Skocz do zawartości

W jakie gry gracie i jakie polecacie?? 2022 edition

Featured Replies

• Odpowiedzi 1,2k
  • Wyświetleń 63,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Jako, że spędziłem tydień w Kolonii na gamescom to pomyslałem, że napiszę parę słów dla szanownych formumowiczów o tym, jak było i co robiłem. Niestety albo stety większość czasu spędziłem na naszym H

• Wlasnie skonczylem Cannon Fodder na Amidze 😛 Nie bylo latwo - normalne savy nie jakis tam save state'y 😄 (Tak NA PRAWDE wyglada screen po skonczeniu giery 😄 WARTO BYLO katowac sie przez 24 misje.

• Nie mogłem wytrzymać i muszę polecić tą produkcję 😄 głównie dlatego że robiłem tam enviro przez 2 lata, ale tak serio to całkiem porządna gra wyszła    

Posted Images

Napisano
  • Autor
1 hour ago, SebastianSz said:

To ile tych miliardów ludzi kupiło AC Shadows, bo się zgubiłem :P

Tryliony sprzedanych kopii, kwadryliony aktywnych użytkowników w jednym momencie i oktogiliardy dolarów zarabiane dziennie! ;)

ceo ubisoftu dodaje

Napisano
  • Autor

Stracić 96% wyceny giełdowej to niejeden cryptocoin by się nie powstydził takiego wyniku :)

Ubisoft już 96 procent od szczytu. Bił wyceną najdroższy CD Projekt, teraz polska spółka jest 10 razy większa - Bankier.pl

Cmentarzysko kryptowalut: ponad połowa cyfrowych aktywów nie przetrwała próby czasu - Bankier.pl

Robi wrażenie ile coinów padło w samym 2025, oby w tym roku tyle startupów ai padło :)

Napisano

Mam w planach przejście całej serii Assassin's Creed. Tylko pół rok temu utknąłem na Syndicate xD nie że coś trudnego, tylko po prostu nie mam czasu grać i też włączam inne gierki. Można powiedzieć, że trochę przerwa, ale generalnie uwielbiam.

Napisano
  • Autor
4 hours ago, Klaro said:

Mam w planach przejście całej serii Assassin's Creed. Tylko pół rok temu utknąłem na Syndicate xD nie że coś trudnego, tylko po prostu nie mam czasu grać i też włączam inne gierki. Można powiedzieć, że trochę przerwa, ale generalnie uwielbiam.

W nawiązaniu do nieudolnego i słusznie usuniętego reklamo postu

2026-01-23-17-26-56-Greenshot.png

Napisano

Jak się kończą wojny między corpo... ano jakoś takoś...takie njusy zawsze mnie cieszą, bo zawsze znaczą pozytywną zmianę dla mnie maluczkiego... 🤣

The Verge
No image preview

Epic and Google have a secret $800 million Unreal Engine...

Epic disputes that it impacts their ongoing antitrust dispute.
Napisano

My tu pitupitu o AI, a w Polskiej branży gier wielkie przetasowania i zmiany

https://gry.interia.pl/komiks-ksiazka/news-olga-tokarczuk-opuscila-sundog-co-z-gra-rpg-za-miliony-zloty,nId,22598520

Czyżby wielki hit i przełomowe, historyczne wręcz, dzieło stanęło pod znakiem zapytania? Otóż nie, praca nad grą wre, jak widać po stronie - masa informacji i update'ów

Sundog Games

Ibru — Sundog Games

Tak trzeba żyć, 17 baniek przytulone na “Opracowanie systemu do tworzenia nieliniowych gier RPG w silniku Unreal Engine 5, umożliwiających tworzenie spójnych psychologicznie postaci, których decyzje będą odzwierciedlały ich implikowaną psychikę, w oparciu o badania z zakresu groznawstwa, psychologii oraz technologii AI (LLM).”)

xD

Napisano
  • Autor

@SebastianSz taaa w naszej polskiej komunie nadal znajomości i swojaki "robią kariery" jak i te nagrody "od nas dla naszych" za "osiągnięcia" w dowolnej dziedzinie i kółeczku wzajemnej adoracji i do tego oczywiście premie i bonusy za tym idące. A biedota umysłowa klaszcząca uszami z podziwu bo tak mówią, że tak trzeba albo tego nie widzi albo widzi ale jak się ładnie poliże to może i im coś skapnie z pańskiego stołu jak ci co bronią tak zaciekle miliarderów sami mając tylko wypierdziane, dziurawe majtki i marzenie, że już zaraz też dostąpią zaszczytu dołączyć tego tego elitarnego klubu i na wyspę zostaną zaproszeni żeby też zjeść jakiegoś dzieciaczka i odprawić jakiś rytuał :)
I tak to się kreci ten wir w naszym szambie

Napisano

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach Ścieżki SMART rozdysponowała 1,4 miliarda złotych wśród 201 projektów.

No to wszystko jasne. Bo to dla tych SMART... ja nie jestem, to nie dostałem. Więc nie będę się pieklił, tylko sobie pójdę zaraz do OPSu, może coś dadzą w ramach ścieżki RETARDED.

Napisano

Cofam co mówiłem o Ubisoft, bo nareszcie zrobili coś dobrego z Might and Magic!

Wyszło Might and Magic: Fates, czyli mobilna karcianka f2p z agresywną monetyzacją i nawet z najnowszym, bardzo popularnym trendem czyli z NFT. W swojej wspaniałomyslności (i wbrew zasadom Steama) rozdawali te NFT na Discordzie za pozytywne recenzje do wersji na Steam, dzięki czemu te całe 600 recenzji jest Mixed.

Ale wszystko to zapewne część wiekszego planu Ubisoftu, który niebawem odtrąbi skuces na twatterze, pisząc, że tak właśnie miało być, a ich nowa gra jest dzięki temu tak bardzo diverse, że nawet recenzje są mixed :P

Napisano
1 hour ago, Destroyer said:

IMG-20260222-183201.jpg

Z Bloomberga:

(...) Feargus Urquhart, the head of Obsidian Entertainment, (...) “They’re not disasters,” Urquhart says. “I’m not going to say this was a kick in the teeth. It was more like: ‘That sucks. What are we learning?’”

as-an-overanalysers-and-overthinker-v0-rfafsiczye1e1.webp

Szkoda mi Obsidiana, bo jednak KOTOR 2 i New Vegas to jedne z moich ulubionych rpgów, a sam Urquhart stał (albo chociaż maczał palce) za jednymi z najlepszych cRPGów w ogóle. Ale z każdą kolejna produkcją ich gry coraz bardziej mnie usypiały.

Edytowane przez SebastianSz

Napisano
  • Autor
15 minutes ago, SebastianSz said:

Szkoda mi Obsidiana, bo jednak KOTOR 2 i New Vegas to jedne z moich ulubionych rpgów, a sam Urquhart stał (albo chociaż maczał palce) za jednymi z najlepszych cRPGów w ogóle. Ale z każdą kolejna produkcją ich gry coraz bardziej mnie usypiały.

Ale to tak jak Ubisoft za czasów prince of persia albo blizard za czasów warcrafta i diablo, to już nie te same firmy, teraz to tylko szyld został z tego co było. Nawet nokia czy volvo to teraz chińskie marki, można meić sentyment do teog co kiedyś było ale to co teraz jest to ma tylko plakietkę :/

Napisano
24 minutes ago, Destroyer said:

to teraz chińskie marki

Po moich ostatnich growych doświadczeniach (i w sumie nie tylko, bo i tablet mam Huiona i chiński telefon i oba są bardzo spoko) mam wrażenie, że chińskich producentów bardziej obchodzą odbiorcy niż w przypadku "zachodnich" firm. Oczywiście to pewnie strategia, żeby wygryźć przeciwników na ustabilizowanym rynku, no ale o taką konkurencję między firmami w kapitaliźmie miało chyba chodzić.

Napisano

Ale wiecie co... szczerze powiedziawszy obserwując giereczkowo z boku już od dekady, ciężko nie odnieść wrażenia że ostatnimi czasy samo granie zaczyna być takim trochę hipsterstwem i utrudnianiem na siłę.

Ba, nawet te przebłyski o graniu w chmurze i agentach ai grających za ciebie, to takie robienie z siebie alternatyfffki.

I to wszystko to jest taka zbędna komplikacja w czasie kiedy większość młodych, do których kierują przecież gry i produkcje (a limit 18+ zasadniczo robi za reklamę nie ostrzeżenie xD ), ma tak mózgi zmodyfikowane że po prostu oglądają rolki na tiktoku. Giereczkowo pecetowe, konsolowe czy w chmurze, przegrywa z filmikami streamowanymi z neta, które w porównaniu do tych poprzednich dóbr kultury, nie są jakieś trudne w produkcji, ani co gorsza dochodowe z tego co się ludzie chwalą.

BA, nawet mój ojciec jak tylko przychodzi do domu, to nos w komórkę i smyra palcem po shortach, a do mnie przychodzi tylko jak pieniędzy potrzebuje... A ja jak ostatni debil, albo chwytam miecz, albo chodzę po pokoju z kąta w kąt, w poszukiwaniu natchnienia.

W ogóle pytanie do was, biorąc pod uwagę ile jest młodych chętnych do grania i potencjały na zmianę - jak widzicie przyszłość kultury gier i filmów? (zasadniczo pytam o gry, o tym jest ten wątek). Bo według mnie, część ludzi na pewno wkurwi się na zastaną sytuację, i niczym ten niemiecki dzieciak z video memu wkurwiający się na komputer że coś mu nie chodzi, rzucą to w pizdu zajmując się czymś innym. A potencjalna liczba klientów spadnie. Pytanie czy to świadomych klientów, czy ogólnie, bo zawsze mogą wspierać się niedzielnymi graczami, albo botami, które będą w necie skalpować klucze i je sprzedawać za inną cenę.

Ciężko coś powiedzieć według mnie :/ .

Napisano
2 hours ago, Zdzichu said:

Ale wiecie co... szczerze powiedziawszy obserwując giereczkowo z boku już od dekady, ciężko nie odnieść wrażenia że ostatnimi czasy samo granie zaczyna być takim trochę hipsterstwem i utrudnianiem na siłę.

Ba, nawet te przebłyski o graniu w chmurze i agentach ai grających za ciebie, to takie robienie z siebie alternatyfffki.

I to wszystko to jest taka zbędna komplikacja w czasie kiedy większość młodych, do których kierują przecież gry i produkcje (a limit 18+ zasadniczo robi za reklamę nie ostrzeżenie xD ), ma tak mózgi zmodyfikowane że po prostu oglądają rolki na tiktoku. Giereczkowo pecetowe, konsolowe czy w chmurze, przegrywa z filmikami streamowanymi z neta, które w porównaniu do tych poprzednich dóbr kultury, nie są jakieś trudne w produkcji, ani co gorsza dochodowe z tego co się ludzie chwalą.

BA, nawet mój ojciec jak tylko przychodzi do domu, to nos w komórkę i smyra palcem po shortach, a do mnie przychodzi tylko jak pieniędzy potrzebuje... A ja jak ostatni debil, albo chwytam miecz, albo chodzę po pokoju z kąta w kąt, w poszukiwaniu natchnienia.

W ogóle pytanie do was, biorąc pod uwagę ile jest młodych chętnych do grania i potencjały na zmianę - jak widzicie przyszłość kultury gier i filmów? (zasadniczo pytam o gry, o tym jest ten wątek). Bo według mnie, część ludzi na pewno wkurwi się na zastaną sytuację, i niczym ten niemiecki dzieciak z video memu wkurwiający się na komputer że coś mu nie chodzi, rzucą to w pizdu zajmując się czymś innym. A potencjalna liczba klientów spadnie. Pytanie czy to świadomych klientów, czy ogólnie, bo zawsze mogą wspierać się niedzielnymi graczami, albo botami, które będą w necie skalpować klucze i je sprzedawać za inną cenę.

Ciężko coś powiedzieć według mnie :/ .

Jak granie weszło do mainstreamu to i pojawiły sie duże pieniądze. A jak są duże pieniądze to chce się większe i większe pieniądze, wymuszając coraz większe budżety i w efekcie ceny, aż przychodzi korekta i okazuje się, że jednak nie będzie rosło wiecznie. Ludzie dalej grają i będą grali, są dobre gry, zarówno wysokobudżetowe jak i indyki, po prostu niektóre firmy myślą, że jak przepalą 300 mln USD na jakiś wtórny wysryw to się przecież musi zwrócić, bo dokleili nalepkę Star Wars i do tej pory działało.

Napisano
  • Autor
15 minutes ago, SebastianSz said:

firmy myślą, że jak przepalą 300 mln USD na jakiś wtórny wysryw to się przecież musi zwrócić, bo dokleili nalepkę Star Wars i do tej pory działało.

zdziwione firmy po concordzie, lidze batamna czy czymś tam czy ostatnio highguardzie, tak jak kiedyś każdy chciał mieć moba bo to drukarka pieniędzy tak teraz hero shootery, nie ważne jak, główny cel to pieniądze, założenia gry, tam się coś biega, jest jakieś coś i najważniejsze dużo opcji na wydawanie pieniędzy, o to musi się udać! a potem
2026-02-23-22-24-04-dfg-jpg-Irfan-View.p