Sebazx6r Napisano 17 Wrzesień 2022 Napisano 17 Wrzesień 2022 Ten bieżnik to jesteś pewny ze dobrze robisz? On ma tworzyć boczna ściankę. 1
Akierek Napisano 17 Wrzesień 2022 Autor Napisano 17 Wrzesień 2022 Hey @Sebazx6r, opona narazie tylko podgladowa, ze starego passata 😄
maciek.m Napisano 18 Wrzesień 2022 Napisano 18 Wrzesień 2022 Szary matowy materiał najlepiej ukrywa nierówności 😜. Daj jakiś jednolity kolor błyszczący wtedy bedzie widać wszystkie nierówności, ale i tak już widać że strasznie pognieciony model. Do tego pokazuj siatki bez wygładzenia bo tak za bardzo nie ma co powiedzieć czy doradzić poza tym że strasznie krzywo. I chyba zapomniałeś o tym że przez maskę i przedni zderzak idzie środkiem ostre przetłoczenia, teraz po zagęszczeniu będzie Ci ciężko to ładnie zrobić. 1
Akierek Napisano 18 Wrzesień 2022 Autor Napisano 18 Wrzesień 2022 @maciek.m wskaż proszę gdzie jest najbardziej krzywo, wedlug Ciebie 😉
pecet Napisano 18 Wrzesień 2022 Napisano 18 Wrzesień 2022 Jakiś progres jest, ale jeżeli chcesz w końcu zrobić porządny model to jeszcze duuuużo jest do poprawy (a najlepiej to by było zrobić od nowa i przygotować poprawną bazę, bo jak to jest niedopracowane to potem to rzeźbienie w g. np. po wycięciu drzwi widać, że bryła karoserii na górze jest źle uformowana. Kształt pod lampę przednią mało przypomina to co w oryginale. Te przetłoczenia na masce znowu zrobiłeś w bazie, i teraz przez to masz krzywe powierzchnie aż do samego grila. Tylny zderzak to w zasadzie do zrobienia od nowa bo tam niewiele się zgadza. 1
maciek.m Napisano 18 Wrzesień 2022 Napisano 18 Wrzesień 2022 To tak jeszcze co do niezgodności od @pecet. Apropo krzywego modelu, nie będę zaznaczał bo po całości w każdej części auta wychodzą nierówności, ostrzejsze przetłoczenia których nie powinno być. Proponuję wrocic do bazy 😉 1
Akierek Napisano 18 Wrzesień 2022 Autor Napisano 18 Wrzesień 2022 Dzięki @pecet 🙂 Postaram sie ponaprawiac to co jest zle a jak bedzie sie mocno krzywic to wroce do bazy i ja do pracuje ( W zasadzie bok latwo jest poprawic, wystarczy tylko uwypuklic jedna linie) Co do tych przetloczen na masce , tam faktycznie cos sie dzieje
Akierek Napisano 18 Wrzesień 2022 Autor Napisano 18 Wrzesień 2022 Tu jeszcze siatka ( Mysle ze wroce do bazy 🙂 ) Bo mi sie nie podobaja te nierownosci
maciek.m Napisano 18 Wrzesień 2022 Napisano 18 Wrzesień 2022 Chyba nie oglądałeś zdjęć tego auta. 1. Tam w ogóle nie ma ostrej linii. Na prawdę cały bok, każde przetłoczenia, wypukłości są źle zamodelowane. Oglądaj dużo zdjęć pod dużym kątem, wtedy widać jak wypukłe są blachy. Na przód i tył nawet nie patrzę 🙃 2
Akierek Napisano 28 Wrzesień 2022 Autor Napisano 28 Wrzesień 2022 Hej, po krotkiej przerwie zabralem sie za przod: 2
Destroyer Napisano 28 Wrzesień 2022 Napisano 28 Wrzesień 2022 Całkiem spoko już jest zdefiniowany przód. Nie wiem jak powinien wyglądać ale reflektory, trochę takie wypukłe i nie do końca zdefiniowane i kąty blachy wokół nich chyba mają trochę sciągającą się geometrię i nie ma takiego idealnego gładkiego przejścia i kontrolowania powierzchni. Ale to niech się samochodziarze wypowiedzą bo może tak jest w rzeczywistości 😛 1
maciek.m Napisano 28 Wrzesień 2022 Napisano 28 Wrzesień 2022 Lepiej to wygląda niż wcześniej ;). W kilku miejscach krzywo i niezgodnie z oryginałem ale to daj znać czy chcesz żeby Ci to pokazywać 😅 Niestety większości pewnie już się nie da poprawić na tym etapie. Klosz lampy zdecydowanie do poprawy. I tak jak wcześniej mówiłem żeby pokazać jakieś konkrety czemu się krzywi, gdzie i jak to poprawić to potrzebna jest siatka modelu. 2
Akierek Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Napisano 29 Wrzesień 2022 @Destroyertroche poprawilem ten kat scianki @maciek.m oczywiscie ze chce zebys pokazal, kazda wskazowka od bardziej doswiadczonego jest najbardziej wskazana 😉 Siatka nie jest jeszcza tak bardzo gesta, juz pokazuje: PS. wylaczylem subdiva
maciek.m Napisano 29 Wrzesień 2022 Napisano 29 Wrzesień 2022 Na te poprzeczki w grilu aż patrzeć nie mogę tak krzywe i niespójne są 😛 Do tego ilość się nie zgadza 😉 I ten klosz, siatka nie może iść dookoła bo zawsze gdzieś się wyostrzy, wklejam Ci przykład z mojego reflektora, myślę że jest w miarę ok i możesz w ten sposób poprowadzić siatkę. Reszta do poprawienia lekkiego, staraj się wyrównać siatkę żeby na każdej lini był floł 😉 2 1
Akierek Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Napisano 29 Wrzesień 2022 Dzieki @maciek.m ! Faktycznie te poprzeczki w grillu to jakies nie porozumienie, zabralem sie juz za poprawki, klosz zmieniony, grill tez, i pare innych miejsc ( usunalem rowek nadkola i zderzaka, bede wycinal pozniej, pewnie na shrinkwrapie nie wiem tylko czy klosz nie za bardzo wpukly, ale siatka juz lepsza to na pewno 🙂 4
maciek.m Napisano 2 Październik 2022 Napisano 2 Październik 2022 Fajnie zaczyna wyglądać 🙂 Czuć już mięso nabudowane, płaszczyzny nie są płaskie, coś się dzieje. Doczepie się jeszcze do przodu, bo to najważniejsze miejsce auta. Fajnie się ogląda bo widać progres. 2
Akierek Napisano 3 Październik 2022 Autor Napisano 3 Październik 2022 @maciek.m dzieki wielkie ! Zrobilem felge, z ktorej jestem nawet zadowolony, wreszcie znalazlem sposob na robienie jej ( tylko ze obrecz i ramiona nie sa razem tylko osobno wymodelowane ) 😄 PS. opona nie jest koncowa 2
Akierek Napisano 22 Październik 2022 Autor Napisano 22 Październik 2022 Hej, pracuje dalej nad modelem: 2
Akierek Napisano 23 Październik 2022 Autor Napisano 23 Październik 2022 Zrobilem fotel, ale inny niz w oryginale. 🙂 1
Akierek Napisano 29 Październik 2022 Autor Napisano 29 Październik 2022 Hej, zrobilem sobie test render z nudow: 4
triget Napisano 29 Październik 2022 Napisano 29 Październik 2022 Ta szpara mocno razi w oczy. Dodatkowo coś się dziwnego dzieje na krawędzi dachu. 1
Akierek Napisano 29 Październik 2022 Autor Napisano 29 Październik 2022 Dzieki @triget , wlasnie drzwi jeszcze nie maja jeszcze grubosci i moze dlatego tak sie dzieje? zaraz sprawdze. A co do krawedzi siatki to tam byl 5 kat 😉 i dlatego tak sie dzialo. juz poprawilem 1
Akierek Napisano 30 Październik 2022 Autor Napisano 30 Październik 2022 Kolejny test render, w ramach odpoczynku od modelowania: 2
Akierek Napisano 1 Listopad 2022 Autor Napisano 1 Listopad 2022 Kolejne test rendery, mysle ze nie jest zle juz z renderowaniem w moim wykonaniu 1
maciek.m Napisano 2 Listopad 2022 Napisano 2 Listopad 2022 Co do zgodności modelu z oryginałem to dalej widzę jedziesz z pamięci 😉 Przez co model sporo traci na kształtach i napompowaniu. Rendery studyjne to trudny temat, trzeba sporo zabawy aby odbicia światła miały jakiś sens, ale na pewno jest lepiej niż kiedyś. Ostatni żółty render strasznie przepalony, zółty i czerwony to trudne kolory, na razie próbuj na innych. 2
michal1 Napisano 3 Listopad 2022 Napisano 3 Listopad 2022 W dniu 29.10.2022 o 10:50, Akierek napisał: Hej, zrobilem sobie test render z nudow: To tło jest zacne! 1
Akierek Napisano 11 Listopad 2022 Autor Napisano 11 Listopad 2022 Hej, dzieki za rady Macku ! 🙂 Poprawilem co nie co, jeszcze mam problem z tym odwzorywaniem oryginalu, ale kiedys moze ogarne 😄 Zaczalem robic i tyl, ale jeszcze duzo do zrobienia tam... 4
Akierek Napisano 17 Listopad 2022 Autor Napisano 17 Listopad 2022 Hej, robie sobie interior, zaczalem od deski rozdzielczej. Oczywiscie tutaj jest duzo niezgodnosci, bo ze zdjec ciezko wymodelowac bardzo dokladnie, ale mysle ze narazie nie jest zle. 1
maciek.m Napisano 17 Listopad 2022 Napisano 17 Listopad 2022 Tył całkiem fajnie wygląda, wpisz sobie swój model auta na turbosquid czy innym portalu i pooglądaj siatki jak ludzie robią to dużo Ci podpowie. Podaj email to wyślę ci pełen środek z silnikiem w 3d twojego auta plus bryle stp. Myślę że dużo Ci to ułatwi prace i podpowie 😉 1
Akierek Napisano 18 Listopad 2022 Autor Napisano 18 Listopad 2022 Okej Maciek, wyslij jak mozesz 😉 [email protected] Tymczasem dalej robie wnetrze , zrobilem prosta kierownice 😉 1
Akierek Napisano 20 Listopad 2022 Autor Napisano 20 Listopad 2022 Z nudow i w przerwie w modelowaniu zrobilem sobie render modelu. 2
maciek.m Napisano 21 Listopad 2022 Napisano 21 Listopad 2022 pliki wysłane 😉 Co do renderu ostatniego coś się nie zgadza, hdrka refleksy dziwnie się zawijają na aucie, myślę że masz ją ustawioną jako plan a nie spherical, do tego przód jakąś sferą doświetlony co nie wygląda dobrze. Na reflektorach nie widać w ogóle szyby. 2
Kura. Napisano 22 Listopad 2022 Napisano 22 Listopad 2022 Szacun za wytrwałość, dawno mnie tu nie było, widać że robisz postępy, jak zawsze kibicuje i oby tak dalej 😉 2
Akierek Napisano 25 Listopad 2022 Autor Napisano 25 Listopad 2022 @maciek.m dzieki! na pewno beda one przydatne 😉 @Kura. dzieki staram sie 😉 2
Akierek Napisano 25 Listopad 2022 Autor Napisano 25 Listopad 2022 Kolejny probny render. Mysle ze z kazdym kolejnym jest coraz lepiej 😉 ( Hdrka sciegneta z neta gdzies)
Nezumi Napisano 25 Listopad 2022 Napisano 25 Listopad 2022 (edytowane) Nie znam sie na autach wiec sie wypowiem 😉 Fajnie wszystko wyglada dla moto-laika. Pewnie spec zauwazy ze w tym modelu szparka pomiedzy maska a reszta karoserii jest 1.63 milimetra wieksza czy cos... Sam sie nigdy nie zmierzylem z modelowaniem samochodu calego - na oko wyglada fajnie. Jedno "ale". Bardzo mi osobiscie przeszkadza to rozmazanie tla za szyba. Jest tak mocne ze sprawia wrazenie jakby w samochodzie szyby byly oklejone folia szroniona czy cos. To sie bardziej nadaje na wizke prysznica niz samochodu. Poza tym ladnie idzie! Edytowane 25 Listopad 2022 przez Nezumi 1
michal1 Napisano 28 Listopad 2022 Napisano 28 Listopad 2022 Jesteś dobry w rozkladaniu siatki ale co do renderingu to dużo musisz popracować bo źle to wygląda. Sam jestem słaby jeszcze i w modelowaniu i w renderingu ale już wiem jak wygląda dobry render. Polecam tego tutka: https://www.youtube.com/watch?v=rfvPkJEa1uY&t=388s To jest kurde render, ale myśle że nie możliwe uzyskać taki efekt w blenderze: https://www.behance.net/gallery/156710107/25-years-of-Honda-Integra-CGI 1
triget Napisano 28 Listopad 2022 Napisano 28 Listopad 2022 6 minut temu, michal1 napisał(a): To jest kurde render, ale myśle że nie możliwe uzyskać taki efekt w blenderze W Cycles będzie ciężko, ale nie niemożliwe. Można się zbliżyć do tego efektu. Dodatkowo widzę, że szpary w drzwiach jak były tak są (można przez nie obejrzeć hdrkę). Nie podobają mi się: - wcześniej wspomniane szpary (kolor czerwony) - dodaj ten znaczek w końcu, nie oszczędzaj już tych poligonów (kolor pomarańczowy) - materiał gumy na kolach jest do poprawy kompletnie - szyba boczna jest jakaś dziwna, coś nie tak się na niej odbija - dziwne są te refleksy (kolor zielony), tak jakby refleksy były skopane na samochodzie, ale tym się nie przejmuj, bo być może jest to tylko moje gadanie i bzdury tutaj wypisuje 🙂 Szyby mają w ogóle jakaś grubość? Wydaje mi się, ze są po prostu planem bez "grubości". Co do reszty, to wrzuciłeś HDRkę, ale możesz jeszcze zwykłe światła dodać i nimi spróbować zasymulować odbicia różne. Do tego FOV popraw. Wstaw sobie jakiś empty tak mniej więcej w okolicach deski rozdzielczej i spróbuj zasymulować głębię ostrości, bo u Ciebie wygląda jakby "aparat" nie był wyostrzony na samochodzie. 1
Akierek Napisano 13 Grudzień 2022 Autor Napisano 13 Grudzień 2022 Dzieki Panowie za komentarze ! One naprawde duzo dla mnie znacza , kazda wskazowka i opinia jest mi jak najbardziej potrzebna 😉 Okej, zrobilem sobie mala przerwe ale ostatnio wrocilem i modeluje dalej interior oraz dorobilem lusterka. 1
RaVirr Napisano 13 Grudzień 2022 Napisano 13 Grudzień 2022 W dniu 28.11.2022 o 11:32, michal1 napisał: Jesteś dobry w rozkladaniu siatki ale co do renderingu to dużo musisz popracować bo źle to wygląda. Sam jestem słaby jeszcze i w modelowaniu i w renderingu ale już wiem jak wygląda dobry render. Polecam tego tutka: https://www.youtube.com/watch?v=rfvPkJEa1uY&t=388s To jest kurde render, ale myśle że nie możliwe uzyskać taki efekt w blenderze: https://www.behance.net/gallery/156710107/25-years-of-Honda-Integra-CGI Chciałem na szybko zimitować te scenę w blenderze, na samochodzie z addona i imo, gdyby ktoś spędził dłużej niż 40 minut na ustawianiu sceny i oświetlenia to się spokojnie da uzyskać taki efekt w blenderze: Tutaj z kolei z inną hdrką, ale tło nie siedzi w perspektywie 😄 1
RaVirr Napisano 13 Grudzień 2022 Napisano 13 Grudzień 2022 (edytowane) A jeszcze ukradłem cały kadr, sorry za spam (mały edit, zmieniłem HDRkę bo akurat miałem bliźniaczą xD): Edytowane 13 Grudzień 2022 przez RaVirr
Akierek Napisano 14 Grudzień 2022 Autor Napisano 14 Grudzień 2022 Dzisiaj taki maly podglad rendera ode mnie : (oczywiscie to tylko podglad 😄 ) 2
Akierek Napisano 16 Grudzień 2022 Autor Napisano 16 Grudzień 2022 @maciek.m- lusterka mialy byc z tego modelu mercedesa ale chyba mi nie wyszly... zrobie jeszcze raz 😄 Teraz zrobilem nowe fotele: 3
Akierek Napisano 18 Grudzień 2022 Autor Napisano 18 Grudzień 2022 Kolejne screeny z viewportu: Coraz blizej skonczenia modelu 3
Rekomendowane odpowiedzi