Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 946
  • Wyświetleń 135,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ok pora na oficjalnie rendery. Wspolnie z kolegą Marcinem dokonczyliśmy Bmke . Model moj a rendery,oswietlenie i materiały Marcina .     

• Zainwestuj w postpro a efekt będzie lepszy 🙂 Tu taka 5 min edycja - z renderpassami dałbyś to o niebo lepiej zaprezentować. Ale ja tylko chce ci wskazać drogę i że jest też taka możliwość 🙂   

• Hej wrzucam zdjecie siatek passata 

Posted Images

Napisano

Szary matowy materiał najlepiej ukrywa nierówności 😜. Daj jakiś jednolity kolor błyszczący wtedy bedzie widać wszystkie nierówności, ale i tak już widać że strasznie pognieciony model. Do tego pokazuj siatki bez wygładzenia bo tak za bardzo nie ma co powiedzieć czy doradzić poza tym że strasznie krzywo. I chyba zapomniałeś o tym że przez maskę i przedni zderzak idzie środkiem ostre przetłoczenia, teraz po zagęszczeniu będzie Ci ciężko to ładnie zrobić.

Napisano

Jakiś progres jest, ale jeżeli chcesz w końcu zrobić porządny model to jeszcze duuuużo jest do poprawy (a najlepiej to by było zrobić od nowa i przygotować poprawną bazę, bo jak to jest niedopracowane to potem to rzeźbienie w g. np. po wycięciu drzwi widać, że bryła karoserii na górze jest źle uformowana. Kształt pod lampę przednią mało przypomina to co w oryginale. Te przetłoczenia na masce znowu zrobiłeś w bazie, i teraz przez to masz krzywe powierzchnie aż do samego grila. Tylny zderzak to w zasadzie do zrobienia od nowa bo tam niewiele się zgadza.

grabilla.g14312.png

Napisano

To tak jeszcze co do niezgodności od @pecet. Apropo krzywego modelu, nie będę zaznaczał bo po całości w każdej części auta wychodzą nierówności, ostrzejsze przetłoczenia których nie powinno być. Proponuję wrocic do bazy 😉

grabilla.g14312.png.3f48a618bc7f194c8a85c127ba0db4e9.png

Napisano
  • Autor

Dzięki @pecet 🙂 Postaram sie ponaprawiac to co jest zle a jak bedzie sie mocno krzywic to wroce do bazy i ja do pracuje ( W zasadzie bok latwo jest poprawic, wystarczy tylko uwypuklic jedna linie)

Co do tych przetloczen na masce , tam faktycznie cos sie dzieje

Napisano
  • Autor

Tu jeszcze siatka ( Mysle ze wroce do bazy 🙂 ) Bo mi sie nie podobaja te nierownosci

8myQOmi.png

Napisano

Chyba nie oglądałeś zdjęć tego auta. 1. Tam w ogóle nie ma ostrej linii. Na prawdę cały bok, każde przetłoczenia, wypukłości są źle zamodelowane. Oglądaj dużo zdjęć pod dużym kątem, wtedy widać jak wypukłe są blachy. Na przód i tył nawet nie patrzę 🙃

Screenshot_20220918_123722.jpg

Napisano

Całkiem spoko już jest zdefiniowany przód. Nie wiem jak powinien wyglądać ale reflektory, trochę takie wypukłe i nie do końca zdefiniowane i kąty blachy wokół nich chyba mają trochę sciągającą się geometrię i nie ma takiego idealnego gładkiego przejścia i kontrolowania powierzchni. Ale to niech się samochodziarze wypowiedzą bo może tak jest w rzeczywistości 😛 

Napisano

Lepiej to wygląda niż wcześniej ;). W kilku miejscach krzywo i niezgodnie z oryginałem ale to daj znać czy chcesz żeby Ci to pokazywać 😅 Niestety większości pewnie już się nie da poprawić na tym etapie. Klosz lampy zdecydowanie do poprawy.

I tak jak wcześniej mówiłem żeby pokazać jakieś konkrety czemu się krzywi, gdzie i jak to poprawić to potrzebna jest siatka modelu. 

Napisano
  • Autor

@Destroyertroche poprawilem ten kat scianki

@maciek.m oczywiscie ze chce zebys pokazal, kazda wskazowka od bardziej doswiadczonego jest najbardziej wskazana 😉 Siatka nie jest jeszcza tak bardzo gesta, juz pokazuje: PS. wylaczylem subdiva

Hh4iAIp.jpg

4wz9TB8.jpg

Napisano

Na te poprzeczki w grilu aż patrzeć nie mogę tak krzywe i niespójne są 😛 Do tego ilość się nie zgadza 😉

I ten klosz, siatka nie może iść dookoła bo zawsze gdzieś się wyostrzy, wklejam Ci przykład z mojego reflektora, myślę że jest w miarę ok i możesz w ten sposób poprowadzić siatkę.

