Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
1 hour ago, polka dot said:

ale czy ktoś jest autorem własnego intelektu?

Kazdy.

Czas poswiecony na nauke, badania, zdobywanie wiedzy, praca wlozona w rozwoj. Nikt sie nie urodzil odkrywca, naukowcem, badaczem. Za kazdym wynalazkiem stoja tysiace godzin ciezkiej pracy. Za kazdym tworem jaki ktokolwiek kiedykolwiek stworzyl jest praca, wysilek, nauka tego kogos.

A ty to splycasz do tego jakby posiadanie mlotka bylo tozsame z uzyciem go przy budowie czegos i wartosc kogos kto siedzial na dupie i nie zrobil nic byla taka sama jak kogos kto zbudowal dom tym mlotkiem i teraz ten dom powinien byc wspolny bo przeciez ten drugi kolo tez ma mlotek...

Dane naleza do ich autora. Dane naleza do tego kto poswiecil swoj czas, wlozyl swoja prace, wysilek... Przeciez to jest oczywiste, taka jego mac...

Ciekawe dlaczego piewca takich filozoficznych teorii o tym jak to wszystko powinno byc wspolne sa firmy, ktore najpierw cos ukradly ale swoj kod maja zamkniety i nie udostepniaja za free jakos... Ciekawe nie? Takie wszystko przeciez wspolne i dla dobra ogolu... "No ale przeciez oni musza placic za infrastrukture!". No, a ci wszyscy ludzie, ktorzy nierzadko poswiecili swoje zycie zeby stworzyc cos to zyli za darmo, manna z nieba sie sypala a ich intelekt po prostu wypluwal sam z siebie wynalazki...

Juz nie nazwe po imieniu, zebys sie nie obrazil... Powiedzmy... Nie badz dla tych zlodziei pozyteczna "papuga" powtarzajac wygodne dla nich glupoty.

Edytowane przez Nezumi

• Odpowiedzi 2,7k
  • Wyświetleń 146,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jakieś z 15 lat temu coś tam do jakiejś dziewczyny zagadałem i gdy zapytała czym się zajmuję to zażartowałem, że jestem artystą a jej pierwsza reakcja ale masz pieniądze? nie jesteś biedny? bo ja chcę

• Twórcze_Ślady.mp3   Szept_Cyfrowych_Snów.mp3   Nuta_Max3d.mp3   Nocne_Konwersacje.mp3    

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Co to K U R W A J E S T ? ! ! ! ! ! 1

Posted Images

Napisano

cześć kengi i Nezumi,

nie znam historii - dzięki za naprowadzenie
czyli prawo autorskie chroni poświęcone roboczogodziny, w postaci dzieła?

nie podważam krytycznej użyteczności narzędzia samego w sobie - skoro cały świat podpisał, to "maszyna cytująca" musi być uwzględniona

bardziej mnie natomiast interesują moralne podstawy roszczenia do zysków za sztukę samą w sobie, która jest aktem instynktownym - gdzie twórca "znika", powstaje prawdziwe dzieło

czym innym jest sztuka użyteczna - choć, żeby coś namalować, musisz mieć ręce. czy ktoś domaga się od nas wypłaty tytułem obdarzenia nas nimi? czy natura pobiera tantiemy autorskie za aparat receptorowy itp

tak sobie strzelam z okrężnicy (bo ją mam😜) o piątej rano w niedzielę, udanego dnia!

Edytowane przez polka dot

Napisano

@polka dot chyba za bardzo poszedłeś w eteryzm. Moralnie możesz się spierać jak tam sobie chcesz, czy natura to czy tamto, tantiemy itp... czysto praktycznie ludzkość uznała, że warto pewne rzeczy chronić prawnie, pomimo a nawet wbrew naturze...

reszta to już piana.

Napisano

Ludziom, którzy twierdzą, że prawa autorskie czy własność intelektualna to gupie wymysły, umyka zwykle fakt, że każda własność jest wyłącznie intelektualnym tworem i bycie właścicielem domu czy firmy niczym się nie różni od bycia właścicielem piosenki - to tylko umowny świstek papieru w jakimś urzędzie i jest całkowicie zależne od widzimisia ludzi u władzy. Ja nie muszę daleko szukać, bo z domu moich pradziadków władza ludowa zrobiła blok mieszkalny i potem ich zięć/mój dziadek zapierdalał latami dodatkowo po to, żeby kupić/załatwić mieszkania tym ludziom, żeby się wynieśli.

Napisano

kengi, sporem bym tego nie nazwał - wysyłam sonar, jako nowicjusz i obserwuję kształt jaki solidny grunt (Wy) odbija. spór zakłada odmienne opinie, ja nie mam opinii - tylko ciekawość

Nezu z młotkiem dobra metafora - dotarło
ale jak już mnie na budowę zaciągnąłeś.. nie wiem, czy oboje powinni się wprowadzić do domu który zbudował jeden z nich, pewnie nie. chodziło o to, czy oboje za młotek zapłacili!

cześć Sebastian,
też dobre, zgadza się - dziadek mojej żony zbudował dom własnymi rękoma (fundament z kamieni), po którego ukończeniu musiał wskoczyć na pociąg i już domu nigdy nie zobaczył. konflikt nie uznaje intelektu.

póki co odbieram, że sposób w jaki twórcy AI żądają tantiemów za własną pracę, bez uznania żródeł z których powstała, wypowiadają "wojnę" własności intelektualnej?

pozdr

Edytowane przez polka dot

Napisano
15 minutes ago, polka dot said:

kengi, sporem bym tego nie nazwał - wysyłam sonar, jako nowicjusz i obserwuję kształt jaki solidny grunt (Wy) odbija. spór zakłada odmienne opinie, ja nie mam opinii - tylko ciekawość

Nezu z młotkiem dobra metafora - dotarło
ale jak już mnie na budowę zaciągnąłeś.. nie wiem, czy oboje powinni się wprowadzić do domu który zbudował jeden z nich, pewnie nie. chodziło o to, czy oboje za młotek zapłacili!

cześć Sebastian,
też dobre, zgadza się - dziadek mojej żony zbudował dom własnymi rękoma (fundament z kamieni), po którego ukończeniu musiał wskoczyć na pociąg i już domu nigdy nie zobaczył. konflikt nie uznaje intelektu.

póki co odbieram, że sposób w jaki twórcy AI żądają tantiemów za własną pracę, bez uznania żródeł z których powstała, wypowiadają "wojnę" własności intelektualnej?

pozdr

Nie sądzę, by wypowiadali wojnę - własność intelektualna dużych graczy będzie odpowiednio chroniona, bo mają na to pieniądze i wpływy. Duże korpo albo wymuszą na nich jakieś opłaty licencyjne, albo sami ich po prostu wchłoną. Zakwestionowana natonmiast jest własność takich płotek jak my, czyli zwykłych ludzi, którzy chcą jakoś zarabiać normalnie na życie.

Aplauz gawiedzi chichrającej pod nosem jak to tym durnym artystom wreszcie dojebano jest raz, że niesprawiedliwy, bo nikomu artyści niczego nie zabrali, a dwa nieco ironiczny, bo ta gawiedź to takie same płotki i któregoś dnia duża ryba też je może zjeść. Żeby nie być gołosłownym, choć może nie w kwestii praw autorskich, a raczej w podejściu duzych firm - w moim mieście zawsze było kilka róznych zakładów przemysłowych i często lokalsi pracowali tam jak nie na recepcjach to w magazynach czy gdzieś. Dzisiaj to praktycznie 100% imigrantów, głównie z Azji bo wielkie korpo z siedzibą gdzieś w Belgii czy UK ma wyjebane czy w powiatowym mieście w PL ktoś ma pracę (poza ludzmi prowadzącymi hotele pracownicze). No i płacz, że nie ma roboty. Przyklaskujmy bardziej robiącym co chcą korporacjom, które dymają nas wszystkich na każdym zakręcie, a będzie lepiej🤡