Napisano 13 godzin temu13 godz Ostatnie ups and downs AI w branży źródło 80.lvDziwna jest to, że ci 'u władzy" są bardzo pozytywni jeśli chodzi o AI, a ci co to mają to konsumować są wręcz anty. I to nie tylko w grach ale i innych dziedzinach.
Napisano 12 godzin temu12 godz Przypadkiem sie dowiedzialem teraz - Was to moze malo obchodzic ale jako ze tu mieszkam to wrzuce. W Meksyku Sad Najwyzszy uznal ze nic wygenerowanego przez "AI" nie moze miec zastrzezonych praw autorskich i z automatu trafia do domeny publicznej.Las creaciones con IA no tienen derecho de autor en Méxic...Ningún contenido generado con sistemas de inteligencia artificial en México se puede proteger por las leyes de derechos de autor; por el contrario, es de...
Napisano 12 godzin temu12 godz 18 minutes ago, michalo said:Dziwna jest to, że ci 'u władzy" są bardzo pozytywni jeśli chodzi o AI, a ci co to mają to konsumować są wręcz anty. I to nie tylko w grach ale i innych dziedzinach.Co w tym dziwnego? Ci 'u władzy' wpychają trociny w gardło plebsu, żeby zaoszczędzić na produkcji zboża. A plebs ma się cieszyć, że w ogóle coś do żarcia dostaje...To taka gospodarka planowa, tylko w wydaniu kapitalistycznym, vide mikrosoft każe wyrobić plan, bo dzięki ejaj przecież można spokojnie 50% kosztów (czyt. plebsu) wywalić, i będzie się zgadzać jak trzeba: https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-10-23/microsoft-pushes-xbox-studios-to-hit-higher-profit-margins
Napisano 12 godzin temu12 godz 19 minut temu, michalo napisał(a):Dziwna jest to, że ci 'u władzy" są bardzo pozytywni jeśli chodzi o AI, a ci co to mają to konsumować są wręcz anty.Musi iść za tym srogie lobby. Osobiście AI traktuję jako narzędzie, które zbiera dane, które ludzie ochoczo temu narzędziu dają i jeszcze za to płacą.Gdyby mnie ktoś finansowo zachęcał grubą pęgą do promowania trendu jedzenia ekskrementów - sam bym Was zachęcał, abyście chociaż raz w życiu spróbowali balasa :D A podejrzewam, że idzie niewyobrażalna kasa na upychanie AI gdzie się da. Fakt, każde narzędzie może być zarówno użyteczne jak i szkodliwe, ale sama tendencja i trend pchania AI we wszystko daje dużo do myślenia. Jeśli coś jest naprawdę dobre, to nie trzeba tego lobbować. Produkt/usługa sama się obroni i znajdzie odbiorców. A tutaj - jest pchanie na siłę. To nie jest normalne. Podobnie widzę naganianie na inwestowanie w giełdy. Prawie zawsze dziwnym zbiegiem okoliczności kampanie naganiające nasilają się wtedy, kiedy globalny hegemon potrzebuje pieniędzy na albo kolejną wojenkę, albo potężne inwestycje. A że główna zasada big biznesu brzmi "nigdy nie inwestuj swoich pieniędzy", to chyba wyjaśnia samo przez się.
Napisano 12 godzin temu12 godz Zgadza się. Lobby "ludzi od pewnego poziomu milionów na koncie", wtedy ludzkość staje się dla nich swoistym stadem bydła, do powiększania tego poziomu. Tak abyś mógł wysłać swoją trophy łajfu w pizdu, jak już zaczęła ci działać na nerwy. I zaczynasz traktować ludzkość adekwatnie, czyli jako zasób, trochę na podobieństwo nawozu z krowiego łajna; przydaje się do użyźniania gleby ale nikt się specjalnie nie przejmuje w jakich warunkach jest przetrzymywany. A jak można go zastąpić czymkolwiek tańszym i bez takiego smrodu (czyt. oczekiwań), to robisz to bez mrugnięcia okiem.
