Skocz do zawartości

Drobniejsze newsy, ciekawostki, misc

Featured Replies

Napisano
8 minutes ago, Kalberos said:

To jakis nowy twitter?

Tak, ale tylko dla łokuf, więc uważaj...

A tak serio, to jak masz dobry zestaw ludzików, których śledzisz to jest nawet spoko... w sensie ja mam praktycznie same fajne obrazki w feedzie i czasem jakiś news tego typu, jakiś bullshit post, niekiedy też polityczne... no ale to chyba nigdzie nie ma ucieczki od tego. Jak masz zdrowy nawyk wywalania ludzi, co za dużo piszą a za mało pokazują, to jest nawet dobrze, bym powiedział. Generalnie widzisz raczej, to co followujesz.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Wyświetleń 182,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Destroyer
    Destroyer

InstaMAT nowy program twórców IstaLOD tworzony przez ostatnie 5 lat który rzuca wyzwanie pakietowi Adobe Substance, łączy funkcje Substance Designera, Paintera i Samplera oraz dodaje dużo dodatkowych

• My tu gadu gadu, ZBrushe nowe wychodzą a tu w międzyczasie przyszedł mój strój do trumny....  I pamiętajcie, jak umrę to macie mnie w ten strój ubrać. Nagrobek @Nezumi albo @michalo z .stla wydru

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Posted Images

Napisano
4 minuty temu, kengi napisał(a):

Tak, ale tylko dla łokuf, więc uważaj...

A tak serio, to jak masz dobry zestaw ludzików, których śledzisz to jest nawet spoko... w sensie ja mam praktycznie same fajne obrazki w feedzie i czasem jakiś news tego typu, jakiś bullshit post, niekiedy też polityczne... no ale to chyba nigdzie nie ma ucieczki od tego. Jak masz zdrowy nawyk wywalania ludzi, co za dużo piszą a za mało pokazują, to jest nawet dobrze, bym powiedział. Generalnie widzisz raczej, to co followujesz.

a czyli to jest to miejsce dla platkow sniegu. Nie no ja podziekuje, wystarczy mi instagram i artstation:D to juz i tak za duzo na takiego dziadka jak ja

Napisano
16 godzin temu, Kalberos napisał:

a czyli to jest to miejsce dla platkow sniegu. Nie no ja podziekuje, wystarczy mi instagram i artstation:D to juz i tak za duzo na takiego dziadka jak ja

Założono platformę jako reakcję na zmiany, kiedy twitter stał się siedliskiem "ultraprawicowych ekstremistów", gdy minimalnie poluzowano cenzurę i niektórzy nie mogli wytrzymać, że ktoś mówi coś, co im się nie podoba i wynieśli się na bluesky w formie protestu.

Z innych drobnych wieści, nie wiem, czy jeszcze kogokolwiek ta postać dzisiaj obchodzi, ale Banksy został ponownie zdoxxowany:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-15645829/Banksy-new-identity-finally-revealed-shy-superstar-street-artist-changed-unmasked.html

Napisano
9 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Założono platformę jako reakcję na zmiany,

Akurat bzdura, bo bluesky był wewnętrznym projektem twitera i wydzielonym osobno jeszcze przed muskiem. Generalnie to jest implementacja zdecentralizowanego protokołu AT, trochę jak mastodon (protokół AP), ale inaczej bardziej w korpo style. Oczywiście krzyki podczas "nazyfikacji" iksa zostały wykorzystane, by zdobyć trochę użytkowników. Tak samo było na mastodonie (ale tam chyba się nie udało, bo nikt tego nie ogarnia, za trudne dla mas).

A z tego co widzę i tak spora większość na iksie została, łącznie z tymi, jak twierdzisz, co to nie mogli wytrzymać. IMHO to czy tam ktoś mógł wytrzymać czy nie, to jest dokładnie taka sama narracja jak to, że x jest naziolski a prawicowi ultrasi płaczą do podusi widząc transa w turkusowych włosach.

Myślę, że obie strony dyskursu bs vs x robią dokładnie ten sam błąd... szukasz informacji, które potwierdzają twoją narrację, to je znajdujesz... to tak trochę wracając do twojszości mojszej. 🤣

30 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Z innych drobnych wieści, nie wiem, czy jeszcze kogokolwiek ta postać dzisiaj obchodzi, ale Banksy został ponownie zdoxxowany:

To chyba nihil novi. I chyba, rzeczywiście w pewnym sensie udało mu się to pociągnąć do momentu w którym nikogo to nie obchodzi, czyli chyba wygrał w życie, można powiedzieć. Zwłaszcza jeżeli chodzi o 🤑.

Edytowane przez kengi

Napisano
Godzinę temu, kengi napisał:

Akurat bzdura, bo bluesky był wewnętrznym projektem twitera i wydzielonym osobno jeszcze przed muskiem. Generalnie to jest implementacja zdecentralizowanego protokołu AT, trochę jak mastodon (protokół AP), ale inaczej bardziej w korpo style. Oczywiście krzyki podczas "nazyfikacji" iksa zostały wykorzystane, by zdobyć trochę użytkowników. Tak samo było na mastodonie (ale tam chyba się nie udało, bo nikt tego nie ogarnia, za trudne dla mas).

Fakt, chyba trochę przeinaczyłem, ale pamiętam, że zaczęło sie robić głośno o Bluesky właśnie w takim kontekście, jako miejsce odpoczynku od zalewu chudów na twitterze. Chociaż może mam wspomnienia obiektywnie błędne, bo takie platformy mogą prezentować zupełnie przeciwny obraz sytuacji dwóm różnym userom wskutek filtrowania przez algo. Ale tak ogólnie zdaje mi się, że ludzie powoli dają sobie spokój z "wymianą poglądów" i raczej jest tendencja do stopniowej migracji do jednej czy drugiej bańki poglądów i unikania mieszania się na jednej platformie. Fortyfikacja i obrzucanie się błotem, a wewnątrz baniek równocześnie utwierdzanie się w przekonaniach oraz farmienie wkurwu. Prawaki farmią swój wkurw na lewaków a lewaki vice versa i tak się gotują każdy w swojej bańce, najwyraźniej w przygotowaniu do kinetycznej wojny. Te inne platformy na innych protokołach tez wydają się skupiać określony tryb użytkowników, np nostr jak go rozważałem był pełen bitcoinowców którzy tylko gadali o bitcoinie, bo próg wejścia był dość wysoki, za wysoki dla przeciętnego użytkownika twitter'a. Analogicznie bluesky wydaje się przyciągać określony typ user'a. Nie mówię, że wszystkie niebieskowłose transy opuściły X na korzyść BS, ale wystarczy, żeby ze 100% czasu na X zrobiło się 70% na Bluesky a 30% na X, żeby nastąpiła wyraźna zmiana w atmosferze.

Wszystko to wydaje się teraz mieć drugorzędne znaczenie, bo na twitterze 99% zarówno hailujących nazioli broniących białej rasy, jak i transpłciowych antybiałych komunistów to tak naprawdę konta z siedzibą w Izraelu, Indiach lub Bangladeszu farmiące wkurw i podszywające się pod białasów XD.

Napisano

Jak ktoś coś kiedyś kupił cuś na FlippedNormals to warto sobie ściągnąć, bo zamykają marketplace (chociaż może być ciężko, bo chyba wszyscy zasysają, u mnie pokazuje cloudflare):

Important Timeline

• March 17: Closing Sale begins. Last chance to support your favourite creators

• March 31: The Marketplace Closes.

• April 15: Final Creator Payouts.

• April 30: File Hosting Ends. This is the final day to download your purchases or back up your creator data.

I jeszcze z nieco innej beczki 🤣

Uploading Attachment...image.png

Edytowane przez kengi

Napisano
13 minutes ago, kengi said:

image.png

Pffft niedowiarki, to tylko tak wygląda! Za 3 dni Metaversum zmartwychwstanie niczym Jezus i będzie jeszcze większe i lepsze, choć wydawałoby się, że lepsze już być nie może! Przy pomocy eJAJA (zbliża się Wielkanoc, psipadek?!) będzie upcalowane DLSSem, vibecodowane Copilotem, bedzie można zrobić z niego NFT, zgrać na pendrive'a i komisyjnie wsadzić sobie w dupę.

amzf7m.jpg

Napisano

Ło kurła, flipperd normals było bardzo fajnie, czyste i nie było takiego zalewu badziewiem ale to pewnie było też gwoździem do trumny. Pamiętam jak jasno określili, że nie będzie u nich ai kontentu i teraz wyciągają nogi, szkoda :/

Napisano

Tak z inszej beczki, jeśli wydawało się komuś, że problemem z AI jest zalew dezinformacji, slop, wywindowanie cen hardware'u pod sufit, wyjebanie do śmieci wszelkich praw autorskich czy zastąpienie rzeszy ludzi czymś, co nie działa, albo jakieś inne pierdoły, to się grubo myli. TO jest prawdziwy horror:

https://www.newscientist.com/article/2519419-ai-is-nearly-exclusively-designed-by-men-heres-how-to-fix-it/

Edytowane przez SebastianSz