Napisano 15 Wrzesie艅 200915 l Witam, 聽 chcia艂abym pokaza膰 m贸j pierwszy powa偶ny projekt w maxie - 6 modeli but贸w wspinaczkowych firmy Evolv, na razie pierwszy, sko艅czony(?) model Pontas. 聽 W najbli偶szym czasie zabieram si臋 za nast臋pny. W planach jest te偶 kr贸tka animacja ka偶dego buta, o ile czas i umiej臋tno艣ci pozwol膮. 聽 艢wiat艂o i render(vray) - Pionier, tutaj wielkie podzi臋kowania dla niego za wszelk膮 pomoc i cierpliwo艣膰 w trakcie ca艂ego projektu. Modelowane(max 2009), mapowanie oraz texturowanie przeze mnie. 聽 聽 hi-res 聽 Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane :) 聽 Dzi臋ki, pozdrawiam. Edytowane 1 Lipiec 201015 l przez ma艂y kr贸lik
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l IMO troch臋 za ma艂o na Galeri臋, mo偶e jakby by艂a lepsza scena do tego. 聽 no nie wiem 聽 wypasik jak dla mnie, nie ma si臋 do czego przyczepi膰, nawet par臋 niedoskona艂o艣ci jest 聽 brawo
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l mnie si臋 podoba. 聽 Jak na jedn膮 z pierwszych powa偶nych prac, wygl膮da bardzo porz膮dnie, w tym tempie daleko zajdziesz. 聽 Skoro robisz kolejne, mo偶e pokusisz si臋 o ma艂y "step by step" nawet w dziale WIP? 聽 Kilka screen贸w z modelingu (tzn od czego zaczynasz itp), i mo偶e kilka s艂贸w o o艣wietleniu? 聽 聽 przeczyta艂em tego posta i tak doszed艂em (sic) do wniosku 偶e du偶o s艂贸w z chodzeniem zwi膮zanych w nim :D (pewnie przez te buty)
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l bardzo ladnie pokazana guma i jej polaczenia( zgrubienia w miejscach gdzie sie nawarstwia) dobre detale. Pozazdroscic tylko:) 聽 EDIT: Wrzuc siatki do wipa jesli nie masz nic przeciwko, pozdro 600
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Witaj na forum :) Pi臋kna robota. Moim zdaniem wygl膮da lepiej ni偶 prawdziwy but na focie. 艢wietny model, shadery i tekstury (ta ta艣ma parciana (chyba) przy klamerce - super, no i guma oczywi艣cie). Fajna dba艂o艣膰 o detal jak niewyko艅czona guma na zbiegu cz臋艣ci gumowej z materia艂ow膮. Poza tym bardzo 艂adna prezentacja produktu. Producent m贸g艂by si臋 z tego co艣 nauczy膰. Czekam z niecierpliwo艣ci膮 na wi臋cej :) Do艂膮czam si臋 do pro艣by Loki'ego. Mo偶esz pokaza膰 jakie艣 how to ? Pozdrawiam
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Hehe, a jednak zdecydowali艣cie si臋 to wrzuci膰 na forum :D 艢wietna robota, jakkolwiek uwa偶am, 偶e rozwini臋cie pomys艂u z poprzednim t艂em da艂oby ciekawszy efekt :)
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l 艁adnie wyszed艂. Guma lepiej wygl膮da ni偶 orygina艂 i to niby jest plusem a mo偶e by膰 i minusem je偶eli na ich podstawie mia艂bym je kupi膰 a p贸藕niej si臋 rozczarowa膰, 偶e jest matowa. 艢wiat艂o 艂adnie wydobywa wszystkie detale. 艁膮czenia z gum膮 艂adnie zrobi艂e艣 ale jak dla mnie to zb臋dne gdy偶 pokazuj膮 niedoskona艂o艣膰 maszyny. Szwy powinny by膰 chyba mocniejsze.
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Kapitalne !! Przypomnia艂a mi si臋 praca bodaj偶e pioniera z jakimi艣 butami nike, twoja ma bardzo podobny klimat i jako艣膰 ! 5 gwiazdeczek odemnie. Pozdrawiam.
