Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wiem, że to trochę dziwnie wygląda, że wrzucam do WIP'a model samolotu, który jest już w obrazku w Finished. Dla uspokojenia wyjaśniam, że to nie model instant, który najpierw jest zrobiony, a potem się go robi ;) , ani wynik podróży w czasie i przestrzeni.

Po skończonym STREAM'ie miałem koszmarne sny o fatalnej siatce i krzywych drzwiach komory bombowej co powodowało, że obracałem sie nerwowo na łóżku z częstotliwością turbiny średniej mocy (cyt. Władysław Sikora).

Postanowiłem to naprawić i zacząłem niemal wszystko od nowa (po raz trzeci). Przy okazji OGROMNE podziękowania dla Klimcia za cenne wskazówki i Qby - Reflectvisiona - już On wie za co :)

Poprawki:

- nowy kadłub wraz z komorą bombową

- wieżyczka tylna FN20 (wraz z jej rigowaniem - wielkie dzięki dla Robka)

- nowa przednia wieżyczka FN5

- osłona kabiny

- poprawione skrzydła (wraz z ruchomymi klapami i lotkami) i silniki

- podwozie z kółkiem ogonowym

- i masa szczegółów

Przede mną etap teksturowania, ale jakbyście zauważyli jakieś błędy w geometrii to bardzo proszę o korektę, bo ja nie dostrzegam juz co jest ok a co nie. A najtrudnie j po grzebaniu w detalach zobaczyć błędy, zdawałoby się, oczywiste.

P.S. Na kilku renderach, na sterach wysokości są jakieś artefakty od "ogniskowej" widoku. Wiecie może czemu tak się dzieje?

3773756145_942e876409_o.jpg

3774562764_cc9b3cfda9_o.jpg

3774562734_bd2a7e852c_o.jpg

3774562828_b6a62b610d_o.jpg

3773756267_e02daba404_o.jpg

3774605734_64b85dcbc2_o.jpg

3773798923_de27ff3444_o.jpg

3774605686_d94345fdb8_o.jpg

3774605786_fed0f74e15_o.jpg

Edytowane przez peter_f

• Odpowiedzi 276
  • Wyświetleń 54,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zwariował, no jak nic zwariował... ale lubię oglądać prace takich wariatów ;)

Bardzo fajne detale na kierunkach, klapach i podwoziu a co do artefaktów na sterach wysokości to sprawdź czy czasem nie masz tam dwóch nakładających się na siebie obiektów albo skopiowanych, podwójnych polygonów.

Pozdrawiam.

Napisano

hmm... coś nie tak z głową idź się leczyć :PP Duuużo leczenia :P

Świetny model normalnie. Nie wiem czy to ten błąd ale ja tak miałem w swoim modelu jak skopiowałem niechcący ten sam model w to samo miejsce innymi słowy możesz mieć jeden ster wysokości w drugim ;)

PS. heh, Loozack byłeś szybszy ;)

Napisano

peter_f - Ty jesteś jednak wariat ;) hehe w jak najbardziej pojechanym znaczeniu tego słowa. Aż boję się pomyśleć czym jeszcze nas zaskoczysz :)

Napisano

po co poprawiać coś co juz jest świetne?

Pozdro chłopie :D :D

Napisano

fajnie ze ci sie chcialo , pokazac to wszystko :) super praca i wreszcie zasluzony front ...

Gratuluje ... Praca miażdzy !!! *****

Napisano

"a ja mam zycie, nananana, a Ty nie-e"

ale do rzeczy - model swietny, ale plz wieksze rozdzialki tych wiezyczek - mniam:)

Napisano

Chciałem zapytać czy Ci się nudzi... Ale widzę że się nie nudzi bo przecież masz co robić ;) W takim razie powodzenia w udoskonalaniu :)

Napisano
  • Autor

Heh, dzięki za komentarze, choć dalej nie wiem co jest nie tak :)

Loozack: dzięki ogromne :) Co do artefaktów, to sprawdziłem jak radziłeś, i element nie jest skopiowany 2 razy. Klimek powiedział, że takie rzeczy się dzieją jak w widoku perspective za bardzo się spłaszczy widok (coś takiego jakby oglądać model przez teleobiektyw), albo coś pokiełbasiłem z jednostkami. Faktycznie w oknie widokowym kaszani się wszystko okrutnie, ale nie sądziłem, że przy renderze tez tak się dzieje. Muszę zamienić widok z perspective na camera i zobaczyć czy dzieje się tak samo.