Reszta do poprawienia lekkiego, staraj się wyrównać siatkę żeby na każdej lini był floł 😉

Untitled-2.jpg

Untitled-1.jpg

siatka klosz.jpg

Napisano
  • Autor

Dzieki @maciek.m ! Faktycznie te poprzeczki w grillu to jakies nie porozumienie, zabralem sie juz za poprawki,

klosz zmieniony, grill tez, i pare innych miejsc ( usunalem rowek nadkola  i zderzaka, bede wycinal pozniej, pewnie na shrinkwrapie nie wiem tylko czy klosz nie za bardzo wpukly, ale siatka juz lepsza to na pewno 🙂

ZbIeE7y.jpg

8vyo8l7.jpg

Napisano

Fajnie zaczyna wyglądać 🙂 Czuć już mięso nabudowane, płaszczyzny nie są płaskie, coś się dzieje. Doczepie się jeszcze do przodu, bo to najważniejsze miejsce auta. Fajnie się ogląda bo widać progres.

Screenshot_1.jpg

Napisano
  • Autor

@maciek.m dzieki wielkie !

Zrobilem felge, z ktorej jestem nawet zadowolony, wreszcie znalazlem sposob na robienie jej ( tylko ze obrecz i ramiona nie sa razem tylko osobno wymodelowane ) 😄

PS. opona nie jest koncowa

3PHpSjk.jpg

Napisano

Ta szpara mocno razi w oczy. Dodatkowo coś się dziwnego dzieje na krawędzi dachu.

Zrzut ekranu 2022-10-29 114253.png

Napisano
  • Autor

Dzieki @triget , wlasnie drzwi jeszcze nie maja jeszcze grubosci i moze dlatego tak sie dzieje? zaraz sprawdze.

A co do krawedzi siatki to tam byl 5 kat 😉 i dlatego tak sie dzialo. juz poprawilem

Napisano
  • Autor

Kolejne test rendery, mysle ze nie jest zle juz z renderowaniem w moim wykonaniu

6mQUK2O.png

CDtHNkt.png

Napisano

Co do zgodności modelu z oryginałem to dalej widzę jedziesz z pamięci 😉 Przez co model sporo traci na kształtach i napompowaniu. Rendery studyjne to trudny temat, trzeba sporo zabawy aby odbicia światła miały jakiś sens, ale na pewno jest lepiej niż kiedyś. Ostatni żółty render strasznie przepalony, zółty i czerwony to trudne kolory, na razie próbuj na innych.

Untitled-1.jpg

Napisano
W dniu 29.10.2022 o 10:50, Akierek napisał:

Hej, zrobilem sobie test render z nudow:

KQ4o7kh.jpg

To tło jest zacne!

Napisano
  • Autor

Hej, dzieki za rady Macku ! 🙂 Poprawilem co nie co, jeszcze mam problem z tym odwzorywaniem oryginalu, ale kiedys moze ogarne 😄 Zaczalem robic i tyl, ale jeszcze duzo do zrobienia tam...

bYaurVM.jpg

DN8FKrV.jpg

qO0AAxU.jpg

Napisano
  • Autor

Hej, robie sobie interior, zaczalem od deski rozdzielczej. Oczywiscie tutaj jest duzo niezgodnosci, bo ze zdjec ciezko wymodelowac bardzo dokladnie, ale mysle ze narazie nie jest zle.

amg_interior3.jpg

amg_interior4.jpg

Napisano

Tył całkiem fajnie wygląda, wpisz sobie swój model auta na turbosquid czy innym portalu i pooglądaj siatki jak ludzie robią to dużo Ci podpowie. Podaj email to wyślę ci pełen środek z silnikiem w 3d twojego auta plus bryle stp. Myślę że dużo Ci to ułatwi prace i podpowie 😉 

Napisano

pliki wysłane 😉 Co do renderu ostatniego coś się nie zgadza, hdrka refleksy dziwnie się zawijają na aucie, myślę że masz ją ustawioną jako plan a nie spherical, do tego przód jakąś sferą doświetlony co nie wygląda dobrze. Na reflektorach nie widać w ogóle szyby.

Napisano

Szacun za wytrwałość, dawno mnie tu nie było, widać że robisz postępy, jak zawsze kibicuje i oby tak dalej 😉

Napisano
  • Autor

Kolejny probny render. Mysle ze z kazdym kolejnym jest coraz lepiej 😉

( Hdrka sciegneta z neta gdzies)

mQ72JRJ.jpg

Napisano

Nie znam sie na autach wiec sie wypowiem 😉 Fajnie wszystko wyglada dla moto-laika. Pewnie spec zauwazy ze w tym modelu szparka pomiedzy maska a reszta karoserii jest 1.63 milimetra wieksza czy cos... Sam sie nigdy nie zmierzylem z modelowaniem samochodu calego - na oko wyglada fajnie. Jedno "ale". Bardzo mi osobiscie przeszkadza to rozmazanie tla za szyba. Jest tak mocne ze sprawia wrazenie jakby w samochodzie szyby byly oklejone folia szroniona czy cos. To sie bardziej nadaje na wizke prysznica niz samochodu. Poza tym ladnie idzie!

Edytowane przez Nezumi

Napisano

Jesteś dobry w rozkladaniu siatki ale co do renderingu to dużo musisz popracować bo źle to wygląda. Sam jestem słaby jeszcze i w modelowaniu i w renderingu ale już wiem jak wygląda dobry render. Polecam tego tutka:

https://www.youtube.com/watch?v=rfvPkJEa1uY&t=388s

To jest kurde render, ale myśle że nie możliwe uzyskać taki efekt w blenderze:

https://www.behance.net/gallery/156710107/25-years-of-Honda-Integra-CGI

Napisano
6 minut temu, michal1 napisał(a):

To jest kurde render, ale myśle że nie możliwe uzyskać taki efekt w blenderze

W Cycles będzie ciężko, ale nie niemożliwe. Można się zbliżyć do tego efektu.

Dodatkowo widzę, że szpary w drzwiach jak były tak są (można przez nie obejrzeć hdrkę).

image.png.7af754c754449a377e0f632440c7e82a.png

Nie podobają mi się:

- wcześniej wspomniane szpary (kolor czerwony)
- dodaj ten znaczek w końcu, nie oszczędzaj już tych poligonów (kolor pomarańczowy)
- materiał gumy na kolach jest do poprawy kompletnie
- szyba boczna jest jakaś dziwna, coś nie tak się na niej odbija
- dziwne są te refleksy (kolor zielony), tak jakby refleksy były skopane na samochodzie, ale tym się nie przejmuj, bo być może jest to tylko moje gadanie i bzdury tutaj wypisuje 🙂

Szyby mają w ogóle jakaś grubość? Wydaje mi się, ze są po prostu planem bez "grubości".

Co do reszty, to wrzuciłeś HDRkę, ale możesz jeszcze zwykłe światła dodać i nimi spróbować zasymulować odbicia różne. Do tego FOV popraw. Wstaw sobie jakiś empty tak mniej więcej w okolicach deski rozdzielczej i spróbuj zasymulować głębię ostrości, bo u Ciebie wygląda jakby "aparat" nie był wyostrzony na samochodzie.

Napisano
  • Autor

Dzieki Panowie za komentarze ! One naprawde duzo dla mnie znacza , kazda wskazowka i opinia jest mi jak najbardziej potrzebna 😉

Okej, zrobilem sobie mala przerwe ale ostatnio wrocilem i modeluje dalej interior oraz dorobilem lusterka.

sh48doF.jpg

GTFajHp.jpg

S12VSx2.jpg

QL60YDE.jpg

Napisano
W dniu 28.11.2022 o 11:32, michal1 napisał:

Jesteś dobry w rozkladaniu siatki ale co do renderingu to dużo musisz popracować bo źle to wygląda. Sam jestem słaby jeszcze i w modelowaniu i w renderingu ale już wiem jak wygląda dobry render. Polecam tego tutka:

https://www.youtube.com/watch?v=rfvPkJEa1uY&t=388s

To jest kurde render, ale myśle że nie możliwe uzyskać taki efekt w blenderze:

https://www.behance.net/gallery/156710107/25-years-of-Honda-Integra-CGI

Chciałem na szybko zimitować te scenę w blenderze, na samochodzie z addona i imo, gdyby ktoś spędził dłużej niż 40 minut na ustawianiu sceny i oświetlenia to się spokojnie da uzyskać taki efekt w blenderze:
fura4jpg.jpg

Tutaj z kolei z inną hdrką, ale tło nie siedzi w perspektywie 😄 
fura3jpg.jpg

Napisano

A jeszcze ukradłem cały kadr, sorry za spam (mały edit, zmieniłem HDRkę bo akurat miałem bliźniaczą xD):
proref2.jpg

Edytowane przez RaVirr

Napisano
  • Autor

Dzisiaj taki maly podglad rendera ode mnie :

(oczywiscie to tylko podglad 😄 )

YXfB1jt.png

Napisano
  • Autor

@maciek.m- lusterka mialy byc z tego modelu mercedesa ale chyba mi nie wyszly... zrobie jeszcze raz 😄

Teraz zrobilem nowe fotele:

C1RI6Zp.jpg

TUmn1Oa.jpg