Napisano 12 godzin temu12 godz Sprawa jest jasna i nieukrywana. W jednym wideo co tu wrzucalem Zuckerberg mowi otwarcie ze mozliwe ze sie myla z tym calym "AI" ale iwestowac trzeba bo w razie jakby ktos to ulepszyl i wymyslil "superinteligencje" (cokolwiek to teraz znaczy - bo sami sobie to definiuja) to nie mozna byc z tylu. Wiec wola stracic miliardy jako jedni z wielu niz w razie co nie zalapac sie na band wagon ejajowy. Jak juz wielokrotnie bylo powiedziane - FOMO w wydaniu korporacji.Zuckerberg powiedzial to, Alltman otwarcie przyznal ze to banka - ale wielu tech brosow jest tak przekonana do ejaja ze nawet jak jego tworcy otwarcie mowia jak z tym jest to oni i tak jakos sobie tlumacza to inaczej :DNajdziwniejsi sa wlasnie ci zwykli zjadacze chleba jarajacy sie tym i wykonujacy rozna mentalna gimnastyke zeby tylko to upchac do swojego workflow w obawie ze "zostana w tyle". A tak to jakies korpo zobaczy ze maja ejaja w portfolio i obsypie ich zlotem. Sami sobie wmawiajacy jacy sa cool i nowoczesni. Takie Szaty Cesarza tylko w wersji gdzie korporacje zaczely sprzedawac podobne szaty a niektorzy chetnie je kupuja i jeszcze sobie chwala jacy sa modni i jacy ci inni wokol nich glupi i zacofani. I trudno powiedziec czy sie z tego lepiej smiac czy moze juz nad tym zaplakac.3 minutes ago, kengi said:A jak można go zastąpić czymkolwiek tańszym i bez takiego smrodu (czyt. oczekiwań), to robisz to bez mrugnięcia okiem.Ludzie pracujacy w magazynie w Amazonie sa tak tani ze serwisowanie tego robota wyjdzie duzo drozej. Pomine ze jest to mzonka z tymi fotkami humanoidalnych robotow i przygotowywanie kolejnej po ejaju banieczki. Ma to tyle samo sensu jak kupowanie mega drogiego robota co bedzie ci myl szklanke w slimaczym tempie przez pol godziny. Edytowane 12 godzin temu12 godz przez Nezumi
Napisano 12 godzin temu12 godz Slow brak po obejrzeniu tego zajebistego gay-playa...Pozwole sobie tylko ukrasc z jednego z komentarzy pod nim :D A tech brosi jak tam ostro bronia, jacy to wszyscy sa "shortsighted"
Napisano 12 godzin temu12 godz 15 minutes ago, kengi said:Eeee tam, zoba już gry jakie zajebiste robi to ejaj, EMEJZING!Kiedyś na wakacjach w Madrycie zjadłem jakiegoś streefooda i jak w końcu udało mi się zapaść w sen, z gorączką i po dwóch godzinach drgawek i spazmów na sraczu, to o takie własnie coś mi się sniło xDDziękuję ci SC Johnson Sam Altman za przypomnienie mi tej cudownej przygody! O takie AI nic nie robiłem!
Napisano 11 godzin temu11 godz Ale jakie to nowatorskie jest! Zupelnie jak te ksiazki-gry ktore czytalem jako dzieciak."jesli walczysz z potworem - przejdz na strone 45. Jesli probujesz uciekac przejdz na strone 29".Fjuczer, panie. Teraz mozna se kliknac i bedzie bezsensowny filmik odegrany. Warto bylo osuszyc kilka wiosek na to gowno! Edytowane 11 godzin temu11 godz przez Nezumi
Napisano 11 godzin temu11 godz Just now, Nezumi said:Ale jakie to nowatorskie jest! Zupelnie jak te ksiazki-gry ktore czytalem jako dzieciak."jesli walczysz z potworem - przejdz na strone 45. Jesli probujesz uciekac przejdz na strone 29".Fjuczer, panie. Teraz mozna se kliknac i bedzie bezsensowny filmik odegrany. Warto bylo osuszyc kilka wiosek na to gowno!No bez przesadyzmu, nie porównujmy takiego Dreszcza do AI, paragrafówki miały (no, zwykle) ręce i nogi Edytowane 11 godzin temu11 godz przez SebastianSz
Napisano 11 godzin temu11 godz To prawda. Bzdurnie porownalem. Ale tylko dlatego ze wczesniej nie bylo tak bezsensownego gowna zeby bylo z czym porownac...
