Akierek Napisano 7 Marzec 2015 Autor Napisano 7 Marzec 2015 Dzieki Bubu ! :) Tylko z jednym mam problem- z dodaniem poly na przednim nadkolu. Jak dodaje tak jak na obrazku to tworza sie trojkaty. Ratunkiem jest usuniecie krawedzi , ktora ma tworzyc na pozniejszym etapie przerwe po miedzy drzwiami a nadkolem . Czy mam ją jednak usunac czy kombinowac i jakos usuwac te trojkaty?
Bubu Napisano 7 Marzec 2015 Napisano 7 Marzec 2015 Nie przejmuj się przerwami (rowkami) na tym etapie. Będziesz nad tym myślał jak już zrobisz bazę i dasz ms-a i potem na poly ;] Na razie to zrób porządną bazę ;] Cięcia na koniec i nie musisz za bardzo się przejmować jak teraz układasz linie. I z tego co widzę to musisz trochę bok uwypuklić. Patrz na foty dużo, nie na blueprinty bo te czasami kłamią ;)
Akierek Napisano 8 Marzec 2015 Autor Napisano 8 Marzec 2015 Ok, dzieki DrRambo :) Jak uważacie, mogę już cisnąć dalej ?
Bubu Napisano 9 Marzec 2015 Napisano 9 Marzec 2015 No radziłbym jeszcze popatrzeć na zdjęcia i dopracować tą siate ;] Zaostrzenie na nadkolu przednim, które idzie przez cały boki tylne nadkole u Ciebie źle idzie. I na niebieskim modelu widać, ze coś nei tak ze słupkiem przednim (lewa strona na ostatnim screenie).
Akierek Napisano 16 Maj 2015 Autor Napisano 16 Maj 2015 Powracam do modelowania i nauki samochodow, niestety albo i stety narazie bez 3d maxa ( o sprawie pisalem w watku o czolgu). Na warsztat wziąłem malucha, którego już dawno zobowiązałem sie ''naprawić''. Sposob modelowania tez zmienilem, korzystam z tutoriala ktory pokazuje jak modelowac samochod częściami. Oczywiscie Blender. :) Prosze o opinie.
Akierek Napisano 17 Maj 2015 Autor Napisano 17 Maj 2015 Kolejne postepy prac: Troche miejscami krzywo, ale chce wreszcie skonczyc jakis samochod , nadal prosze o sugestie i opinie. :)
Akierek Napisano 24 Maj 2015 Autor Napisano 24 Maj 2015 Wrzucam probny render lakieru + zrobione dodatkowe elementy(wycieraczki i lusterko)
Akierek Napisano 29 Maj 2015 Autor Napisano 29 Maj 2015 Gdy skoncze malucha biore sie za Mitshubishi evo lancer 2009, ktorego juz wczesniej modelowalem, pokaze efekty: Naprawde prosze o opinie odnosnie moich modeli, czy są jakies postępy w mojej pracy i czy siatka jest w miare rownomiernie rozlozona :)
segea Napisano 29 Maj 2015 Napisano 29 Maj 2015 Za szybko wchodzisz w detal i zagęszczasz siatkę, mając nie równą i błędną bazę. Nawet pobieżny rzut okiem pozwala wyłapać masę błędów. Na drzwiach i nadkolach uprość siatkę łatwiej biedzie ją wyrównać.
Akierek Napisano 29 Maj 2015 Autor Napisano 29 Maj 2015 Dzieki segea za wylapanie błędów. Sprobowalem je poprawić zgodnie z zaleceniami. Czy jest lepiej?
