Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jest to mój pierwszy post więc na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Pomysł jaki chcę przedstawić:

"Przyszłość nie klaruje się zbyt optymistycznie, przestępczość osiągnęła swe apogeum i tylko nieliczni wciąż poczuwają się do walki o dobro. Grupa śmiałków, profesjonalnych detektywów, mistrzów w swym fachu (a przynajmniej tak im się wydaje) chcąc zwiększyć swą dochodzeniową wydajność zdecydowała się na desperacki krok - fuzję umysłów, czyli burzę mózgów w dosłownym wydaniu. Jednak nie przewidzieli, że ciągłe zaglądanie w czyjeś myśli i wystawienie na widok publiczny swoich jest przyczyną ciągłego stresu, frustracji, a w efekcie otępienia, rozkojarzenia... szaleństwa."

Poniżej koncept jak mniej więcej to widzę (finalny kadr jak zwykle wyjdzie w praniu):

ti9j.jpg

Całość planuję utrzymać w cartoonowym klimacie, postacie zrobić mocno przerysowane. Dla kontrastu z tym co detektywi powinni robić a co robią akcję chcę umieścić w jakimś pokoju/magazynie wypełnionym po brzegi niezbyt legalnymi rzeczami (kupa kasy, bomby, bazooki, gandzia, miecze świetlne - im głupsze przedmioty tym lepsze :)

Sama maszyna do fuzji umysłów wyglądem przypominałaby nieco stare odkurzacze, z centralnym punktem gdzie odbywałaby się tytułowa fuzja - punkt ten to szklana kopuła pod którą widać jakieś pioruny, iskry i tym podobne efekty.

Żeby postacie na pierwszy rzut oka kojarzyły się z detektywem wyposażę je w charakterystyczne elementy - lupa, fajka, czapka itp.

Życzę wszystkim powodzenia i ukończenia prac.

----------------------------------------------------------

Edit 28.02.2014

Finalna wersja:

oagn.jpg

Wersja z większą rozdziałką:

http://imageshack.com/a/img542/939/lsmv.jpg

oraz link zapasowy:

minds_fusion_final

Edytowane przez rino
  • Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

@ zgred, mateusz_s - Dzięki, mam nadzieję że resztę uda mi się utrzymać w podobnej formie :)

Tymczasem dorzucam pierwsze sylwetki, staram się żeby jeszcze bez twarzy postacie były w jakiś sposób charakterystyczne i różne od siebie.

5lzr.jpg

Napisano

@ difo, floo - dzięki, postaram się żeby finalnie jakoś to wyglądało, chociaż różnie może być, na chwilę obecną nieco się obawiam, że przy takiej ilości postaci i przedmiotów w scenie, może być ciężko uniknąć "zamotania" - żeby wzrok osoby oglądającej nie błąkał się po scenie tylko został dobrze poprowadzony, no ale zobaczymy jak wyjdzie.

Tymczasem dorzucam kolejne postępy. Dorobiłem czwartą postać i rozmieściłem całą czwórkę pod konkretne ujęcie. Rig robiony na bipedzie i ma jeszcze sporo niedociągnieć (przenikające punkty, koślawe dłonie czy inne zgięcia itp.) ale to się jeszcze poprawi.

rije.jpg

Napisano

@ mateusz_s - hehe, w takim razie zawartość doniczki z dedykacją dla Ciebie :)

ljkc.jpg

Z modelowania chcę jeszcze dodać trochę modeli na półce z lewej strony i coś wymyślić na otoczenie z tyłu samochodu - pewnie jakieś futurystyczne budynki.

Napisano

Dzięki za komentarze, fajnie jest wiedzieć że są osoby którym zaczyna się to podobać :)

Dalszy postęp - dopieściłem światła i w końcu zamknąłem modelowanie. Pewnie w trakcie jeszcze wyjdzie że coś trzeba będzie domodelować, ale póki co przerzucam się na shadery.

wnqc.jpg

Napisano

no jak dla mnie git, dużo się dzieje, dużo detali, ciekawe ułożenie kamery i dobra kompozycja sceny, cały kadr zapełniony, a co z muchami wokół kupy? :)

Napisano

Wielkie dzięki za komentarze :)

@mateusz_s - dobry pomysł z tymi muchami, niby takie oczywiste a nawet mi przez myśl nie przeszło :) tym bardziej że mogą fajnie wyglądać na tle świateł samochodu, ale zajmę się nimi pewnie dopiero przy końcu

@jaras - działam działam kiedy tylko mam wolną chwilę, update pewnie dopiero przed nominacjami wrzucę :)

Napisano

@KLICEK - mówisz masz :)

Mały updejt materiałowy. Muszę jeszcze dopracować materiał samogonu i dorobić mu etykietę. Z tyłu tablica z samochodami z "60 sekund" - zamierzam umieścić jeszcze kilka nawiązań, byle by kojarzyło się z przestępstwem.

ya3w.jpg

Napisano

@MariushO - wiesz jak dać motywacyjnego kopa :)

@YetoKnight - dzięki, z nawiązań dodaję jeszcze piłę z teksańskiej masakry (karteczka za nią na to wskazuje ale chyba przy tej rozdziałce nie za bardzo jest to widać)

Plus kilka nowych materiałów:

ffm3.jpg

Napisano

Mega dobra praca. Kompozycyjnie trochę chaos jest, ale może tak miało być. Można by wyeksponować tą kupę, bo długo jej nie mogłem zauważyć i nie wiedziałem o czym jest tu historia.

