Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nowe możliwości GPT-4o zostały wykorzystane w "kreatywnym projekcie" przez użytkownika PJaccetturo, który stworzył zwiastun "Władcy Pierścieni" w estetyce Studio Ghibli. Projekt zatytułowany "What if Studio Ghibli directed Lord of the Rings?" przedstawia kultową historię Drużyny Pierścienia w stylu animacji znanym z takich dzieł jak Spirited Away czy Księżniczka Mononoke.

Twórca poświęcił 9 godzin na edycję materiału i wydał $250 na kredyty Kling, aby zrealizować swoją wizję. Zwiastun pokazuje potencjał nowych technologii generatywnych w łączeniu różnych stylów artystycznych.

Nowy model generowania obrazów od OpenAI: GPT-4o

OpenAI ogłosiło premierę swojego najnowszego modelu generowania obrazów – GPT-4o, który łączy możliwości tekstowe i wizualne w jednym, zaawansowanym systemie multimodalnym. Dzięki precyzyjnemu renderowaniu tekstu, fotorealistycznym obrazom oraz umiejętnościom kontekstowego uczenia się, GPT-4o otwiera nowe możliwości w komunikacji wizualnej. Model ten jest dostępny w ChatGPT oraz Sora, a wkrótce będzie można go używać również poprzez API.

Najważniejsze cechy GPT-4o:

• Fotorealizm i precyzja: Model generuje obrazy o wysokiej jakości, które mogą być używane w edukacji, projektowaniu graficznym czy tworzeniu treści marketingowych.

• Integracja tekstu i obrazu: GPT-4o potrafi dokładnie odwzorować tekst na obrazach, co jest przydatne przy tworzeniu infografik, menu czy zaproszeń.

• Kontekstowe uczenie się: Możliwość analizy przesłanych obrazów i ich wykorzystania jako inspiracji do generowania nowych treści.

• Multi-turn generation: Użytkownicy mogą iteracyjnie poprawiać wygenerowane obrazy poprzez naturalną rozmowę z modelem.

Więcej informacji: https://openai.com/index/introducing-4o-image-generation/

Zobacz cały news

• Odpowiedzi 25
  • Wyświetleń 499
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nie przesadzajmy z tą "wizją"... Teraz każda lafirynda na IG z AI-filtrem powiększającym dupę też będzie mieć wizję? Przecież to jest to samo. Ten slop trzyma się kupy tylko dlatego, że ktoś utalentow

• @Destroyer Ja to bym jeszcze poszedł o krok dalej... przestańmy używać legalnego oprogramowania, olejmy abonamenty... a jak rachunek za prąd przyjdzie to powiemy, że hamują nim rozwój AI! 😃 I po kłop

Posted Images

Napisano

Czyli najpierw robisz film za $300mln tradycyjnie, a potem za 250 baksów wrzucasz na to filtr i masz anime (tu tylko trailer, więc 3h pewnie kosztowało by z deczka więcej)... good thinking. Idę w to. 🤣

Ale skoro tak bez skrupułów walą kopyrajty w zadek, to może już za plecami się dogadali z trampkiem i bezmuskiem, i wiedzą, że nic im nie grozi... 🤔

Napisano

Nie przesadzajmy z tą "wizją"... Teraz każda lafirynda na IG z AI-filtrem powiększającym dupę też będzie mieć wizję? Przecież to jest to samo.

Ten slop trzyma się kupy tylko dlatego, że ktoś utalentowany napisał powieść, która zachwyciła kilka pokoleń czytelników, ktoś utalentowany zrobił filmowe kadry, które typ wrzucił do AI i ktoś utalentowany wymyslił fajną estetykę, ktorą ten random zerżnął.

I teraz kolejny AI bro próbuje wypromować swój żałosny kanał na YT czy X na czyichś plecach i czyjejś pracy, nie dodając nawet nic od siebie, a masy to oklaskują. Co się dzieje z tym światem?

Edytowane przez SebastianSz

Napisano

Nie wiem czy sam altman czy ktoś inny z ai brosów powiedział, że przestrzeganie copyrightsów i intellectual property zatrzymałoby rozwój ai więc trzeba kraść innej drogi do rozwoju nie ma :)

Napisano

@Destroyer Ja to bym jeszcze poszedł o krok dalej... przestańmy używać legalnego oprogramowania, olejmy abonamenty... a jak rachunek za prąd przyjdzie to powiemy, że hamują nim rozwój AI! 😃 I po kłopocie!

Napisano

A co jakby Legolasa zagral Cezary Pazura? WIZJA! Czas odpalic dzenerejtiw ejaj!

Na poziomie samej technologii to jest niesamowite ze cos takiego jest mozliwe. Ale udowadnia raz jeszcze ze sa to "narzedzia" dla ludzi ktorzy sami niewiele potrafia i nie maja nic do powiedzenia. Dokladnie takie mielenie tego co juz bylo. Zero oryginalnosci, przezuwanie raz stworzonych oryginalow i wymiotowanie przemieszana trescia.

Totalna pustka.

Napisano
3 minutes ago, Mortom said:

@Destroyer Ja to bym jeszcze poszedł o krok dalej... przestańmy używać legalnego oprogramowania, olejmy abonamenty... a jak rachunek za prąd przyjdzie to powiemy, że hamują nim rozwój AI! 😃 I po kłopocie!

IMG-0260.jpg

Napisano
  • Autor

Tutaj wrzuciłem update:

"OpenAI wprowadziło ograniczenia dotyczące generowania obrazów w stylu indywidualnych żyjących artystów, jednocześnie pozwalając na tworzenie grafik inspirowanych szerszymi stylami studiów animacyjnych."

https://max3d.pl/news/ai-w-stylu-ghibli-a-prawa-autorskie/

Warto też pamiętać dlaczego się o tym mówi. Bo ten model jest cholernie dobry.

Memy by Jakub Biel:

image.png

Trzeba przyznać, że to co generuje jest niesamowitej jakości i wiele osób przestało się z tego po prostu śmiać w stylu. Ba, wiele osób dopiero teraz przyznało, że faktycznie, to poszło za daleko w kwestii praw autorskich.

Napisano

Ludzie wrzucają do tego nowego generatora kadry z filmów i memy i Studio Ghibli to najmodniejszy styl.

Edytowane przez Tvaroog

Napisano

Już teraz szukając czegoś po obrazkach jest sporo generowanych i będzie się to nasilać a biorąc pod uwagę jak łatwo przychodzi hurtowa produkcja to będzie coraz bardziej wszystko zalewany generowanym kontetnetm w którym w końcu utoniemy

Napisano

Czym to niby się różni od slopu "Harry Potter ale Polsce/by Balenciaga/w dupie Maryni" jakim rok czy dwa temu brandzlowały się randomki? Za tydzień każdy będzie tym rzygał i pójdzie w zapomnienie.

Tak, dobry model, super. I co z tego? Rynek rozrywki czy kultury nie ma problemu niedoboru treści, więc co z tego, że można jeszcze więcej i jeszcze taniej i szybciej produkować szajs? To nie kartofle, można nie konsumować nic stworzonego po 2010 i życia nie starczy na obejrzenie/przeczytanie dobrych treści. Kto będzie to oglądał?

I uprzedzam to, że "za pięc lat, to dopiero początek etc etc" - nic nie stoi na przeszkodzie już dzisiaj, żeby generować sobie ksiażki. Obecne LLMy spokojnie wygenerują dowolną powieść. Czy ludzie jakoś masowo to robią? Naprawdę ktoś siedzi i generuje sobie 1000 stron powieści i potem siedzi i to czyta? W czym film będzie się od tego różnił?

Edytowane przez SebastianSz

Napisano
  • Autor
Teraz, SebastianSz napisał:

Czym to niby się różni od slopu "Harry Potter ale Polsce/by Balenciaga/w dupie Maryni" jakim rok czy dwa temu brandzlowały się randomki? Za tydzień każdy będzie tym rzygał i pójdzie w zapomnienie.

Tak, dobry model, super. I co z tego? Rynek rozrywki czy kultury nie ma problemu niedoboru treści, więc co z tego, że można jeszcze więcej i jeszcze taniej i szybciej produkować szajs? To nie kartofle, można nie konsumować nic stworzonego po 2010 i życia nie starczy na obejrzenie/przeczytanie dobrych treści. Kto będzie to oglądał?

I uprzedzam to, że "za pięc lat, to dopiero początek etc etc" - nic nie stoi na przeszkodzie już dzisiaj, żeby generować sobie ksiażki. Obecne LLMy spokojnie wygenerują dowolną powieść. Czy ludzie jakoś masowo to robią? Naprawdę ktoś siedzi i generuje sobie 1000 stron powieści i potem siedzi i to czyta? W czym film będzi

@SebastianSz dokładnie tak. Jest to zjawisko, trend. W tym momencie Ghibli.

Nikita Bier dość dobrze to opisał moim zdaniem

https://x.com/nikitabier/status/1905256671695319076?t=6Owg_4BWplJzhAwAtH_SSw&s=19

Napisano
45 minut temu, adek napisał(a):

Tutaj wrzuciłem update:

"OpenAI wprowadziło ograniczenia dotyczące generowania obrazów w stylu indywidualnych żyjących artystów, jednocześnie pozwalając na tworzenie grafik inspirowanych szerszymi stylami studiów animacyjnych."

https://max3d.pl/news/ai-w-stylu-ghibli-a-prawa-autorskie/

Warto też pamiętać dlaczego się o tym mówi. Bo ten model jest cholernie dobry.

Memy by Jakub Biel:

image.png

Trzeba przyznać, że to co generuje jest niesamowitej jakości i wiele osób przestało się z tego po prostu śmiać w stylu. Ba, wiele osób dopiero teraz przyznało, że faktycznie, to poszło za daleko w kwestii praw autorskich.

By AI i w sumie ch** wie kto:D nie przypisywałbym tutaj autora bo totalne złodziejstwo. Mam nadzieje ze zrobia im z dupy jesien sredniowiecza

Napisano
20 minutes ago, adek said:

Uwaga. Ciekawy update 🥇
https://x.com/tj_littlejohn/status/1905324923259679085

W tej chwili powstają setki generatorów "Ghibli" ... no i dostają takie pisma

image.png

Lol treśc posta tego typa:

"Just got this cease and desist from Studio Ghibli AI creators deserve protection, not punishment. Expression is sacred. Imagination is not illegal If I have to be a martyr to prove that, so be it. I’m assembling a legal team Firms who believe in this fight, reach out"

Co ci ludzie ćpią? WIem, że to tylko kolejna inkarnacja crypto i nft brosów i robienie cloutu, ale jak mnie to wku*wia...

Dzięki Bogu, że ci debile wzięli sią akurat za Ghibli, jedyne chyba studio cieszące się faktyczną sympatią, a stanowisko Miyazakiego w kwestii AI jest też znane. Pozwy od Nintendo czy Disneya dawałyby tylko dodtakowy streetcred tym pijawkom i robiło z nich biednych maluczkich gnębionych przez wielkie korpo, ale z Ghibli wątpię, żeby tak było.

Napisano

Sam Altman ustawił sobie avatara w stylu Ghibli i mówi że niedługo w darmowej wersji Chata GPT będzie można wygenerować trzy obrazy dziennie.

Edytowane przez Tvaroog

Napisano

od niedawna unikam memowych storn ale wszedłem "sciekawości" fuckin hell, masę tego natrzepali i czuję się jakbym pół roku tam nie wchodził i duże zmiany mnie ominęły

aBrQD0ex_700w_0.jpg

aw6a1lgQ_700w_0.jpg

abA5QXJL_700w_0.jpg

aLwqB5gn_700w_0.jpg

anGNqxx6_700w_0.jpg

amDNQ7L9_700w_0.jpg

apzN1bjY_700w_0.jpg

apzN1WpV_700w_0.jpg

aYDgPmrq_700w_0.jpg

Edytowane przez Destroyer

Napisano

Dobra niech sobie robią z tego AI ile chcą obrazków, ale nigdy nie osiągną tego przekazu emocjonalnego jakie mają filmy studia Ghibli. No robią sobie z tego memy w stylu i co? To tylko kopia mema w innym stylu... Czy ma ktoś od tego ciarki, albo łzy w oczach? Ja za każdym razem na Mononoke i Spirited Away ryczę i jestem rozwalona emocjonalnie na parę godzin. Tego nigdy nie osiagną. A na pewno nie w 9 godzin i za 250 dolarów...

Napisano

Tak szybko jak to się rozpaliło tak szybko wygaśnie, ogień który mocno płonie szybko się wypala. Teraz jest to nowość i każdy chce spróbować ale za chwilę będzie przesyt i za tydzień już będzie tylko ledwo zauważalny ślad tego wybuchu popularności i dzień jak co dzień :)

Napisano

Jak dla mnie wszystko to nadal jest robione w ramach zasady "całkiem spoko, może i ładne, raz do zobaczenia i do zapomnienia". Czyli zabawka na chwilę dla ludzi, którzy sami z siebie nie potrafią nic stworzyć. Do tego jak człowiek się bliżej wszystkiemu przyjrzy to nadal widać masę błędów, których normalnie artysta w pracy komercyjnej by nie zrobił. I napiszę jeszcze raz, to co już chyba tutaj na forum kiedyś pisałem. Przy AI bardziej bym się skupił na tym co można realnie włączyć do swojego workflow - czyli upscalery, edytory z inpaintingiem, powtarzalność generowania własnych postaci w kadrach, jakieś maski kontrolowania generowanych obrazów na podstawie renderów 3d i tym podobne rzeczy. Takie coś mnie interesuje, a generowanie całości od podstaw to właśnie taka zabawka dla mas, która co jakiś czas wbije się w jakiś trend.

Napisano
  • Autor

To tak. To jest trend, ale to niestety pokazuje jak będzie wyglądała przyszłość. Do tej pory coś takiego było osiągalne z ComfyUI, ale workflow naprawdę był skomplikowany - zachowanie detali na ubraniach, kolorów. To było dość trudne.

Teraz to jest jeden prompt.

W sensie pytanie kiedy uwolnią kolejne "ficzery" w tej wojnie. Nawet jak publicznie to nie będzie dostępne - zapewne te wyższe plany czy oferta dla enterprise będzie wyglądała inaczej.

Napisano

"Inteligencja" po latach rozwoju:

Screenshot 2025-03-28 143859.jpg

Co dwa kciuki to nie jeden. Postep!

Edytowane przez Nezumi