DrRambo Napisano 29 Maj 2015 Napisano 29 Maj 2015 nie zacznij od poczatku i najpierw zrob baze pozniej stopniowo dodawaj szczegoly
Akierek Napisano 29 Maj 2015 Autor Napisano 29 Maj 2015 Nie bede zaczynal od poaczatku skoro juz tyle sie napracowalem, lepiej po naprawiac to co jest. I tak ten samochod zaczynanalem od bazy a potem dodawalem szczegóły. Postaram sie jeszcze ponaparawiac to i uwdzie
2013 Napisano 29 Maj 2015 Napisano 29 Maj 2015 @Akierek, jeśli chcesz aby spece od samochodzików pokazali Ci błędy to zrób wiele screenów, ale samej czystej bazy bez Turbo Smooth. Ponieważ siatka po Turbo Smooth wygląda zupełnie inaczej, i ciężko ocenić jak jest ułożona. Najważniejsze, że ciągle pracujesz i się nie podajesz, ja Ci kibicuje, w końcu osiągniesz wysoki poziom, powodzenia! :)
Akierek Napisano 30 Maj 2015 Autor Napisano 30 Maj 2015 ok, to wrzucam bez turobosmootha ( subdsurface) printy:
Akierek Napisano 1 Czerwiec 2015 Autor Napisano 1 Czerwiec 2015 Wreszcie udalo mi sie skonczyc jakis model :)
Akierek Napisano 1 Czerwiec 2015 Autor Napisano 1 Czerwiec 2015 Niektore widzialem , niektore nie, nie udalo mi sie ich poprawic, bo robilem malucha metoda z czesci. Jesli mozesz to wskaz gdzie sa , bede wiedzial na prszyszlosc, przy nastepnym samochodzie :)
2013 Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 Najważniejsze że udało się zakończyć samochód, kolejny będzie lepszy! ;) Ale rzeczywiście jest bardzo krzywo. Nie ma co się spieszyć, pracuj wolniej i dokładniej! ;) Nie znam Blendera, ale w 3ds Max jest taka fajna technika "poly modlingu", że w miejscu gdzie ma być ostra krawędź robisz podział "smoothing groups" Generalnie chodzi o to, że do miejsca gdzie model ma mieć ostrą krawędź jest jedna grupa wygładzania, a po stronie przeciwnej druga grupa wygładzania. Gdy na taki model narzucisz Turbo Smooth, a w nim zaznaczysz opcję "smoothing groups" model będzie wygładzony, ale ostry na krawędziach. Przez cały czas modelowania nie musisz dbać o support loopy, aby zobaczyć czy model dobrze się wygładza. Przykład: Ciemne polygony mają inną grupę wygładzania niż jasne, model bez Turbo Smooth. Model z Turbo Smooth 1 Sprawdź to, zacznij tak modelowanie kolejnego samochodu.
Akierek Napisano 2 Czerwiec 2015 Autor Napisano 2 Czerwiec 2015 Dzieki wielkie! I za słowa motywujace do dalszej pracy jak i cenne wskazówki. Nic tylko zabierac sie do pracy z jeszcze wiekszym impetem. :)
Akierek Napisano 2 Czerwiec 2015 Autor Napisano 2 Czerwiec 2015 Mam pytanie bardziej do Blenderowcow odnosnie wlasnie tych smoothing groups. Jak z tego korzystac? Czy nalezy uzywac shade flad na zmiane z shade smooth i tam gdzie ostra krawedz dawac mark sharp? I co potem? Na tosubd subsurface? Bo czytalem ze jeszcze edge split jest przydatny ale on ponoc nie wspolpracuje ze smoothem.
Akierek Napisano 2 Czerwiec 2015 Autor Napisano 2 Czerwiec 2015 Zaczałem modelowac Audi A4, moim zdaniem chyba najlatwiejszy samochod do wymodelowania, Probuje z tymi smooth groups ale to w blenderze. Sprawdzcie prosze po screenach czy dobrze kombinuje i czy jest w miare rowno (narazie tylko maska i czesc nadkola) - dodatkowo zarzucam ustawienia modyfikatorow, bo tu tez nietypowo: 2 subsurfy , bo inaczej slabo wygladza, no i tez edge split :)
Akierek Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Napisano 3 Czerwiec 2015 Baza praktycznie na ukonczeniu, dodaje do oceny zdjecia siatki modelu. Niech ktos wypowie sie na temat rownosci bazy, prosze :)
Akierek Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Napisano 3 Czerwiec 2015 Czy ktos moglby podjac sie oceny moich wypocin, bo nie wiem czy zabierac sie za dalsza prace ( czyt. wycinanie i detale)?
Sebazx6r Napisano 3 Czerwiec 2015 Napisano 3 Czerwiec 2015 Moglbys troche rowniej rozlozyc siatke. Na tylnej klapie sie gnie troche. Obczaj sitake w temacie Ikiza i pawilota i zagadaj do niego bo modeluje hard surface bardzo dobrze.
2013 Napisano 3 Czerwiec 2015 Napisano 3 Czerwiec 2015 Co do siatek to zupełnie nie zwracasz uwagi na to aby było równo i na równomierną dystrybucję polygonów, co jest bardzo złe! Musisz wyrobić w sobie cierpliwość i dokładność. Pracuj więc wolniej i dokładniej, to musi być perfekcyjne, jak cięte laserem! Koniecznie zapoznaj się z techniką prostowania za pomocą przesuwania po EDGE. W 3ds Max nazywa się to EDGE CONSTRAINT Polega to na tym, że przesuwając VERTEX, lub EDGE możesz idealnie wyprostować albo dwa odcinki EDGE, albo dwa POLY, lub więcej. W zależności ile edge, vertexów zaznaczysz. Załóżmy, że masz dwa połączone ze sobą polygony pod kątem 90 stopni, ale z jakiegoś powodu chcesz zlikwidować ten kąt. HOW TO: 1. Zaznacz dwa wewnętrzne vertexy, lub łączący polygony EDGE. 2. Włącz EDGE CONSTRAINT. 3. Za pomocą narzędzia MOVE przesuń zaznaczone VERTEXY lub EDGE do krawędzi jednego z polygonów. 4. Puść narzędzie MOVE ale NIE ODZNACZAJ SELEKCJI! 4. Teraz za pomocą narzędzia MOVE wycofaj zaznaczone vertexy lub edge. Musisz także zapoznać się z narzędziem SNAP, które jest bardzo pomocne jeśli chcesz aby twoje modele były proste. Napisz mi z jakich technik prostowania korzystasz, a ja uzupełnię o te których może nie znasz. Niestety wszystko w oparciu o 3ds Max!
Akierek Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Napisano 3 Czerwiec 2015 (edytowane) w Tym jest rzecz ze w blenderze jest podobna funkcja ktora uzywam a nazywa sie ona edge slide( czyli przesuwanie krawedzi po polygonie). A suma godzin mojej pracy wyniosla do tej pory nad tym autem okolo 13 godzin, tak wiec... do tego jest scalowanie krawedzi do 0 czyli po blenderowsku s->(zyx) i 0 wtedy wyronuja sie krawedzie do tego jeszcze edge split ktory wyronuje katy i wygladza oraz funkcja ktora nie wiem jak sie zowie ale robi sie tak ze naciska sie 2 razy g i wierzcholek porusza sie po krawedzi, no i oczywiscie snap, to podstawa Edytowane 3 Czerwiec 2015 przez Akierek
2013 Napisano 3 Czerwiec 2015 Napisano 3 Czerwiec 2015 Możesz jeszcze wyrównywać z włączonym EDGE CONSTRAINT za pomocą narzędzia SCALE, oraz za pomocą MAKE PLANAR (x,y,z). @Akierek wiem, że to powolny proces, ale jeśli 13 godzin to za mało to poświeć 50h Samochodziki nie są łatwym kąskiem! TIP na krzywizny. Dobrym sposobem na zrobienie krzywizny jest zaznaczenie rzędu vertexów i dodanie modyfikatora FFD na te vertexy, odpuszczasz wtedy popychanie vertexów pojedynczo.
Maciek Jutrzenka Napisano 3 Czerwiec 2015 Napisano 3 Czerwiec 2015 wymodelowanie samochodu to jest mega długi okres czasu. wiem że koleś który ma mega doświadczenie i robi model do granturismo i ma laserowe skany aut i generalnie 1235051275081 zdjęc i skanów i czego bóg zapragnie. to takiemu koksowi zajmuje to miesiąc.
Akierek Napisano 6 Czerwiec 2015 Autor Napisano 6 Czerwiec 2015 Ok, postanowilem ze pobiore wersje studencka 3d maxa i sprobuje sil w tym programie ponownie. Znalazlem tez nowy tutorial, ktory pokazuje jak zrobic Bmw krok po kroku i przez te 3 dni udalo mi sie zrobic tyle : Czy widac poprawe w prowadzeniu linii? Mozna powiedziec ze co chwile uzywalem edgde constraint. Wiem, ze to nie jest robione z bazy ale tutorial pokazuje taki sposob wiec korzystam z niego moze na ten samochod bedzie przydatny.
Reynevan Napisano 6 Czerwiec 2015 Napisano 6 Czerwiec 2015 Czy widac poprawe w prowadzeniu linii? Widac, ale jak na n-ty samochód to słabo.
Akierek Napisano 6 Czerwiec 2015 Autor Napisano 6 Czerwiec 2015 @Reynevan - jeden uczy sie szybciej drugi wolniej. Tę część zdania po przecinku mogłeś sobie darować.
Reynevan Napisano 6 Czerwiec 2015 Napisano 6 Czerwiec 2015 Zmienianie programu co model nie pomoże ;)
segea Napisano 6 Czerwiec 2015 Napisano 6 Czerwiec 2015 @Akierek - na chwilę obecną jest ok. Dobrym sposobem jest analizowanie fotek modelowanego samochodu, tak jakby się samemu robiło model, a tutek niech tylko podpowiada. Fakt idzie wolniej ale więcej idzie się nauczyć. Łatwiej będzie przy kolejnych modelach. I co najważniejsze "ćwiczyć oko". Wprawne oko w wyłapywaniu proporcji, detalu, jak dany przedmiot jest zbudowany, i nie jedna fotka modelowanego elementu tylko uważna analiza kilku ujęć, światło czasem płata psikusa i na innym ujęciu wygląda wszystko całkiem inaczej niż się nam na początku wydawało :) I dociągnij model do końca! :)
Bubu Napisano 7 Czerwiec 2015 Napisano 7 Czerwiec 2015 Akierek tak jak pisałem na samym początku, skończ jeden model(już nieważne jaką techniką), a nie co chwila zmieniasz model auta. To, że zrobisz 10 razy maskę w niczym Ci nie pomoże. Skończony będzie jaki będzie, ale nauczysz się co i jak, a każdy następny będzie lepszy. No i jak na początek to wybierasz bardzo trudne modele. Nie zniechęcam, ale z takim podejściem to tego nie widzę...Ale fakt, że siatka jest już poprowadzona lepiej :] Powodzenia :)
Akierek Napisano 7 Czerwiec 2015 Autor Napisano 7 Czerwiec 2015 segea- caly czas staram sie analizowac zdjecia auta :) Bubu- zrobilem jeden model- Fiata 126p (jest chyba 2 strony wczesniej) ktory okazal sie dosc slaby :)
Akierek Napisano 8 Czerwiec 2015 Autor Napisano 8 Czerwiec 2015 Aktualizacja- prace wolniutko sie tocza, staram sie dbac o kazda linie ( 5 dzien prac): Nadkola dziwne mi sie wydaja , troche krzywe, ale bede poprawial no i tylne swiatla, ale to razem z tutorialem dotre do konca.
Akierek Napisano 25 Czerwiec 2015 Autor Napisano 25 Czerwiec 2015 Mały update, z racji braku wolnego czasu tylko tyle udalo mi sie narazie zrobic (czyli ''skleic'' szyby) Poprawilem ponadto zageszczenie na tylnej klapie :)
Redforest Napisano 25 Czerwiec 2015 Napisano 25 Czerwiec 2015 Za dużo vertexów na dachu i szybie, nie ułożysz tego równo. Poćwicz też topologie. Unikaj nierównego zagęszczenia siatki.
Akierek Napisano 13 Wrzesień 2015 Autor Napisano 13 Wrzesień 2015 (edytowane) Wracam po dluzszej przerwie do nauki modelowania samochodow. Jednak po dlugich przemysleniach doszedlem do wniosku, że należy powaznie sie za to zabrac. Po za tym stwierdzilem ze od teraz wybieram jeden glowny program do tworzenia samochodow, ktorym bedzie Blender. Postanowilem tak , dlatego, ze modeluje sie w nim mi najwygodniej po tylu probach. Ok. Teraz na tapete biorę Bentleya 1928. Z pozoru ponoc trudny model, ale mi sie dosc latwo go modeluje. Wrzucam kilka screenow z viewportu i siatke. Piszcie prosze czy widac postep. @update: Poprawilem ''dziób'', bo nie wygladal za dobrze Edytowane 13 Wrzesień 2015 przez Akierek
Akierek Napisano 15 Wrzesień 2015 Autor Napisano 15 Wrzesień 2015 Wrzucam bok Bentleya, ktory zaczalem robic Szprychy do wymiany, ale narazie wstawilem zeby nie bylo za pusto.
Akierek Napisano 16 Wrzesień 2015 Autor Napisano 16 Wrzesień 2015 Kolejne zrzuty , tym razem część wnętrza :
Sebazx6r Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Widze ze zabrales sie za cos prostrzego. Fajnie idzie :).
Akierek Napisano 17 Wrzesień 2015 Autor Napisano 17 Wrzesień 2015 Trzeba bylo w koncu podjąć wazne kroki, więc wybralem docelowo latwy model, żeby wreszcie skonczyc jakiś samochod :)
Akierek Napisano 19 Wrzesień 2015 Autor Napisano 19 Wrzesień 2015 Poprawilem oparcia przednich siedzen + test lakieru oraz tapicerki
Rekomendowane odpowiedzi