streaker Napisano 2 Lipiec 2005 Napisano 2 Lipiec 2005 Bitwa morska, otwarte, spokojne morze, naprzeciw siebie aliancki BB-61 Iowa i jakiś niemiecki pancernik (jeszcze nie wiem co), bitwa ogniowa, na wyczerpanie, gdzieś w tle inny okręt zmierza na pomoc alianckiemu pancernikowi. Jeśli się uda to chce dać rendera w momencie wytrzału - ogień, dym - z tym może być problem, no ale powalczymy...
Vorek Napisano 2 Lipiec 2005 Napisano 2 Lipiec 2005 Witamy na pokładzie kolejnego morskiego wilka :D Powodzenia w pracy Pozdrawiam
streaker Napisano 3 Lipiec 2005 Autor Napisano 3 Lipiec 2005 Z małym poślizgiem, ale daje pierwszego rendera.
kubi Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Bardzo fajnie się zapowiada. Powodzeia w dalszej dłubaninie :)
Falcrum Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Zgadazm sie z _kubą_, bardzo dobrze sie zapowiada. Pancernik Iowa...ahhh...ostatni zywy :). A nie lepiej wymodelowac do pary Yamato ?? Było by bardziej ciekawie. Wkońcu to 2 najwieksze pancerniki jakie pływały po oceanach !! :D Powodzenia & pozdr
Leru Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 proponuję zacząć od zrobienia ogólnego modelu, jakiegoś low-poly, później dopiero wchodzić w szczegół. Witam w Bitwie, powodzenia :)
JunioR Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 no Leru ma racje, najpierw stwórz ogólny model ale dokładnie a pozniej zabierz sie za modelowanie szczegółów.
RA Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Wpadles w me gusta, wiec starac mi sie tu. :D powodzenia i pozdrawiam
Valery Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 zrób ostanią bitwe pancernika Tirpitz ! został otoczony przez jednostki sprzymierzonych i po kilku godzinnej wymianie ognia altyleryjskiego, która nieprzynosiła rozstrzygnięcia, brytole użyły samolotów które zruciły na tirpitza 5 tonowe bomby Tallboy. Przez lata uwarzano ze te własnie bomby zatopiły okręt. ale najnowsze badania wraku i zeznania niektórych ocalałych członków załogi wykazały iż okręt został wysadzony od środka przez własną załoge po to aby nie dostał się w łapy brytoli. ta bitwa na pewno jest godna odwzorowania w 3d :D
Jaros Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Tak gwoli historycznej scisłości, to Tirpitz nie był przez nikogo otaczany, zaatakowały go tylko samoloty. I o jakich "najnowszych" badaniach wraku mówisz? Wrak został po wojnie zezłomowany przez Norwegów, no chyba, że ktoś badał żyletki na które go przerobili :) Nie zatopiła go też własna załoga, tylko bomby - przecież przewrócił się do góry dnem (dostał dwa trafienia bezpośrednie w pokład, a jedna z bomb wybuchła obok burty, rozrywając ją i przewracając okręt). Może pomyliło ci się z Bismarkiem, który rzeczywiscie, po ciężkiej walce, został zatopiony przez własną załogę (i faktycznie potwierdziły to ostatnio badania wraku).
Cruzh3r Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Valery oglądałeś film o Bismarku, a Triptiz to 2 różne sprawy. W Bismarcu odkryto że mało kalibrowe pociski brytyjczyków niemogły zrobić takich uszkodzeń. Samoloty z I wojny światowej też niemogły(bo zostały wysłane 2 płatowce z torpedami), więc dowiedli że Bismark został wysadzon przez załogę.
Valery Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 kurna faktycznie sorry ludzie, pózno juz wczoraj było i juz zasypiałem i mi sie pokręciło. moja wina, moja bardzo wielka wina :P
streaker Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Bismark - faktycznie wart przedstawienia, ale ja mam juz inny pomysł, jaki pokazuje załącznik. PS. Dzięki za komentarze
hkropinski Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 ładnie ci to idzie, dobrze, że kładziesz duży nacisk na szczegóły
RA Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Tez kiedys robilem lodke, ale nie podolalem, wiec tym bardziej trzymam kciuki za Twoj sukces. :) Ten koncept mam nadzieje nie przedstawia koncowego widoku kamery. Bo troche malo widac... pozdrawiam
streaker Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Dawno mnie tutaj nie było, a czas na updaty. RA -> może by tak kamere podnieść w góre( żeby pokład było widać) i troszeczkę przybliżyć, jeszcze dziś zrobie sobie scene, która będzie przedstawiać finalne ujęcie i zobaczymy co powiecie.
streaker Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Scena zdecydowanie przybliżona i kadr przesunięty do góry, dałem już model, żeby lepiej było widać o co chodzi. PS. 383k faceów - wszystko display as box, a komp i tak mi się krztusił...
Leru Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 nie widzę jakoś dobrej sceny z tym kadrem :/ jeśli statek ma być głównym bohaterem to coś musisz zrobić bo tutaj - jest tylko tłem :/ mimo to model bardzo ładny :)
Pawelkos Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 fajny klimacik sobie wybrales, ladnie wychodza ci te lodeczki, co do kadru to tak jak mowi Leru, musisz nad nim jeszcze popracowac. Powodzenia i czekam na apdejty pozdro
streaker Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 Update niewielki, ale myślę, że na tym zakończe model i wezmę sie za drugi statek. Jeśli chodzi o kadr, to oczywiscie popracuje nad nim, jak tylko uporam sie z swoja stroną, to wrzuce kilka renderów, nam nadzieje, że pomożecie mi wybrać najlepszy :) No i jeszcze 4 załącznik - to moje próby z AfterBurnem (no podstawie tutoriala, ale zmodyfikowałem na swoje potrzeby - jak to sie prezentuje, bo ja jestem nieobiektywny)
Vorek Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 modelik piękny, wybuch narazie wygląda dziwnie, odcina się od reszty ale zapowiada się super :) Pozdrawiam
RA Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 Statki raczej ostrzeliwaly sie z duzo wiekszych odleglosci, ale to takie moje czepianie sie. ;) Modele super, wybuch tez niczego sobie, ale kadr wciaz zly (wedlug mnie). Nie ukazuje szczegolu i ogromu statkow. :( pozdrawiam
streaker Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 Vorek - mam nadzieje, że jak będą już tekstury i inny model tam (z dodatkami, czyli latającymi fragmentami statku, które wyrwał wybuch itp) bedzie to lepiej wygladać RA - wiem, że statki ostrzeliwały się z większzej odległości, u mnie jest to tylko około 1km, ale chciałem żeby drugi statek też było widać, a nie był tylko plamka gdzieś na horyzoncie. A kadr obiecuje przybliżyć :)
tomeg Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 pieknie sie zapowiada .Widze juz oczyma wyobraźni :"Morze ognia":) czym robiłes wybuch?
kliment woroszyłow Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 zdecydowanie kamera powinna byc tuz za pierwszym statkiem ( tym po lewej)..i chyba dośc nisko. Uzyskasz wtedy wrazenie ogromu statku na 1 planie i chyba ogólnie kadr sie poprawi...poza tym sam pomysł mi sie podoba.
streaker Napisano 16 Lipiec 2005 Autor Napisano 16 Lipiec 2005 Powiem szczerze, że męczy mnie już ten kadr, może tak jest lepiej ? ...:::Edit:::... Wybuch tak jak pisałem jest zrobiony w AfterBurnie
chveti Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 moze zmien troche FOV kamery i wtedy podjedź nią pod statek bo nie czuć tego ogromu. albo włóż kamerę na kdałub statku , było widać pozostałe 2 statki.
streaker Napisano 16 Lipiec 2005 Autor Napisano 16 Lipiec 2005 Zaczynałem od kamery 35 mm, teraz jest 20mm (FOV 83), jeszcze bardziej go zwiększyć ? Mam tutaj problem, bo chciałbym, żeby statek był widziany z boku (z tej strony wygląda najlepiej) a problemem są gabaryty samego statku: 270 m długości przy 30m wysokosci i 40 szerokości. Powiększenie Image Aspect też raczej nie wchodzi w grę, bo teraz jest już 1.85.
Shogun 3D Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 No, fakt, obiekt strasznie trudny do ładnego wykadrowania. Do takich obiektów najlepsza jest kamera... ruchoma, najlepiej prowadzona wzdłuż burty,widok z okienka myśliwca przy jednoczesnym ostrzeliwaniu okrętu. :D Trzymam kciuki Kupa roboty z detalami, ale efekt jak najbardziej mi sie podoba. :)
giorgione Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 hmmm a nie lepiej przekręcić kamerę lekko w prawo - tak zeby linia horyzointalna tak sztywna :/ Model bardzo detaliczny - ciekawie wyglada - kadr koniecznie do zmiany. Pozdr giorgione
Pionier Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 ustawienie kamery to jeszcze pol biedy :) bardzo ciezko bedzie Ci zrobic takie materialy zeby to nie wygladalo jak zabawka, no i woda, skala wody bedzie bardzo wazna. Nie musisz tez robic takiego ujecia w ktorym dwa statki walcza "twarza w twarz" :). Zawsze mozesz zrobic jeden okret ktory odpalil wlasnie z paru dzial, cos w stylu: ale ujecie kamery podobne do: a no i koniecznie jakies samolot(y) na niebie ! noo i jeszcze koniecznie przypomnij sobie topic Damiana: USS „ESSEX": http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=8035&page=1 Powodzenia & pozdrawiam! Pionier.
streaker Napisano 17 Wrzesień 2005 Autor Napisano 17 Wrzesień 2005 W końcu sie zmobilizowałem i zrobiłem jakąś wodę + jakieś tekstury, z tym, że zabrałem sie za to dzień przed nominacjami, czyli wyszło tak jak wyszło, a wyszło... hmmm... nie będę sie sam objeżdżał, zostawie to wam... Zresztą nawet gdybym miał więcej czasu to pewno nic lepszego bym nie stworzył, bo znowu przy bitwie dochodze o kresu swoich umiejętności, eh... na przyszłość będzie trzeba brać prostsze tematy. I na koniec jeżeli się przebije przez eliminacje (co bardzo mało prawdobodobne, bo większa część jury wysiałaby mieć chwilowe zaćmienie umysłu) to zrobie jeszcze wybuchy o kiedyś tam dawno pisałem. Sorry za bełkotliwy ton i kończe już tego posta.
Pinki Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 hehe.. spokojnie.. nie tylko Ty sie pozno wziales za pracke.. :p no niestety woda.. zbyt "grzecznie wyglada" .. wiecej bumpa.. moze jakas piana.. ;)
streaker Napisano 18 Wrzesień 2005 Autor Napisano 18 Wrzesień 2005 Hehe, ja sie zmobilizowałem, bo myślałem że dzisiaj nominacje, a tu sie okuzuje, że dopiero za dwa tygodnie :)
RA Napisano 18 Wrzesień 2005 Napisano 18 Wrzesień 2005 Co nie znaczy, ze masz olac sprawe, hehe. ;) Pinki dobrze radzi. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi