Napisano 23 Sierpień 200816 l Witam. Po kilku RC został wypuszczony oficjalnie blender 2.47, jest to wersja która skupia się na drobnych poprawkach i eliminacji bug'ów. Pełny release log: http://www.blender.org/development/release-logs/blender-247/ Download: [url=http://www.blender.org/development/release-logs/blender-247/][/url]http://www.blender.org/download/get-blender/ Miłego testowania! Pozdrawiam.
Napisano 24 Sierpień 200816 l Fajnie, właśnie chce się nauczyć obsługi tego ustrojstwa. ;P Szkoda tylko, że nie ma w tym wydaniu cieni w czasie rzeczywistym. Apricot build z graphicall z kolei, wywala mi sie po wlaczeniu game engine. :/
Napisano 25 Sierpień 200816 l Nic. Po co komuś coś co jest za darmo? Jak cos udoskonalisz w tym programie to odrazu to trzeba bedzie udostepnic innym absolutny bezsens dla duzych firm ;)
Napisano 25 Sierpień 200816 l ja pierniczę :D dopiero co się przyzwyczaiłem do 2.46, a tu już nowy relase :P Mam nadzieję ze nic nie namieszali :D
Napisano 25 Sierpień 200816 l "Jejku jejku :( . A co jeżeli dogoni maxa?" Co za roznica - my juz tego nie dozyjemy...
Napisano 25 Sierpień 200816 l Blender.. soft za free, który niewiele odstaje od "poważnych" aplikacji 3d... zjawisko samo w sobie. Nigdy jeszcze nie próbowałem w nim pracować ale przyznać muszę, że nieustanny rozwój blendera nie przestaje zdumiewać.
Napisano 25 Sierpień 200816 l "Jejku jejku :( . A co jeżeli dogoni maxa?" Co za roznica - my juz tego nie dozyjemy... Sorry ale Max się nie rozwija prawie wcale :P "Nic. Po co komuś coś co jest za darmo? Jak cos udoskonalisz w tym programie to odrazu to trzeba bedzie udostepnic innym absolutny bezsens dla duzych firm ;)" Nie musisz od razu udostepniac tego wszystkim. Poza tym Blender to cudowne urządzenie i szansa dla wielu grafików by zrobić coś bardzo dobrego na prostym programie... Firmy z niego nie korzystają bo myślą tak jak inni "darmowe - gówno"...
Napisano 25 Sierpień 200816 l Sorry ale Max się nie rozwija prawie wcale :P Nie oszukujmy się, blender nie jest dla maxa żadnym konkurentem co nie znaczy że nie życzę mu dobrze, wprost przeciwnie.
Napisano 25 Sierpień 200816 l max nie jest konkurencja blendera bo max przerasta poprostu ten soft i tyle, nioe ma zadnego ale...
Napisano 25 Sierpień 200816 l Autor To jest NEWS, a nie wątek typu max vs blender... a jak już tak bardzo chcecie kolejnej takiej dyskusji, to chociaż spróbujcie popierać swoje wypowiedzi jakimiś sensowymi argumentami.
Napisano 25 Sierpień 200816 l cena to chyba najpotężniejszy minus Maxa hehe :D ale skoro 70% użytkowników leci na trialu przez 5 lat (LOL xD) albo ma alternatywny klucz, to rzeczywiście minus ten odpada i Max jest lepszy :D A tak na poważnie to fajnie ze jest coś takiego jak Blender i myślę że jak ktoś zna się na rzeczy to zrobi w nim równie dobre prace jak w Maxie.
Napisano 25 Sierpień 200816 l Innos - no, stoi w miejscu tak jak Maya. I tyle samo w tym prawdy jak w tym ze Blender im dorownuje. Powaznie myslisz, ze decydujace o rozwoju firmy X osoby kieruja sie stereotypami zaslyszanymi w sieci, kiedy wybieraja soft? LOL.
Napisano 26 Sierpień 200816 l "Firmy z niego nie korzystają bo myślą tak jak inni "darmowe - gówno" " Bardziej mylic sie nie mozesz ;) Mam w pracy z dwie, trzy osoby, ktore same z siebie chca pracowac i pracuja w Blenderze. I poki moga wyexportowac OBJ to nawet pytac o pozwolenie sie nie musza ;)
Napisano 26 Sierpień 200816 l Pamiętam jak zaczynałem z blenderem moją naukę z 3d... ahhh... Później przesiadłem się na maxa. Ostatnio chciałem pokombinowac cos z blenderem, ale jak tylko go pobrałem i zainstalowałem to od razu mi się odechciało, bo ten interface mnie rozwala
Napisano 26 Sierpień 200816 l powiem tak, Nie chce nikogo podburzać ale ja najpierw pracowałem w Maxie i nadal do niego czasem wracam, jeśli o mnie chodzi Blender i jego unwrap przewyższa unwrap maxa... jest o niebo wygodniej rozkładać siatkę itp Nad blenderem pracują specjaliści z graficall.org i rzesze innych programistów, jego błędy są łatane i rozwijane nowe funkcje niech mi jakiś stary weteran maxa powie jak rozwinął się max w tym samym czasie?? uwrap praktycznie nie zmienił się od wersji 5 ani o jotę... Nie twierdzę ze max jest do bani(wielu ludzi modeluje i teksturuje w blenderze a składa scenę w Maxie), twierdzę że nie program powinien ograniczać wyobraźnie człowieka... wielu użytkowników blendera twierdzi że interfejs blendera jest bardzo wygodny... Oba programy są bardzo dobre choć przyznam że do niektórych trzeba podejść z głową bez uprzedzeń :) PS. czy w tych pracach jest coś "nie profesjonalnego"? http://www.blender.org/features-gallery/gallery/art-gallery/
Napisano 26 Sierpień 200816 l uwrap praktycznie nie zmienił się od wersji 5 ani o jotę... A włączałeś jakiegoś nowego maxa bo to co piszesz jest wyssane z palca. Mam wrażenie że wśród wielu użytkowników panuje jakaś moda na jechanie po maxie bo niby od lat nic się w nim nie zmieniło. Tylko nie wiem czy któryś z nich zna te rewelacje z własnego doświadczenia czy bazuje na podwórkowych plotach.
Napisano 27 Sierpień 200816 l Ja w ogóle zastanawiam się jaki jest sens porównywać Blendera z Maxem. Blender jest darmowy, a Max nie. Jeśli ktoś chce bez obaw stworzyć jakąś pracę komercyjną to nie musi płacić za soft, moim zdaniem tutaj w ogóle nie powinno być porównania... Blender to dość młody program, który wciąż się rozwija, poza tym przypuszczam, że jest tworzony tylko w wolnym czasie przez grupę pasjonatów, więc nie powinniśmy się spodziewać kokosów z każdym wydaniem, a do Maxa już wiele osób się przyzwyczaiło - stąd ten spór, więc może za kilka lat takie porównanie będzie miało jakiś sens. Pozdrawiam
Napisano 27 Sierpień 200816 l z tym mlodym programem to przesadziles :) o ile mnie pamiec nie myli pierwszy raz blendera widzialem w 1998 ;) interface sie nie zmienil :)
Napisano 27 Sierpień 200816 l ..z tą grupą pasjonatów z kolei już ostro przesadziłeś :] chyba się nie łudzisz, że Blender Foundation skupia ludzi, którzy _za_darmo_ w wolnej chwili robią sobie shorcik o króliku a przy okazji poświęcają parę tygodni na pisanie narzędzi..? Kręci się w tym wszystkim więcej kasy niż się może wydawać. Są ludzie, którym na prawdę zależy żeby coś takiego funkcjonowało i nie robią tego tylko i wyłącznie z myślą o community :]
Napisano 27 Sierpień 200816 l ojej.. A ja myslalem ze w komentarzach poczytam jakies opinie na temat nowosci w programie :)
Napisano 27 Sierpień 200816 l nowości mało bo 47 to głównie poprawki bugów. Jak ktoś nigdy nie miał styczności z Błęderem to warto obejrzeć niektóre z dostępnych funkcji http://www.blender.org/features-gallery/feature-videos/ :)
Napisano 27 Sierpień 200816 l Jeśli ktoś uważa że "grupka" pasjonatów z czego nie każdy dostający kase za kodowaniu Blendera, to za mało, to niech codziennie zajrzy sobie tutaj :P http://cia.vc/stats/project/Blender/.rss