Destroyer Napisano 2 Marzec 2024 Autor Napisano 2 Marzec 2024 Ja mam tego xiaomi tylko chyba 12 pro + 5g max ultra czy jakoś tak ze 120W ładowaniem i przez to ładowanie najbardziej polecam 😛 Co do zdjęć to w wątku zwierzęcym robiłem zdjęcia ślimakom na spacerach i chyba całkiem spoko jakość, w nocy świetlikom już gorzej 😛 Na allegro ten model masz nawet poniżej 1300, jakbyś kupował z aliexpres to poniżej tysiaka ale jest ryzyko trochę jak z naprawą gwarancyjną ale to trzeab popytać bo może się da w oficjalnym sklepie iw tedy się opłaca tylko byś czekał 2 tygodnie na dostawę chyba, że wysyła z UE to ze 3-4 dni 1
Destroyer Napisano 26 Marzec 2024 Autor Napisano 26 Marzec 2024 (edytowane) Początek jest ciekawy i zabawny gdy starcy i randomy próbują coś powiedzieć o czymś o czym nie mają pojęcia 😄 Czy w innych sprawach o których z koeli my nie mamy większej wiedzy też ględzą takie głupoty bez ładu i składu? Tak! 😄 Edytowane 26 Marzec 2024 przez Destroyer 2 1
Destroyer Napisano 16 Maj 2024 Autor Napisano 16 Maj 2024 Xencelabs wydaje 16' tablet w wyświetlaczem OLED 4K 1400Euro 🙂 Brad jeszcze go nie zrecenzował ale robił to do poprzedniej wersji 24 więc zgaduję, ze jest podobnie
Destroyer Napisano 7 Styczeń Autor Napisano 7 Styczeń rtx 5 Na szczęście tym razem nie ma takiej posuchy jak w czasie kryptoszaleństwa i ja nie mam w ogóle potrzeby na jakąkolwiek zmianę bo jest znośnie szczególnie po tych przejściach gdy miałem te 11 i 10gb vramu i mi komp ledwo zipał przy pracy 🙂 Zgaduję, że w Polsce to będzie z od 13 do 16k 1
Destroyer Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń (edytowane) Jako ciekawostka zapowiadana cena oficjalna 10299 a realnie jak się spodziewałem 13-15 tys i wszystko zeszło na pniu 🙂 scaleprzy i zaplanowane niedobry robią swoje jak co generacje 🙂 i uczciwy resell dnia pierwszego Edytowane 30 Styczeń przez Destroyer
Kalberos Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń 6 minut temu, Destroyer napisał(a): Jako ciekawostka zapowiadana cena oficjalna 10299 a realnie jak się spodziewałem 13-15 tys i wszystko zeszło na pniu 🙂 scaleprzy i zaplanowane niedobry robią swoje jak co generacje 🙂 Ludzie sie nic k***a nie ucza. Olac, kupic za rok to i te kurwy skalperskie straca. 2
kengi Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń A jak wygląda sytuacja serii 40xx? Spadło trochę czy nic... ale coś czuję/widzę, poszło w górę. Ehh a miało być tak pięknie, znowu mnie oszukali złodzieje! 🥲
Destroyer Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń 14 minutes ago, kengi said: A jak wygląda sytuacja serii 40xx? Spadło trochę czy nic... ale coś czuję/widzę, poszło w górę. Ehh a miało być tak pięknie, znowu mnie oszukali złodzieje! 🥲 Jak na razie to tak nie bardzo, nówki za 10,500+, jak ponad dwa lata od premiery to tak średnio bym powiedział 🙂 1
Nezumi Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Najbardziej sie dziwie tym co maja poprzednia generacje i przebieraja nozkami zeby szybko kupic ta BO NOWA! 😄 Ja pewnie zmienie swoja 4070 na 8070 albo i 9070 🤪 Swoja droga mogliby juz przestac podnosic predkosci kosztem podnoszenia pradozernosci. I popracowac nad nowa technologia ktora zrobi szybsze karty zamiast nad technologia udawania ze sa szybsze przez generowanie zbugowanych klatek pomiedzy. Na wielkich klocach co juz sie prawie w obudowe nie mieszcza. Slepy zaulek. No ale ludzie i tak kupia.
Destroyer Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń 4 minutes ago, Nezumi said: Najbardziej sie dziwie tym co maja poprzednia generacje i przebieraja nozkami zeby szybko kupic ta BO NOWA! Już tłumacze, rednerowałem kilka dni temu rozdziałkę do druku i w jednym ujęciu tej samej sceny które potrzebowało więcej Vramu z ok 20min czas renderingu skoczył do ponad 2 godzin albo render całkiem się wywalał 🙂 Dlatego tak pomyślałem, że w sumie jakby za 10k kupić z 32Gb i starą sprzedać za 7-8 to w sumie by mi się opłacało nawet 😛 Te 30% wydajności to tam mniejsza z tym bardziej o ram mi chodziło, w 95% przypadków wystarcza mi tyle ile mam ale jak jest ten jeden gdy brakuje to włosy rwę z głowy i po nocach siedzę żeby to jakoś wyratować na czas a tak to bym sobie kliknął redner i fajrant 🙂
Nezumi Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń @DestroyerJak to? Przeciez sa takie zajebiste upscalery ejajowe ze renderujesz 4x4 pixele i upscalujesz do 64K. Fjuczer iz hir! 😉 A tak na serio to wiadomo. ze zawsze sie znajdzie jakas "anecdotal evidence", jakis przypadek ze ktos na prawde potrzebuje nowej karty. Ale jedna sprawa jak realnie potrzebujesz ramu bo masz robote taka, a inna jak zmieniasz karte bo sie numerek zmienil albo chcesz miec 5 klatek wiecej w strzelance (to ostatnie to pewnie najwieksza ilosc przypadkow...). Poza tym come on now, nie powiesz mi ze nie mozesz sceny zoptymalizowac i pooszukiwac troche zeby szybciej sie renderowalo w tych 5% przypadkow 😉 . Jeszcze rok temu mialem 1070 - stary, jakie kombinacje odchodzily zeby animacje wyrenderowac na tym XD Renderowanie regionu, potem skladanie calosci ze statycznym tlem w DaVinci Resolve. A planowanie tego oszczedzania czasu wygladalo jak w filmach detektywi - screenshoty na scianie, polaczenia czerwona nicia, mapa, notatki.... 😉 No ok, nie chodzi o to, zebybylo niewygodnie, tak tylko mi sie przypomnialo. Szal kupowania nowych kart co roku przywodzi mi na mysl sytuacje jak wychodzi nowa wersja softu i nagle ludzie natychmiast POTRZEBUJA tej nowej opcji o ktorej wczoraj nie wiedzieli jeszcze, ze istnieje. No ale dzis jest juz NIEZBEDNA do projektu, ktory zaczeli rok temu. I KONIECZNIE musza miec najnowsza wersje! A skoro juz pisze to tak troche obok tematu ale co tam... Zawsze mnie rozwala jak sobie pomysle ze 60 lat temu wyslali ludzi na Ksiezyc uzywajac kompa z prockiem 1.024MHz i 2KB RAMu a dzis - po tym jak dokonal sie wielki, technologiczny postep - gigabajty ramu i procki wiele TYSIECY razy szybsze nie wyrabiaja zeby obrazek wyrenderowac w miare szybko 😄 Ja bym chcial co roku updatnac skill & productivity. Dajcie znac jak wyjdzie jakis hardware do tego 😄 1
Destroyer Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń 2 minutes ago, Nezumi said: @DestroyerJak to? Przeciez sa takie zajebiste upscalery ejajowe ze renderujesz 4x4 pixele i upscalujesz do 64K. Fjuczer iz hir! 😉 szzzz nie zdradzaj wrogom jak teraz rozwiązuję ten problem większych rozdzielczości 😄 Co do reszty to pełna zgoda ale są ludzie co muszą mieć nowy telefon, nowy samochód czy nowe cokolwiek bo tak, ale z drugiej strony jak ich stać i mogą zapłacić skalperowi 22tys zamiast 10 bo nie chciało im się z botami walczyć czy koczować przed sklepem o konkretnej godzinie to chyba ich prawo. 7 minutes ago, Nezumi said: Poza tym come on now, nie powiesz mi ze nie mozesz sceny zoptymalizowac i pooszukiwac troche zeby szybciej sie renderowalo w tych 5% przypadkow 😉 No ja pamiętam jak na 2gb ramu i jakiejś rivie czy czym tam rednerowałem "duże rozdzielczości " dzieląc obrazek na kawałki i rednerujac z wiesza poleceń, wszystko można, teraz też zaczynałem obcinać, wywalać jakieś rzeczy, dispalcementy itd a mimo to i tak na zbliżeniu coś wywalało. I tu kwestia i szybkości i wygody bo jak sprzęt niedomaga to tracisz jedno i drugie, poświęcasz więcej czasu na dociekanie co najbardziej sprawia problemy i jak to uprosić, tracisz elastyczność zmian bo kolejna to znowu coś niezoptymalizowane itd da się ale jest koszt a i tak po nocach nawet do 5 nad ranem siedziałem a jakby byłe ze dwie 5090 to bym nie siedział nawet do północy 😛 Jakbym kantował jak teraz robię to też nie ale trzeba było znaleźć sposób na to kantowanie i ten upscaler działa zadowalająco. Ale to jak czasem renderowałem animacje to też na niższych nastawach żeby zdążyć i były szumy ale liczyłem, że davinci sobvie z tym poradzi i to wygładzi i w jakimś stopniu tak było ale to zawsze jest loteria bo dopóki nie zrobisz to nie wiesz