kubeczek77 Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 (edytowane) "Leonardo's tank" PL: Około roku 1494 Leonardo da Vinci przebywał na dworze Ludwika Sforzy, który finansował budowę jednej z jego machin wojennych, czołgu. Pojazd ze względu na ogromne koszty oraz zamieszanie panujące w tamtym okresie na Półwyspie Apenińskim będące wynikiem tzw. Wojen Włoskich nigdy jednak nie został ukończony. W 1499 roku Ludwik Sforza został zmuszony do ucieczki z kraju, a marzenie Leonarda o stworzeniu nowego rodzaju niepokonanej armii przepadło. Kto wie jak potoczyłaby się historia gdyby na wyposażeniu wojsk mediolańskich były maszyny zaprojektowane przez Leonarda. ENG: In 1494 Leonardo Da Vinci was at Ludovico Sforza’s court. Sforza was financing construction of his war machine, tank. Because of huge building costs and chaos on the Apennine Peninsula caused by Italian Wars, the proposal fell through. In 1499 Ludovico Sforza was forced to escape from Milan and the Leonardo’s dream about creating new kind of invincible army has gone. Probably this invention could change the history, but it didn't. Użyte programy: Blender + Gimp Używałem tekstur z cgtextures.com. Wszystkie teksty, rysunki robione ręcznie w GIMPie. Praca inspirowana szkicem Leonarda: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Leonardo_tank.JPG Polecam odnalezienie jedynego tekstu, który jest czytelny. Resztę można odczytać dzięki tej właśnie zagadce:) Wersja highres: http://images8.fotosik.pl/59/b7eb45ed703b0ff1.jpg Wielkie dzięki za wszystkie komentarze i pomoc:) Pozdro! Edytowane 12 Lipiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drukarz Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 Druga praca z Leonardem. Nie zazdroszczę Ci konkurencji, ale życzę powodzenia, bo zapowiada się ciekawa walka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek S Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 Ciekawie będzie. Dasz sobie rade. Powodzenia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelkos Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 Tylko ze ten wynalazek zostal zrealizowany i nawet dziala, widzialem w telewizji ;] a tak na serio jestem ciekaw efektu koncowego, powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3tz Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 Czolg Da Vinciego ze szkicu ktory pokazal kubeczek NIE jezdzi, jedyne co moze zrobic, to z duzym wysilkiem obrocic sie w miejscu. Co do sceny, moze zrob ich kilka, w roznych wersjach? Jakis Recon Group? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
image.nation Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 @kubeczek Mam zdjecia gdzies takiego czolgu ktore zostaly zilustrowane w encyklopedii dla dzieciakow. kolorowe z duza iloscia detalu. musze znalezc tylko ta ksiazke u bratowej. jak jestes zainteresowany pisz na [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 11 Kwiecień 2009 Share Napisano 11 Kwiecień 2009 No i fajnie, na pewno będę zaglądał:) Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 15 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2009 (edytowane) Dzięki wszystkim. Szczególnie image.nation za obrazek :) --- Tak, tak powracam xD Obawiam się, że trochę za późno, ale możliwość rozpoczęcia pracy pojawiła się dopiero dzisiaj. (szkoła itd.) Zostało mi niewiele czasu ale postaram się jak najwięcej zrobić. --Moje pytanie to jak to jest z tymi eliminacjami ? Do 30 czerwca już musi być gotowe all i najwyżej potem można jeszcze coś malutko dodać? Czy może jest szansa, żeby zrobić sporo i jak się spodoba to np. dadzą szanse jeszcze przez te 12 dni dokańczać? Np. all tekstury itd. Pomysł na sceną troszkę uległ zmianie, jest ich kilka, ale stary wypadł z hukiem: -w jakimś warsztacie by to było, wtedy jeszcze jakieś proste żurawie itd. może jakaś część byłaby mocowana dopiero -na wzgórzu, dużo trawy xD i w tle jakieś niebo czy coś, to byłby widok tak z dołu bardziej -- z braku czasu prawdopodobnie jednak zrobię model i jego fajną przentacje. Czyli tak jak na szkicu całość + zdjęta góra. Do tego może jakieś zbliżenia mechanizmów, jeśli zdąże się do nich na tyle przyłożyć, żeby było co pokazywać. ======== Jak na razie zrobiłem "opakowanie"- wszystko drewno, oprócz "wieżyczki na górze"-metal Wnętrze przynajmniej częściowo mam zamiar zrobić. Zmieniłem też napęd. Teraz może jeździć do przodu. Mój czołg będzie też bardziej uzbrojony :P Przede wszystkim duża armata z przodu. -- daje też screena z moim "blueprintem". Zastanawiam się jak to wszystko ma się utrzymywać. Podłoga jest pod osią kół. Mile widziane wasze fantazje na temat uzbrojenia jakie można mu władować. Edytowane 15 Czerwiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2009 (edytowane) Update: koła + napęd. Edytowane 17 Czerwiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolin101 Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Hmm tak myślę, że żeby było prawdziwiej to tą tylną ośkę poprowadź też na tył koła, żeby przez jego koniec przechodziła i ze środka kół poprowadź jakieś zaczepy na oś, żeby ta ośka się w powietrzu nie trzymała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2009 (edytowane) Hehe. Trzymać to by się i trzymało, ale nie jeździłoby wtedy. Koła napędzane byłyby w przeciwne strony. Po za tym nie byłoby miejsca na oś. Spójrz na mój "blueprint". Tam jest pokazane jak to zrobie. Pozostaje kwestia czy ten metal, z którego to będzie zrobione będzie dość mocny żeby utrzymać to bo podpórka od przedniego "kołowrotka" będzie dosyć daleko. Jak zrobię "podłogę", będe miał już pełen widok 3d na tą syt. i postaram się wpakować tam jeszcze jakieś wzmocnienie. BTW to Da Vinci sobie uprościł sprawę sporo z tym umieszczeniem "kołowrotków". A o co mi chodzi pokaże w następnym update. Edytowane 17 Czerwiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 18 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Update: Podłoga jeszcze zostanie ulepszona. Jakieś nierówne deski itd. W miejscu kolesi od napędu muszę zrobić małe dołki żeby im było wygodniej. Kolejny etap to zrobienie wewnętrznych pięter, platform. Ogólnie to 2 po bokach na środku wysokości i jedna najwyżej do wieżyczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolin101 Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 co to za ludziki te osie napędowe trzymają :P ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 23 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2009 One są po to żeby nie stracić proporcji. ------ Update: Obniżenie dla kolesi od napędu, wzmocnienia podłogi oraz działka. --- Najmniejszych działek będzie sporo. Prawdopodobnie 2 poziomy po 3 działka na jednym boku (między kołami)= razem: czołg będzie miał 12 takich działek. To działko ze skrzydłami (btw. spoko czy żal?) będzie razy 2 na przodzie. --- Główne działo x1 na środku na przodzie. --- ScaleComparison (xDD) (może ulec zmianie, głównie w zależności od tego jak to się all zmieści we wnętrzu czołgu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolin101 Napisano 23 Czerwiec 2009 Share Napisano 23 Czerwiec 2009 najfajniejsze te główne a dla mnie te skrzydła trochę źle tam pasują ale innym może się spodobać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3tz Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Myślę, że gdybyś zrobił je w duchu renesansu, byłoby lepiej. Po za tym, zastanów się nad wagą czołgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n-pigeon Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 (edytowane) Ale wyjechane, zaje*iste i szalone działka :D Dawaj dalej ziom, lud chce up-y. Jeśli cały czołg będzie miał taki design to będzie ciekawie :D Edytowane 24 Czerwiec 2009 przez n-pigeon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2009 (edytowane) Dzięki za komentarze. Skrzydła z małych działek wywaliłem. --- Update: Model prawie na ukończeniu. W związku z tym zabieram się za teksturowanie, a w jego trakcie jeszcze będę dodawał jakieś elementy prawdopodobnie. Trochę pusto jest na bokach czołgu=> coś tam wsadze. Planuję też zrobić jakąś chorągwie. Kaliber dział poprawię. Co do wyglądu końcowego pracy: będzie to w formie takiego szkicu. Na jakimś zniszczonym tle będzie jako główny obraz rendery całości + obok otwarty z tego samego ujęcia pokazujący wnętrze(mniej więcej coś jak tu w updacie 1 obrazek). Po prawej stronie przedstawię budowę czołgu w takiej formie pionowo nachodzących na siebie kolejnych warstw. I na dole jakieś osobne elementy, porównanie proporcji, uzbrojenie itd. Jeśli szybko mi pójdzie z teksturowaniem to może jakaś scena się urodzi jeszcze. --- --- --- --- Edytowane 29 Czerwiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2009 (edytowane) Mniej więcej tak to widzę: Wsadzałem tam co miałem, będą inne rzeczy tam pokazane i oczywiście wszystko ładnie na alfie. Jakieś podpisy też będą, prawdopodobnie w formie pisanej, jak to na szkicu. Notatki jakieś itd. -- Można wykorzystać w pracy oryginalne herby miast? Florencja lub Mediolan. Edytowane 29 Czerwiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 30 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2009 Ostatni już chyba przed nominacjami update: -pierwsza tekstura "pancerza" Co do terminu, jeśli... to dam radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 30 Czerwiec 2009 Share Napisano 30 Czerwiec 2009 Gratulujemy nominacji! Przypominamy, iż prace końcowe należy oddać najpóźniej 12 lipca o godz. 23:59 (do ostatniej sekundy 12 lipca). Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 1 Lipiec 2009 Share Napisano 1 Lipiec 2009 Bardzo dobrze wygląda jak na razie. Te deski tak zostaną? Bo jeśli to będzie przedstawione w formie szkicu, to nie wiem czy bym tak szła w realizm, raczej jakieś kilka cienkich kresek zaznaczających słoje drewna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pabulo Napisano 4 Lipiec 2009 Share Napisano 4 Lipiec 2009 leonardo byłby z ciebie dumny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soshka.cg Napisano 5 Lipiec 2009 Share Napisano 5 Lipiec 2009 Ostatnio oglądałem program o Leo i mówili o nim że żadko kończył to co zaczął hehe :) Taki niezrealizowany geniusz trochę. Więc możesz taki niedokończony charakter nadać temu wehikułowi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 5 Lipiec 2009 Share Napisano 5 Lipiec 2009 kubeczek77 nie sluchaj soski. Leo zawsze konczyl przed 12 lipca :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soshka.cg Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 kubeczek77 - nie słuchaj mpta - Leo nie słuchał po 24.00 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Hehe co za SWIR :P A tak serio to jak Ci idzie kubeczek77? Dasz rade na czas? Idziesz w plany czy scenke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 6 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2009 (edytowane) Bardzo dziękuje za nominację :) To moja pierwsza bitwa i jestem tym bardziej wzruszony, że mogłem dołączyć do tak zacnego grona nominowanych :P Gratuluję wojownikom którzy przetrwali i składam hołd towarzyszom broni poległym na polu bitwy. ---- Ania: na dole !chyba! ostateczna wersja, więc zostały. Nie chcę po prostu zatracić 3D w tej pracy, myślę, że będzie spoko. Jak narazie jednak mój tablet odmawia posłuszeństwa co jest dla mnie tragedią, bo działał cały czas jak go nie potrzebowałem a teraz jak już będe zaczynał "szkic" to nie działa... Jutro jeszcze zejdzie mi z dodatkowymi ujęciami i ogólną ich koncepcją: czy to będzie również oteksturowane, może bez a może siatka ? Pojutrze (powiedzmy, że ten post jest jescze przed północą) musi działać. Pabulo: dzięki :P Chciałbym go poznać. Soska i mpta: świry xD / idę w plany. Update: zakończone teksturowanie, ogólnie te ujęcia też już uważam za finalne i takie umieszcze w końcowej wersji. Proszę o komentarze i sugestie, które jeszcze zmuszą mnie do zmiany. Edytowane 6 Lipiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Wiesz co.. Jest niezle, tylko cos render srednio. Dodaj ambient occlusion, co uwydatni detal (nity, ogniwa lancuchow itp itd..) Jak Ci starczy czasu podniszcz troszke deski czy textura czy modelem. Jak oswietlales? samo swiatlo czy sfera? Moze hdri fajniej by to oswietlilo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 9 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2009 (edytowane) No troszkę poprawiłem to oświetlenie, myślę, że lepiej teraz. --- Mam tu 3 opcje ustawienia elementów: 1) szeroka --- 2) węższa od pierwszej --- 3) rozmiar jak druga, ale bez widoków z przodu, boku i tyłu --- Mile widziana pomoc przy wyborze i komentarze Najbardziej skłaniam się do zrezygnowania z pokazywania różnych widoków i chyba zostanie opcja 3 tylko działka troszkę powiększe. //edit: chociaż tak teraz myślę, że pierwsza może lepsza?:P -- Jak by ktoś miał pomysły co tam teraz umieścić, jakieś wykresy, schematy czy coś. W ogóle planuje coś tam napisać, jako notatki. Też możecie mi trochę dać pomysłów co by to mogło być:P Edytowane 9 Lipiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 9 Lipiec 2009 Share Napisano 9 Lipiec 2009 wydaje mi się że ta "tapetka" jest za ciemna, albo że są za duże kontrasty w jej barwie. Co do układu to trzeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 9 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2009 No kontrast prawdopodobnie zmniejsze. Ogólnie jeszcze się pobawię tym tłem, w miarę możliwości czasowych. Ostatecznie wybieram jednak układ pierwszy: -- W końcu wymyśliłem również opis pracy: Około roku 1494 Leonardo da Vinci przebywał na dworze Ludwika Sforzy, który finansował budowę jednej z jego machin wojennych, czołgu. Pojazd ze względu na ogromne koszty oraz zamieszanie panujące w tamtym okresie na Półwyspie Apenińskim będące wynikiem tzw. Wojen włoskich nigdy jednak nie został ukończony. W 1499 roku Ludwik Sforza został zmuszony do ucieczki z kraju, a marzenie Leonarda o stworzeniu nowego rodzaju niepokonanej armii przepadło. Kto wie jak potoczyłaby się historia gdyby na wyposażeniu wojsk mediolańskich były maszyny zaprojektowane przez Leonarda. ---Takie pytanie, czy można jeszcze liczyć na przetłumaczenie czy muszę to sam zrobić? Nie to, że mi się nie chce, tylko po prostu nie jestem pewien czy do końca dobrze to zrobię.--- W związku z opisem będę musiał zmienić barwy z Florencji na Mediolan co wiąże się z ponownym renderem elementów zawierających proporzec, niestety:eek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 10 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2009 Poprawione tło i pierwsze rysunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 10 Lipiec 2009 Share Napisano 10 Lipiec 2009 Musisz jeszcze mocno popracować nad renderem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 10 Lipiec 2009 Share Napisano 10 Lipiec 2009 Niestety, wygląda to jak render na tle kartki papieru, a nie plan jakiejś maszyny. Zobacz, że szkice da Vinciego wcale nie były tak schludne, jak chcesz je przedstawić (http://www.engineering-studio.com/images/0012_7_R_a.jpg), on mazał po kartce, a ty rozplanowałeś wszystko po aptekarsku (nie wspominając o zbyt wielu kolorach na renderze). Szkoda, bo przy takim pozostawieniu pracy jej urok diabli biorą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2009 2 wersje "ostateczne", możecie głosować :P 1) 2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 11 Lipiec 2009 Share Napisano 11 Lipiec 2009 2, bo się dużo lepiej komponują w tło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2009 Pracę uznaję za zakończoną. Bardzo dziękuje za wszystkie komentarze i pomoc. -------------- "Leonardo's tank" PL: Około roku 1494 Leonardo da Vinci przebywał na dworze Ludwika Sforzy, który finansował budowę jednej z jego machin wojennych, czołgu. Pojazd ze względu na ogromne koszty oraz zamieszanie panujące w tamtym okresie na Półwyspie Apenińskim będące wynikiem tzw. Wojen Włoskich nigdy jednak nie został ukończony. W 1499 roku Ludwik Sforza został zmuszony do ucieczki z kraju, a marzenie Leonarda o stworzeniu nowego rodzaju niepokonanej armii przepadło. Kto wie jak potoczyłaby się historia gdyby na wyposażeniu wojsk mediolańskich były maszyny zaprojektowane przez Leonarda. ENG: In 1494 Leonardo Da Vinci was at Ludovico Sforza’s court. Sforza was financing construction of his war machine, tank. Because of huge building costs and chaos on the Apennine Peninsula caused by Italian Wars, the proposal fell through. In 1499 Ludovico Sforza was forced to escape from Milan and the Leonardo’s dream about creating new kind of invincible army has gone. Probably this invention could change the history, but it didn't. Użyte programy: Blender + Gimp Wielkie dzięki za wszystkie komentarze i pomoc:) Pozdro! ---- To samo w pierwszym poście:cool: PS zapraszam do znalezienia małej zagadki na obrazku, która może na coś zwrócić uwagę. Ktoś może już zauważył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 11 Lipiec 2009 Share Napisano 11 Lipiec 2009 PS zapraszam do znalezienia małej zagadki na obrazku, która może na coś zwrócić uwagę. Ktoś może już zauważył? odbicie lustrzane tekstu pisanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2009 Tia :P Teraz tylko czy ktoś się doczyta po Leonardzie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tutomash Napisano 12 Lipiec 2009 Share Napisano 12 Lipiec 2009 Gratulacje fajna praca, Leonardo byłby dumny, że ktoś pokusił się o jego projekt, tylko ciekawe czy znał polski (tył, przód) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 12 Lipiec 2009 Share Napisano 12 Lipiec 2009 Praca została pobrana dla jury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 13 Lipiec 2009 Share Napisano 13 Lipiec 2009 Sposób, w jaki wkomponowałeś render w kartkę prezentuje się już o niebo lepiej. Dodatkowe kreski, szkice i wzory działają na korzyść pracki. Gratulacje zmieszczenia się w terminie i kompletnej grafiki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeczek77 Napisano 13 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2009 (edytowane) Dzięki:) Miałeś rację z tym. Faktycznie przy takiej koncepcji praca prezentuję się lepiej bo tworzy "całość". Tutaj jeszcze taki zbiór z oryginalnymi kolorkami: Edytowane 13 Lipiec 2009 przez kubeczek77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi