Napisano Czwartek o 18:003 dn Ostatnio spodobał mi się styl czarny + złoto. Dorzuciłem do tego sobie jeszcze japońską kintsugi i wyszedł mi taki koncept - siekierka na waszą cześć :)
Napisano Czwartek o 18:073 dn Kurde, że tak sobie komentować nie można. Aż teraz nie wiem co powiedzieć...W końcu udało mi się randomową nude elfkę zrobić. Tzn portrecik tylko..
Napisano Czwartek o 19:353 dn Autor To ja mam pytanie w takim razie😉 🤣 Edytowane Czwartek o 19:393 dn przez kengi
Napisano Piątek o 04:002 dn Widziałem, że niektórzy wrzucali starsze prace, to dorzuce swojego speeda (Jessica Chastain)https://pl.wikipedia.org/wiki/Jessica_Chastain#/media/Plik:Jessica_Chastain-64631_(cropped).jpg Edytowane Piątek o 04:192 dn przez jakubziom
Napisano Piątek o 21:192 dn tak mi się wymyśliło, muszę jednak więcej ćwiczeń porobić, bo nie mogę zrobić tego, co bym chciał ;]
Napisano Wczoraj o 11:38 1 dn 14 hours ago, yarosh said:tak mi się wymyśliło, muszę jednak więcej ćwiczeń porobić, bo nie mogę zrobić tego, co bym chciał ;]Cześć @yarosh A co byś chciał zrobić z takim szkicem jaki jest twój cel, wyrenderowany realistycznie potwór?Zrobiłeś coś co jest dobrym początkiem do dalszej pracy, nie zostawiaj tego, spróbuj popracować nad tym dalej :)Dodatkowe pytania które mam do Ciebie: czy jest jakiś konkretny powód z którego używasz tak dużej ilości czerni? Pytam, bo po zastosowaniu "levels" wyłonił się spod niej fajny line art, który jest dobrym początkiem do pracy nad tym stworkiem: screenA poniżej mój over, jeśli ArtDirector wysłał mi taki szkic z zadniem pociągnięcia go dalej, starałem się pozostać jak najbliżej twojej idei, są w niej fajne elementy, fajnie rozrysowane ręce, które potraktowałem jako dodatkową parę, dodając przednie łapy dla balansu.Znalazłem kilka refek, tak żeby wesprzeć się podczas szkicowania, skupiłem się na anatomii, dodaniu nakładających się form, tak żeby dookreślić przestrzeń. Proces line artu jest dla mnie wielowarstwowy, po poprawki nanosze na kolejnych warstwach, gdzie poprzednia jest widoczna jak kalka, rysuję i wymazuję, pomiędzy etapami dodałem jeszcze walorowe formy pod spód, tak żeby zainspirować się do dalszego line artu, nie używam białego do tła, za duży kontrast.I na koniec myślę przydatny film, gość ma dużo merytorycznego kontentu jeśli chodzi o line art.https://www.youtube.com/watch?v=XoPOajk9Zl0 Edytowane wczoraj o 11:55 1 dn przez takashmen literówki
Napisano Wczoraj o 20:56 1 dn 9 godzin temu, takashmen napisał(a):Cześć @yarosh A co byś chciał zrobić z takim szkicem jaki jest twój cel, wyrenderowany realistycznie potwór?Zrobiłeś coś co jest dobrym początkiem do dalszej pracy, nie zostawiaj tego, spróbuj popracować nad tym dalej :)Dodatkowe pytania które mam do Ciebie: czy jest jakiś konkretny powód z którego używasz tak dużej ilości czerni? Pytam, bo po zastosowaniu "levels" wyłonił się spod niej fajny line art, który jest dobrym początkiem do pracy nad tym stworkiem: screenA poniżej mój over, jeśli ArtDirector wysłał mi taki szkic z zadniem pociągnięcia go dalej, starałem się pozostać jak najbliżej twojej idei, są w niej fajne elementy, fajnie rozrysowane ręce, które potraktowałem jako dodatkową parę, dodając przednie łapy dla balansu.Znalazłem kilka refek, tak żeby wesprzeć się podczas szkicowania, skupiłem się na anatomii, dodaniu nakładających się form, tak żeby dookreślić przestrzeń. Proces line artu jest dla mnie wielowarstwowy, po poprawki nanosze na kolejnych warstwach, gdzie poprzednia jest widoczna jak kalka, rysuję i wymazuję, pomiędzy etapami dodałem jeszcze walorowe formy pod spód, tak żeby zainspirować się do dalszego line artu, nie używam białego do tła, za duży kontrast.I na koniec myślę przydatny film, gość ma dużo merytorycznego kontentu jeśli chodzi o line art.https://www.youtube.com/watch?v=XoPOajk9Zl0Hejka @takashmendzięki za tak bogatą odpowiedź, docelowo chciałbym dobić do pełnej ilustracji. Jakąś wizję mam, ale jeszcze na etapie szkicu wydaje mi się, że nie potrafię dostatecznie nadać przestrzenności i odczucia masy do tego co mam w głowie. Odnośnie skali to jeszcze brak jest punktu odniesienia, więc to pomijam XD.jeśli chodzi o te czernie dopiero od niedawna korzystam Krity i coś mi tak przy eksporcie do png i jpg ściemniało, pogrzebałem przy przestrzeni barwnej i powinno być już dobrze.Realnie ten szkic wyglądał tak jak u Ciebie i nie by tak ciemny.Dzięki @kengi za aktywację forum w tym wątku od razu czuć fajny flow i zaczynają trybiki się ruszać do kombinowania.kolejny raz coś podobnego, wciąż nie mogę się ogarnąć żeby mieć w pełni pod kontrolą przestrzenność,muszę przysiąść nad tymi ćwiczeniamiW dniu 8.05.2025 o 21:41, ArnoldSzczesliwy napisał(a):xd
Napisano 1 godzinę temu1 godz Słyszałem że w maju maluje się syreny, więc malun w ramach MerMay ode mnie.@yarosh rozumiem twój punkt widzenia, jednak się z nim nie zgadzam, myślę że niepotrzebnie blokujesz się z rozwojem, cały czas robisz tylko szkice. W bardzo podobny sposób.Chciałbym zaproponować Ci zrobienie dwóch ćwiczeń do teczki1. dokończenie designu tego jaszczura którego zacząłem, od zrobienia line artu do skończonej ilustracji. Zacznij od skupienia się na przestrzenności właśnie, piszesz że szukasz przestrzenności, popatrz na mój szkic, zastanów się jak przebiegają formy i jak możesz je określić, postaraj się żeby każda linia była celowa, nie zaciemniaj rysunku losowymi zygzakami, jeśli zostaniesz na dłuższą chwilę przy jednym temacie, i zmienisz podejście , przeanalizujesz film który ci podlinkowałem, będzie progress, mając design jaszczura będziesz mógł zrobić z nim ilustrację.2. Podejście do tego portretu w podobny sposób jak zrobiłem z potworem, znalezienie referencji, wrzucenie ich do pliku z tym szkicem i wykończenie go jako malarskiego portretu.Masz w nim fajne światło wrysowane, spróbuj je rozbudować do 5 walorów i dodać kolor. Znajdź jedną referencję która będzie pasować do światła (hero ref) i dopełnij je kilkoma dookreślającymi charakter i wygląd zbira.Co myślisz?
Napisano 44 minuty temu44 min 10 minut temu, takashmen napisał(a):Słyszałem że w maju maluje się syreny, więc malun w ramach MerMay ode mnie.@yarosh rozumiem twój punkt widzenia, jednak się z nim nie zgadzam, myślę że niepotrzebnie blokujesz się z rozwojem, cały czas robisz tylko szkice. W bardzo podobny sposób.Chciałbym zaproponować Ci zrobienie dwóch ćwiczeń do teczki1. dokończenie designu tego jaszczura którego zacząłem, od zrobienia line artu do skończonej ilustracji. Zacznij od skupienia się na przestrzenności właśnie, piszesz że szukasz przestrzenności, popatrz na mój szkic, zastanów się jak przebiegają formy i jak możesz je określić, postaraj się żeby każda linia była celowa, nie zaciemniaj rysunku losowymi zygzakami, jeśli zostaniesz na dłuższą chwilę przy jednym temacie, i zmienisz podejście , przeanalizujesz film który ci podlinkowałem, będzie progress, mając design jaszczura będziesz mógł zrobić z nim ilustrację.2. Podejście do tego portretu w podobny sposób jak zrobiłem z potworem, znalezienie referencji, wrzucenie ich do pliku z tym szkicem i wykończenie go jako malarskiego portretu.Masz w nim fajne światło wrysowane, spróbuj je rozbudować do 5 walorów i dodać kolor. Znajdź jedną referencję która będzie pasować do światła (hero ref) i dopełnij je kilkoma dookreślającymi charakter i wygląd zbira.Co myślisz?zgadzam się, spróbuję pociągnąć tego stworka do końca właśnie w taki sposób, z refkami itp.filmik widziałem dawno temu i część rzeczy wprowadzałem też u siebie, ale trafiło to na moją przerwę w rysowaniu.Zacząłem więc szkicować wyłącznie dla siebie mając głowie karla kopinskiego i kim jung gi, jednak do ich widzenia i umiejętności kreowania wciąż mi niebotycznie daleko. przy okazji odkryciem które pobudziło mnie do szkicowania i odkryciem go na nowo był Pentel Brush Sign Pen.W między czasie udało mi się wrócić trochę do 3d i sculptingu, co też powolutku staram się ćwiczyć bez sukcesów większych ale dla przyjemności :). Mam szkiców kilka kilogramów, wśród których jest trochę pomysłów z którymi wiązałem kiedyś plany, na stworzenie jakiegoś swojego świata.Główny problem mam z tym by doprowadzić coś do tego finału gdzie będę w stanie pokazać innym to co widzę i na czym, polegają moje pomysły i za szybko odpuszczam, bo szkicuję kolejną rzecz. Na razie staram się robić to w taki sposób jak czas mi pozwala plus czerpać z tego radość i małymi korkami zauważać/ poukładać, to co wiem i co mam w głowie a nie umiem technicznie tego zaprezentować.Dobrze, że tutaj wrzucacie wszyscy tak dobre prace i coś tam się dalej pobudza i przyjmuje w szarej materii xD Syrenki bardzo fajne, czy jakiś photobash lub coś w tym stylu wykorzystałeś poza refkami do uzyskania światła w szczególności postaci pierwszoplanowych ?ode mnie takie dziwadłoi od mojej Lilki