Oleksiak: Pandemia jak nic. Zaraziłem się od Ciebie, Klimka i innych! Dzięki Stary :)

soska: dzięki :D zaskoczę wszystkich jak zrobię czwartego Lancastera :D

kliment woroszylow: Wojtuś, ja mówię prawdę. Ja naprawdę beznadziejnie modelę. I nie gadaj, że tak nie jest bo widziałeś na żywca!

RA: bardzo dzięki, ale to nic w porównaniu z Lancem, którego kiedyś widziałem

BiX: a te nerwowe obroty w łóżku to skąd? już ja wiem swoje ;)

pionix: dzięki Piciu, tylko prawdziwego przyjaciela stać na taką szczerość ;) wiedziałem, że coś jeszcze można poprawić

09121986: dzieki bardzo :) ale mam nadzieję, że finalny obrazek będzie udany

Nvidia: wiem :)

M4rcus: Hehe. No to Ci powiem :)

05.00 - pobudka na piętnascie minut przed budzikiem, bo ma tak wkurzający ton, że wyrwanie ze snu mogłoby mnie zabić

do 05.30 - oblucja, zuby, kawka, mail i max3d.pl

05.30 - 06.30 - śniadanie dla Mikołaja i kota, trzy razy budzę Agę, ubieram Mikołaja, robię śniadanie do roboty, myję Mikiemu zuby i ubieram na odwrót butki, które on ubrał na odwrót,

06.30 - 07.00 - jazda do roboty, odwiezienie Mikiego do żłobka , całus dla Agi

07.10 - 08.00 - grzebanie przy Lancasterze

08.00 - 16.00 - robota w robocie w tym half ałer na Lancastera w przerwie obiadowej

16.00 - 21.00 - obsługa Mikołaja, w tym ganianie za Mikim po dworze, "zabawa kolejką" (z tym, że Miki nie pozwala mi się nią bawić, więc robię za odstraszacza potworów) - wtedy zakazane jest czytanie dokumentacji bombowców ciężkich; kąpiel Mikiego w wannie (wtedy zakuwam nazwy dinozaurów i czym się różnił parazaurolof od pachycefalozaura, żeby Miki mnie nie zagiął pytaniem i tata zachował autorytet), obowiązkowe oglądanie "Sam Sama", "Fiforda", "Muminków" i "Lulisa kucharza" (czasem też bajki o dinozaurach), potem kładzenie Miśka spać.

21.00 - 22.00 - atrakcje domowe (:)

22.00 - 00.00 - grzebanie przy Lancasterze

00.00 - 05.00 - dogorywanie

itd.

Odstępstwa: raz na tydzień godzina drzemki po pracy, wyskoki z pionixem na pizzę i piwo, użynanie się za pomocą jednego Redds'a

Dorobek: jedna wspaniała żona, jedno najfajniejsze dziecko, drugie w drodze (!!!!!!!!!!!!), trochę siwych kudłów, trochę fajnych projektów, przy których miałem okazję pracować, bez absolutnie żadnych wciąganych, wsysanych lub żłopanych wspomagaczy

Jeśli to nie jest życie to nie wiem co ;D

A co do wyższych rozdziałek wieżyczek to się załatwi :)

szysia565: nigdy mi się nie nudzi, chyba, że śpię. Dzięki bardzo :)

tomek1212m: ja mówię na poważnie z tym nieumieniem :)

Edytowane przez peter_f

Napisano

Nie martwi cię to, że między 00.00 a piątą nad ranem Lancaster leży i rdzewieje? :)

Napisano
  • Autor
Nie martwi cię to, że między 00.00 a piątą nad ranem Lancaster leży i rdzewieje? :)

Fakt. Ja coś muszę z tym zrobić ;)

Napisano

Piotr jak na tak znikomą ilość czasu poświęconą lancasterowi to świetnie Ci idzie.

Aha i nie pitol już więcej, że nie umiesz modelować bo i tak nikt Ci nie uwierzy.

Napisano

Piotrze, jak mi jeszcze raz zamarudzisz, że z modelowaniem u ciebie krucho, to jak mi Bóg miły pojadę do tej Częstochowy i natłukę :) Znakomite, a jak Cie znam to efekt finalny bedzie powalał. Może nawet fronta dostaniesz (tylko daj gołą babę na burtę).