czy zadziała a jak zadziała to w jakim stopniu i czy to przejdzie, przy małym płynnym ruchu z reguły działa a jak jest chaotycznie i szybko to się może łatwo zgubić i będzie większa strata niż zysk z tej kombinacji a czas leci 🙂 15 minutes ago, Nezumi said: Szal kupowania nowych kart co roku przywodzi mi na mysl sytuacje jak wychodzi nowa wersja softu i nagle ludzie natychmiast POTRZEBUJA tej nowej opcji o ktorej wczoraj nie wiedzieli jeszcze, ze istnieje. No ale dzis jest juz NIEZBEDNA do projektu, ktory zaczeli rok temu. I KONIECZNIE musza miec najnowsza wersje! Czekaj jak Houdini 21 wyjdzie już niedługo to wtedy już na pewno się przesiadam na 100% 😄 17 minutes ago, Nezumi said: A skoro juz pisze to tak troche obok tematu ale co tam... Zawsze mnie rozwala jak sobie pomysle ze 60 lat temu wyslali ludzi na Ksiezyc uzywajac kompa z prockiem 1.024MHz i 2KB RAMu a dzis - po tym jak dokonal sie wielki, technologiczny postep - gigabajty ramu i procki wiele TYSIECY razy szybsze nie wyrabiaja zeby obrazek wyrenderowac w miare szybko 😄 No kiedyś było lepiej, ja do tej pory nie mogę uwierzyć ze na redshifice swego czasu renderowałem animacje na 3GB! Vramu i do tego jeszcze sobie grałem w proste gry w tle a na drugim ekranie serial leciał a teraz to 10Gb to mnie krew zalewała i już byłem u granic szaleństwa, po przeskoczeniu na 24 to jak ręką odjął już ledwo pamiętam jaka to byłą gehenna wtedy a jeszcze kart nie było przez krypto i nft hype. Ale teraz nawet to jak się renderuje to mi potrafi filmik z youtuba przycinać czy rzucać artefaktami a redner się przez to przerwać 😄 no niby jest postęp ale wszystko dużo bardziej wrażliwe i mneij zoptymalizowane tak samo jak gry, wyglądają często gorzej niż sprzed dekady a na kosmicznym sprzęcie przycinają 1
kengi Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń 17 minutes ago, Nezumi said: Ja bym chcial co roku updatnac skill & productivity. Dajcie znac jak wyjdzie jakis hardware do tego 😄 Wystarczy, że sobie dopiszesz do pliku C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts taką linijkę: 127.0.0.1 max3d.pl 🤣 1 2
Nezumi Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń (edytowane) @kengi chapeau bas! 🤣 😭 Nie jestem gotow na takie wyrzeczenie... 😞 @Destroyer No, raczej raczej. "Trzeba w koncu sprawdzic tego Houdiniego/Blendera bo ten Autodesk to zenada" - 2025 edition. A co de reszty to nawet stronki internetowe sie wczytywaly szybciej kiedys na slabym sprzecie. Zanim ulepszyli internet tak, ze bez kilku blockerow calego tego g....a sie nie da w ogole przegladac stron. Edytowane 30 Styczeń przez Nezumi 1 1
Destroyer Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń (edytowane) 5 minutes ago, Nezumi said: A co de reszty to nawet stronki internetowe sie wczytywaly szybciej kiedys na slabym sprzecie. Zanim ulepszyli internet tak, ze bez kilku blockerow calego tego g....a sie nie da w ogole przegladac stron. Kiedyś to robiło się storni w notatniku w czystym htmlu i zajmowały 20Kb teraz obrazki po 4K bez skalowania i optymalizacji, prosty landing page postawiony na wordpressie z 20 widgetami i animacjami co to nikt ich nie potrzebuje, szkoda że muzyczki jeszcze nie ma, no czasem w sumie jest 😛 A ja pamiętam dobrze czasu co jak ktoś tutaj na forum wrzucał do wątku z 10 obrazków jpg 1024x768 po 50Kb to już w tytule było ostrzeżenie, że ciężki wątek i dużo obrazków 😄 kiedyś to było 🙂 Edytowane 30 Styczeń przez Destroyer 2
Nezumi Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń @DestroyerKumpel robi stronki i wlasnie pokazal mi jedna, ktora ma - na zyczenie klienta - obracajaca sie wizytowke polprzezroczysta, w tle jest filmik zblurowany (niezapetlony wiec widac jak przeskakuje) 😄 Taki wspolczesny odpowiednik klienta, ktory kiedys chcial czysta, elegancka strone ale jednoczesnie nalegal na animowany gif z kaczorem Donaldem tanczacym na napisie "EMAIL". 1
Destroyer Napisano 31 Styczeń Autor Napisano 31 Styczeń (edytowane) Podobnież na całe stany było trochę ponad 200 kart 🙂 Edytowane 31 Styczeń przez Destroyer 1
Nezumi Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń Znowu to samo co z kopaniem krypto. Ciekawe co pozniej wymysla zeby sie liczylo na GPU KONIECZNIE... Produkcji poprzednich kart zaprzestali pare miesiecy temu - jak rozumiem po to zeby produkowac te nowe, ktorych nie ma? 😄 Ta... Wcale to nie wyglada na sztuczne podkrecanie cen. No nic, jak na Stany bylo 200 kart to moze 2 na Polske beda XD
Winoo1 Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń (edytowane) Nvidia jest sprytna, nie ma co. Najpierw tworzy się legendę o jakości, piwniczaki zaczynają się ślinić na nowe karty. Nieważne, że oni ich nie potrzebują, ważne, że ich psychika zaczyna potrzebować tych kart. Od momentu zapowiedzi narasta w ich głowach ciśnienie, że przecież muszą mieć te kilka klatek więcej w minecrafcie, bo inaczej za pomocą sznurka lub żyletki naprawdę postarają się być ostatnim pokoleniem. Dodatkowo opłacani jutuberzy podkręcają przez kilka miesięcy ten hype, piwniczakom gotują się głowy aż im na czubkach czaszek uwydatnia się szkliwo. Popyt jest ustawiony. Nadchodzi moment premiery. Ktoś może kontrolować kanały sprzedaży, ograniczając ilość towaru wypuszczonego na rynek, by cena cały czas rosła, tym samym wycofując określoną ilość kart poprzednich generacji, aby nie daj Boże w kliencie uruchomił się zdrowy rozsądek, że skoro cena najnowszej generacji jest szalona, to może jednak warto kupić poprzednią generację. Jeśli klient nie ma wyboru, to nie ma wyboru. Złoty interes, pieniążki zielonym wpadają na konta w ilości, w jakiej miały wpadać. Przypomina mi to trochę zmowę karteli naftowych, samochodowych i tych od białego proszku w Ameryce środkowej i południowej. Sprytne, bo nie wierzę, że tak potężna firma jak NVIDIA nie jest w stanie wyprodukować tyle, by zaspokoić popyt. Tylko wtedy na rynku pojawiłoby się tyle kart, że cena musiałaby spaść. A do tego dopuścić nie mogą. Wg mnie to celowe ograniczanie. To jak bełkot o globalnym ociepleniu. Najpierw wycina się duże połacie lasów, potem usuwa drzewa w miastach i betonuje każdy kawałek powierzchni. Sztucznie podnosi się temperaturę, by zaraz masom sprzedać bajkę, że zaraz umrzemy, bo człowiek i krowy za dużo pierdzą. A ta bajeczka pięknie służy celom politycznym i korporacyjnym, by zdobywać monopol i całkowitą kontrolę nad każdym aspektem życia ludzi. Jak by się zastanowić - myślę, że nvidia boi się tego, że gdyby rzeczywiście, w przypadku jednej tylko generacji kart, zaspokoili w momencie premiery większość światowego popytu konsumenckiego, to by to zabiło ich firmę. Bo ludzie nie muszą co rok kupować nowych kart. Kupno, weźmy przykładowo, RTX 5090 zaspokoi potrzeby na kilka lat. WIęc bardzo duża szansa, że karty 60xx, 70xx, a może i 80xx nie osiągnęły żądanej sprzedaży. Byłyby więc ze strony nvidii 2 rozwiązania. Albo produkować karty które w ciągu roku się zepsują i będą nie do naprawienia ( ale to ryzykowne, bo przy tak bezczelnej polityce klienci na pewno by się odwrócili na zawsze od zielonych ) albo kontrolować ilość wypuszczanego towaru, by sprzedaż była płynna. Proste. Edytowane 31 Styczeń przez Winoo1 2
Nezumi Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń Karty grafiki dla graczy w przypadku NVidii sa rownie wazne jak sprzedaz Mayi i 3dsMax dla Autodesku. Jeszcze kilka lat temu to byla bardzo duza czesc ich przychodu. Teraz to zaczyna byc marginalna czesc: Nadal w skali calosci kaska nie do pogardzenia ale nawet jakby nie sprzedali zadego GPU consumenckiego firma nadal zarabialaby chore pieniadze. Dla porownania Autodesk i nas interesujacy "media and entertainment": Trudno sie dziwic, ze i jedni i drudzy maja nas w dupie.
Winoo1 Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń A co jeśli karty dla graczy ( ośmielę się postawić tezę, że graczy jest więcej niż użytkowników innych profesji używających GPU - bo dużo innych użytkowników jest graczami, ale gracze nie zawsze są użytkownikami GPU do celów profesjonalnych ) są poligonem? Chodzi mi o to, że karty teraz mają w sobie technologie AI. Co jeśli karty konsumenckie są dla Nvidii darmowymi maszynami uczącymi nvidiowski AI? W windowsie mamy interfejs Nvidiii, ich aplikację, która, być może - komunikuje się z Nvidią i przesyła statystyki/dane uczące AI, a w centrali są obrabiane i wykorzystywane w ich data center? Wtedy nie byłoby opcji, by zrezygnowali z tak monstrualnej, praktycznie darmowej mocy obliczeniowej. Przychodzi mi do głowy porównanie do gospodarza, który dba o swoją hodowlę gęsi, bo wie, że sprzeda wątróbki na foie gras za srogie pieniądze. To tylko teoria, może absurdalna, ale w dzisiejszych czasach, gdzie mamy Meta, Microsoft i inne bezlitosne korpo zarządzane przez ludzi, którzy zrobili by wszystko dla zrealizowania własnych ambicji stania się Bogiem, wolę być przesadnie ostrożny niż beztroski 🙂 Być może wtedy moja poprzednia wypowiedź miałaby dalej sens, z tą korektą, że chodzi już nie tylko o pieniądze, ale też o darmową "siłę roboczą"?
Nezumi Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń Wiesz, nawet "marne" 15% z 60.9miliarda jakie zarobila Nvidia w ubieglym roku to wciaz jest ponad 9 miliardow 😉 Wiec nie jest tak, ze to jest nic. Ale statystycznie konsumenckie karty traca na znaczeniu. Statystyki to na pewno przesyla ale nie ma co przesadzac z danymi. "AI" to teraz goraczka zlota, ale Nvidia zarabia nie tyle na probie wykopania zlota jak wszyscy tylko na sprzedawaniu tym wszystkim marzycielom lopat 😉 Podobnie jak nie kopali kryptowalut tylko sprzedawali sprzet "gornikom". Dlatego ciekawi mnie co tam wymysla nastepnego do obliczania jak juz banieczka "AI" peknie.
Winoo1 Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń (edytowane) Mnie niepokoi to, że takie ogromne korporacje które mają realny wpływ na kształtowanie świata, wywodzące się z kraju, który szerzy demokrację na całym świecie i dąży do totalnego monopolu we wszystkich gałęziach gospodarki ( i militarki ) planują na dziesięciolecia naprzód. Dla nas, zwykłych obywateli, w perspektywie nawet kilku lat, może być niezauważalne co jest tak naprawdę grane i jakie są cele do zrealizowania. Każde "narzędzie" jest potrzebne tylko w określonym czasie i zakresie, jest etapem przejściowym w drodze do celu. Pytanie, co jest celem 🙂 Kryptowaluty - może to narzędzie do finansowania czegoś, może zdobycia monopolu? Albo czegoś, co trzeba jeszcze ukrywać przed różnymi urzędami/organizacjami, mającymi możliwość prześledzenia dotacji opartych na tradycyjnym pieniądzu? . Sztucznie stworzone kryptopieniądze, w które ludzie pędzący za marzeniem stania się z dnia na dzień bogatym pchają swoje oszczędności. W międzyczasie twórcy krypto przeznaczają te realne, zainwestowane pieniądze na sobie znane cele, a jak cele zostaną zrealizowane, to krypto zostanie zlikwidowana, bo nie będzie już potrzebna. I ludzie usłyszą : "sorry, taki mamy klimat". Taka analogia do bańki z 2009 roku, Goldman&Sachs i reszta znanych nam historii 🙂 Sorki za zrzędzenie starego dziada, ale w ostatnich latach za dużo dziwnych rzeczy się dzieje, człowiek popada w paranoję 😄 Edytowane 31 Styczeń przez Winoo1 3
SebastianSz Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń Cóż można powiedzieć... Moja biedna 1070ti ciągle walczy 😄 2 1
michalo Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń 4 godziny temu, SebastianSz napisał: Moja biedna 1070ti ciągle walczy Moja też ciągle walczy (1080ti) ale po premierze ff7 mam juz taką refleksję, że może warto by zmienić. (bo nie moge w to grać, łeee) czakem na premierę 5070 i zobaczymy co robić dalej. Kurła drogie bardzo te gpu, a teraz to trzeba chociaż te 16 gb mieć 😕 czyli jakieś 5 koła ja pierd.... Jak bym renderował jakoś mocno, lub bawił się unrealem to bym sobie uzasadnił kupno gpu, a do giereczek to tak trochę mi głupi tyle hajsu.. Ale jak bym miał spoko kartę to może jednak i bym trrochę porenderował i pomalował teksturek hmmm... 1 1
SebastianSz Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń 6 minutes ago, michalo said: Moja też ciągle walczy (1080ti) ale po premierze ff7 mam juz taką refleksję, że może warto by zmienić. (bo nie moge w to grać, łeee) czakem na premierę 5070 i zobaczymy co robić dalej. Kurła drogie bardzo te gpu, a teraz to trzeba chociaż te 16 gb mieć 😕 czyli jakieś 5 koła ja pierd.... Jak bym renderował jakoś mocno, lub bawił się unrealem to bym sobie uzasadnił kupno gpu, a do giereczek to tak trochę mi głupi tyle hajsu.. Ale jak bym miał spoko kartę to może jednak i bym trrochę porenderował i pomalował teksturek hmmm... No drogo, ale na pewnych niezbędnych do życia rzeczach nie można oszczędzać - jak choćby to, że w lutym wychodzi nowy Monster Hunter. Są jakieś priorytety w życiu! 2 1
