Napisano 11 Grudzień 201113 l Kurde no ostro kosisz, że też muszę tyle czasu poświęcać na studia i pracę, to bym też tyle dłubał. ;) Track rzeczywiście epicki, tak samo jak timelaps i ostatni wip. Szykuje się następny koksu sceny polskiej ;> babce tylko ręka wyszła płasko i jakoś nie wiem, palce jak gałązki ;p
Napisano 12 Grudzień 201113 l Autor @Swiezy - Dzięki! Takie słowa naprawdę daję dużego motywującego kopa - świadomość tego, że ćwiczenia nie idą na marne i rzeczywiście człowiek się czegoś uczy. Pytanie do wszystkich obeznanych z obcojęzyczną literaturą tematyczną. Chcę kupić pare dobrych pozycji na amazon.co.uk i minimalna kwota od której jest możliwość darmowej wysyłki to 25 funciaków. Na razie zdecydowałem się na Color and Light Gurney'a za 8 funtów i szukam podobnych książek-legend, które mogą być przydatne. Z góry dzięki za pomoc!
Napisano 12 Grudzień 201113 l Ja czytałam ''Color'' David Hornung - bardzo przyjemna :) A może jakiś album? np. Syd Mead's Sentury.
Napisano 12 Grudzień 201113 l Autor No właśnie szukałbym bardziej czegoś edukacyjnego, mniej albumowego. Co myślicie o Imaginative realism Gurney'a? http://www.amazon.co.uk/gp/product/0740785508/ref=s9_simh_bw_p14_d0_g14_i3?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-3&pf_rd_r=0PFM4NKMJTKZPHYFPK8R&pf_rd_t=101&pf_rd_p=261577747&pf_rd_i=266239
Napisano 12 Grudzień 201113 l imaginative realism moge ci sprzedać jak chcesz :P wziąłbym framed ink jestem oczarowany tą książką :)
Napisano 12 Grudzień 201113 l Autor imaginative realism moge ci sprzedać jak chcesz :P Gdzieś pamiętam czytałem twojego posta, że się zawiodłeś mocno. Dlaczego? wziąłbym framed ink jestem oczarowany tą książką :) Planowałem wziąć. I właśnie kurde na amazonie uk nie ma jej dostępnej :
Napisano 12 Grudzień 201113 l ja zamawiałem na http://krainaksiazek.pl/ przysłali w ciągu dwóch tygodni :) co do jamesa gurnejki to poza fajnym rozdziałem o kompo to nie ma tak za wiele info. Za to color and light bardzo fajny :)
Napisano 12 Grudzień 201113 l Kilka razy się spotkałem że ludzie wspominali o "Framed Ink" książka o kompozycji ,nie jestem pewny ale na ctrl +paint gostek tez chyba o tym pisał, na amazon uk już tylko używane są dostępne po rozsądnej cenie. Jeżeli chodzi o rysunek to Loomis, Bridgman, i Force Dynamic Life Drawing for Animators. Tak naprawdę to żadnej z tych pozycji nie przerobiłem a że są dobre to tylko słyszałem albo oceniałem po obrazkach ;D. Sam mam anatomie dla artystów Barcsaya i książka mi się bardzo podoba i powinna tez być dostępna na amazonie kiedyś były 2 wersje mała tańsza i większa.Do perspektywy posiadam Perspective for comic book artists tylko trochę ją przeczytałem jest tam dosyć łopatologicznie wyjaśniony temat w formie komiksu.
Napisano 12 Grudzień 201113 l loomis dla mnie jest średni jesli chodzi o anatomie ale za to jego creative ilustration jest bardzo fajny :) Bridgman to notatki studentów z jego rysunkami czasem jest bardzo chaotyczny i mi osobiscie sie nie podoba jego sposób jego "nauczania" Force przeglądałem wydawał mi sie spoko :) jak dla mnie to ksiazki legendy color & light framed ink drawing figure and invention no i creative ilustration :) a z atlasów anatomicznych to książka roger'a peck'a
Napisano 13 Grudzień 201113 l Autor Dzięki wszystkim za sugestie! Wybrałem Framed Ink i Color And Light (dzięki Coyote za stronkę z księgarnią!). A tu randomowy alien - 30 min:
Napisano 13 Grudzień 201113 l Całkiem spoko jak na 30 min. Faktycznie rim ładny. Fusman na DA to Ty? Był tu ktoś kiedyś taki o nicku Fusman zdaje się...
Napisano 13 Grudzień 201113 l Autor Dzięki za komentarz :D Ten Fusman to byłem ja, zmieniłem nick jakieś pół roku temu :)
Napisano 14 Grudzień 201113 l Autor Ufff, dawno takiego maratonu sobie nie urządziłem, aż mnie nadgarstek od malowania boli :D Miał być lekki concept, ale wykończyłem. Gladiator przyszłości.
Napisano 14 Grudzień 201113 l podoba mi się ostre światło na dłoni, ale mam wrażenie że sama dłoń jest za duża,albo coś z nadgarstkiem nie do końca gra, 2 ręka dziwnie prosta-rozumiem to jakaś cybernetyczna łapa?zastanawiam się czy pierś bliżej tej ręki z płomieniem nie powinna być wyżej? Klimat obrazka fajny dajesz ostatnio do pieca Panie.
Napisano 14 Grudzień 201113 l Naaaajs, będą z ciebie ludzie, obrazek całościowo daje pozytywnie po oczach, nie licząc zgrzytu form i proporcji tu i tam, ale to kwestia czasu, wyrobisz się :) Czekam na następne.
Napisano 14 Grudzień 201113 l Autor @CUKIERASS - dzięki za krytykę :) Masz rację nadgarstek spieprzyłem, w ogóle mam problem z ustawieniem postaci w perspektywie. Muszę się na tym skupić. @n-pigeon - Miło :D Sir, yes sir - następne. Bez ziewania. Postanowiłem dodać jakieś randomowe wojenne pająki ujeżdżane przez tych Panów. Że niby na wojnę idą. Nie pytajcie co paliłem. WIP:
Napisano 14 Grudzień 201113 l światło masz bardzo łądne, miękkie, aksamitne, bardzo subtelne, do tego wszystkie fajnie by było dodać ostrość, krawędzi np albo poszczególnych plam budujących bryłę, to by zbalansowało nieco wszechobecną miękkość i rozmazanie... mówię ogólnie o ostatnich wrzutach... rim light faktycznie nieźle Ci wychodzi, widać że lubisz wydobywać światłem obrazy... pozdro, kolory też nie są wcale takie złe żebys musiał się edukować z jakiejś książki o kolorach ;P wg mnie to przychodzi z czasem im więcej obserwujesz i sam malujesz, kolory się robi instynktownie i na wyczucie ;P
Napisano 15 Grudzień 201113 l Na tej pracy z dziewoja podoba mi sie jej "korpus" i buzia tez bardzo ladnie wyszla. Jesli chodzi o ramiona, to troche brakuje im luzu, mysle, ze naturalniej by wygladalo, gdybyy dlon z mieczem jej swobodnie opadala, a ta druga reka tez moglaby byc jakos nieco bardziej "miekko" osadzona, nie az tak mocno zgieta. Po prostu - zrobic to mniej kanciaste, poroznicowac nieco linie i zgiecia. Nogi tez mozna by poluznic, zeby jakos tak ladniej rozlozyc ciezar w tym jak stoi. Tak troche skacze po szczegolach, bo generalnie praca jest naprawde fajna, ladnie lapiesz nastroj tym swiatlem i kolorem, a z pozami.. pomoze Hampton ;) Widoczek z pajakami fajny, lekki, ja takie pajecze-mechaniczne designy akurat strasznie lubie.
Napisano 15 Grudzień 201113 l Po przeglądzie całej teczki, trudno mi uwierzyć, że malujesz takie koślawce. Masz dobry styl, ale bardzo legniesz na perspektywie. W pracy z dziewczyną najbardziej razi kierunek bioder i lewej nogi, niepasujący do kierunku tułowia i nóg od kolan w dół. Stojąc w ten sposób, nie może mieć tak odstającego pośladka. Jej lewa noga jest zbyt płaska, z bryłą prawej też jest coś nie tak. Ręka ma złe proporcje, ramię zbyt nisko osadzone, kostium na nim zbyt wysoko. Proponuję też zmniejszyć dłoń i wydłużyć całą rękę, a także wyrównać jej piersi, lewa w dół, prawa w górę. Mechaniczną rękę zmniejszyć/skrócić i odsunąć łokieć od tułowia. Co do drugiej pracy brakuje mi przestrzeni po lewej stronie lub u góry. Najdalej położone góry są osadzone w złym miejscu lub w ogóle niepotrzebne. Zupełnie jak postać w wodzie. Wystarczy tam sama woda, ewentualnie, jakaś trawka lub pałki wodne.
