrzysiek jest naprawdę bardzo miły ;D Taki speedzior:
August 13, 200816 yr W dobrą stronę idziesz :) Tylko że w tym obrazku efekt 'im dalej tym bladziej' wygląda jakby skały były posypane pyłem, a nie jakby mgła okolicę spowijała W jaki sposób zrobiłeś tą prackę? Edited August 13, 200816 yr by noiprox
August 14, 200816 yr Author Dzięki:) Od niedawna każdy malunek robie według pewnego schematu, otóż: -najpierw nanoszę podstawowe kolory -wdaje sie coraz bardziej w detal -potem nakładam tekstury -następnie znowu podmalowuje tekstury zwykłym pędzlem -i znowu nanoszę teksturę i tak aż efekt mnie w jakimś stopniu zadowoli:) I znowu speed (około godziny):
August 14, 200816 yr Perspektywa i ta czerń... ech, Pani RaVirr... :P chyba, że to nie miał być most a jakiś bliżej nieokreślony łuczek...
August 14, 200816 yr też mi się zdaje że perspektywa tutaj leży, choć nie jestem spcem to takie warażenie jest... RaVirr fajne pracki... ;) powodzenia!
August 14, 200816 yr Pomijając to że są błędy w perspektywie, w tym obrazku działa ona tylko na kształty, a na tekstury już nie Edited August 14, 200816 yr by noiprox
August 19, 200816 yr To ostatnie nie za bardzo ;/. W poprzednich za dużo tekstur (sam mam z tym czasem problem). Przepalasz wszystko i nie czuć odległości między obiektami.
August 19, 200816 yr Author Wiecie co?Wróciłem do domu, spojrzałem jeszcze raz i stwierdzam: To ostatnie mi teraz już się też nie podoba.. Wiec usunę to:P Marduk Sam też to widzę, ale nie za bardzo wiem jak z tym walczyć..Jakbyś dał jakieś wskazówki to byłbym bardzo wdzięczny:) Na razie robie eksperymenty, nie zawsze wychodzi jak chce, czasem wcale nie wychodzi. Ale tak ma chyba każdy...chyba:) Mam nadzieję, że kiedyś dojdę do Twojego poziomu:) I postaram się jakoś poprawić z tymi przepaleniami (w sensie zlikwidować ich nadmiar:) ). Pozdrawiam:) Edited August 19, 200816 yr by RaVirr
August 19, 200816 yr jak ci sie zaczyna textura zlewać spróbuj sharpen toolem z jakimś textur brushem to z powrotem powyciągać :) tak mi sie nasunęło... nie probowałem przy evrio ale może zadziała
August 19, 200816 yr rozrysowuj sobie zawsze linie perspektywiczne to nie będziesz malował po omacku - bardzo duzo pomaga choć troche czasu to zajmuje zwłascza na początku,,,,kolorek widze idzie do przodu u ciebie - super byle tak dalej :)
August 19, 200816 yr Author Shaggi Przy następnym obrazku zobaczę;) janko1987 Dzięki:) Z tymi liniami masz rację..nie chciało mi się nigdy ich rysować, ale czas zacząć:) Bo dużo dają:) Tutaj właśnie z pomocą lini (może na razie tego jeszcze nie widać, ale walczę:): Nic specjalnego bo szybkie bardzo...Muszę wymyślić jakąś scenę nad którą warto będzie posiedzieć dłużej niż 2h..Mam nadzieję, że niedługo to nastąpi:D
August 19, 200816 yr Uparcie wrzucasz te tekstury, żeby zakryć jak niewiele namachałeś tym pędzlem :P to chyba nie za dobre wyjście :P
August 20, 200816 yr pytanie zasadnicze jechałeś z lini perspektywicznych czy bez nich... jak masz je to pokarz arta z wyświetlonymi liniami bo kurde wydaje mi sie, ze pojechałeś hardkorem i 3 zbiegówe walnąłeś bez lini pomocniczych...
August 20, 200816 yr Author Z, 3 punkty zbiegu, nie wiem co to są linie pomocnicze ani jak się je ustawia... Rzucisz jakimś linkiem ew. będzie Ci się chciało wytłumaczyć?;)
August 20, 200816 yr http://www.khulsey.com/3_point_perspective.html http://kingfishers.ednet.ns.ca/art/grade10/drawing/perspective4.html http://www.artyfactory.com/perspective_drawing/perspective_7.htm http://studiochalkboard.evansville.edu/lp-ex3.html http://pl.youtube.com/watch?v=EeAvucdz76Y - nawet wideo jest :) Generalnie w na necie tego pelno. To są takie podstawy. Perspektywa (jedno punktowa, dwu punktowa, trójpunktowa), punkty zbiegu, horyzont...i takie rózne. :)