Napisano 5 Marzec 201411 l Wlasnie ukazala sie nowa, stabilna wersja Krity oznaczona numerkiem 2.8. Usprawniono MASE rzeczy, naprawiono MASE bledow. Warto dodac ze Krita calkiem niedawno przeszla pomyslnie przez "greenlight" i bedzie dostepna na platformie Steam. Program rozwija sie bardzo dynamicznie, nowe buildy pojawiaja sie czesto a sam soft jest teraz na prawde stabilny na windowsie. Spokojnie mozna juz podejmowac prace, bez obawy o uciazliwe bugi - osobiscie uzywam Krity codziennie i mimo ze mam Photoshopa to do digital paintingu przenioslem sie calkowicie do Krity - zwyczajnie jest wygodniejsza. O nowosciach mozecie wiecej poczytac tutaj: http://krita.org/item/220-krita-2-8-0-released Krite w wersji na Windowsa mozna pobrac tutaj: http://kritastudio.com/desktop.html
Napisano 5 Marzec 201411 l Dla wszystkich którzy zrazili się bugami poprzedniej wersji na windowsa - to były wersje alpha i beta. Teraz program jest w pełni stabilny.
Napisano 5 Marzec 201411 l Lista wprowadzonych zmian i usprawnień, robi wrażenie. Optymalizacja i stabilizacja cieszy najbardziej. Nareszcie praca przy 4K nie sprawia problemów. :)
Napisano 5 Marzec 201411 l aż sprawdzę to dzisiaj, bo próbowałam miesiąc temu i program potrafił mi się wywalić 4 razy w ciągu pół godziny :P sprawdzę, bo wydawał się super, gdyby nie te bugi.
Napisano 5 Marzec 201411 l Z poprzednią wersją nie miałem problemów, fajnie się skrobało, za ta wywala się przy instalowaniu ;(
Napisano 6 Marzec 201411 l Autor Sprawdzam kazda jedna bete, kazdy bulid i mimo roznych bugow jakie nawiedzaly wersje beta ani razu nie mialem problemu z instalacja...
Napisano 6 Marzec 201411 l kurde... ale to jest czad :) Szkoda że jestem technicznym i nie maluję :D Ciekawe czy pod linuxem trzeba mieć KDE zainstalowane.
Napisano 6 Marzec 201411 l Ciekawe czy pod linuxem trzeba mieć KDE zainstalowane. Nie musisz mieć całego, ale krita wymaga sporo paczek z KDE, u mnie pokazuje 49 które łącznie zajmą 456mb
Napisano 6 Marzec 201411 l dzięki za info ta wersja już niema laga którego miałem w poprzedniej wersji :) można za free można :D
Napisano 6 Marzec 201411 l grube wydanie, tluściutkie. Najbardziej się cieszę z wraparound mode, i wrap around move layer. tego brakowało do malowania bezszwowych tesktur! pseudo Infinite layer i nowe kadrowanie elegansio pomoże w malowaniu, jak się zaczęło nie tam gdzie trzeba. Dużo prościej. I ładnie wygląda (nowe ikony i nowe presety), i początki integracji G'mic cieszą. Color balance fajne! Nie wiem, czy to już nie njest tem moment, żeby zastąpić Gimpa, jako główny edytor bitmap w systemie. I nawet mi sie zainstalowało w robocie pod XP. Już sikam po nogach, żeby odpalić w domu pod Linuksem.
Napisano 6 Marzec 201411 l Gruuuube! Interface śmiga jak marzenie, możliwość poustawiania wszystkiego jest super, pędzle bajeczne. Opcja zapętlania boska do teksturek. Klonowanie warstw bardziej ogarnięte niż smartobjecty w PS. Wooow. Tylko jeszcze style warstw i jakieś ogarnięte API i mamy nowego króla grafiki 2d. :)
Napisano 6 Marzec 201411 l nie slyszalem o tym. darmowe do 2D i działa? Musze wypróbować, to moze być lepsze niż moj photoshop7 :)
Napisano 6 Marzec 201411 l nie slyszalem o tym. darmowe do 2D i działa? Musze wypróbować, to moze być lepsze niż moj photoshop7 :) Zależy do czego używasz photoshopa :D
Napisano 6 Marzec 201411 l tak naprawde to głownie do wklejania screenshootów, bo Paint nie ma wyostrzania :D zapetlanie grafiki wyglada fajnie, musze obadac w wolnej chwili.
Napisano 6 Marzec 201411 l @olaf nie należy tak szybko wyzbywać się swojego naturalnego sceptycyzmu. ;)
Napisano 6 Marzec 201411 l nie slyszalem o tym. darmowe do 2D i działa? Musze wypróbować, to moze być lepsze niż moj photoshop7 :) Podstawowy soft od malowania 2d. Jak gimp był odpowiedzią na PS tak Krita jest odpowiedzią na Paintera imho. PS-a 7 w obróbce zdjęć itp kritą chyba nie zastąpisz (sam nie znam jej wszystkich możliwości).
Napisano 6 Marzec 201411 l może by się dało zastąpić, jak by się porządnie nagimnastykować. Główna trudność, przez którą ja nie do końca mogę zastąpić gimpa są dziwne i słabe narzędzia do selecji/maskowania w kricie. Na pewno działają na tyle inaczej, że nie podjął bym się szparowania czegoś w Kricie.
Napisano 6 Marzec 201411 l Tylko mi program antywirusowy szaleje po instalacji Krity? Dosłownie dostał świra i sklasyfikował część plikow *.dll jako zagrożenie o wysokim priorytecie.
Napisano 6 Marzec 201411 l Tylko mi program antywirusowy szaleje po instalacji Krity? Dosłownie dostał świra i sklasyfikował część plikow *.dll jako zagrożenie o wysokim priorytecie. a co to za antywirus że tak wariuje?
Napisano 6 Marzec 201411 l Autor Tylko mi program antywirusowy szaleje po instalacji Krity? Dosłownie dostał świra i sklasyfikował część plikow *.dll jako zagrożenie o wysokim priorytecie. Ale to przyznasz wina antywira a nie Krity. No, chyba ze podejrzewasz ze Krita jest przykrywka a tak na prawde chca tylko wirusy rozsylac ;) Ja kiedys mialem false positive w Avascie do ktoregos tam builda. Dodaj do wyjatkow i luz. -------------------------------------------- Co do samej Krity - nalezy pamietac zeby wlaczyc OpenGL bo bez tego obracanie i transformacje beda dzialac powoli (settings/Configure Krita/display). Krita ma MASE rzeczy ktorych nie uswiadczysz w Photoshopie. Pomijam juz ultra przydatne menu na prawym przycisku czy silnik pedzli dajacy ogromne mozliwosci ale na przyklad transform tool jest rewelacyjny, w mojej opinii lepszy od Photoshopowego ktorego uzywam na codzien. Nie wspomne nawet tragedii w GIMPie gdzie trzeba osobno obracac, osobno skalowac i od miesiecy slysze ze cos niby ma byc ale nikt nie wie kiedy. Znudzilo mnie czekanie na konkretne zmiany w GIMPie. Zaznaczanie tez jest bardzo ok, zwlaszcza to ktore dziala jak malowanie maski. Nic nie przebije nowych photoshopowych narzedzi do zaznaczania na razie, ale jak porownywac z wersja 7 to spokojnie. Sporo na pewno zalezy od przyzwyczajen, ale polecam poprobowac bo warto. Zwlaszcza, ze na rozwoj Krity mozna wplywac, a w Photoshopie dodaja jakze przydatna obrobke video czy rownie niezbedne drukowanie 3D w momencie kiedy nie ma nawet prostej symetrii, o "lazy mouse" nikt nie slyszal a sensowne kolko kolorow trzeba doinstalowywac...
Napisano 6 Marzec 201411 l Antywir to Norton 360. Pewnie pliki mają jakieś dziwne protokoły i brak certyfikatów, albo coś, bo to tak czasem jest z tymi darmowymi softami, gdzieś montowanymi chałupniczo. Raczej nie przypominam sobie innego takiego przypadku, abym miał taki problem.
Napisano 6 Marzec 201411 l ma warpa - biore. Ma lepszy algorytm krzywych brusha niż stary photoshop też ;) nie znalazłem tylko trim - przycinania pustych elementów obrazu - tego akurat czesto uzywam.
Napisano 6 Marzec 201411 l chyba paczki na ubuntu/minta jeszcze nie gotowe, bo mi się nie aktualizuje, tylko dalej mam jakąś starą betę. Zrobił już ktoś upgrade na ubuntupodobnym systemie?
Napisano 6 Marzec 201411 l Na ubuntu działa bez problemu. Dzisiaj w pracy instalowałem z repozytoriów podanych na stronie Krity. Miałem 2.8. Świetny soft. Rozwój niesamowity. Natomiast, chciałem przetestować na prostych zastosowaniach i podobają mi się proste wektory (kształty). Natomiast obsługa tekstu to jakiś koszmar. Chciałem dać prosty napis i ... coś jest nie tak z zaznaczaniem, skalowaniem fontów. No i dziwię się, że wyłączyli CTRL+A (zaznaczanie całego tekstu). Za to na filmach zrobiła na mnie wrażenie obsługa na kompotabletach. No i widziałem też na forum KDE nowe ikony, które mają zastąpić to co jest teraz. Będzie wypas.
Napisano 6 Marzec 201411 l wypas, zepsułem tą kritę co miałem, nowa się nie zainstalowała, coś się popieprzyło w repozytoriach (ale to już wcześniej)... Będę się musiał pożegnać z Nadią i przywitać z Petrą.
Napisano 6 Marzec 201411 l Adek - Racja, tekst to jak na razie bieda z nędzą, koniecznie muszą to naprawić. Mógłbyś podlinkować to o tych ikonach? ikkiz - Widzę że sporo osób ma problemy z instalacją tego na linuksie. Zgłaszacie do programistów od razu.
Napisano 6 Marzec 201411 l @Adek u mnie pod Win jest ok. Skalowanie, zmiana czcionek, konwertowanie na krzywe. Zaznaczanie tekstu CTRL + Arrow. edit: Podrzucam screeny z gry SuperCity która została wykonana przy użyciu Krity oraz Blendera. LINK Edytowane 6 Marzec 201411 l przez floo
Napisano 7 Marzec 201411 l wypas, zepsułem tą kritę co miałem, nowa się nie zainstalowała, coś się popieprzyło w repozytoriach (ale to już wcześniej)... Będę się musiał pożegnać z Nadią i przywitać z Petrą. Witam Pod openSUSE 12.3 paczek w repo wczoraj jeszcze nie było, była za to 2.9 ale nie można było w niej malować, serio :). Wersja 2.8 pojawiła się dzisiaj na razie wszystko chodzi ok jedyny błąd wyskakuje przy zamykaniu programu.
Napisano 7 Marzec 201411 l Kurcze, bo z tym mintem, to tak nie przemyślałem do końca. W Nadii mam jeszcze miesiąc supportu, potem Ubuntu wyłącza repozytoria, chociaż już niektóre mi nie działają jakby i chyba przez to problemy (jakiś konflikt, którego nie mogę rozwiązać). Słabo się orientuje jakby, bo miało być prosto, jak w ubuntu i do pewnego czasu nawet było. Teraz jak zrobię upgrade do Petry (16) do ma support do lipca - szaleństwo. Znowu tego LMDE się trochę boję, bo nigdy nie miałem Debiana, ale to by była postępujaca dystrybucja nie zależna od kaprysów cannonicala. A wszystko przez Krite! Nie działała kiedyś pod Windowsem, a chciałem mieć koniecznie. Teraz nie mam pod Linuksem, to chyba będę Windowsa bootował :)
Napisano 7 Marzec 201411 l no nic ciekawa propozycja ale wywalilem w pizdu, nie podmienia się preferencji w domyślnych programach bez pytania :) Edytowane 8 Marzec 201411 l przez CzAk1
Napisano 7 Marzec 201411 l Nie powinno się ale dziwny powód że zrezygnowałeś. Nowe programy Adobe też z tego powodu odrzuciłeś i zostałeś przy PS7? ;) Które podmienił?
Napisano 8 Marzec 201411 l nowe PS'y odrzucilem, bo za dlugo się uruchamiały, mój CS4 startuje wieczność w porównaniu do 7ki. Podmienił mi png reszty już nie sprawdzałem. No i jak miałem kilka plików w nowych oknach to po zamknięciu jednego nie aktywował się kolejny. Przy kilkunastu plikach ciężko dojść, który powinno sie otworzyć. Jest ciekawa, ale wole mieć mniej możliwości niż walczyć z UI więc poczekam, az ktos sie tym zainteresuje.
Napisano 8 Marzec 201411 l Najgorsze jest to że! do Nowszych PS'ów nie można zaimportować jak do CS1... Vectora ;/ można go zaimportować tylko jako durn esmart object.
Napisano 8 Marzec 201411 l Bardzo fajna ta wersja krita (stara crashowała na byle pierdółce typu dodaj nowa warstwę, tutaj jest wszystko jak narazie stabilnie), ustawiłem sobie wszystko jak w photoshopie, sterowanie, color picker itd. jedynie załączanie gumki jest inne ale idzie sie przyzwyczaić. Wypróbowałem też na surface pro i mile zaskoczenie bo gesty z dwoma palcami działa. Można przesuwać, przybliżać i oddalać za pomocą gestu. Nawigatora troche brakuje a tak to całkiem spoko.
Napisano 8 Marzec 201411 l Nie wiem, czy to kogoś ytneresuje, ale już mam działającą kritę pod linuksem. Musiałem upgrade zrobić Nadia->Petra, ale poszedł bezbolesnie i wszystko jest lepiej. Aż człowiek nie przyzwyczajony w państwie Tuska, że może być bez problemów i lepiej.
Napisano 8 Marzec 201411 l Nie wiem, czy to kogoś ytneresuje, ale już mam działającą kritę pod linuksem. Musiałem upgrade zrobić Nadia->Petra, ale poszedł bezbolesnie i wszystko jest lepiej. Aż człowiek nie przyzwyczajony w państwie Tuska, że może być bez problemów i lepiej. Wczorajsza wersja wywalał mi się na linuxie podczas wychodzenia, dzisiaj patrzę w repo jest nowa i ... poprawili. I jak tu nie kochać pingwina ;P
Napisano 8 Marzec 201411 l Komuś jeszcze wywala 0xc000007b na win7 przy odpalaniu krity? +++ Rozwiązałem problem reinstalując najświeższe vc++ http://support.microsoft.com/kb/2019667 Edytowane 10 Marzec 201411 l przez deshu