Jump to content

Recommended Posts

• Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Fajnie, właśnie chce się nauczyć obsługi tego ustrojstwa. ;P

Szkoda tylko, że nie ma w tym wydaniu cieni w czasie rzeczywistym.

Apricot build z graphicall z kolei, wywala mi sie po wlaczeniu game engine. :/

Posted

Blender.. soft za free, który niewiele odstaje od "poważnych" aplikacji 3d... zjawisko samo w sobie. Nigdy jeszcze nie próbowałem w nim pracować ale przyznać muszę, że nieustanny rozwój blendera nie przestaje zdumiewać.

Posted

"Jejku jejku :( . A co jeżeli dogoni maxa?"

Co za roznica - my juz tego nie dozyjemy...

Sorry ale Max się nie rozwija prawie wcale :P

"Nic. Po co komuś coś co jest za darmo? Jak cos udoskonalisz w tym programie to odrazu to trzeba bedzie udostepnic innym absolutny bezsens dla duzych firm ;)"

Nie musisz od razu udostepniac tego wszystkim. Poza tym Blender to cudowne urządzenie i szansa dla wielu grafików by zrobić coś bardzo dobrego na prostym programie... Firmy z niego nie korzystają bo myślą tak jak inni "darmowe - gówno"...

Posted

Sorry ale Max się nie rozwija prawie wcale :P

Nie oszukujmy się, blender nie jest dla maxa żadnym konkurentem co nie znaczy że nie życzę mu dobrze, wprost przeciwnie.

Posted

To jest NEWS, a nie wątek typu max vs blender...

a jak już tak bardzo chcecie kolejnej takiej dyskusji, to chociaż spróbujcie popierać swoje wypowiedzi jakimiś sensowymi argumentami.

Posted

cena to chyba najpotężniejszy minus Maxa hehe :D ale skoro 70% użytkowników leci na trialu przez 5 lat (LOL xD) albo ma alternatywny klucz, to rzeczywiście minus ten odpada i Max jest lepszy :D A tak na poważnie to fajnie ze jest coś takiego jak Blender i myślę że jak ktoś zna się na rzeczy to zrobi w nim równie dobre prace jak w Maxie.

Posted

Innos - no, stoi w miejscu tak jak Maya. I tyle samo w tym prawdy jak w tym ze Blender im dorownuje.

Powaznie myslisz, ze decydujace o rozwoju firmy X osoby kieruja sie stereotypami zaslyszanymi w sieci, kiedy wybieraja soft? LOL.

Posted

"Firmy z niego nie korzystają bo myślą tak jak inni "darmowe - gówno" "

Bardziej mylic sie nie mozesz ;)

Mam w pracy z dwie, trzy osoby, ktore same z siebie chca pracowac i pracuja w Blenderze.

I poki moga wyexportowac OBJ to nawet pytac o pozwolenie sie nie musza ;)

Posted

Pamiętam jak zaczynałem z blenderem moją naukę z 3d... ahhh...

Później przesiadłem się na maxa. Ostatnio chciałem pokombinowac cos z blenderem, ale jak tylko go pobrałem i zainstalowałem to od razu mi się odechciało, bo ten interface mnie rozwala

Posted

powiem tak, Nie chce nikogo podburzać ale ja najpierw pracowałem w Maxie i nadal do niego czasem wracam, jeśli o mnie chodzi Blender i jego unwrap przewyższa unwrap maxa... jest o niebo wygodniej rozkładać siatkę itp Nad blenderem pracują specjaliści z graficall.org i rzesze innych programistów, jego błędy są łatane i rozwijane nowe funkcje niech mi jakiś stary weteran maxa powie jak rozwinął się max w tym samym czasie?? uwrap praktycznie nie zmienił się od wersji 5 ani o jotę... Nie twierdzę ze max jest do bani(wielu ludzi modeluje i teksturuje w blenderze a składa scenę w Maxie), twierdzę że nie program powinien ograniczać wyobraźnie człowieka... wielu użytkowników blendera twierdzi że interfejs blendera jest bardzo wygodny... Oba programy są bardzo dobre choć przyznam że do niektórych trzeba podejść z głową bez uprzedzeń :)

PS. czy w tych pracach jest coś "nie profesjonalnego"?

http://www.blender.org/features-gallery/gallery/art-gallery/

Posted
uwrap praktycznie nie zmienił się od wersji 5 ani o jotę...

A włączałeś jakiegoś nowego maxa bo to co piszesz jest wyssane z palca. Mam wrażenie że wśród wielu użytkowników panuje jakaś moda na jechanie po maxie bo niby od lat nic się w nim nie zmieniło. Tylko nie wiem czy któryś z nich zna te rewelacje z własnego doświadczenia czy bazuje na podwórkowych plotach.

Posted

A ja mam wrażenie, że panuje moda na jechanie po Blenderze...

Posted

Ja w ogóle zastanawiam się jaki jest sens porównywać Blendera z Maxem. Blender jest darmowy, a Max nie. Jeśli ktoś chce bez obaw stworzyć jakąś pracę komercyjną to nie musi płacić za soft, moim zdaniem tutaj w ogóle nie powinno być porównania... Blender to dość młody program, który wciąż się rozwija, poza tym przypuszczam, że jest tworzony tylko w wolnym czasie przez grupę pasjonatów, więc nie powinniśmy się spodziewać kokosów z każdym wydaniem, a do Maxa już wiele osób się przyzwyczaiło - stąd ten spór, więc może za kilka lat takie porównanie będzie miało jakiś sens.

Pozdrawiam

Posted

z tym mlodym programem to przesadziles :) o ile mnie pamiec nie myli pierwszy raz blendera widzialem w 1998 ;) interface sie nie zmienil :)

Posted

..z tą grupą pasjonatów z kolei już ostro przesadziłeś :] chyba się nie łudzisz, że Blender Foundation skupia ludzi, którzy _za_darmo_ w wolnej chwili robią sobie shorcik o króliku a przy okazji poświęcają parę tygodni na pisanie narzędzi..? Kręci się w tym wszystkim więcej kasy niż się może wydawać. Są ludzie, którym na prawdę zależy żeby coś takiego funkcjonowało i nie robią tego tylko i wyłącznie z myślą o community :]

Posted

ojej.. A ja myslalem ze w komentarzach poczytam jakies opinie na temat nowosci w programie :)