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Autor Bardzo dzi臋kuj臋 za komentarze :) 聽 @Loki, my艣l臋, 偶e kolejne prace wrzuc臋 do WIPa. Co do o艣wietlenia to tutaj wypowie si臋 pewnie pan, kt贸ry si臋 z tym bawi艂, a ja mam nadziej臋 zaj膮膰 si臋 o艣wietleniem przy kolejnych pracach. 聽 @peter_f, niestety je艣li chodzi o sprzet wspinaczkowy to jest to do艣膰 zaniedbana dziedzina pod wzgl臋dem "autoprezentacji", ale te偶 w pewnym sensie taka jej specyfika ;) co do how to, tak jak ju偶 wspomnia艂am b臋dzie przy kolejnych bucikach. 聽 @Tores, nie wiem czy widzia艂e艣 buty na 偶ywo, ja modelowa艂am maj膮c je w r臋ce i guma taka ca艂kiem matowa nie jest, poza tym to buty wspinaczkowe (tutaj najwa偶niejszy jest kszta艂t i dopasowanie do stopy) i ostatnim czyim艣 rozczarowaniem by艂oby czy guma jest matowa czy nie, to tak na marginesie ;) i jak ju偶, buty pokazuj膮 niedoskona艂o艣ci ludzkich r膮k. 聽 @Nvidia, a doczyta艂e艣 pierwszego posta do ko艅ca? ;) 聽 wrzucam siatki:
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l model bardzo 艂adny, materia艂y i render bardzo fajnie wysz艂y dobra prezentacja a 3 render najlepszy 艂adnie tam wysz艂a guma
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Ju偶 doczyta艂em (wcze艣niej jako艣 nie zauwa偶y艂em tego zdania) i wszystko jasne ... ;) Jeszcze raz gratki bo naprawd臋 jest czego :D
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Przyjrza艂em si臋 zdj臋ciom tego butka i bardzo 艂adnie. Modelik pierwsza klasa. Troch臋 ze szwami na zapi臋ciach nie gra tak jak powinno (grubsze? bardziej widoczne?) ale to ju偶 pierdo艂y. Dobra robota. Jak czas produkcji?
Napisano 17 Wrzesie艅 200915 l Autor jeszcze raz dzi臋ki za komentarze. 聽 @tweety, czas produkcji ci臋偶ko mi okre艣li膰, bo zdarzy艂o si臋 par臋 przerw, w sumie chyba tak z 3 tygodnie jakby to zebra膰 do kupy, ale ja si臋 dopiero ucz臋 wi臋c komu innemu pewnie by to mniej czasu zaj臋艂o ;]
Napisano 17 Wrzesie艅 200915 l witam, 聽 jako ze o艣wietla艂em model wypowiem si臋 w tej kwestii, ot贸偶 wystarczy艂a tylko jedna mapka hdri i to tyle na temat o艣wietlenia :), co do materia艂贸w to raczej nic szczeg贸lnego, mo偶e poza tym ze nieco wi臋cej ni偶 zwykle pobawi艂em si臋 mapka 'composite'. czas renderu oko艂o 25/35 min na render. Ma艂ego Kr贸lika nieco chyba ponios艂o z czasem produkcji, my艣l臋 ze gdyby tak zebra膰 wszystko do kupy to wysz艂yby dwa tygodnie. Inna sprawa ze byl to bardziej projekt 'szkoleniowy' wiec nie by艂o pospiechu itp. 聽 IMO troch臋 za ma艂o na Galeri臋, mo偶e jakby by艂a lepsza scena do tego. 聽 ekhm, ekhm! omg.. tak, gdyby byla lepsza scena.. to w temacie zamiast 'obiekt 3D' by艂oby napisane 'scena 3D'. 聽 fajno ze si臋 podoba, 聽 czolgiem. pionier.
Napisano 17 Wrzesie艅 200915 l ekhm, ekhm! omg.. tak, gdyby byla lepsza scena.. to w temacie zamiast 'obiekt 3D' by艂oby napisane 'scena 3D'. Heh wiem, ju偶 mi to wyt艂umaczyli ;) sorry za ten comment, m贸j b艂膮d :)
Napisano 22 Wrzesie艅 200915 l Materia艂y, model i o艣wietlenie pierwsza klasa. Tylko jednego brakuje ;) Tego bucika na animowanym turntable'u :D
Napisano 23 Wrzesie艅 200915 l kozackie sufiksy, zawsze o takich marzy艂em a nigdy pieni臋dzy nie starczy艂o :( 聽 czekam na reszt臋 modeli ;)
Napisano 23 Wrzesie艅 200915 l bardzo fajnie. jakie艣 tajne tricki podczas modelowania takiego czego艣? baze ze splin贸w czy boxa jedziesz? detale na najnizszym sub-D czy nak艂adasz jak JAvor np na p贸藕niejszych?
Napisano 24 Wrzesie艅 200915 l Pi臋kne! A偶 by si臋 chcia艂o je na nogi wcisn膮膰 i troch臋 buldering sobie przypomnie膰 ;)
Napisano 24 Wrzesie艅 200915 l Autor jak mi艂o spotka膰 tutaj koleg贸w wspinaczy :) 聽 @Xiz0r, tajnych trik贸w raczej nie by艂o, modelowanie zacz臋艂am od plane'a. detale r贸偶nie, w zale偶no艣ci od potrzeb ;]
Napisano 28 Wrzesie艅 200915 l Bardzo ladnie, tak jak wyzej brakuje turnetable do prezentacji ale model jak real - wiem co mowie bo sluzyly mi przez dosc dlugi czas :). Jedyne czego brakuje to sharmy ;). 聽 Pozdrawiam