Grosnus Napisano 1 Maj 2012 Share Napisano 1 Maj 2012 A mnie właśnie bardzo podoba się ta nieregularność na twarzy, moim zdaniem obrazek nie miałby takiej mocy, gdyby występowała tutaj symetria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 3 Maj 2012 Autor Share Napisano 3 Maj 2012 @ Grosnus -Dziękuję! kolejne ćwiczenie, skończę je za "parę chwil" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 4 Maj 2012 Autor Share Napisano 4 Maj 2012 poddałem panią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ortheza Napisano 6 Maj 2012 Share Napisano 6 Maj 2012 szkoda ze poddales :] warto by nad tym posiedziec wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 7 Maj 2012 Share Napisano 7 Maj 2012 fajnie sobie ćwiczysz zwróć większa uwagę na saturacje w twoich pracach bo momentami jest troche mdławo. (moze byc to wina monitora, sprawdź jak wyglądają twoje prace na innym sprzęcie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 9 Maj 2012 Autor Share Napisano 9 Maj 2012 Dzięki panowie! z tymi kolorami to dupa jestem i daltonista ;) i pewnie sam nawet nie widzę,że mdłe :D kolejne ćwiczenia przed wyjściem do biura: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pumax Napisano 9 Maj 2012 Share Napisano 9 Maj 2012 Ten drugi hm gnom / goblin? najbardziej mi się podoba :D fajna buzia :) Tylko szkoda że ma nogę zblurowaną przednią :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 24 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2012 Ten drugi hm gnom / goblin? najbardziej mi się podoba :D fajna buzia :) Tylko szkoda że ma nogę zblurowaną przednią :o dzięi-odbluruje jak dokończę- a tu jeden z wielu czarno-białych szkiców typowych ludzi umarłych w realiach fantasy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysz Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 fajny postęp, tak trzymać ;d choć brakuje mi kontrastu w tych obrazkach, odważniej trochę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 szybki overek :) fajnie działasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 24 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2012 dziękuje-nie wiem jak podejść do tych "mdłości" w moich rysunkach,ale coś tam powalczę! @Coyote- a skąd wiedziałeś ,że to elf? ;) ucho mu odstające widze wyskoczyło ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2012 2 znowu niedokończone rzeczy -ten wampir i krasnal mają mega skopane światło ale coś tam popróbuje odratować i dokończyć-strasznie Emo wychodzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 5 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2012 i kolejne cwiczenie -kolory blaaadziuchne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 6 Sierpień 2012 Share Napisano 6 Sierpień 2012 To prawda, że kolory mogłyby być o wiele lepiej dobrane. Ale kolory w hierarchii ważności stoją według mnie znacznie niżej od innych czynników. Spróbuję zademonstrować, jak bardzo te czynniki mogą pomóc poprawić ilustrację, nawet, jeśli kolory pozostawimy bez zmian. 1. Kompozycja. Ja tam sie na ten temat wymądrzał nie będę, bo nie mam kwalifikacji ;] Ale taki płaski obszar jak to tło u Ciebie to sie po prostu nie godzi. Prosty i oklepany zabieg, 3 pociągnięcia miękkim pędzlem a pomaga skupić uwagę widza we właściwym miejscu i zwalcza troche tę płaskość. W naturze nawet kompletnie płaska ściana nie ma na całej powierzchni jednolitego waloru, więc taka powierzchnia bedzie w obrazku wyglądać bardzo nienaturalnie i dziwnie. Nie rób tak :p 2. Walor Najciemniejszy pukt w Twoim obrazku jaki udało mi się znaleźć miał 20% jasności. To jest 20% które zmarnowałeś! Nie było Ci żal? :D A najjaśniejszy jakki namierzyłem miał 90%. Czyli zmarnowałeś 10% światła. To jest razem 30% zakresu walorowego na który sie wypiąłeś! Marnotrawstwo! Dorzuciłem ciemne i jasne akcenty w strategicznych miejscach i miałem takie fajne poczucie spełnienia. Też bys miał jakbyś nie zmarnował tych 30 % :D 3. Anatomia/konstrukcja twarzy Nie wiem jakiego obrazu to kopia (wypadało by napisac w rogu, tak na przyszłość) więc musiałem zgadywać jaka tam ma być emocja, wybrałem sobie nieśmiałość bo mi pasowała do gestu, rysy też według mojego widzimisię. W każdym razie sporo mi u Ciebie nie grało. Na jej lewym policzku w okolicy kości policzkowej masz jasną plamkę. To wygląda jakby tam coś wystawało.Z drugiej strony oka masz jakąś ciemną plamkę która wygląda jak małe wgniecenie. A obszar pod jednym i drugim okiem zrobiłeś o wiele ciemniejszy. Błąd, bo te obszary są pod prawie tym samym kątem do widza co grzbiet nosa, a więc będą miały podobny walor. Nos ma u mnie nieznacznie jaśniejszy, bo po pierwsze kąt minimalnie inny a po drugie skóra na nosie jest trochę bardziej odbijająca światło, ale ta różnica w walorze nie będzie aż tak duża jak w Twojej wersji. U ciebie to wygląda jakby tam był albo jakiś rzucony cień, albo jakby skóra na policzkach była dużo ciemniejsza niż na nosie. No i się dziwnie zrobiło. Podsumowując, nie martw sie o kolory, masz ważniejsze zmartwienia. ;] Teraz jeszcze taki komentarz do mojego wywodu. Domyślam się, że zrobiłeś sobie szybkie szkicowe studium, a teraz przyszedł upierdliwy EC i się czepia, jakby to miało być poważne dzieło podsumowujące całą Twoją twórczość. Zaznaczam, że zdaję sobie sprawę, że to nie jest szczyt Twoich możliwości i że niektóre rzeczy nie dopicowałeś tak jak mogłeś. Pewnie jakbys postanowił temu obrazkowi poświęcić więcej czasu to pewnie sam byś doszedł do tego co tu napisałem. Ja po prostu popastwiłem sie nad właśnie tym obrazkiem, bo posłużył mi za wehikuł dla moich uwag które mają charakter dość uniwersalny i możesz na to uważać robiąc następne studia. Tak napisałem, żebyś sobie nie pomyślał że oceniam cały Twój dorobek tak jak tę jedną pracę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 6 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2012 Aloha EC - chwała Tobie za te dobre rady - nie do końca kumam z tym światłem ;) ale jak poczytam 3 razy może zatrybię -a over super choć wyszła nieco przestraszona IMO (co w sumie by pasowało) -z autorem oczywiście masz rację problem tylko,że nie mam pojęcia czyj to obraz miałem zapisany na dysku-dzięi za rady i over -potęga sprawa biorę się do ćwiczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 6 Sierpień 2012 Share Napisano 6 Sierpień 2012 nie do końca kumam z tym światłem ;) ale jak poczytam 3 razy może zatrybię Aloha! Może tak będzie jaśniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 6 Sierpień 2012 Share Napisano 6 Sierpień 2012 Haha, EthicallyChallenged - akurat tym razem udało mi się poprzeglądać kilka tematów z kategorii 2D i trafiłem też tutaj i akurat na Twój post - i również pięknie Ci dziękuję za mini-wykład! Kozak. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 6 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2012 Aloha! Może tak będzie jaśniej? heh no ba -teraz mi "rozjaśniłeś" :D danke szyyyyn! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2012 dziś przed wyjściem do biura zacząłem szkic z serii "zoo w Prypeci" chciałbym sobie umilić nudne studia nad anatomią to postaram się łączyć różne członki LOL w dziwne kombinazione ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 8 Sierpień 2012 Share Napisano 8 Sierpień 2012 Mógłbym wkleic wwszystko z mojego poprzedniego biadolenia minus punkt o anatomii i by znów pasowało :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2012 Mógłbym wkleic wwszystko z mojego poprzedniego biadolenia minus punkt o anatomii i by znów pasowało :D ha! jestem na to przygotowany - i wieczorem siadam i działam tło i doczerniam dobielam i "dokańczam" :D myślałem tylko,że to wystarczającu rozbieg między czernią i bielą -ale widać niedotrybiam jednak :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr3buh Napisano 8 Sierpień 2012 Share Napisano 8 Sierpień 2012 pomimo tego ze znowu nie wykorzystales pelnej skali szarosci tylko jej srodek to ten koncept paskudztwa jest swietny, ladnie Ci tez wyszla forma i anatomia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 9 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2012 pomimo tego ze znowu nie wykorzystales pelnej skali szarosci tylko jej srodek to ten koncept paskudztwa jest swietny, ladnie Ci tez wyszla forma i anatomia bardzo dziękuję zacząłem trochę dłubać i zrobiło się nieczytelnie po powrocie z pracy posiedzę nad tłem - bo ledwie zacząłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 16 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2012 szkicować chiałem dziewczynkę a wychodzi mi narazie... heh no cóż wezmę się za anatomię kobiet bo ni w ząb nie umiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 29 Listopad 2012 Autor Share Napisano 29 Listopad 2012 poszukując sposobu na szkicowanie w pracy podrzucam kilka rozgrzebanych rzeczy-ni to obrazki ni to ćwiczenia co by palce nie sztywniały ;) - - - Połączono posty - - - i jeszcze kilka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 brudzisz kolory, najbardziej to widać w portrecie starszej pani, czyli mieszasz czernie (zbliżone do czarnego odcienie, szarości, itp) z innymi kolorami i wychodzą Ci brudy, błoto... nawet na bazie pierwszego ziemniora mógłbyś to przećwiczyć, wzmacniajać nasycenie oświetlonej strony, w cieniach dodając (zamiast błota) np kolor komplementarny dodatkowo dając na zacieniona stronę światło odbite w szarościach żeby wydobyć bryłę... chyba tyle, ogólnie szkicowe rzeczy, bokserzy w miare ok, sculpty chyba też (nie wiem jaka jest trudność w tego typu modelowaniu) w ostatniej rzeźbie tylko trzebabylo mocnej zarysować szparę między ustami bo teraz wygląda jakby nie dało się ich otwierać... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 29 Listopad 2012 Autor Share Napisano 29 Listopad 2012 dzięki za podpowiedź - popróbuje na jakis prostych kształtach i może skumam o co chodzi :D thnx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 Rotcore Ci dobrze napisal, ja tylko dodam ze najskuteczniejszym i najwydajniejszym czasowo sposobem na zrozumienie tych zagadnien sa kolorowe martwe natury (koniecznie z natury, nie z fotki) oraz kopie mistrzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 29 Listopad 2012 Autor Share Napisano 29 Listopad 2012 @EC -dzięki staram się codziennie mazać martwice, narazie jeszcze trzeba poczekać na efekty ;) a mam też pytanie , może głupie, ale... czy jak w czerni i bieli obrazek zaczynam to potem nie przenosi/brudzi mi finału-wsumie używam tych dziwnie kryjących warstw Coloour/multiply a pewnie powinienem uprościć i poprostu malować kolorami na normalnym kryciu tak? czy wogóle pitole>? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 29 Listopad 2012 Autor Share Napisano 29 Listopad 2012 dwie dzisiejsze natury : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 30 Listopad 2012 Autor Share Napisano 30 Listopad 2012 i dzisiejsza poranna martwica ze skopanym m.in spodem puszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 30 Listopad 2012 Share Napisano 30 Listopad 2012 spód chyba wyszedł najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 spód chyba wyszedł najlepiej. heh ups no to bryndza-ale ta fala rozmiękczonego materiału pod puchą to skandal-nadrobię na następnym szkicu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 dzisiejsze nożyczki na kartkach przylepcowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 ostatnia na dziś i biorę się za anatomię : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 2 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2012 bałagan na biurku też przypomina o rachunkach ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2012 dzisiejsza poranna martwica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2012 Kolejne 2 szkice: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamesanin Napisano 15 Grudzień 2012 Share Napisano 15 Grudzień 2012 2 portrecik jest super!:] a no i końcóweczka kabla od mp3 aż ma sie ochotę chwycić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 bardzo dziękuje! a tu zacząłem taki malun- utknąłem kompletnie jeśli chodzi o mordeczkę człeka no i tło,ale pociągnę ;P to dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 hej! dziś mazałem sobie takiego rybo stwora i odkryłem,że cosik mam nie tak z kolorami w fotoszopie-kiedy w nim działam czernie są mega głębokie i generalnie niewiele u dołu obrazka widać natomiast jak podglądam go w jakimkolwiek innym programie jest jaśniej i to zdecydowanie-cholera nie wiem gdzie to pozmieniać / co wogóle zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobry Pasterz Napisano 21 Styczeń 2013 Share Napisano 21 Styczeń 2013 A np gdyby coś pogrzebać w profilach kolorystycznych w Photoshopie. U mnie tez jest podobnie; w systemowej przeglądarce zdjęć kolory mam inne niż w PSie. A co do samego potwora to trzymana przez niego głowa jest jakby spłaszczona ale gdybym ja miał taki biceps to pewnie też bym tak głowy innym deformował :D oczywiście przypadkowo. Dałbym jeszcze tej głowie trochę "pooddychać" z lewej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 22 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2013 bardzo dziękuje zaraz coś posprawdzam - i oczywiście reszta eż racja głowa płaska, a cała ręką rybki to jakaś anatomiczna maszkara ;D= poprawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 22 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2013 dzisiejszy przedbiurowy rozruch (postaram się by w finalnej wersji coś wciskało tego rycerza w błoto/rzekę) i ćwiczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 26 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2013 Słuchałem D.Rapozy i podglądałem jego prace :) i zacząłem mazać takiego obrońcę przyrody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWWoj Napisano 26 Styczeń 2013 Share Napisano 26 Styczeń 2013 heheh obrońca w pyte :), chociaż wyglada trochę jakby miał drugie śniadanie na szyi i przekaskę w gnieździe :] Przydałby się jakiś zwierzak (może ptaszek) swobodnie, żeby było widać że się go nie boi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 26 Styczeń 2013 Share Napisano 26 Styczeń 2013 W pierwszym obrazku na tej stronie i tym ostatnim mam wrażenie, jakbyś na siłę ściskał postać bo zabrakło Ci miejsca w kadrze. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz (powinieneś) poszerzyć kadr, poprzesuwać elementy, pomniejszać itp itd. To nie płótno ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 26 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2013 @WWWoj -dziękuję!masz rację planowałem broń biologiczną =skunksa pod ręką - i zapewne domaluje :D @EC - heh bingo Brachu! dokładnie zawsze tak działam i ściskam /wciskam zamiast poszerzać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 29 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2013 To Wip Sędzimira -postaci bardzo istotnej na mojej dzielni ;) no i oczywiście bardzo istotny i potrzebny stream :D ;) http://www.livestream.com/cukierass/video?clipId=pla_b54c974b-f5eb-46c6-be4a-e8acc40c4124&utm_source=lsplayer&utm_medium=ui-content&utm_campaign=cukierass&utm_content=cukierass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 30 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2013 na poranny rozruch kakao z mrokiem ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi