Napisano 31 Marzec 200717 l hi taki tam tescik/zabawa. no żeby wątek trochę odświeżyć ;] Render(vray1.5) Irr+LC irr na medium, HS 70, Interp. 40 LC- Subd 300 Jeżeli chodzi o światło to w każdym oknie Vraylight+direct lekko zołty. Pozdrawiam!
Napisano 31 Marzec 200717 l no to ja tez cos wrzuce. jakies 5 minut zabawy...juz mi sie nie chcialo... setow nie pamietam, ale to vray sloneczko ;P pozdr.
Napisano 14 Kwiecień 200717 l Witam wszystkich ;), dorzucam swoje wypociny po 2 tygodniach ciężkiej walki metodą prób i błędów z vray-em. Oświetlenie i materiały jeszcze do poprawy ale wstępnie wyszło jakoś tak: I ustawienia: 2x Vray lights w oknach - multiplier 5 1x target spot symulujący słońce - mutiplier 1,7 Image sampler - adaptive QMC Min subdivs: - 1 Max subdivs: - 6 Clr thresh: - 0,01 primary bounces - irradiance map multi. 1,7 secondary bounces - monte carlo multi. 1,0 mapa ustawiona na medium HSph - 50 Interp. - 30 Color mapping: Exponential Dark multi. - 1,8 Bright multi. - 2,7 reszta domyślne. U mnie to wszystko wygląda w miare normalnie ale pewnie u was może wyjść za ciemno, piszcie jak coś bo mój monitor już dawno powinien rozłożyć się na czynniki pierwsze gdzieś na chodniku :/ Pozdr
Napisano 14 Kwiecień 200717 l Czysty render, czy po Sharpenie w photoshopie?;) Jakby widać charakterystyczne dla sharpena 'schodkowanie' na krawędziach;) Ale próba bardzo ładna;)
Napisano 14 Kwiecień 200717 l Czysty render, czy po Sharpenie w photoshopie?;) Jakby widać charakterystyczne dla sharpena 'schodkowanie' na krawędziach;) Ale próba bardzo ładna;) Touch zgadza się ;) dodałem lekki sharp. i zwiększyłem kontrast bo wyglądało to wszystko na lekko "przytłumione" :). Z kontrastem chyba przegiąłem ale to już kwestia postprodukcji. Winą schodkowania jest tutaj bardziej AA użyte przy renderze (Catmul room). Ogólnie wyszło w miarę czysto bo rozmiar wyjściowy to 1600x1200. Odbiło się to niestety na czasie rendera - ponad 5 godz. :/. Dzięki za opinie :) pozdr
Napisano 15 Kwiecień 200717 l Synthetic- baardzo ładnie.Wydaje mi sie ze lekko przeswietlone na oknie jest.bardzo ładne textury,mi sie podobają.ja tez sobie spróbuje i zobaczymy co wyjdzie;d
Napisano 17 Kwiecień 200717 l moja próba.Jak ktos moze to powie mi czy jest realistycznie czy jeszce cos poprawić?ustawienia podam jutro ale bardzo są podobne do setów kolegi z góry ustawienia: 3 v-ray light multi 3.dwa za oknami a jedno z lewej stony.Jeszce direct spot imitujący słoneczko.Multi 1.5 Gi irr + light cache irr low i reszta domyslnie. light cache ustawienia domyslne. color maping- HSV ex aa to catmul room i włączone envitroment multi 1 kolor standartowy Reszta ustawień standartowa.
Napisano 27 Kwiecień 200717 l co by ozywic watek: [VraySloneczko+PhisicalCam] Sety: Post processing- Satur/Contr/ContrBace: 0,5 Irr: 1,0 Lc: 0,8 Color mapping: exponential Dar mlt: 2,5 Br mlt: 1,3 Sat: 0,8 Sub pixel mapping VraySun turb: 2,0 ozon: 0,0 PhisCam shutter sp: 24,3 Reszta standard
Napisano 27 Kwiecień 200717 l światełko mi sie podoba ale wiesz mogłeś sie troche postarać bo ta wykładzina nie pasuje w ogóle;)
Napisano 27 Kwiecień 200717 l to scena robiona w 15 minut, materialy wrzucilem jak leci;) tak tylko zeby pocwiczyc oswietlenie;) pozdr
Napisano 27 Kwiecień 200717 l tadzio - Czy to tylko VRaySun? Skaya żadnego nie ma? Bo na stoliku kolor niebieski jakbyś VRaySkya miał. Ustawienia plizzzzzz :) Gumolinoleum bleee :P
Napisano 28 Kwiecień 200717 l pionix - jak robisz vray suna to sky też się robi chyba że mu nie pozwolisz
Napisano 28 Kwiecień 200717 l jestem dobroduszny i ... pozwolilem;) a co mi tam, niech sobie poszaleje;) to nie gumoleum, tylko kafelki mialy byc, ale mi sie bumpa nie chcialo robic, wiec wrzucilem tex z diffa do bumpa i plasko wyjszlo;) sety niebawem wrzuce teraz nie bardzo mam czas odpalic maxa i gmerac;) a tylko pionix pamietaj, ze sety to pol roboty. wazne jest ustawienie odpowiedniego polozenia/wysokosci/kata VraySloneczka bo inaczej bedzie inny efekt. pozdr;) edit: i exterior (troche lipny;) sety: Post proc satur: 0,81 Irr: 0,86 Lc: 0,73 Color mapping- exponential D mlt: 0,7 B mlt: 0,5 Sub Pixel mapping VraySun turb: 7,6 ozon: 0,5 int mlt: 0,64 PhisCam-default reszta standard pozdr;)
Napisano 28 Kwiecień 200717 l to ja wrzucam klasę: VRaySun + VRaySky + VRayCamera ustawiania: Color Mapping: Exponential (1,1,1) Położenia VRaySuna ustawione za pomocą MAXowego Sunlight system na 21 lipca godzina 16:00
Napisano 28 Kwiecień 200717 l pionix jak Ty VraySlonce ustawiasz za pomoca suna maxowego? jak go tam zaaplikowac? pozdr edit: VraySloneczko RULEZ FOR EVER!!!! ;)
Napisano 28 Kwiecień 200717 l super wyglada oswietlenie ! mogles jeszcze wiecej materialow ponakładac to wtedy juz całkiem wypas :)
Napisano 28 Kwiecień 200717 l Pionix Ty tylko linkujesz VraySuna do zwyklego, wylaczasz tego zwyklego i sterujesz czy jest jakas inna metoda??
Napisano 28 Kwiecień 200717 l ze sloncem juz poszalalem wiec teraz zwyle vray plane'y;) ciagle to nie to... a tu z lekkia postprodukcja;)
Napisano 29 Kwiecień 200717 l Pionix Ty tylko linkujesz VraySuna do zwyklego, wylaczasz tego zwyklego i sterujesz czy jest jakas inna metoda?? Właśnie tak robię :) Oczywiście najpierw align coby VRaySun był w tym samym położeniu co Sun maxowy a target w targecie Suna maxowego. Ale to oczywiste ;) Dla uściślenia: Wyłączam Sun maxowy. Każda zmiana godziny, daty, czy współrzędnych geograficznych powoduję automatyczną zmianę położenia VRaySuna a co za tym idzie adekwatna zmiana VRaySkya. mrkrzysiek i hcpiter3d - bardzo prawdopodobne a nawet pewne jest, że oświetlenie inaczej by wyglądało przy dodaniu większej ilości materiałów, postaram się jeszcze popracować nad tym :) tadzio - a może spróbuj oświetlić kuchnię albo inną scenkę tylko i wyłącznie oświetleniem "sztucznym/nocnym" - jakieś ies'y albo co:)
Napisano 29 Kwiecień 200717 l pionix dziex, tak myslalem;) sztucznym? no bede kombinowal, bo ostatnio skupilem sie glownie na oswietlaniu VraySloneczkiem, i chce podszkolic sie z innych metod oswietlania;) pozdr
Napisano 30 Kwiecień 200717 l Widze że super sobie tutaj poczynacie, postanowilem w wolnej chwili rownież cos wyrenderenowac: Ustawienia: 1Vray light na 280 w oknie biały 1Spot lekko żółty na 50 jako słońce Vray camera Irr(medium)+LC(600) W ustawieniach kamery nic nie ruszalem Co do ustawień renderu to również same podstawy
Napisano 1 Maj 200717 l Yaro16 Prosze :) Georgas hmm czas gdzies tak niecale 9min i dlatego to ziarno jest
Napisano 1 Maj 200717 l Wielkie dzięki hcpiter3d.Masz może jeszcze jakieś fajne textury na podloge bo szukam właśnie??
Napisano 2 Maj 200717 l hi tez sobie potestowalem swiatelko :] a wiec: Światła: 1 vraylight w oknie o kolorze niebieskim. 1 spotlight jako promienie słoneczne z barwą zółtą. dodatkowo gradient w environment (8) symulujący niebo. Render(Vray): GI- qmc+lc qmc- 25 sample lc- Subd. 1000 Color mapping- exponentinal, dark mult. 1.3 reszta bez zmian. pozdrawiam!
Napisano 2 Maj 200717 l JunioR - świetne! Tylko ta tablica chyba za czarna :P PS Mógłbyś udostępnić tą scenę? Tylko błagam, nie na rapida lub megauploada :)
Napisano 2 Maj 200717 l Witam.. postanowilem dorzucic moja scenke z ustawieniami. Mam nadzieje ze sie nie pogniewacie ze nie testuje na tych co proponujecie ;) Render: Vray Adv. RC3 Ustawienia: http://s5.photobucket.com/albums/y184/beatou/3D/?action=view¤t=ustawienia.jpg Scena: http://i5.photobucket.com/albums/y184/beatou/3D/interior-final.jpg Oswietlenie to: Direct - mult. 1.0 kolor (245,213,195) area shadows zaznaczone 5 x vray light mult 10 tez lekko zabarwione. zaznacozne opcje w nich to: -invisible -ignore light normals -affect diffuse -affect specular sub 8 shadow bias 0.001m vray properties - diffuse sub na 600 target direct na 250 czas.. 4h 25min na athlonie xp 1800+ 320 ram z czego 32 to zintegrowana grafa lol i monitor 15" crt wiec w miedzyczasie przeczytalem ten topic.. fajna lektura tylko sprzeczki niepotrzebne ;) pozdro!
Napisano 3 Maj 200717 l hi, dzieki za komenty nastepnym razem postaram sie bardziej :] http://evermotion.org/vbulletin/showthread.php?t=40895&page=4&highlight=class+room pozdrawiam!
Napisano 3 Maj 200717 l Elo :) Taki teścik na szybko :) Ustawienia wrzucę najpóźniej jutro, bo dzisiaj chyba nie dam rady :) Rendertime - ok. 2h 30min EDIT OK, podaję ustawienia :) 2 światła mr area spot, jedno jako niebo, a drugie jako słońce. Ust. światła nieba: multipler = 1000 | decay = inverse square (start = 0,5m) | kolor = lekko niebieski | energy = 400 000 | GI photons = 1 000 000 Ust. światła słońca: multipler = 1,2 | decay = none | GI photons = 0 Exposure Control ustawione na logarithmic: brightness = 65 | cotrast = 50 Ust. GI: Maximum num. photons per sample = 50 000 | maximum sampling radius = 0,6m | max depth = 10 Ust. FG: Rays per FG point = 1 (właśnie przez tą jedynkę jest takie straszne ziarno :P) | włączone Use radius interpolation method i radii in pixels | radius = 0,1 i min. radius = 0,05
Napisano 3 Maj 200717 l patry, z taką ilością ziarna, to mógłbyś karmić przez rok fermę drobiu ;) Beatou - dzięki za ustawienia. Naprawdę fajnie ci to wyszło :)
Napisano 3 Maj 200717 l I jeszcze ja szybki tescik. Vraysun+sky+psyhical cam setImgWidthColor Ustawienia: GI irr+lc Hsph=60 Interp=15 min=-3 max=-1 lc sub=1000 Sample size=0,005 w environment vraysky o mocy 1,2 mapping: Exponentinal (1,6 ; 1,4 ; 1,4) Ustawienia kamery: F-number=6 reszta standard slonce: turbidity:5 ozone:0,55 subd=12 reszta standard
Napisano 3 Maj 200717 l Witam, Ustawienia: Scena: 4x vray light na każde okno 1 spot Renderer: v-ray ;) Image sampler: Adaptive QMC (min. Subd. 1, max. Subd. 20) GI: Primary: QMC (64 Subd.) Secondary: Light cache (2000 Subd. ) Color mapping: Exponentinal (1,5 ; 1 ; 1) + Curve color correction Dodatkowo Neat Image ( ukłon w stronę maxwell`a ;) ) i Photoshop. Teraz zauważyłem, że krzesło się "trochę" przesunęło. :/ Pozdrawiam.
Napisano 3 Maj 200717 l patry- coraz fajniej Ci to idze :] greg_jg- bardzo ladnie, te kolorowe krawedzie to zamierzone? pozdrawiam