Napisano 16 Grudzień 201113 l Autor Dzięki wszystkim za odwiedziny :) @Rotcore - Dzięki :) Jeśli chodzi o kolor to wydaje mi się, że nauki nigdy za mało. Sam temat mnie strasznie ciekawi. @Mocnek - Miło mi, że się podoba. Szczerze mówiąc za bardzo wciągnąłem się w detal przy tym koncepcie, nie ustawiłem odpowiednio pozy, a zacząłem dłubać. Nie tędy droga jak widać :) @wise - Dzięki wielkie przede wszystkim za przejrzenie całej teczki! To musiało być traumatyczne przeżycie :D No i oczywiście zgadzam się ze wszystkim co napisałeś/aś. Muszę poćwiczyć wstawianie postaci w przestrzeń i w ogóle perspektywę z architekturą. Super sugestia odnośnie widoczku z pająkami - jak najbardziej poszerzę kadr i wprowadzę najdalszy plan. Jeszcze raz wielkie dzięki za konstruktywną krytykę :) I zapraszam na livestreama! Randomowy portret z foty i testing dzikich bruszy: http://www.livestream.com/artfus
Napisano 8 Styczeń 201213 l Autor Trochę mnie nie było! :D Święta, sylwester i pierwsze zlecenia - dość ekscytujący czas. Wracam do internetowego ekshibicjonizmu, social media batteries have been recharged. Ćwiczenie waloru z refki: Ciało przy nietypowym oświetleniu: I ćwiczenia szybkich szkiców twarzy z ostatniego tygodnia (2-3 min per piece).
Napisano 9 Styczeń 201213 l Autor @sucharek - dzięki za odwiedziny :) szkice z refek: http://lovecastle.org/draw/ Chodziło mi przede wszystkim o utrwalenie pierwszych etapów rysowania głowy z Hamptona :)
Napisano 9 Styczeń 201213 l fajna teka, wiekszosc przejrzalem, zwłaszcza niektóre ołówkowe studia robią wrażenie :) powodzenia!
Napisano 9 Styczeń 201213 l Bardzo ladnie lapiesz proporcje w tak szybkich cwiczeniach, szczerze zazdroszcze, to do tej pory chyba moja najwieksza zmora.
Napisano 9 Styczeń 201213 l te główki jaki czas ? poprawiałeś poźniej czy tak na żywioł ? a i jeszcze pytanie , może się oriętujesz gdzie można zamówic w pl tego Hamptona ?
Napisano 9 Styczeń 201213 l oo, świetna sprawa, dzięki za podzielenie się linkiem :) muszę też spróbować.
Napisano 10 Styczeń 201213 l Wreszcie się coś ruszyło na forum ;d dziewuszka z kwiatami taka pastelowa, choć kolory skóry niestety brzydkie i nie naturalne, "chore" dosłownie, bardziej dla umarlaka by pasowały, z resztą jak kwiatki zdechłe ;p Główek ładnie natrzaskałeś, ale myślę że przy takiej ich liczbie,przy ostatniej partii można by się oderwać od linii pomocniczych i jak masterzy zająć się bardziej złożonymi pomiarami proporcji, zróżnicowaniem kreski, portretowymi walorami obrazu. Rembrandt całkiem fajnie wyszedł choć w pierwszej wydaje mi się te fioletowe zabarwienie jakieś takie chyba jednak narzucone przez niedoskonałość urządzenia które je zarejestrowało, nie jestem pewien czy tak na 100% trzeba by się nim sugerować i trochę zrobić po swojemu.(jeśli taka jest rzeczywiście jego geneza) Pozdrawiam
Napisano 11 Styczeń 201213 l Autor @pumax - dziękuję :) @Urbanboogie - Dzięki za odwiedziny i przebrnięcie przez teczkę :D @ICE - Dzięki. Moim zdaniem kwestia treningu :) @Kalberos - Dzięki! @grass - Główki - 3-5 min jedna. I niestety Hamptona w PL nie uraczysz : @sucharek - Nie ma sprawy :) @Swiezy - Dzięki za krytykę :) Mam podobne wrażenia odnośnie tego Rembrandta, nie wiem czy niektóre kolory, które widzę na jego obrazach nie są wynikiem aparatu i oświetlenia. I kolejny Rembrandt. 15 min każdy. Uwielbiam jego palety kolorów.
Napisano 12 Styczeń 201213 l Autor @Kalberos - Cieszę się, że się spodobało :) A tutaj dwa szkice z natury: I techniką mieszaną - akwarela plus biała gwasz - taki krajobraz z głowy (kolory tragicznie wyszły).
Napisano 12 Styczeń 201213 l Rothbart - mi chodziło gdzie mozna kupic lub zamowic w polsce angielska wersje , ale niewazne juz, fajny Rembrandt chociaz ja wole jego rysunki i grafiki
Napisano 13 Styczeń 201213 l Autor Dzięki Panowie za odwiedziny :) Szybcioch 10 min. Pępek spieprzyłem.
Napisano 13 Styczeń 201213 l Bardzo fajno to wszystko się prezentuje...twarze, rysunki. Ogólnie masz dobrze działający silnik w łapie.
Napisano 29 Styczeń 201213 l Autor @CzAk1 - Dzięki za odwiedziny i miłe słowo :) Eksperymenty ze starą pracą: Węgiel 1,5h. I na koniec troll: Czy ktoś z Was orientuje się w markach farb olejnych? Macie coś do polecenia?
Napisano 29 Styczeń 201213 l eksperyment bardzo ciekawy, węgiel lepiej by działał jakbyś tych bezsensownych mazów w tle nie robił tylko samą postac wyrysował, jeszcze bryłe słabo wydobywasz węglem, ale to kwestia ćwiczeń bo nieźle sobie radzisz, troll to wg mnie porażka, całkowicie odstaje od Twoich umiejek ;P Hmm, ja maluje farbami "Renesans" i "Rembrandt", nie narzekam, w kolorach nie oszukują, ultramaryna to ultramatyna, ugier to ugier itd... ponoć zaje*** są "Van Gogh" ale drogie... pozdro
Napisano 29 Styczeń 201213 l Autor Dzięki Rotcore! Odnośnie węgla rozumiem :D Wypróbowywałem taką technikę - że maziałem takim kruchym węglem (willow) i rozmazywałem pędzlem. Jeszcze nie mam wprawy w te klocki. A odnośnie trolla, to byłem nawet zadowolony :D Mógłbyś mi przybliżyć co konkretnie jest nie tak? Żebym mógł jakieś wnioski wyciągnąć na przyszłość. Z góry dzięki. I dzięki za odwiedziny.
Napisano 29 Styczeń 201213 l Eksperyment bardzo mi się podoba! :) Troll zaś hm... z jednej strony ładnie namalowany :D ale z drugiej mam dziwne wrażenie że jego prawa[przyciemniona] strona twarzy jakby była przesadnie nieproporcjonalna - może to przez rozmazany fragment jego łysiyny i uniesioną brew z drugiej strony, hm.
Napisano 29 Styczeń 201213 l ten eksperyment przypomina mi trochę prace tego pana http://andreiriabovitchev.blogspot.com/2011/09/portrat-of-steve.html z węglem trochę trzeba inaczej pracować bardziej malować niż rysować podpatrz sobie jak to robi nathan fokes najpierw porządnie konstruuje prace potem nakłada duże plamy bokiem węgla. http://nathanfowkes.blogspot.com/2011/11/class-demo-sketch.html jak już chcesz rozmazywać to ja polecam wierzch ręki albo palca. Wewnętrzna część się nie nadaje bo natłuszcza kartkę i ciężko potem cokolwiek wygumkować. trollolo jak dla mnie wogole nie trafiony. Głowa to nie wiem skąd wyrasta :P za mało zdeformowany jak na trolla a człowiek to też nie jest. nie wspominając o zębach które jakoś dziwnie wyrastają. Popracuj nad designem i deformacją. pewnie ogarniałeś ale podrzuce linek jeszcze raz : http://autodestructdigital.blogspot.com/2011/10/find-design.html pozdro'n'poćwicz :P ps. wrzuć pupę na miniaturkę bedziesz miał więcej wejść ;) Edytowane 29 Styczeń 201213 l przez Coyote
Napisano 29 Styczeń 201213 l Ja bym prosił o więcej "Rembrandt-a" bo to ci kozacko wychodziło .Trol faktycznie słabo ci wyszedł
Napisano 3 Luty 201213 l Autor @pumax - Dzięki! Musiałem odejść od pracy na kilka dni, żeby zobaczyć te błędy :D @Coyote - Podziękował za pyszne linki :) Przy rysowaniu tego portretu węglem, jako pomoc wydrukowałem sobie właśnie ten step-by step :D @Kalberos - Się robi! :D Czuję, ze mi te kopie bardzo pomagają, chociaż nie zawsze wychodzą :) Rembrandt - 30 min Randomowe speedziochy: Pod wpływem pracek, które w którymś wątku wkleił ICE. Jakoś mi odpowiada ta stylistyka.
Napisano 3 Luty 201213 l Rembrandt najlepszy :) Hm, super byłoby zobaczyć u Ciebie np. Caravaggio :D Co prawda jego prace posiadają dużo detali ale "oświetlenie" [temperatura barw? Nie wiem jak to nazwać] tak mi się podobnie kojarzy i mogłoby Ci ciekawie wyjść :)