Napisano

@JoseConseco - dzięki za uwagę, sporo rzeczy będę się starał wyeksponować w postprodukcji żeby się nie zlewały, zwłaszcza postacie od tła poprzez dodanie jakiejś mgiełki albo pyłków w powietrzu, kupę też uwzględnię, jeśli zajdzie potrzeba to dodatkowo ją doświetlę żeby było widać co i jak :)

Napisano

Gratulujemy nominacji. Praca weźmie udział w kolejnej części konkursu.

Do dnia 28 lutego 2014 roku (28 lutego, 23:59:59) można kontynuować pracę nad nią.

Napisano

Trochę nowych shaderów. Skrzynka na pluton wzorowana na tej z "Powrotu do przyszłości".

Dodatkowo wprowadziłem motyw nielegalnego handlu sztuką wstawiając dwa obrazy: z tyłu Krzyk Muncha, natomiast z przodu obraz który jakiś czas temu narobił sporo zamieszania :) - w mojej wizji przyszłości będzie wart kupę kasy, o ile już nie jest :) Dla niewtajemniczonych polecam artykuł:

http://www.artbiznes.pl/index.php/oto-konserwacja-ecce-homo-martineza-padl-ofiara-parafianki/

49yy.jpg

kkgx.jpg

Napisano

Trochę inaczej wyobrażałem sobie fabularną część sceny, sądziłem, że detektywi szukają właściciela odchodów, choć stoi tuż obok nich, a nie przeszukują garaż jakiegoś pasera. Szkoda, bo teraz zrobiło się dość chaotycznie i nieczytelnie. Pomysł z obrazem jednak bardzo fajny.

Napisano

@ mateusz_s - dzięki, nie mogłem się powstrzymać, strasznie mi się ten obraz podoba :)

@ mookie - bardziej chodziło mi o ukazanie maszynki do fuzji umysłów i efekt jaki ona wywiera na jej użytkowników (krzyżowanie umysłów wbrew pozorom nie wyszło na dobre :) ). W efekcie detektywi zostali doprowadzeni do różnych stanów - jeden jest rozkojarzony i zamiast skupiać się na nielegalnych rzeczach skupia się na psiej kupie, drugi ma totalny odlot a dowody które w teorii powinny być zabezpieczone (trawka, samogon) postanowił spożytkować, pozostali dwaj są agresywni, do tego jeden z nich chce się uwolnić od zgubnego wpływu maszynki gryząc kabel. Cała otoczka z garażem jakiejś grupy przestępczej ma na celu podkreślenie, jak daleko jest zmieniony stan umysłu detektywów skoro nie zajmują się przestępczością (której akurat jest wokół naprawdę duuuużo :) ), a zupełnie innymi rzeczami.

Jeśli coś jest niezrozumiałe, scena czy opis, to proszę dajcie znać. Zawsze można co nieco zmienić żeby było wiadomo o co chodzi :)

Napisano

Aha, w ten sposób. Jakoś nie czytam opisów do prac, tylko patrzę na obrazki, więc stąd pomyłka. No i to też kwestia moich wyobrażeń wyniesionych z postępów grafiki, myślałem, że pójdziesz w nieco inną stronę. Tak czy siak wygląda to nader obiecująco, powodzenia (sąsiedzie z ziemi podlaskiej)!

Napisano

Oryginalny pomysł i wykonanie. Bardzo dużo się dzieje, lubię takie pracę. Bekowy pies, a koleś z młotkiem przypomina mi Szymona Hołownie :P

Gość Chrupek3D
Napisano

wygląda jak moja ekipa od Conana... Adek zastrzel go, ukradł mi pomysla ;)

Żartowałem... Całość renderujesz w cyclesu?... szkoda... taka dobra praca , a taki slaby silnik...

Napisano

@ mookie - dzięki sąsiedzie :) fakt że praca jest na tyle zamotana że bez opisu może być ciężko wyczuć pewne niuanse, no ale taki urok zamotania :)

@ Olhado - dzięki, Szymon Hołownia - padłem :D

@ Chrupek3D - renderuje w vrayu na maxie 2011, póki co wszystkie rendery jakie umieszczałem miały niskie ustawienia więc jest trochę ziarna.

Napisano

Świetnie się zapowiada, mam nadzieję, że wyrobisz się ze wszystkim :) Jedyne zastrzeżenie jakie mam - ten sprzęt, który łączy ich umysły kompletnie nie rzucił mi się w oczy, dopiero po przejrzeniu wszystkich wrzuconych obrazków i przeczytaniu opisu go dostrzegłem.

Napisano

@ DrRambo - z racji braku czasu update prawdopodobnie dopiero w weekend ;/

@ Raju - dzięki, jeśli się nie wyrobię to w ostateczności będę leciał po łebkach żeby przynajmniej wrzucić maksymalny możliwy postęp, ale to najczarniejszy scenariusz :) Co do maszynki - mam zamiar tą taką kopułę na maszynce wyróżnić w postprodukcji jakimś blaskiem, żeby zrobić z niej centralny punkt obrazka.

Napisano

Obecny postęp:

o23z.jpg

Plus mała wariacja postprodukcyjna, raczej nie pójdę w tą stronę ale kto wie :)

bfgp.jpg

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności