WojtekFus Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów :)Wojtek się nazywam. Siedemnaście wiosen na karku, więc pora zacząć działać poważniej. Świadomość własnego lenistwa zmusiła mnie do założenia tego wątku. Kiedyś próbowałem - inicjatywa zaginęła. Postaram się żeby tym razem sytuacja wyglądała inaczej. Dotychczas bawiłem się w rysunek (głównie ołówek, węgiel, pastele) oraz digital painting, jednak natrafiłem na bariery nie do przeskoczenia (teoria koloru, anatomia) i postanowiłem wrócić do korzeni sprawy - media tradycyjne. Ołówek w łapie, akryle na stole, sztaluga stoi - zapierdzielać trzeba. Wyniki będę wrzucał na bieżąco.Aktualnie główny cel, to uzyskanie łatwości w bawieniu się kolorem oraz opanowanie proporcji twarzy. Wszystko mediami tradycyjnymi. (Cholera, katuję się, bo na biurku spoczywa Intuos4 A4). I tutaj prośba do kolegów/koleżanek, jakiekolwiek linki/tutoriale/ćwiczenia, które pomogły Wam w opanowaniu tych umiejętności są jak najbardziej mile widziane.Cieszę się, że mogę być częścią tak zacnego forum :D Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 2 Grudzień 2013 przez WojtekFus 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 Ave! Jestem Daniel i... bardzo fajnie! Wiem że nie powinienem (na razie przebijam się przez dno) na ale: -pupa 2-giej pani do poprawy -czwarta jest super i bardzo mi się podoba lecz chyba coś ma z brzuchem (mogę się mylić) -pani na ostatnim ma krzywy biust. Poza tym takeś się napisał o mediach tradycyjnych, a coś ich mało. PS. Ja też tak chcę rysować! ;) //edit: Joker rules! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 18 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2010 Hej! Dzięki za opinie :) Odnośnie pracek, które tu widzisz: wszystkie są dość stare, (pół roku i wstecz) - ostatecznie je porzuciłem i wrzuciłem je tylko dla jakiegoś tam względnego rozeznania na jakim etapie jestem. Odnoście mediów tradycyjnych, mam sporo martwych natur, szkiców, jakichś impresji - nic ciekawego, dlatego nie wrzuciłem. Postawiłem sobie czystą kartę i teraz zamierzam większość czasu spędzić nad ołówem i farbkami, którymi nigdy tak naprawdę się nie bawiłem. Jak powiedziałem wyniki będę wrzucał na bieżąco PS: Pozdrawiam fana SW. BTW: To jeden z moich ulubionych cytatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 PS: Pozdrawiam fana SW. BTW: To jeden z moich ulubionych cytatów Jupi! Wreszcie ktoś kto lubi SW :) Powodzenia w malowaniu i niech Moc będzie z Tobą! sry. za off ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 22 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2010 (edytowane) Ust ćwiczenie. 10-15 mi na szkic. male female Edytowane 24 Sierpień 2010 przez WojtekFus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 23 Sierpień 2010 Share Napisano 23 Sierpień 2010 Bardzo fajny akryl (jak chcesz się dowartościować to spójrz na mój). Tylko czy w oryginale też jest taka blada czy ja mam coś z ekranem tego choler**go laptopa? btw. na jakim formacje robisz te szkice (ja taż tak chcę:]) Z Mocą- Jedi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 23 Sierpień 2010 Share Napisano 23 Sierpień 2010 Usta fantastyczne, akryl za blady. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2010 Dzięki za uwagi. Szkice robione na A3. Za jakość akryla przepraszam, zdjęcie robione ze złym światłem. Postaram się popłudniu wrzucić lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Richard Hade Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Świetne te szkice. Daj więcej i czegoś innego niż usta ;) Światłocień, bryła i ogólny feel jest mocny, aż mam ochotę siąść do szkicownika i coś pomazać w szarościach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2010 @Richard Hade Dzięki :) Czekam na Twoje szkice No. Wrzucam szkice ust. Bez waloru, starałem się wyłapać główne linie, kierunki etc. Tutaj zabrałem się za nos. Fuj, bo męski. I szklana martwa na koniec (ma prawie rok) - pastele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Masakra, martwa jest świetna. Chyba trochę krzywa ale podoba mi się ;) A usta, nosy, jak ty to robisz? Z Mocą, Jedi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2010 Jakoś tak samo wychodzi :P A martwa rzeczywiście krzywa, leci w lewo :) Jutro jakiś portret wrzucę, bo mi się zebrało, żeby jakąś ładną twarzyczkę przerysować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Morte Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 alez te noski swietnie porysowane! Miod malina, panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinos Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 noski bardzo fajnie rzeczywiście uchwycone, ale najwięcej szacun- martwa. zwłaszcza, że wszelki glass to moja pięta achillesowa ;) choć widzę trochę błędów konstrukcyjnych, to są do przełkniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 27 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2010 Dziękuję, kurde :) Motywujecie do dalszej pracy, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 Nie gadaj tylko dawaj! :) My chcemy więcej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 27 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2010 (edytowane) Tak jak mówiłem, masznąłem sobie dziś twarzyczkę ze zdjęcia. Wiem, że fuj, i że niczego się nie nauczę, bo zdjęcie etc. Ale mnie to relaksuje więc pozowliłem sobie na chwilę przyjemności. Ostro spieprzyłem ogólnie, więc temu kto zgadnie kto jest na portrecie daję repa :) 1,5h Edytowane 28 Sierpień 2010 przez WojtekFus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Sądząc po wielkich ustach Jolie. A jak nie to nie mam pijęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 28 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2010 Nie :P Ale powiem, że aktorka :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColHerbal Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 dajesz rade tymi rysunkami, a martwą naturę masz świetną co do tej twarzy to nie mam pojęcia co to za aktorka (może mała podpowiedź? :P), ale podoba mi się cieniowanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 28 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2010 Joahansson Scarlett : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silvanus Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Pracki super, najbardziej podobają mi się usta i nosy. Zarzuć ino też oczami, tylko rysuj je parami, jakby co. ;o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Zawstydziłeś mnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 28 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2010 Ale ja serio uważam, że mi nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stHEAD Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Przy portretach robię w ten sposób, że kiedy mam już zarys całej twarzy z zaznaczonymi miejscami oczu, nosa, uszu itd. przykładam rysunek z boku monitora. Coś takiego jak Ty zrobiłeś z tym portretem (tylko nie będę przecież pykał fot bez przerwy w trakcie pracy, żeby moc to cyfrowo zestawić), a później bardzo szybko przenoszę wzrok ze zdjęcia na rysunek z rysunku na zdjęcie. Po kilku minutach oprócz tego, że oczy mnie bolą, dostrzegam błędy jak na dłoni. O wiele łatwiej wtedy nie spieprzyć. Pewnie wiedziałeś o tym, ale może się komuś przydać ;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ultrakaka Napisano 29 Sierpień 2010 Share Napisano 29 Sierpień 2010 Ciute za ostre rysy wyszły tej Scarlet ale sam portrecik pięknie narysowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 29 Sierpień 2010 Share Napisano 29 Sierpień 2010 Pewnie wiedziałeś o tym, ale może się komuś przydać ;) to sie nazywa "see size methode" tak uczą malować te fotorealistyczne martwe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhazadThard Napisano 29 Sierpień 2010 Share Napisano 29 Sierpień 2010 komuś się przydało a właściwie przyda, bo nie wiedziałem o czymś takim, dzięki ;) Fusman - grymasisz jak małe dziecko, wyszło :P a to że są jakieś różnice to chyba nie jest tragedia? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 29 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2010 @stHEAD & @Coyote - dzięki za informacje Panowie, nigdy w trakcie robienia portretu tej metody nie stosowałem. A i owszem mnóśtwo problemów z proporcjami mam zazwyczaj. Wskazówka na pewno pomocna :) @ultrakaka Dzięki :) @KhazadThard Racja :D Się zamykam. Dzięki za opinie. Mam pytanie do wszystkich weteranów akryli/akwareli. Która technika jest odpowiedniejsza dla początkującego? Jak zacząć? Co malować? Jakie ćwiczenia są pomocne? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 29 Sierpień 2010 Share Napisano 29 Sierpień 2010 (edytowane) akryle jak nimi malować kiedyś pisałem :) http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=922714&postcount=129 akwarela trudniejsza jak nimi malować kiedyś pisałem :) http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=897819&postcount=428 Edytowane 29 Sierpień 2010 przez Coyote 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 29 Sierpień 2010 Share Napisano 29 Sierpień 2010 Marne światło na tym zdjęciu miałeś Fusman, to się często zdarza przy fotach aktorów / aktorek bo doświetlają z kilku stron i bryła się sypie... Biorąc to pod uwagę to całkiem fajnie wyszło, chociaż faktycznie pewne deformacje są widoczne. Dzięki stHEAD za fajny patent, nie znałem tego... +rep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 29 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2010 akryle jak nimi malować kiedyś pisałem :) http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=922714&postcount=129 akwarela trudniejsza jak nimi malować kiedyś pisałem :) http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=897819&postcount=428 WIELKIE dzięki za te porady, wiele mi wyjaśniły. Za chwilę siądę i je przetestuję :) +rep Marne światło na tym zdjęciu miałeś Fusman, to się często zdarza przy fotach aktorów / aktorek bo doświetlają z kilku stron i bryła się sypie... Biorąc to pod uwagę to całkiem fajnie wyszło, chociaż faktycznie pewne deformacje są widoczne. Dzięki stHEAD za fajny patent, nie znałem tego... +rep Racja, niefortunnie te zdjęcie dobrałem. Dzięki za opinię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezy Napisano 3 Wrzesień 2010 Share Napisano 3 Wrzesień 2010 no ładnie ogarnąłeś tą szklaną martwą,nawet kształty z grubsza zachowane chociaż na elipsach widzę jak ja masz problemy,przy podstawach najgrubszego dzbanka i tego po prawej są nie równe. Nosy i usta całkiem fajnie, przyjemną kreskę masz. A akwareli niestety nie widziałem bo nie wyświetla się ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 3 Wrzesień 2010 Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Hej Fusman przestań się lenić! Dawaj nowe prace:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tonic Napisano 3 Wrzesień 2010 Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Portret klawy, z milutką kreską. A że uważasz go za nieudany.. trzymaj się tego dalej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Portret klawy, z milutką kreską. A że uważasz go za nieudany.. trzymaj się tego dalej :-) Dzięki :-) Uf. Miałem małą przerwę - łosiemnastki, wesela i początki w maturalnej klasie : To po kolei: Spróbowałem z tymi akrylami, ale tylko raz i taki bohomaz wyszedł Elementów twarzy ciąg dalszy, tym razem nos. Następnie oczy: Później stwierdziłem, że kończę zabawę w szczegóły i pomaziałem trochę kontrukcji głowy, bezreferkowo. No i zorientowałem się, że perspektywa u mnie leży, więc zacząłem się uczyć z całkiem miłego tutoriala. Jak na razie one-point. Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Super martwa. Użyłeś czerni? :) Nosy i oczy świetne. Polecam video gnomona Scott Robertson - Basics Drawing perspective naprawdę dużo wyjaśnia. Z Mocą, Daniel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Super martwa. Użyłeś czerni? :) Cień na bananku to chyba brąz. A czerni użyłem do przyciemnienia skóry krzesła. Dzięki za cynk do tutka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Chodziło mi tylko o cień na talerzu. Do usług. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 ołówkowa kreska to twoja dobra strona, swietne te szkice masz. farba wydaje sie miec za duzo zabrudzonych kolorków, ale czy taka skomplikowana? draperia ze szprychami, lustrami i powyginanymi krzeslami.. to jest wyzwanie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 1 Listopad 2010 Autor Share Napisano 1 Listopad 2010 Trochę szkiców. zeby nie było, że się obijałem. Zainspirowane gnomonem, posemaniacs i trochę głową. Niektóre są tragiczne. Wybaczcie jakość. I wracam troszkę do tabletu. Tak sobie dziś pomaziałem z bańki, dla przypomnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 1 Listopad 2010 Share Napisano 1 Listopad 2010 te ołówki wczesniejsze robią wrazenie poteznego "grow up'u" : ), na poczatku słabo a na koniec pokazne sylwetki. Digital, portrecik kozak kolor, super oswietlenie, tak trzymac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 1 Listopad 2010 Share Napisano 1 Listopad 2010 Joel mi kiedyś odradzał posemaniacs. (że jakieś gumowe są) Ech, Zazdroszczę postępu. Ja cały czas jestem na poziomie martwych ;/ To z bańki świetne :) tylko twardsza lina by się przydała na froncie ;P pzd. Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 1 Listopad 2010 Share Napisano 1 Listopad 2010 hym. Joel mi kiedyś odradzał posemaniacs. (że jakieś gumowe są) ? x) zawsze staram sie rysowac np. po trzy rzuty do jednej pozy, pozniej bardzo latwo z pamieci wchodzą postacie, no nie wiem, ja sie do tego przekonalem. Nie wydaje mi sie rowniez zeby byly jakies gumowate, bo to juz jest chyba kwestia kreski i ręki. Nie wiem czemu wszyscy zwykli przepraszac za jakiekolwiek pogaduszki w wątkach, dociekanie ku kompromisom, w koncu po to są.. - wiec nie przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
telthona Napisano 1 Listopad 2010 Share Napisano 1 Listopad 2010 dobrze że anatomię ćwiczysz :D mam wrażenie ze non stop robisz za chude ramiona i ręce. Ostatni digital byłby lepszy gdyby tą fryzure jakąś konkretniejszą zrobić. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozik26 Napisano 1 Listopad 2010 Share Napisano 1 Listopad 2010 mmm ołóweczki z mhrocznym cieniiowaniem Rebmdandtowskim , bardzo zacne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 2 Listopad 2010 Share Napisano 2 Listopad 2010 Joel mi kiedyś odradzał posemaniacs. (że jakieś gumowe są) Bo te "mięśnie" na modelach, to tylko tekstura i rozciągają się niekoniecznie zgodnie z realiami. Fajne postaci. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 2 Listopad 2010 Autor Share Napisano 2 Listopad 2010 @Areien - dziękuję serdecznie za komentarz :) @Jedidan12 - dzięki! Nie zniechęcaj się! @telthona - zastosuję się do Twoich porad :) Dzięki za komentarz. @mrozik26 - dzięki! @Joel - dziękuję :) Odnośnie posemaniacs - też czuję tę nienaturalnosć jeżeli chodzi o kształt mięśni w różnych napięciach. Jednak na początek chodzi mi bardziej o naukę budowy postaci, samego szkieletu, uproszczonych kształtów, ustalanie środka cięzkości. Odnośnie "bardziej realistycznych" modeli do ćwiczeń anatomii, macie coś do polecenia? Cztery książki Bridgemana zamówione przez empik, więc postaram się wpleść w treningi wnioski które z nich wyciągnę. Hym, mam jeszcze pytanie o to czy ktoś z Was ma może cynk do photoshopowych brushy imitujących tradycyjne media? Szukałem, ale chyba szedłem złym tropem. Z góry dzięki za info i wsparcie. Pozdrawiam, Fus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 2 Listopad 2010 Share Napisano 2 Listopad 2010 (edytowane) http://alexhays.com/loomis/ łap stary i zasysaj ; ) darmowe ksiazki pana Loomis;a co do brushy to gdzies po forum walają sie linki do brushy Cpt. Obviousa. Ja kiedys sciagalem z jego teczki, wiec jak jestes chetny to moge ci je zhostowac. Jest tam bardzo wiele ciakwych pedzli Edytowane 2 Listopad 2010 przez Areien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 2 Listopad 2010 Share Napisano 2 Listopad 2010 Fusman, ja osobiście zaczynam czuć się w Painterze jak ryba w wodzie. Jeśli chodzi o odwzorowanie tradycyjnych mediów, to jest naprawdę przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi