Napisano 13 Maj 201410 l Witam, Z racji, że jak zawsze, nie jestem na bieżąco, to zaktualizuję swój profil ;) Ma na imię Marlena i skończyła niedawno roczek. :) ,a tu prawie cała rodzinka :) Teraz, natomiast troszkę bardziej się obnażę: Wszystko w warstwach j.n. Edytowane 13 Maj 201410 l przez Lacedemon oj
Napisano 13 Maj 201410 l Autor Niestety forum ma ograniczenia. Zatem dalsza część: Szkice koncepcyjne do okładki i pierwsze działania do panoramy: Dzięki serdeczne. Postaram się uzupełniać na bieżąco prace z Rome 2. Edytowane 13 Maj 201410 l przez Lacedemon tiaa
Napisano 13 Maj 201410 l Fajne dzieciaki.Starszego kojarze, widziałem na zdjęciu z albumem z pracami ojca;). Okładkę Rome II widziałęm. Twoje prace znam, są świetne. Dajesz może jakieś lekcja malarstwa? Mi by się przydały, heh.
Napisano 13 Maj 201410 l Nareszcie nadszedł długo wyczekiwany dzień uaktualnienia teczki Lacedemon'a :D Jeśli chodzi o prace to jak dla mnie są idealne, cały czas się inspiruję i próbuje żeby mi wyszło tak jak Tobie, ale za cholerę nie chce wyjść, hehe. Wielka frustracja mnie ogarnia jak patrzę na Twoje prace, ale to dobrze :) Wielkie dzięki za to, że pokazałeś sporo "od kuchni". Skoro piszesz, że przyjmujesz pytania, to ja bardzo chętnie :) Mógłbys napisać z jakich materiałów korzystasz jeśli chodzi o referencje? Czy jest tak, że najpierw decydujesz się na jakąś pozę którą sobie wymyślasz z wyobraźni (tak sugerują szkice) a następnie gromadzisz fotki pasujące pod tą pozę? A może masz jakichś znajomych których możesz ubrać w stosowne zbroje, napstrykac fotki a potem z nich kożystać? Z drugiej strony ten centurion z okładki ma bardzo podobną pozę do senatora z innego obrazka, więc może kożystasz z jakichś fotek gdzie masz modela w wybranej pozie, a potem go "ubierasz" w oparciu o wyobraźnię, doświadczenie czy jakiś inny asortyment źródeł? Mogłbys opisac pokrótce swój proces jeśli chodzi o figury? Rozważasz może pokazanie pozostałych dużych ilustracji (hanibal, szarżujące wielbłądy i inne) w różnych stadiach rozwoju?
Napisano 13 Maj 201410 l A ja se na to patrze i se myśle: no Mariusz Kozik poprostu... Nie mam pytań ;) Mistrzostwo!
Napisano 13 Maj 201410 l Wgniotło mnie w fotel totalnie, prace epickie! Z pytań, oprócz tego jak malować tak jak Ty ( :D ) miałabym jedno ;> Ile czasu zajęło Ci zrobienie takiej okładki?
Napisano 13 Maj 201410 l Widzę nawet progress w porównaniu do poprzednich prac... równie dobrych, ale jednak wydaje mi sie ze te są lepsze technicznie i bardziej dopracowane. Podziwiam złożoność tych scen i dynamikę/feeling bitwy... w ogole to te ostatnie szkice na okładkę są również kozaczne, aż chciałoby się zobaczyć jakieś speedy w Twoim wykonaniu... mocny stuff naprawde Czy na jakimkolwiek etapy tej pracy korzystałeś z fotomontażu, tekstur czy innych zdjęciowych pomocy dość powszechnych w malowaniu w Photoshopie? Czy masz jakiś patent na malowanie zbroi/hełmów czy to kwestia cierpliwego ciapania metalicznego połysku itd? Dołączam z pytaniami do EC... pozdrawiam
Napisano 13 Maj 201410 l Po prostu świetne! Szczerze to minimum raz w tygodniu wchodzę na 'www.lacedemon.info' sprawdzając czy czasem nie ma czegoś nowego :) Chętnie zobaczę więcej szkiców, pomysłów oraz innych elementów dochodzenia do końcowego efektu. Nawet nie wiem o co pytać...
Napisano 13 Maj 201410 l W sumie mam pytanie -czy uzywasz tez jakis zdjec do ukladania sceny? Mam takie wrazenie na poczatkowych etapach pola bitwy -ale z Twoim skillem to rownie dobrze moze byc czyste malarstwo:p Ogolnie poziom kosmiczny! Czuje ze Twoje prace beda mocno motywujace i inspirujace
Napisano 13 Maj 201410 l rewelacja, nie wiem co jeszcze powiedzieć, świetny efekt, zazdraszczam i podziwiam :)
Napisano 13 Maj 201410 l W końcu Lacedeamon zrobił upa na maksie! :) Ale gdzie reszta? Przecież tyle tego naprodukowałeś do Rzymu! :3
Napisano 15 Maj 201410 l Ta okładkę Rome to z checia bym widzial w swoim folio :] Szczyt komplementu ode mnie :P Dzieciaki dorodne, widac ze z lubelskiej ziemi :D
Napisano 15 Maj 201410 l Świetne operowanie kolorem, przestrzenią, materią - jesteś mistrzem w tym co robisz. Z niecierpliwością czekam na kolejne inspiracje.
Napisano 19 Maj 201410 l Autor Witam ponownie, Przepraszam za mój brak odzewu, ale wierzcie, ostatnio przyjemności muszę sobie odstawiać na koniec ;) @Tomasz G: Chętnie, choć po epizodzie belfra jakoś mi się odechciało ;) @EthicallyChallenged: cyt: Nareszcie nadszedł długo wyczekiwany dzień uaktualnienia teczki Lacedemon'a :D Jeśli chodzi o prace to jak dla mnie są idealne, cały czas się inspiruję i próbuje żeby mi wyszło tak jak Tobie, ale za cholerę nie chce wyjść, hehe. Wielka frustracja mnie ogarnia jak patrzę na Twoje prace, ale to dobrze :) 1.Ja tak onegdaj patrzyłem na pracki Marka Okonia, Macieja Kuciary, Łukasza Jaskólskiego, Rafała Wojtunika, Szymona Biernackiego, Sławka Maniaka, itd. Ci Panowie nadal zaskakują i można się cieszyć ich mistrzostwem i power'em. :) Inspirują mnie nadal i faktycznie, za cholerę nie umiem, jak oni. Frustrujące..., nieprawdaż? 2. Najpierw to ja sobie idę do ogrodu, jak już rodzinka zaśnie, siadam pod modrzewiem, zamykam oczy i usiłuję złapać ideę przedstawienia. Wyobrażam sobie akcję i to, co chcę namaziać. Szkicuję, a potem szukam informacji, całej ikonografii, a na końcu fotek potrzebnych do sceny. Im więcej refek tym bardziej będzie to wiarygodne. Począwszy od światła, przez postaci, zbroi, skończywszy na detalach. @WWWoj: Nie gadaj. Robisz już na wyższym poziomie. @pumax: 3 miesiące @Rotcore: Tu nie wykorzystany speed do Katafraktów: [/img]
Napisano 20 Maj 201410 l Prace są niesamowite. Podziwiam cierpliwość i warsztat :) A propos "epizodu belfra" to jak się dowiedziałem, że mógł mnie uczyć Mariusz Kozik, a ja nie wybrałem tego liceum to mnie szlag trafił ;P Edytowane 20 Maj 201410 l przez badassky
Napisano 21 Maj 201410 l Lacedemon: To mamy chyba inny odbiór rzeczywistości xp Ta ostatnia kojarzy mi się z pracami Riepina :) wypas, aż mam ochotę zagrać w grę, mimo, że nie mam czasu..
Napisano 26 Maj 201410 l Autor @Bombadil: Mnie szlak trafił, że nie mogę uczyć zdolnych ludzi. Bardzo chciałem, ale niestety pensja nauczyciela zakrawa o pomstę do nieba. Dla wszystkich, co psioczą na belfrów<: szanujcie tych ludzi bo dla was si po> @WWWoj: Mamy zapewne inny odbiór rzeczywistości. Ty masz swoją bajkę, ja swoją, nikomu nie ujmując. Cenię twoją robotę w momentach, których ja nie łapię i to mi się bardzo podoba. Co do Repina, to przypomniała mi się scenka z galerii w Kaziku, bodaj sprzed 19 lat. Wstawiałem tam jakieś olejne nokturny. Wchodzi starszy facet, pyta: kto ich autorem jest? Pani mówi, że ten młody człowiek u progu drzwi. Pan się zwraca ku mnie i rzecze, że maluję , jak rosyjscy XIX-weiczni, a zwłaszcza Repin. ..., i tak mi się przypomniało ;) heh
Napisano 26 Maj 201410 l Mariusz (zalogowałem się specjalnie:]) - boskie rzeczy, wiesz, że od dawna jestem fanem :) Nasłałem na Ciebie chłopaków z PGC, miałem nadzieję, że się spotkamy na wernisażu. Może następnym razem. Pozdro!
Napisano 26 Maj 201410 l Może lepiej by było prowadzić prywatne lekcje. Chociaż w weeekendy Na maksie sporo ludzi się znajdzie którzy by się pisali. Tak sądzę.
Napisano 29 Maj 201410 l Lacedemon: No to bardzo cieszę się, że ci się podoba ci sie moja robota mistrzu :) myslę jednak, że mam więcej rzeczy których nie łapię w twojej robocie ;p. Co do Repina to dla młodego artysty usłyszeć coś takiego to musi byś coś :) Edytowane 30 Maj 201410 l przez WWWoj
Napisano 29 Maj 201410 l Ale fajna dzidzia :D Poziom prac powalający, chciałabym umieć malować takie skomplikowane realistyczne sceny z głowy...