Napisano

05.00 - pobudka na piętnascie minut przed budzikiem, bo ma tak wkurzający ton, że wyrwanie ze snu mogłoby mnie zabić

do 05.30 - oblucja, zuby, kawka, mail i max3d.pl

05.30 - 06.30 - śniadanie dla Mikołaja i kota, trzy razy budzę Agę, ubieram Mikołaja, robię śniadanie do roboty, myję Mikiemu zuby i ubieram na odwrót butki, które on ubrał na odwrót,

06.30 - 07.00 - jazda do roboty, odwiezienie Mikiego do żłobka , całus dla Agi

07.10 - 08.00 - grzebanie przy Lancasterze

08.00 - 16.00 - robota w robocie w tym half ałer na Lancastera w przerwie obiadowej

16.00 - 21.00 - obsługa Mikołaja, w tym ganianie za Mikim po dworze, "zabawa kolejką" (z tym, że Miki nie pozwala mi się nią bawić, więc robię za odstraszacza potworów) - wtedy zakazane jest czytanie dokumentacji bombowców ciężkich; kąpiel Mikiego w wannie (wtedy zakuwam nazwy dinozaurów i czym się różnił parazaurolof od pachycefalozaura, żeby Miki mnie nie zagiął pytaniem i tata zachował autorytet), obowiązkowe oglądanie "Sam Sama", "Fiforda", "Muminków" i "Lulisa kucharza" (czasem też bajki o dinozaurach), potem kładzenie Miśka spać.

21.00 - 22.00 - atrakcje domowe (:)

22.00 - 00.00 - grzebanie przy Lancasterze

00.00 - 05.00 - dogorywanie

mpta- tez sie zastanawiasz kiedy on to dziecko ten tego....typuje na "21.00-22.00 - atrakcje domowe"....chyba ze to to...06.30 - 07.00 - jazda do roboty, odwiezienie Mikiego do żłobka , całus dla Agi- tylko pokłamał z tym całusem troszku ;D

Napisano

serwus :)

wyyypasione ! :)

pozdrawiam i zycze podowzenia :)

Napisano

No Piotrze, gdzie nowe renderki, ja się pytam ! ;D

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Wracam szybko do mojego WIP-a. Dla uspokojenia wyjaśniam, że nie wpadłem pod motorynkę i że nie dostałem amnezji, ale kilka tygodni dłubałem komercyjne modele nie cierpiące zwłoki.

Poniżej mały up (choć dla mnie ogromny):

Poprawiłem silniki, bo proporcje kołpaków do wlotów były całkiem skopane (na pewno o tym wiedzieliście, ale przez grzeczność nie chcieliście powiedzieć; dopiero koleżka - Anglik z Argentyny mi wygarnął :P) Dodatkowo zrobiłem ruchome klapy chłodzenia. Musiałem niestety wywalić bieżniki w oponach bo w czasie wojny ich nie było :(

Poza tym skończyłem główny unwrap i wreszcie mogę się wziąć za tekstury. Skończy się widzę na trzech mapach (x3) bo skrzydła są ogromne i muszą iść na osobne mapy. Ale może da radę teraz utrzymać detal przy zmniejszonej rozdziałce.

Poniżej screeny. Klapy podwozia są zamknięte do mapowania - potem je otworzę.

Matchias: dzięki Stary :) Ale uwierzyć musicie, to co widać to ogromny wysiłek i real pain :)

mrys: Marku, do Częstochowy zapraszam, ale nietłukąco :P

mpta: dzięki ogromne :D muszę się spieszyć, zostało jakieś 6 miesięcy !

kliment woroszyłow: :D :D :D Mam w kalendarzu wyznaczony czas na Spontaniczne EkscesyKilkuSekundowe :D

kaanu: dzięki Stary :)

Pionier: dzięki Piotruś :)

JunioR: poniżej :D

bolitic: dzięki :)

up01.jpg

up03.jpg

up02.jpg

Edytowane przez peter_f

Napisano

Heh :) pieknie Peter!

Tez cierpie na syndrom perfekcjonisty, ale zazwyczaj sie pocieszam ze nastepny model bedzie lepszy. Wiem jak ciezko jest wracac 2gi raz do tego samego nie mowiac o 3cim powrocie.

Siateczka tez rozlozona niemal idealnie :)

Napisano

Podziwiam...i za jakość i za chęć powrotu. Mapowanie naprawdę dobre, aż miło popatrzeć, chyba nigdzie się nie rozjechało za bardzo :-)

Napisano

Krejzol po raz drugi ;) Ile bierzesz za lekcje o unwrap'ie ? Chętnie skorzystam.

Edytowane przez NV

Napisano

a ja z innej beczki gratuluje wspanialej rodzinki.....

a co do tego boomboksa ekhm, bombowca to bajka :D:D

peace!

Napisano

Peter_f: Jeśli widzisz tą wiadomość to znaczy, że masz pełną skrzynkę i nie mogę wysłac pw :)

Odp. na pytanie to megaupload.com , sendspace.pl, odsiebie.pl itp. :)

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za doping:)

mpta: dzięki Stary :) nie wiem czy dam radę zacząć czwartego lancastera, ale na pewno skończę Stirlinga . Co do siatki to ciągle jestem początkujący.

Kliment Woroszyłow: Wojciu żeby nie twoje uwagi wciąż byłbym na etapie lepienia czajników z maxa

mrkrzysiek: dzięki Krzychu:)

ttaaddeekk: dzięki :D i za repa też :)

goran: dzięki, porozjeżdżało się gdzieniegdzie ale mam nadzieję, że newralgiczne miejsca są w miarę ok

Nvidia: dostałem PM. Pokombinuję, ale dopiero we wtorek rano :( Przepraszam, ale zostawiłem tutek w pracy. Ale myślę, że wtedy będziesz miał na bank. Jeszcze raz przepraszam.

plasti: ogromne dzięki :) z tego chyba jestem najbardziej dumny :)

Mały up - miałem chwilkę więc zacząłem nitować. Następny we wtorek bo do tego czasu muszę zrobić jeden nudny projekt :/

cockpitz.jpg

Napisano

Upss to ja przepraszam pewnie dostałeś parę kopi tej samej wiadomości :( ale kurcze error mi wywalał, że masz pełną skrzynkę i będę mógł wysłać jak opróżnisz ... hmmm dziwne.

Napisano

A ja zapytowywuje sie czy wnętrze jakieś będziesz dłubał do tej kabiny czy nie będzie potrzeby bo i tak nie będzie widać, ( domyślam się ze to drugie, ale chce się upewnić ;) )

Napisano
  • Autor

Maleńki up - czyli za przeproszeniem nit w bumpie . To dopiero pierwsza przymiarka. Zniekształceniom blach będę musiał nadać bardziej "indywidualny"charakter. Teraz powinno pójść szybciej bo będą proste powierzchnie. Te dziwne zniekształcenia wynikły z niewystarczającego zakresu szarości, ale wygląda jak ślady po farbie więc zostawię :)

bump02g.jpg

bump01.jpg

Napisano
  • Autor

:) Dzięki chłopaki:

kliment woroszyłow: Wojciu, masz na myśli, że jeszcze bardziej wyginać blaszyska? A co do wnętrza to wezmę się za nie, ale to już po renderkach jakie planuję. Wnętrze potrzebne jest do innych celów ;)

Pionier: :)

Loki: wciąż z nitownicą w rukach, ale nagnę chyba plan dnia i dziś rozpocznę dogorywanie wcześniej ;)

Napisano

Mi zostało z wiadro nitów bo swojego robala nituje mogę Ci upchnąć jeśli chcesz:)...

Napisano
  • Autor
Mi zostało z wiadro nitów bo swojego robala nituje mogę Ci upchnąć jeśli chcesz:)...

Wiele nie potrzebuję :) Jakieś 2 miliony :) Przelej na konto :)

Napisano
  • Autor

Mały up. Daleko do finału i gięcia blach dość mechaniczne na razie. Ale teraz to bardziej chodzi żeby trafić odpowiednim nitem w odpowiednie części ;)

mrys: Marku dzięki, robię w shopie, bo ostatnim razem zauważyłem że nity kiepsko się rastrują

Matchias: oczywiście :) poniżej wycinek w skali 1:1

Eden-3d: da się załatwić :)

bump03.jpg

bump04.jpg

bumpmapa.jpg

Edytowane przez peter_f

Napisano

może spróbuj lekko mniej wgniecione i bardziej urozmaicone wgniecenia? jak uwazasz?

Napisano
  • Autor
może spróbuj lekko mniej wgniecione i bardziej urozmaicone wgniecenia? jak uwazasz?

Mniej wgniecone - raczej nie. Mam sporo dokumentacji i to co jest jest jeszcze za mało wgniecione. Ale masz rację z urozmaiceniem. Tak jak pisałem - na razie to czysto mechaniczne zabiegi. Rękodzieło będzie jak już ułożę nity :)

Napisano

Myślę że taka baza spokojnie wystarczy żeby pojechać później z detalem ;)