Destroyer Napisano 31 Styczeń Autor Napisano 31 Styczeń (edytowane) No to ja się pochwale swoim fuckupem. Mam 32 rdzeniowego threadrippera ze 2-3 lata i kilak dni temu już mnie zaczęło irytować że czasem jak coś robię to na chwilę się odpalają wiatraczki a potem od razu zwalniają bo momentalnie procesor robi się ciepły i schładza więc chciałem jak kiedyś przy threadripperze 1950x zmniejszyć taktowanie, pobór mocy w ryzen masterze bo wtedy to pomagało. Ściągam, instaluję i odpalam a tam taki komunikat na dzień dobry I popatrzyłem na task managera a tam 8 rdzeni 16 wątków aktywnych, kliknąłem tylko reset ustawień w ryzne masterze, reset kompa i działają 32/64 i teraz myślę jak się to wyłączyło i czy nie było tak od początku odkąd mam ten procesor bo jeśli tak to byłby fuckup stulecia dla mnie, wywalić dużą kasę na procka i płytę a używać jak sprzętu prawie entry level 😄 Ale mi to odebrało chęć do życia 🙂 fucking hell Edytowane 31 Styczeń przez Destroyer 4 1 1
Mortom Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń 14 minut temu, Destroyer napisał(a): No to ja się pochwale swoim fuckupem. Mam 32 rdzeniowego threadrippera ze 2-3 lata i kilak dni temu już mnie zaczęło irytować że czasem jak coś robię to na chwilę się odpalają wiatraczki a potem od razu zwalniają bo momentalnie procesor robi się ciepły i schładza więc chciałem jak kiedyś przy threadripperze zmniejszyć taktowanie, pobór mocy w ryzen masterze bo wtedy to pomagało. Ściągam, instaluję i odpalam a tam taki komunikat na dzień dobry I popatrzyłem na task managera a tam 8 rdzeni 16 wątków aktywnych, kliknąłem tylko reset ustawień w ryzne masterze, reset i działają 32/64 i teraz myślę jak się to wyłączyło i czy nie było tak od początku odkąd mam ten procesor bo jeśli tak to byłby fuckup stulecia dla mnie, wywalić dużą kasę na procka i płytę a używać jak sprzętu prawie entry level 😄 Ale mi to odebrało chęć do życia 🙂 fucking hell EE no myślę że byś sie skapnął jak byś otworzył menagera zadań 🙂 tak po 2 tygodniach 😜
Destroyer Napisano 31 Styczeń Autor Napisano 31 Styczeń (edytowane) 43 minutes ago, Mortom said: EE no myślę że byś sie skapnął jak byś otworzył menagera zadań 🙂 tak po 2 tygodniach 😜 No jakbym otworzył to może bym się skapnął 😄 ale 16 to tez już sporo kratek zwłaszcza jakby pokazywał tylko fizyczne rdzenie a nie wirtualne, teraz to wygląda tak i nie jestem pewny czy wcześniej to u siebie widziałem ale wygląd windowsa i tego panelu też się zmienił w czasie 😛 Aż z ciekawości sprawdziłem odkąd mam ten procesor, wtedy przez chwilę chciałem być aktywniejszy w socialach więc mam jakiś ślad, no po historii zakupów tez bym mógł sprawdzić tyle, że nie pamiętam po których sklepach co kupowałem 🙂 No i wychodzi, że mam tego procka od maja 2021 😄 Ale ten czas leci, myślałem, że 2-3 lata będzie 😄 liczyłem, że tam będą screeny z task managera i zobaczyłbym czy jadę na tych 8 rdzeniach 4 lata ale nie było, tutaj mogłem wrzucać jak miałem nowy kąkuter ale teraz to nie znajdę i nie wiem nawet w jakim wątku 😕 A kupiłem go żeby szybko symulować ciecze w houdinim bo wtedy myślałem o takim kierunku VFX i takie tam pierdoły ale po miesiącu intensywnego symulowania odkryłem ,że to ciężki kawałek chleba i teraz myślę czy to nie przez to że na 8 rdzeniach wszystko symulowałem 😄 Edytowane 31 Styczeń przez Destroyer 2
Mortom Napisano 1 Luty Napisano 1 Luty (edytowane) 12 godzin temu, Destroyer napisał(a): .... intensywnego symulowania odkryłem ,że to ciężki kawałek chleba.... Jak to mawia moja mama "I tak nastąpił koniec na samym początku" 🙂 Edytowane 1 Luty przez Mortom 1
Destroyer Napisano 1 Luty Autor Napisano 1 Luty 2 hours ago, Mortom said: Jak to mawia moja mama "I tak nastąpił koniec na samym początku" 🙂 No tak jest, symulacje długo czasu zajmują i zasobów też sporo pożerają i to jest najgorsze bo psuje rytm pracy jak po każdej zmianie czekasz minimum kilka/ kilkanaście minut na jakikolwiek podgląd jak ona wpływa. Zresztą rendery i podglądy animacji jak się generuje po kilka czy nawet kilkanaście minut to tez są paliwem do moich uzależnień jak max3d czy memy bo co zrobić w te kilka minut przerwy, pranie wstawie, pozywam, poczytam newsy polityczno ekonomiczne i się zdołuję w jakiej antypolskiej kleptokracji żyjemy i dalej to już tylko niszczące nałogi i odruchowa rotacja pomiędzy tymi samymi stronami czy apkami 😄 A już się od memów i takiego marnowania czasu uwolniłem na jakieś 10 miesięcy czy coś ale potem jak mnie kovid trochę zwinął to wróciłem do starych nawyków i znowu będzie trzeba walczyć żeby się z tego uwolnić a z każdym rokiem coraz ciężej😕 -- Ja gdy zobaczyłem, że mam tylko 8 aktywnych rdzeni Ja gdy zobaczyłem, ze wystarczyło tylko kliknąć dwa razy i zresetować komputer żeby naprawić ten problem 1
Mortom Napisano 1 Luty Napisano 1 Luty Kiedyś próbowałem się w symulacjach ale jak zobaczyłem ile zabierają przestrzeni dyskowej i czasu na obliczanie to dosłownie dałem sobie spokój. Dzisiaj naszczepcie jest Embergen co w niemal RT liczy wybuchy, ogień i dym. I mi to wystarcza 🙂 Chyba nawet robią coś związanego z symulacją cieczy...co jak by działało podobnie do Embergen-a to już w ogóle superaśnie! A o bardziej skomplikowanych symulacjach nie śmiem nawet marzyć. Po prostu za głupi jestem aby to ogarnąć 😄 1
Destroyer Napisano 1 Luty Autor Napisano 1 Luty @Mortom tak ciecze, generacja terenu, cuda wianki zaraz będzie drugi autodesk 🙂 Symulacje to ciężki kawałek chleba, ale wrócę do nich jak już mam te 32 rdzenie 😉 i jak nowy Houdini wyjdzie, wtedy to już na pewno 😄 2
Mortom Napisano 1 Luty Napisano 1 Luty 55 minut temu, Destroyer napisał(a): ale wrócę do nich jak już mam te 32 rdzenie 😉 i jak nowy Houdini wyjdzie, wtedy to już na pewno 😄 1 1
Destroyer Napisano 1 Luty Autor Napisano 1 Luty 12 minutes ago, Mortom said: Ja po kolejnym miesiącu nauki 🙂 1
Destroyer Napisano 1 Luty Autor Napisano 1 Luty Mój procesor po tym jak go okaleczyłem na 4 lata 🙂 procesor.webm 2
SebastianSz Napisano 1 Luty Napisano 1 Luty 4 hours ago, Destroyer said: Mój procesor po tym jak go okaleczyłem na 4 lata 🙂 procesor.webm 861.11 kB · 0 downloads Teraz możesz iść naprzód, unburdened by what has been! *hic* 2
wujek_kane Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty @Destroyer żadnych benchmarków nie robiłeś po zakupie proca? Ja jak kupiłem 7950x to grzałem stopy odpalając Cinebench 🙂 1
drakul Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty @Destroyer zniszczyłes się sam swoim nickiem :} . Pierwsze co robie po zakupie nowego proca to odpalam jakiś render, menedżera i patrzę ile jest słupków i jak wysoko leca 1
Nezumi Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty Ja nie patrze na slupki tylko czy sie szybciej renderuje 😄 Bo jak jest nieodczuwalne to nie ma znaczenia dla mnie. A zmieniam sprzet na tyle rzadko ze ten skok po prostu widac golym okiem. Ale tak, zerknalbym czy wszystko dziala XD
Destroyer Napisano 2 Luty Autor Napisano 2 Luty (edytowane) 12 hours ago, wujek_kane said: @Destroyer żadnych benchmarków nie robiłeś po zakupie proca? Ja jak kupiłem 7950x to grzałem stopy odpalając Cinebench 🙂 Nie, bo jak sobie przypominam to mi się stary procek rozwalił i na gwałt składałem nowego kompa w połowie projektu to na testy i zabawy nie było czasu ni ochoty 🙂 Swoją drogą to dwa threarippery 1950X mi zdechły, na wymianę jednego czekałem 2 miesiące aż zrobili "ekspertyzę" w Danii po ponad miesiącu od wysłania tj zadali pytania w ankiecie po zbadaniu problemu np. w jakich programach pojawiają się błędy i jakiego typu? Czy to pojawiają się za każdym razem czy tylko czasami i takie tam a moja odpowiedz procesor zdechł , komputer nawet się nie uruchamia leniwe szmaty i dwa dni później jak już ktoś rzeczywiście się pofatygował żeby to podłączyć to wysłali nowy 🙂 Anyway tak sobie myślę, że tam kiedyś coś grzebałem z kośćmi RAM bo miałem taki jakby drugi komputer "luzem" i tam przełożyłem dwie na "chwilę" i mi tam trochę sypało błędami w mojej głównej maszynie, że tam coś im nie pasuje, no i wykrywało mi tam kilka Gb mniej tj już nie pamiętam ile najmniej czy 16 czy 32 i reagowałem ale jak już miałem wykryte tak z połowę tj z 48 czy 80 to tam dalej już nie walczyłem z tematem tylko zostawiłem sobie to na później jak już będę miał wolną chwilę bo i tak zwykle nie robiłem nic co by wymagało takich ilość jak symulacje czy coś. Jakbym robił to bym się zabrał za to wcześniej. No i tak koniec końców naprawiłem ten problem tuż przed przeprowadzką z mieszkania w którym byłem 7 miesięcy a błąd już był w poprzednim, ile dokładnie to nie pamiętam ale tak szacuję ze z 10 miesięcy do roku, chyba nie więcej 😄 No i mam taką teorię że to może wtedy mi się rdzenie poblokowały 🙂 albo podczas aktualizacji systemu bo czasem coś się psuje przez to. Np teraz doszły nowe opcje odświeżania monitora z dziwacznymi wartościami A trochę wcześniej jeden monitor czasem mi przeskakiwał na właśnie 29,97 fps mimo, że standardowo takiej opcji nie było nawet do wyboru 😉 i miałem wrażenie, że kom mi się wiesza bo tak szarpało myszką i nie było innych opcji tylko musiałem przepinać kable DisplayPort na inny port. Dobrze, że można przy działającym komputerze bo inaczej to bym sobie zostawił aż będę miał wolną chwilę czyli tak za 3 lata gdy bym monitor wymieniał albo kartę 😄 albo perzy kolejnej przeprowadzce bo chyba częściej się to dzieje 🙂 Ale np znalazłem takie coś "If your Ryzen processor is suddenly reporting disabled cores" https://www.windowscentral.com/how-fix-disabled-ryzen-processor-cores czyli może być tak, że nagle rdzenie się wyłączą z jakiegoś powodu więc może tak było, bo nie sądzę, że jak zamontujesz nowy procesor to może być tak okaleczony jak u mnie 🙂 Zresztą pamiętam, że widziałem u siebie w task managerze te kratki rdzeni gdy już podają wartości procentowe a nie tylko wykresy czyli gdy jest ich dużo, gdy miałem teraz 16 to były wykresy. Ale może to było przy 1950x bo wtedy by już było ich 32 sztuki, nie wiem, teraz chyba i tak nie sposób tego sprawdzić 🙂 No ale i tak rednerowałem na GPU i jak przeskoczyłem z 3080 na 4090 to miałem skok prawie 100% w wydajności, tam też nie od razu bo coś chyba z vramem było i nadal jest ten problem z alokacją, i to wtedy kontrolowałem a z prockiem to tam trochę było wszystko jedno w sumie jak już skończyłem te swoje głupie pomysły na symulacyjną karierę w vfx 😄 Więc nawet jeśli to nic wielkiego się nie stało a jest teraz z czego się pośmiać i powspominać 😄 Edytowane 2 Luty przez Destroyer 1
Mortom Napisano 6 Luty Napisano 6 Luty Ehhh.... Nvidia ciągle zawodzi jeśli chodzi o ostatnie lata 😐 A my i tak kupujemy ich karty i to jest najtragiczniejsze że karmimy potwora który nas krzywdzi.
Nezumi Napisano 6 Luty Napisano 6 Luty 1 hour ago, Mortom said: A my i tak kupujemy ich karty i to jest najtragiczniejsze że karmimy potwora który nas krzywdzi. Bo sporo rzeczy dziala tylko na cuda. I nie, nie interesuja mnie alternatywy ktore sa duzo gorsze od takiego Arnolda na przyklad... Faktem jest ze na NVidii dziala wszystko a na reszcie czasem dziala a czasem nie. Przykre, ale co zrobic.
Destroyer Napisano 6 Luty Autor Napisano 6 Luty Dokładnie, cuda w wieku miejscach nie mają alternatywy i tak średnio jest zapał devów żeby wszystko na OpenCL przeportować więc wyboru dużego nie ma
Mortom Napisano 6 Luty Napisano 6 Luty No niestety tak jest i to jest smutne 😐 Jest AMD ale ciągnie się daleko za zielonymi, jest też Intel i tak samo. Siedzimy na kartach Nvidii do programy są ściśle związane z ich technologią, a dewowie nie potrują na OpenCL bo profesjonaliści z reguły mają Nvidie... i kółeczko się zamyka. Monopole to paskudne zwierzęta.
Destroyer Napisano 12 Luty Autor Napisano 12 Luty 5080 dostępne za 7200, tańsze za 6900 już zeszły ale i tak jest lepiej niż przy poprzedniej premierze wtedy to była tragedia, jeszcze mam przebłyski jak z wojny w Wietnamie na której nie byłem 😛 https://www.x-kom.pl/p/1309829-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5080-solid-oc-16gb-gddr7-dlss4.html Na ceneo też kilka ofert wyskakuje i wydaje się, że to z 5090 będzie dłużej posucha
Nezumi Napisano 12 Luty Napisano 12 Luty Czas spojrzec prawdzie w oczy - nikt nie potrzebuje najnowszej karty 🤪
Rekomendowane odpowiedzi