Napisano 11 godzin temu11 godz 19 minut temu, SebastianSz napisał:Kiedyś na wakacjach w Madrycie zjadłem jakiegoś streefooda i jak w końcu udało mi się zapaść w sen, z gorączką i po dwóch godzinach drgawek i spazmów na sraczu, to o takie własnie coś mi się sniło xDhahaha to samo pomyślałem, tylko zamiast Hiszpanii była Turcja XD
Napisano 10 godzin temu10 godz 44 minuty temu, EthicallyChallenged napisał:hahaha to samo pomyślałem, tylko zamiast Hiszpanii była Turcja XDzamiast Hiszpanii i Turcji był tylko Sochaczew w moim przypadku :/ Nie trzeba daleko jeździć.56 minut temu, SebastianSz napisał:aragrafówki miały (no, zwykle) ręce i nogijarałem się nimi jako dzieciak. Potem MUDami i asci rouglikami :) Taki zamiennik od ttrpg, w które zawsze marzyłem żeby grać a nie miałem z kim :( Godzinę temu, kengi napisał:Eeee tam, zoba już gry jakie zajebiste robi to ejaj, EMEJZING!niezła beka
Napisano 10 godzin temu10 godz 21 minutes ago, michalo said:jarałem się nimi jako dzieciak. Potem MUDami i asci rouglikami :)Taki zamiennik od ttrpg, w które zawsze marzyłem żeby grać a nie miałem z kim :(Tak samo miałem, w prehistorycznych latach 90. ciężko było o ekipę do ttrpg :( Mój podręcznik do Shadowuna się rozpadł od czytania, a nigdy nawet nie zagrałem...A Arkadia MUD dalej istnieje, chociaż chyba nie miałbym już cierpliwości w to grać dzisiaj. Ale kiedyś grubo ryło beret, człowiek zaczynał mysleć pisaniem komend :D>Wymien zarowkeSlucham?>Wloz zarowke do zyrandolaWloz co do czego?>Wloz zarowke do rzyrandolaWloz co do czego?xD
Napisano 9 godzin temu9 godz Autor 3 hours ago, michalo said:Dziwna jest to, że ci 'u władzy" są bardzo pozytywni jeśli chodzi o AI, a ci co to mają to konsumować są wręcz anty. I to nie tylko w grach ale i innych dziedzinach.Każdy chciwy ceo wielkiej korporacji wszyscy pozostali od pracowników po konsumentów
Napisano 8 godzin temu8 godz Autor Bankier.plZdenerwowali Marka Zuckerberga. Do zwolnienia 600 osóbMeta planuje dużą redukcję swojej załogi o około 600 pracowników. Zwolnione mają zostać osoby odpowiedzialne za rozwój sztucznej inteligencji. Nieoficjalnie powodem jest niezadowolenie szefa firmy, Ma3 hours ago, Nezumi said:Sprawa jest jasna i nieukrywana. W jednym wideo co tu wrzucalem Zuckerberg mowi otwarcie ze mozliwe ze sie myla z tym calym "AI" ale iwestowac trzeba bo w razie jakby ktos to ulepszyl i wymyslil "superinteligencje" (cokolwiek to teraz znaczy - bo sami sobie to definiuja) to nie mozna byc z tylu.To troche tak jak żyje dobra połowa ludzkość albo i większość, tak na wszelki wypadek jakby się miało polepszyć z tym, że przynajmniej w Polsce od czasu covidu cały czas się pogarsza no ale jakby nie ta nadzieja to tylko sznur za garażami :)
Napisano 7 godzin temu7 godz "z powodu zbyt wolnych postępów prac nad innowacjami"🤣Jakie to glupie jest... Nie mam sily komentowac nawet... "Na jutro mam miec cos czego nikt inny nie wymyslil jeszcze!".Niech tego ejaja zapytaja skoro takie mundre.